Przepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru
NA MOIM TALERZUśniadanie niż jajecznica z jajek od wiejskich kurek i świeże grzyby. Pikanterii dodała kiełbaska chorizo oraz świeże zioła. Składniki na 1 porcję: 3 jajka 6-8 grzybków pół pęta kiełbasy chorizo tymianek kolendra szczypior sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek Na rozgrzanej oliwie smażymy plastry chorizo, po chwili dodajemy grzyby (wcześniej ugotowane), chwilę smażymy by po chwili wbić jaja, Mieszamy
Bon Appetit Małgorzatymleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz 300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego, ale może być także w łupinach) 1 cebula 1 pęto kiełbasy - chorizo sól, pieprz Ponadto: 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Ugotowany w osolonym wrzątku bób obieramy z łupin (ale możemy także go pozostawić w łupinkach - ja tak zrobiłam
Bon Appetit Małgorzatymleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) - można mleko pominąć pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta: 1 kulka sera mozarella, 1/2 pęta kiełbasy chorizo, 1 garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli sos balsamiczny można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam) składniki na uproszczony sos pomidorowy: 2 - 3 łyżki
Bon Appetit Małgorzatyszynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa AniChorizo - hiszpańska kiełbasa, stała się już jakiś czas temu bardzo popularn a . Można z ni ą zrobić n p. takie szybkie danie z makaronem. Składniki: spaghetti w iloś ci dla 2-3 osób 100 g chorizo w plasterkach 2 ząbki czosnku kilka kawałków papryki konserwowej 1 mała cebula tarty ser żółty do posypania Sposób przygotowania: 1. Nastawiamy wodę na makaron
Kuchnia domowa Aniinne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia waniliowa Pasztet z cukinii
Kuchnia domowa AniPizza damska: 3 suszone pomidory w oliwie 3 plasterki szynki surowej (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub jamón serrano) garść rukoli Pizza męska: 5 plasterków salami kilka plasterków kiełbasy 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 3 korniszonki 2 papryczki chilli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu . Jeśli mamy przecier, wystarczy przełożyć go do garnuszka, dolać
Zakręcony Widelecsię z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje. Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świąteczny Mięsne kwiaty Kiełbasa wiejska Roladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy
W kuchennym oknie Ewytemp 35 - 40 st C. Jeżeli na opakowaniu napisane jest ,że trzeba moczyć - należy zastosować się do instrukcji. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby trochę masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać Najlepiej
Stare Garyminuty do wrzątku. Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać ciecierzycę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie
Stare GaryParzyć, od chwili uzyskania temperatury 70 st C. przez 1 godz.50 minut. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu włożyć kiełbasę do lodowatej wody w celu schłodzenia *, a następnie na noc do lodówki. Smacznego! Uwagi : * czytałam, że nie wszystkie osłonki lubią takie gwałtowne ochładzanie, warto więc wiedzieć co nieco na temat
Stare Garymożna pominąć parzenie). Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Dodać kaszę
Stare Garytemperatury 75 st C. przez 1 godz.50 minut do 2 godzin. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu włożyć kiełbasę do lodowatej wody w celu schłodzenia , a następnie na noc do lodówki. Smacznego! Uwagi: Mięso kupowałam u rzeźnika i to on mi doradził które części będą najlepsze
Stare Gary