kiełbasa - 10546 przepisów (strona:563/704)

Fasolka po bretońsku 181

dawno chodziła za mną fasolka po bretońsku... większość składników miałam w domu, więc postanowiłam w końcu ją zrobić ;) Składniki: 450 g fasoli Jaś Kupiec, 200 g boczku, 200 g kiełbasy, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżeczki majeranku, sól, pieprz.   Przygotowanie:     Fasolę zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano wylewamy wodę i wlewamy świeżą. Gotujemy

Aga w kuchni
Leczo z cukinii w słoikach 215

Postanowiłam zrobić kilka słoiczków na zimę, póki papryka i cukinia są tanie. Nie ma to jak rozgrzewające lecho w zimowy, mroźny dzień ... Wystarczy tylko przed podaniem podsmażyć na patelni kiełbasę i wymieszać z podgrzanym lechem. Składniki: 4 duże cukinie, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, 300 ml przecieru z pomidorów, 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis, 1/4 łyżeczki ognistej

Aga w kuchni
Bigos 197

Składniki: 2 kg kiszonej kapusty, 0,5 kg mięsa gulaszowego, 300 g boczku surowego wędzonego, 300 g kiełbasy, 1 cebula, 2 łyżki oleju Rapso, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, majeranek Kamis, ziele angielskie Kamis, liście laurowe Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie:     Kapustę kiszoną płuczemy trzy razy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty

Aga w kuchni
Fusilli MALMA z pieczarkami , skwarkami oraz czosnkeim niedzwiedzim 209

pomidorowy 4 łyżeczki mniej więcej olio extravergine d'oliva tarty parmezan bądz grana padano świeża bazylia sól, pieprz kawałeczek czerwonej papryki świeżej  Podsmażamy pieczarki z boczkiem i / lub kiełbasą, dodajemy koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą , solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem.Następnie dosypujemy 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim , przykrywamy dusimy. W razie czego dolewamy jeszcze wody i łyżkę

Z Kuchni Do Kuchni
Fusilli z ragu alla bolognese 216

Bolognese – to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 332

łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się sypnęło za dużo

Z Kuchni Do Kuchni
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 202

Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch o pustym żołądku... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa pasztetowa 270

pozorom to wcale nie jest trudne a smak rewelacyjny !  Znajdziecie  też u mnie przepisy na inne wyroby domowe, np.    domowa polędwicę wędzoną ,  domową wędzoną kiełbasę chłopską ,  wędzoną domową pasztetową ,  polędwicę wileńską  czy też  schab ze słoika . Serdecznie zachęcam :-) Domowa pasztetowa Składniki na 5 kg: podgardle 2,5 kg boczek

Kulinarne przygody Gatity
Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) 336

wody i nadziewamy dość luźno masą mięsną, formujemy odcinki o długości 15-16 cm. Jelita nadziewałam przy pomocy maszynki do mielenia mięsa, używając lejka do robienia kiełbasy. Pasztetową parzymy w temperaturze 80 stopni przez 60  minut. Następnie wyjmujemy ją z wody bardzo delikatne, gdyż niektóre jelita maja tendencję do pękania. Najlepiej wyjmować je łyżką

Kulinarne przygody Gatity
Jesienny chutney dyniowo-rokitnikowy 262

Owocują we wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu.     Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka.  Chuney

Sajkofanka smaku
Pstrąg z grilla 187

Jeszcze miesiąc temu pisałam petycję do zarządu osiedla, aby ustalił odgórny zakaz grillowania na balkonach i w ogródkach, bo jest jak w temacie z okładki , że majtki śmierdzą kiełbasą. Lecz nic się nie wydarzyło, bo zarząd też lubi skwierczące kiełbaski. Tu gdzie mieszkamy, jest jak na ogólnopolskich zawodach w grillowaniu - nie wiem jak oni dobrali tych ludzi. Może był garaż

Matka Żywicielka
Leczo 189

parapetową" szklarnię i hodować własne zioła. Leczo SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 3 duże papryki (różne kolory) - pęczek świeżego majeranku - 1 cebula - 6 parówek (może być też kiełbasa) - sól - pieprz - 1-2 łyżki ziarenek smaku - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - kilka

Zainspiruj się kuchnią
Grillowane warzywa z kurczakiem chili 231

Spotkania w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół, to miłe i niezapomniane chwile. Grillowane nie musi być nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili. Składniki na 4 porcje: 1 średnia cukinia, 4 łyżki sosu chili, 4 filety z kurczaka, 8 szt. pomidorków conchita, 8 szt. pomidorków

Moniki Smakołyki
Zupa szczawiowa z jajkiem 191

oraz cukrem, jeśli zupa będzie za kwaśna Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany Jeśli ugotujemy sobie do zupy makaron lub ziemniaki, będziemy mieć pełne danie :) A skwareczki z kiełbasy też nie będą do pogardzenia

Proste Potrawy
Fasola w sosie pomidorowym 215

Doprawiamy do smaku solą i ziołami, jeśli trzeba dodajemy cukier, kilka kropel maggi - mieszamy wszystko dokładnie, najlepiej by postało tak razem 30 min. A dodanie kilku plastrów kiełbasy uatrakcyjni jeszcze to danie. Dziś już nie ugotujemy fasoli według tego przepisu, ale jeśli wieczorem namoczymy ją, to jutro na pewno będzie  to możliwe

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania