Pierogi z bobem i z chorizo 240mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz 300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego, ale może być także w łupinach) 1 cebula 1 pęto kiełbasy - chorizo sól, pieprz Ponadto: 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Ugotowany w osolonym wrzątku bób obieramy z łupin (ale możemy także go pozostawić w łupinkach - ja tak zrobiłam
Bon Appetit Małgorzaty
Pizza chorizo e rucola 215mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) - można mleko pominąć pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta: 1 kulka sera mozarella, 1/2 pęta kiełbasy chorizo, 1 garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli sos balsamiczny można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam) składniki na uproszczony sos pomidorowy: 2 - 3 łyżki
Bon Appetit Małgorzaty
Na wielkanocnym stole 260szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z chorizo 190Chorizo - hiszpańska kiełbasa, stała się już jakiś czas temu bardzo popularn a . Można z ni ą zrobić n p. takie szybkie danie z makaronem. Składniki: spaghetti w iloś ci dla 2-3 osób 100 g chorizo w plasterkach 2 ząbki czosnku kilka kawałków papryki konserwowej 1 mała cebula tarty ser żółty do posypania Sposób przygotowania: 1. Nastawiamy wodę na makaron
Kuchnia domowa Ani
Placuszki z cukinii i ziemniaków 278inne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia waniliowa Pasztet z cukinii
Kuchnia domowa Ani
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 228Pizza damska: 3 suszone pomidory w oliwie 3 plasterki szynki surowej (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub jamón serrano) garść rukoli Pizza męska: 5 plasterków salami kilka plasterków kiełbasy 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 3 korniszonki 2 papryczki chilli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu . Jeśli mamy przecier, wystarczy przełożyć go do garnuszka, dolać
Zakręcony Widelec
Świąteczny Mix potraw 290się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje. Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świąteczny Mięsne kwiaty Kiełbasa wiejska Roladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy
W kuchennym oknie Ewy
Pasztetowa domowa parzona 211temp 35 - 40 st C. Jeżeli na opakowaniu napisane jest ,że trzeba moczyć - należy zastosować się do instrukcji. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby trochę masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać Najlepiej
Stare Gary
Makaron z ciecierzycą, jarmużem i chorizo 147minuty do wrzątku. Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać ciecierzycę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie
Stare Gary
Domowa wędlina wieprzowo drobiowa czyli parzony baton 277Parzyć, od chwili uzyskania temperatury 70 st C. przez 1 godz.50 minut. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu włożyć kiełbasę do lodowatej wody w celu schłodzenia *, a następnie na noc do lodówki. Smacznego! Uwagi : * czytałam, że nie wszystkie osłonki lubią takie gwałtowne ochładzanie, warto więc wiedzieć co nieco na temat
Stare Gary
Zapiekana kasza z jarmużem i chorizo 234można pominąć parzenie). Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy. Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany. Dodać kaszę
Stare Gary
Mielonka bosmańska 274temperatury 75 st C. przez 1 godz.50 minut do 2 godzin. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu włożyć kiełbasę do lodowatej wody w celu schłodzenia , a następnie na noc do lodówki. Smacznego! Uwagi: Mięso kupowałam u rzeźnika i to on mi doradził które części będą najlepsze
Stare Gary
Kiszka kartoflana pieczona 349łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis
Stare Gary
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 297obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz. Warzywa i kiełbasę włożyć do misy wolnowaru, posypać przyprawami dodać keczup, wymieszać. Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie
Stare Gary