kiełbasa - 10546 przepisów (strona:371/704)

Przekąski na francuskim cieście 170

francuskim cieście   SKŁADNIKI: ciasto francuskie Kindziuk 50 g czerwona pasta curry zioła prowansalski papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czerwoną pastą curry, następnie układamy plastry kiełbasy kindziuk.  Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Całość posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 168

mleka  50 ml oleju  sól  2 jajka  1 łyżeczka smalcu lub oliwy  1 czerwona cebula  1 por  2 laski kiełbasy wiejskiej  puszka groszku  puszka fasolki czerwonej  puszka kukurydzy  100 g przecieru pomidorowego  1 łyżka pasty paprykowej  kilka kropli tabasco  pieprz  Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy(...)wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę.  Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczo z dodatkiem cukinii i ogórków małosolnych 162

warzywna 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,  pieprz papryka słodka wędzona do smaku PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą.  Ogórki i cukinie myjemy, kroimy w słupki.  Do garnka przekładamy paprykę, podlewamy około 500-700 ml wody,  dodajemy kostkę i zagotowujemy. Dodajemy cukinie i gotujemy 5 minut(...)czasie w rondlu podsmażamy kiełbasę, kiedy jest zarumieniona dodajemy cebulę i całość podsmażamy do zaszklenia cebuli, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, przesmażamy.  Kiełbaskę dodajemy do lecza i zagotowujemy całość, na koniec dodajemy ogórki, mieszamy, doprawiamy do smaku papryką, pieprzem i solą.  Podajemy na ciepło

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chłopska sałatka makaronowa 370

łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem łyżki oliwi al dente, odcedzamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy do zarumienienia na łyżce oleju.  Jajka gotujemy na twardo, obieramy z lupek i kroimy w kosteczkę wraz z żółtym serem. Puszkę sałatki meksykańskiej odcedzamy(...)zalewy. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojony ser żółty, jajka, kiełbasę oraz warzywa z puszki, całość mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.  Sałatkę podajemy dekorując szczypiorkiem.   Słów kilka o samym makaronie.  Makaronu tej firmy nie trzeba raczej reklamować, są one znane i lubiane więc warto po nie sięgać na sklepową półkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa fasolowa 167

aromatyczną zupką ...  Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego  100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego   PRZYGOTOWANIE: Fasolkę wsypujemy do garnka, płuczemy i zalewamy świeżą wodą (wody powinno(...)około godzinę (powinna być na pół miękka).  Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do fasoli i gotujemy przez 20 minut.  Boczek kroimy w słupki, kiełbasę w kostkę, zarumieniamy całość na oleju.  Czosnek i cebulę obieramy i siekamy drobniutko, dodajemy do smażonki i całość podsmażamy do zarumieniania.  Smażonkę przekładamy do fasoli, dodajemy majeranek oraz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepis na pyszną cukinię z cebulką i kiełbasą. 146

Przepis na pyszną cukinię z cebulką Składniki : 2  średnie cukinie 1 średnia cebula 15 dkg kiełbasy 2 pomidory 4 łyżki oleju sól,pieprz,majeranek trochę świeżej natki pietruszki   Sposób wykonania : Cukinię oraz cebulkę pokroić w plasterki wyłożyć na patelnię,kiełbasę pokroić w drobną kostkę i wsypać do cukinii i cebulki. Do dać olej,sól pomieszać wszystko razem

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z włoskiej kapusty. 169

Gołąbki z włoskiej kapusty. Składniki : 1 duża włoska kapusta 1 kg ryżu 2,5 l wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy(...)ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy

Przepisy i porady kulinarne
Żurek z kiełbasą i gotowanym jajkiem. 112

robert6666 - Fotolia.com Składniki : 0,5 kg kiełbasy 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera 4-5 grzybów suszonych 1/2 l zakwasu na żurek 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć(...)garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,grzyby i pokrojoną w kawałki kiełbasę. Postawić na ogniu, gotować około 30 minut , aż warzywa będą miękkie. Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą , pokroić. Gdy warzywa są miękkie wyjąć z garnka, jedną marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Odlać 1/2 szklanki wywaru, do reszty dodać zakwas, zagotować. Dodać pokrojoną

