zaczęła się na dobre a co za tym idzie codzienne wymyślanie co by tu zrobić na drugie śniadanie do szkoły. Czy musi być to codziennie ta sama kanapka z kiełbasą i serem. A co jeszcze jest gorsze to przejścia to NAMÓWIĆ DZIECKO ABY JADŁO WARZYWA I OWCE :) , bynajmniej w moim przypadku. Mam dwie córki są skrajnościami jedna zajada wszystko
Basia w kuchniwszystkie dary w ogrodzie, ale lubię i o takiej porze roku zajdać się pysznym i aromatycznym leczo, tym bardziej ze pogoda dziś wiosenna raczej nie jest Składniki: 60 dag kiełbasy( ja użyłam podwawelskiej) 3 mięsiste pomidory 1 duża papryka żółta 1 duża papryka czerwona 1 papryczka chili 2 małe cukinie 1 cebula 7 łyżek keczupu só, pieprz
Z Majeczką w kuchniTaka jest najlepsza!Wszystkim polecam Składniki: 1 głowka kapusty kawałek mię sa lub koś ci zmięsem do ugotowania wywaru 4 marchwie 1 cebula pęczek koperku 2 pętka kiełbasy 40 dag róznych mięs 30 dag boczku 3 ziela angielskie 1 liśc laurowy sól,pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemymwrzucamy do garnka,wlewamy tyle wody,aby zakryła kapustę.Dorzucamy pokrojona
Z Majeczką w kuchniszkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1/2 papryki kilka plastrów czerwonej cebuli 20 dag swojskiej wedzonej kiełbasy keczup włoski szklanka sera do pizzy sól,pieprz, oregano Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe
Z Majeczką w kuchniróżne mieszanki warzyw które zawsze zaskakują smakiem.Zobaczcie jak niewiele trzeba by powstało pyszne danie Składniki: op.Mieszanki Węgierskiej Leczo Iglotex 450 g(pomidor, cukinia,cebula,papryka) 1 cukinia 1 pętko kiełbasy- ja użyłam toruńskiej 4 łyzki koncentraru pomidorowego olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżeczki kolendry odrobina papryczki chili Wykonanie: Na rozrzany olej wrzucamy pokrojoną w półplasterki
Z Majeczką w kuchniCzasem trzeba przygotować coś na szybko...a że teraz mamy tyle warzyw już dostępnych więc dziś wykorzystam fasolkę szparagową i obiad powstanie w kilkanaście minut Składniki: 1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska) 2 garście fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 cebula olej do smażenia 10 łyżek keczupu łagodnego sól,pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 nieduza
Z Majeczką w kuchniPrzepis od mojej babci, uwielbiam tak podane żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach Składniki: 1 kg kapusty 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag boczku wędzonego pętko kiełbasy 5 żeberek 4 marchwie garść suszonych grzybów 3 liście laurowe Kamis 5 ziaren angielskich Kamis 4 pieprze ziarniste Kamis sól do smaku Wykonanie: Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy
Z Majeczką w kuchniklasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę, groszek konserwowy, kiszony ogórek czy cebulę ) i druga podawana jako dodatek do pieczonych mięs, sztuki mięsa z rosołu lub kiełbasy z grilla. Sałatka w zależności od upodobania i potrzeb jest mieszana z olejem, jogurtem lub majonezem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipięknie! Wystarczy spojrzeć: Prosciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny ( lardo ) lub wędlin z dziczyzny. A jak Was najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych. Pappa al pomodoro
Chilli Czosnek i Oliwaserami. Pychota! Może nie do końca fit jak to u mnie ale w kuchni liczy się smak a to Najważniejsze! Składniki: 2 Średnie cukinie pęczek pietruszki 40 g kiełbasy chorizo (ja użyłam pikantnej) 40 g sera mozzarelli 30 g sera gouda 0,5 szklanki kaszy jaglanej 5 listków świeżej bazylii / 0,5 łyżeczki suszonej Sól i pieprz
Niezły MłynekPomysł na jesienne danie, żaden problem. Dla mnie jesień to dynia, więc jest idealnym składnikiem wszystkich zapiekanek, jednogarnkowych dań. Tym razem połączyłam ją z mięsem mielonym i kiełbasą chorizo, a wszystko to włożyłam do makaronowych muszli i zapiekłam pod pleśniowym serkiem i beszamelem. Skusicie się na porcję? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomysł podania zaowocował próbą odtworzenia przepisu. Na stronie restauracji Maestra wypatrzyłam żurek . Spróbowałam w podobny sposób podać ugotowany przez siebie , tym bardziej , że często jak kupuję więcej białej kiełbasy (lub zapakowaną próżniowo) trafia mi się jakaś popękana. Wykorzystuję ją robiąc np. kotleciki . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBardzo lubię ten rodzaj bigosu. Ma specyficzny, lekko ostry smak, który wspaniale komponuje się z delikatną fasolką. Składniki: 6 szt pora kiełbasa śląska lub inna chuda wędlina 1/2 kg fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka i ostra papryka olej Wykonanie: Pora dokładnie myjemy, kroimy jego białą i lekko zieloną część w kostkę lub półtalarki
Walijskie PichcenieKaszanka jest niedroga i chyba przez to spychana na jakieś kulinarny margines. Gdzieś przeczytałam, że nazywana jest "kiełbasą dla ubogich" ... i zupełnie nie rozumiem dlaczego nie doceniany jej walorów.Większość z nas przygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami
Walijskie Pichcenie