kiełbasa - 10546 przepisów (strona:557/704)

Kiszka kartoflana pieczona 327

łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis

Stare Gary
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 250

obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz.  Warzywa i kiełbasę  włożyć do misy wolnowaru, posypać przyprawami dodać keczup, wymieszać.   Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie

Stare Gary
Fasolka po bretońsku-pycha 1053

wrzucić na patelnię, wytopić z niej tłuszcz.Wytopiony tłuszcz odrzucam,a podsmażona kielbasa nada dobrego smaku potrawie. Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos.Przełozyć do fasoli razem z kiełbasą i cebulą z boczkiem. Dodać sól,pieprz,obie papryki,roztarty w palcach suszony majeranek.Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.Zagotowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z jarmużu i chipsy jarmużowe 157

roznymi warzywami:pomidorami,selerem,marchewka,pietruszka,cebula,czosnkiem i jablkami.Za kazdym razem jarzynka bedzie miala inny smak.Mozna z niego przyrzadzic jarskie kotlety,a takze bigos z boczkiem i kielbasa lub ugotowac pyszna zimowa zupe.Doskonale nadaje sie na zdrowe i lekkostrawne chipsy.Przepis ponizej.Gdy zostanie zebrany nieprzemarzniety,moze miec gorzkawy smak.Wtedy najlepiej go zblanszowac, a reszte wlozyc do zamrazarki i przemrozic.Zupa krem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 183

Ostatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos.Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszna wiejska pizza 154

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju Sos : 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 4 łyżki wody 2 szczypty soli Farsz : 4 cienkie wiejskie kiełbasy 150 g wędzonego boczku 200 g pieczarek 2 cebule 200 g żółtego sera 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżka płatków papryki 1 łyżeczka czerwonej

Ewa w kuchni
Biała na kapuście z grzybami i boczkiem 160

jakiś czas pada. A i temperatura nie za wysoka. Ale przed zapowiadanymi upałami chwila oddechu jest potrzebna a i w taką pogodę można zjeść coś bardziej kalorycznego. 11 białych kiełbas 1,3 kg kapusty kiszonej 2 cebule 3 ząbki czosnku 350 g wędzonego ( parzonego ) boczku 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne ) sól do smaku pieprz kolorowy do smaku

Ewa w kuchni
Sałatka z polędwicą 156

kalorycznej kiełbasie czas na coś lżejszego. Ta sałatka z powodzeniem nada się na lekką kolację. Nie dość, że smaczna to szybko się robi i wygląda też niczego sobie - prawda ? Kiedyś sałatki mieszałam ale teraz robię takie kompozycje co bardziej cieszy oko. jednak nawet na starość człowiek czegoś się uczy. 1 garść mix sałat z rukolą 5 plasterków wędzonej polędwicy ( surowej

Ewa w kuchni
Pyszne żeberka na kapuście 179

Uwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami 149

pieczywem. Zwłaszcza świetnie nadaje się gdy jest taka jak dziś pogoda czyli paskudna i zimna. Oczywiście można użyć innego mięsa, ja już na kapuście robiłam golonkę, żeberka, białą kiełbasę i wszystko super smakowało. Tak więc dla lubiących tego typu jedzonko polecam bez wahania. Jak raz zrobicie to będą powtórki i inne kombinacje smakowe. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kurczak w sosie BBQ – „Wspomnienie lata” 389

roku nie mieliśmy dobrej pogody do częstego robienia grila Uwielbiam ten czas spędzany z rodziną i przyjaciółmi, z zapachem węgla drzewnego (gazowe grile nie dla mnie…), obowiązkowej kiełbasy, szaszłyków, karkówki i innych kulinarnych wariacji… i oczywiście zimnego piwa Ale niestety lato się skończyło i jakoś trzeba sobie z tym radzić… pogody niestety nie zamówię ale przynajmniej mogę

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z cukinii 209

bardzo smakowała a Małżonkowi też -choć bez szału- co i tak jest dobrą rekomendacją Zapiekanka z cukinii Składniki: 1 kg cukinii 1 marchew 1 cebula 20 dkg kiełbasy – u mnie pepperoni 1 papryka żółta (opcjonalnie) 3 jajka 3-4 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka i szczypta curry śmietana 18% – do podania

UgotujmyTo.pl
Pierogi Ruskie 208

Farsz: - duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk - 2,5 - 3 kostki twarogu chudego  - 3 duże cebule - przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowany Dekoracja: - cebula - kiełbasa Sposób przygotowania: 1. Do dużego garnka wrzucamy nieobrane ziemniaki i zalewamy wodą. Ziemniaki gotujemy tak długo, aż w niektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie (ale bez przesady) . Odstawiamy ziemniaki

Gotuj Z Muzyką
BUŁECZKI ZAPIEKANE 187

pieczarek Cebulka prażona Skworcu  Kiełbaska krakowska sucha Ser żółty starty  Jajka sól, pieprz  Wykonanie : Pieczarki obrać i umyć , pokroić w cienkie półplasterki lub paseczki, kiełbasę pokroić w kostkę Usmażyć na maśle z prażoną cebulką. Przyprawić do smaku . Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek  Do każdej bułeczki wbić 1 jajko i posolić.  Na wierzch ułożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos staropolski 158

potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz

wyzwania kuchenne