Przepisy i porady kulinarne
Kiełbaska Kibica 109

Składniki: kiełbasa (wedle gustu, taka która najlepiej nadaje się do zasmażenia. Ja osobiście polecam kiełbasę góralską) puszka/butelka ulubionego piwa olej z pestek winogron/ oliwa z oliwek 1 duża cebula czosnkowa 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 5 kuleczek 4 liście laurowe oliwki mini kolby kukurydzy szparagi liść sałaty chleb Sposób przygotowania: Kiełbaskę nacinamy (paseczki lub kratka). Na rozgrzaną już patelnię

ClauditteMissCooking
Danie wciąż bez nazwy- miałam kaca :) 103

Składniki: mix sałat 1 pomidor 1 cebula czerwona 6 plasterkow takich grubych kiełbasy żywieckiej 6 plasterków bardzo grubych cukinii oliwa z oliwek sól i pieprz 2 duże ząbki czosnku Przygotowanie: Sałatę myjemy i wykładamy na talerz. Na rozgrzaną na patelni oliwę wykładamy cukinię, kiełbaskę i cebulkę. Smażymy do momentu, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Pod koniec smażenie dodajemy posiekany czosnek

ClauditteMissCooking
Grillowane Kotlety z Indyka 128

przygotowania potraw to zawsze mięso czy też warzywa kładę na tackę, lub specjalne woreczki do grillowania np. takie w których grillujemy ziemniaki. *** Ekspert radzi: "Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne i zdrowsze niż gotowane są grillowane warzywa(...)mówi mi, że chce kiełbaskę z grilla to mu ją dam. Pod warunkiem, że usunę z niej całą spieczoną i twarda skórkę. W ciągu roku ile dziecko zje tych kiełbas? z trzy? no góra cztery. Nie bronię, wiem co podaję dziecku. Jak byliśmy na wakacjach to miał ochotę na kurczaka z rożna. Kupiłam wiec sobie i jemu. Opędzlował całe dwie

ClauditteMissCooking
Żurek z grzankami 171

Składniki: kilka ziemniaków 4 marchewki 2 pietruszki 1 cebula mały seler 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy myśliwskiej skórka z wędzonego boczku 4 łyżeczki chrzanu majeranek, sól, pieprz, 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2,5 l wody zakwas z mąki żytniej ( ja kupiłam z P.P.H. Bies z Pisarzowic )  2 łyżki śmietany  Przygotowanie: Do wody dodać skórkę(...)selera obrać , umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze z 5 min. Dodać chrzan i wcisnąć czosnek, wymiesz ać. W razie potrzeby doprawić

Gaździnka warzy
Pizza z leśnymi grzybami 170

leśnych suszonych grzybów 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać do niej olej i sól(...)Wyrośnięte ciasto, cieniutko rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem pomidorowym z przyprawami.  Posypać startym serem, porem, cebulą, pokrojonymi grzybami, plasterkami salami i kiełbasy. Piec w 250 st C 6-8 min.  Smacznego

Gaździnka warzy
SOCZYSTE, PACHNĄCE I KOLOROWE WSPOMNIENIE JESIENI 127

już nie. Zima zabija. Zjedzcie sobie leczo. Przynajmniej ono jest ciepłe i kolorowe. składniki: 2 papryki 2 cukinie 5-6 pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pętko kiełbasy sól, pieprz, ostra papryka do smaku oliwa z oliwek wykonanie: Paprykę, cukinię i pomidory umyć, pokroić na kawałki i dusić pod przykryciem na małej ilości oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek(...)posiekać i razem ze szczyptą ostrej papryki podsmażyć na patelni. Dodać do pozostałych warzyw. Kiełbasę pokroić na plasterki, podsmażyć i dodać do garnka z warzywami. Dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką

GRUBY WAŁEK
Gulasz warzywny z kielbasa lub bez :) 220

kielbasa lub bez 1 mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki 2 puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami. Dorzucamy do garnka(...)mieszamy. Kiedy warzywa się podsmażą wrzucamy do rondla pomidory, mieszamy i doprawiamy. Dusimy ok 30-40 minut. W tym samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy na złoto kiełbasę i pieczarki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Dorzucamy do duszącego się gulaszu. Gulasz podajemy z chlebem lub ryżem

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania