kiszonej kapusty - 1000 przepisów (strona:39/67)

Kluski śląskie ze surowymi ziemniakami. 175

dodatkiem surowych ziemniaków i były pyszne! Ponieważ bardzo lubię "szare kluski" ze surowych ziemniaków, to te też bardzo przypadły mi do gustu! Dla mnie najpyszniejsze z ciemnym sosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza klasa. SKŁADNIKI: 2 jajka 10 średnich ziemniaków 1/2- 1 szkl. mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej sól WYKONANIE: 5 ziemniaków gotujemy i przekręcamy

Kuchnia Beaty
Smażony filet z dorsza z domowymi frytkami 157

pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez ok. pół godziny. Usmażony filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego

MyCookBook.pl
Szybki kapuśniaczek 137

Dietetyczne i rozgrzewające   Składniki surówka z kapusty kiszonej, 1 opakowanie kostka rosołowa, 2 sztuki liść laurowy, 2-3 sztuki ziele angielskie, 5-6 ziaren koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki vegeta, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka Przygotowanie Zupa powstała przypadkiem z gotowej, przyprawionej już surówki jaką można kupić praktycznie w każdym supermarkecie. Miało być coś dietetycznego i tylko to się nadało

Gotowanie moimi oczami
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 223

znacznie więcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można naprawdę nie tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jajka w sosie musztardowym 438

Jajka w sosie musztardowym to prawie potrawa narodowa. Sądzę, że od czasu do czasu bywa w każdym domu - bo kto nie lubi jajek. Podane z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty stanowią idealny, ekspresowy obiad. Jak nie masz czasu, jesteś zmęczona/y lub nie masz ochoty na dłuższe siedzenie w kuchni to właśnie danie na ten moment. Składniki: Dowolna ilość

Smaki Ewy
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 228

Mizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to, jak zrobić mizerię. Ja lubię tą, w której smaki przenikają się delikatnie i miękko. Z jogurtem zamiast śmietany i z nutą słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki nożem

Karo in the Kitchen
Gęś faszerowana ziemniakami 211

Godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać z kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego! Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół

Stare Gary
Wegański zestaw: FRYTKI, KOTLET I SURÓWKA ;) 141

przygotować kotlety z tofu czyli pokroić kostkę tofu na plastry, posolić, obtoczyć w tartej bułce albo nie i usmażyć (na oleju kokosowym oczywiście) , no i jeszcze surówka, czyli wyciągamy kapustę kiszoną ze słoika od mamy, do drugiej miski ogórki kiszone z drugiego słoika od mamy, do tego pomidory, czerwona papryka, trochę sałaty i pół godziny po powrocie ze spaceru można

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ryba w cieście piwnym 263

Piwko jest dobre na wszystko! Szczególnie ciemny, słodziutki Magnus! Ale do ryby magnus się nie nadaje. Rybę w cieście podałam z frytkami i surówką z kapusty. Uwielbiam surówkę z kapusty kiszonej ale takiej dobrej jak Mamy nie umiem zrobić więc nie porywam się na to. RYBA W CIEŚCIE PIWNYM łatwe max 30 minut 3 osoby Składniki: * szklanka jasnego piwa * jajko

sierotka maRysia w kuchni
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 237

piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną KLIK Oczywiście aby tradycji stało się za dość oraz jak przystało na blogerów kulinarnych musieliśmy spróbować każdej z potraw dzięki czemu z restauracji wręcz się wytoczyliśmy Nasze

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka rosyjska. Sałatka winegret 373

jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej , do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać. Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle nie oliwa bo ta jednak zmieni smak

Smaczna Pyza
KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 199

patelni, dodałam do niej starte na grubej tarce pieczarki, wszystko wymieszałam i podsmażyłam z mięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety czas mnie naglił i dziś jej nie dodałam. Ciasto na naleśniki podam bez proporcji,  ponieważ wszystko zależy od ilości jaką się chce ich usmażyć. Ja przeważnie

potrawyregionalne
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 165

indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie  majeranek Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę.   Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru.   Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około  30 minutach rozczyn z drożdży. Dodałam olej

potrawyregionalne
kapusta kiszona zasmażana 154

Najlepszy dodatek do wieprzowiny. Taką robiła moja babcia. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa 1 cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie  liście laurowe łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól,pieprz Kapustę przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe gotować kwadrans. Na smalcu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kawałki i posiekaną cebulę. Przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
łopatka duszona w sosie cebulowo-pieczarkowym 150

Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 1 marchewka 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia