300g cukru pudru - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - 1 budyń śmietankowy - pół kostki masła Środek: - kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami owoców) - owoce ( według uznania np. winogrona i kiwi) Dekoracja : - Owoce ( takie jakie w środku bezy lub tak jak na zdjęciu liczi i limonka) Sposób przygotowania : 1.Beza: Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi
Gotuj Z Muzykąilości warstw jakie chcemy uzyskać. Ostatnią warstwą powinna być galaretka w której zatapiamy owoce. Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe. *należy pamiętać, że surowe owoce ananasa, czy kiwi uniemożliwiają stężenie galaretki, dlatego nie zaleca się łączenia ich z żelatyną Moje posty
Słodka StronaOrzeźwiający tort z masą na bazie jogurtu truskawkowego oraz masy z czerwonym frugo w której zatopione zostały kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Składniki
Słodka StronaNastępnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną. *pamiętajmy, że galaretka nie tężeje w połączeniu z owocami kiwi, mango i ananasa, jednak aby jej to umożliwić wymienione owoce należy przez chwilę namoczyć we wrzątku **żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne
Słodka Stronakwaskowate nadzienie, wtedy możemy lekko posypać nasz omlet cukrem pudrem. Dwa, tak przygotowane omlety w zupełności zaspokajają mój głód :) Jako deser proponuję cząstki pomarańczy i kawałki kiwi przyozdobione łyżką konfitury o dowolnym smaku. Do takiego śniadania idealnie pasuje owocowa herbata, której nie słodzę ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaokoło 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.) Zielony krem: 900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi), 3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym . Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku
Codzienna kuchnia niecodziennadałoby się przygotować z tego warzywa, które w tym roku tak zaskakująco obrodziło :) Składniki: ok. 1,5 - 2 kg cukinii , ok. 30 dkg cukru , 3 galaretki kiwi , sok z małej cytryny , mała garstka listków świeżej mięty . Z cukinii wyciąć środek z pestkami i obrać, jeśli ma twarda skórę. Pokroić na mniejsze kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennaProsty, szybki w wykonaniu i bardzo smaczny owocowy pucharek. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka ananasa -2 pomarańcze -2 kiwi -1 banan -2 galaretki o różnych smakach -śmietana do dekoracji W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretkę. Do galaretek dolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ). Pozostawiamy do zastygnięcia. Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy. Zastygnięte galaretki
Maminek kulinarnywiadomo, kiedy taki cud znów się zdarzy), a zaraz potem do konsumpcji, bo jednak omlecik to musi być cieplutki. Niezbyt słodki, z delikatnym aromatem kardamonu i dżemem agrest-kiwi - pychotka. I taki śliczny, okrągły... Mam nadzieję, że na zdjęciu widać w pełnej krasie jego puchatość - a zdjęty prosto z patelni był jeszcze bardziej imponujący. Placuszkowo się tutaj zrobiło
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze jeden pretekst, żeby już zupełnie nie ruszać się dzisiaj z kanapy. Zawinięta w kołdrę pałaszuję przygotowany wcześniej deser, uśmiechając się do mojej drugiej połówki... Jabłka ? A może raczej kiwi ...? Choć dzisiaj najlepsza byłaby przecież truskawka . Nie przepadam za panną cottą, ale muszę przyznać, że ta udała się znakomicie. Dałam nieco więcej żelatyny, żeby mi bez problemu wyskoczyła z foremki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemini naleśniczki. Można je zajadać na "sucho" lub przekładane jak "ala markizy ". Przekładamy je marmoladą, twarogiem na słodko (najczęściej u nas pod taką postacią znikają) lub owocem np. bananem, kiwi. Możliwości wszelakie. Znikają bardzo szybko. Moja mała uwielbia je zabierać na śniadanie do szkoły są na dwa kęsy. Zależało mi na zrobieniu mini naleśnika takiego aby był puszysty, lekki
Basia w kuchniCzas to zmienić, przynajmniej w diecie! Składniki na mocno kolorowe śniadanie na jutrzejszą niedzielę! Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- gotowa mieszanka prażonych ziaren jogurt owocowy banan jabłko białe winogrono mandarynka kiwi Do swojego ulubionego jogurtu wsypałam sporo ziaren Cynamonowy Raj, wymieszałam. Na talerzu poukładałam kolorowe owoce. Jeszcze tylko kilka ziaren po wierzchu i...niedzielne , zdrowe śniadanko gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniforemka serca. Możemy w foremce smażyć od razu ale trwa to dłużej no chyba że mamy kilka foremek. Placuszki świetnie smakują też z dżemem agrestowym z kiwi Owocowej Rozkoszy ! Palce lizać. F ajne połaczenie smakowe zamnięte w słoiku. Super doznania smakowe, dzieciakom bardzo smakowało takie śniadanko ! Zapraszam na stronę : https://www.facebook.com/owocowarozkosz?fref=ts
Z Majeczką w kuchniszklanki cukru 2 łyżki przyprawy do dań słodkich Kamis 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 2 szkl mleka 2 jajka słoiczek dżemu- ja użyłam agrest z kiwi Owocowej Rozkoszy 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy mleko, jajka, dżem i olej, dokładnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok 50 minut.Gotowe
Z Majeczką w kuchnitort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie za bardzo rozrzedzają masę cukrową). Gotową masę należy szczelnie zawinąć w folię i przechowywać w lodówce
Oryginalny smak