kiszonej kapusty - 1000 przepisów (strona:34/67)

Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 148

lepienie zajmuje mnóstwo czasu, ale może to być wspólnie i miło spędzony czas :) I nie oszukujmy się - sklepowe uszka przy domowych mogą się schować!  Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka wody kilka łyżek oliwy z oliwek sól W przesianej mące (ze szczyptą soli) robimy dołek, do którego dodajemy stopniowo(...)Następnie odkładamy je pod przykryciem na kilka minut, ale niezbyt długo, gdyż ciasto orkiszowe lubi wysychać, co utrudnia lepienie uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, majeranek Grzyby zalewamy 650 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zupa pomidorowa z kapustą i kluskami 192

podwawelskim grodzie i wtedy znalazła jakiś hotel. Dziś nie wie jaki to był hotel, ale pamięta, że gdy weszła do restauracji poczuła aromatyczny zapach ni pomidorów ni ...kapusty. Zamówiła to co tego dnia serwowała tamtejsza kuchnia. Podana zupa bardzo jej smakowała, choć nie była zbyt wyszukana. Kiedy odwiedziła mnie dziś, poczęstowałam ją ...zupą.  Stwierdziła, że zna już taki smak(...)minionych lat, czy rzeczywiście moja zupa była podobna do tamtej w smaku ? Składników ma niewiele, kto ugotuje poczuje dwa w jednym; pomidorową i kapuśniak :) Składniki : 15-20 dag kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej 250 g pomidorów drobno krojonych z puszki, ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki masła klarowanego 5 ząbków czosnku sól, pieprz, cukier do smaku, oregano, tymianek

Proste Potrawy
Kulebiak z kapustą i grzybami 212

przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży   25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża cebula 20 g grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól(...)przez całą noc) i ugotować (około 15 minut). Wywar (czysty) zlać a grzyby przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać i zarumienić. Dodać kapustę (opłukaną max 3 razy, w zależności czy mocno jest kwaśna). Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.  Wsypać kminek, przyprawy smaku i dusić do miękkości

Di gotuje
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 369

Zaliczamy się do fanów pierogów…. wszelkich :)! Może i są kaloryczne i pracochłonne ale za to jakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to

UgotujmyTo.pl
Tortilla z kapustą kiszoną i łososiem 217

Kuchennymi Wariacjami. Przepis ten skradł serce Karola, mam nadzieje, że i Wasze serca skradnie.  2 porcje Składniki:  2 tortille 200 g świeżego filetu łososia 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki kminku 2 ogórki kiszone odrobina startego imbiru 1 główka czosnku 4 łyżki majonezu sok z jednej limonki 1 łyżeczka curry sól i pieprz do smaku odrobina oliwy(...)marynujemy w soku z limonki oraz 0,5 łyżeczki curry.  Ogórka tniemy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu razem z kapustą i kminem, aż soki ładnie odparują.  Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki i dokładnie miażdżymy, dodajemy majonez i curry, dokładnie mieszamy aby powstał sos.  Łososia obsmażamy lub grillujemy na bardzo rozgrzanej patelni

Niezły Młynek
Sztuka fermentacji 187

Kiszone ogórki i kiszona kapusta, choć są świetne, to jednak małe piwo przy tym, co można zrobić w temacie z warzywami, mlekiem, nasionami, ziarnami, owocami, a nawet jajkami i mięsem! Część tej ogromnej wiedzy przekazała nam Agata Bielska na warsztatach w bielańskim CookUp Studio , które zostały zorganizowane z okazji pojawienia się na polskim rynku książki „Sztuka fermentacji” Sandora(...)Katza. Szacun dla Wydawnictwa Vivante ! Katz na blisko sześciuset stronach podaje sprawdzone przepisy na potrawy z całego świata, wyjaśnia procesy związane z fermentacją, pisze, jakich błędów należy unikać podczas kiszenia i dlaczego trzeba jeść kiszonki. Jeden wątek ciekawszy od drugiego! O tym, że każdy z nas ma w sobie dobre bakterie, wszyscy wiemy mniej więcej od szkoły podstawowej. Chyba

GRUBY WAŁEK
Rybny kapuśniak 162

nadzieję, że i Wam posmakuje.  Składniki: 2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso) 200 g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie) 2 ząbki czosnku skórka z jednej cytryny łyżeczka startego imbiru

Niezły Młynek
Krokiety z kapustą i pieczarkami 180

Dzisiaj zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami.  Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu(...)garnka, solimy i pieprzymy do smaku.  Dolewamy 2 łyżki oliwy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i drobno kroimy. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno

Smak mojego domu
Kapuśniak z pomidorami 136

przy tym setki różnych twarzy, tak w zależności od własnych potrzeb... Też takich znacie? Ręce opadają... Lepiej coś ugotujmy :-) np. szybki i smaczny kapuśniak :-) SKŁADNIKI ok. 400 g kapusty kiszonej 300 - 400 g różnych wędlin 4 - 5 ziemniaków duża marchewka duża pietruszka 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka gęstego soku pomidorowego lub przecieru sól, pieprz woda(...)patelnię, a kiedy lekko się wytopią dodajemy pokrojone w kostkę cebule i smażymy aż cebula nabierze złotego koloru. Gdy warzywa w garnku zmiękną dodajemy pokrojoną w drobniejsze kawałki kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną wodą) i wędliny z cebulą. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka. Dolewamy sok lub przecier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i już

Czary - gary w kuchni
Bułki drożdżowe z kapustą 160

kapustą. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 5 dag masła 4 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 75 dag kapusty kiszonej 25 dag ziemniaków 2 cebule ¼ kostki masła 1 jajko do smarowania bułek 1 kostka grzybowa sól do smaku pieprz ziołowy do smaku tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć(...)roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wykonanie nadzienia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Cebule drobno posiekać i usmażyć na chrupiąco. Kapustę przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów 204

piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży farsz: pół kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek (startych na tarce o grubych oczkach) 1 posiekana cebula łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 5 łyżkami gorącej wody (glut do sklejenia farszu) łyżka kminku *Misek oficjalnie(...)pozostałymi składnikami i wyrób gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasto możesz spokojnie przygotować farsz: odsącz kapustę z ewentualnego soku i poszatkuj. Na dużej patelni zeszklij cebulę na łyżce oleju i dodaj kminek. Dodaj do cebuli partiami pieczarki. Dokładnie wymieszaj, smaż razem 3 minuty, po czym dodaj kapustę

greenscarf
Pierogi z kapustą i pieczarkami 209

robienia pierogów z kapustą i pieczarkami  :) Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i do duszenia pieczarek sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku(...)momentu odparowania wody z pieczarek. Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy, na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia kapusty (około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy i mocno odciskamy z wody. Dodajemy do niej uduszone pieczarki i zeszkloną

Smak mojego domu
Kapuśniaki 171

Pierwszy raz je robiłam..i to w sumie przez tak jakby przypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam się(...)mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do  smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej

Moje domowe kucharzenie
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 211

Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie przygotować farsz: cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć i dodać pokrojoną kapustę. Smażyć chwilę, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Łazanki z kapustą i kiełbasą. 143

nadal było takie naj - naj. Nieważne dlaczego, ważne  że w znów się zebrałam i zrobiłam te moje ukochane łazanki. 200 g makaronu łazanki 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g kiełbasy łyżka majeranku cebula łyżeczka ziołowego pieprzu 1/3 łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki szczypta cukru żółty ser Kapustę kroimy na drobno i gotujemy

Dieta moja pasja