francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie Kindziuk 50 g czerwona pasta curry zioła prowansalski papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czerwoną pastą curry, następnie układamy plastry kiełbasy kindziuk. Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Całość posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleka 50 ml oleju sól 2 jajka 1 łyżeczka smalcu lub oliwy 1 czerwona cebula 1 por 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy(...)wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę. Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwarzywna 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka słodka wędzona do smaku PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą. Ogórki i cukinie myjemy, kroimy w słupki. Do garnka przekładamy paprykę, podlewamy około 500-700 ml wody, dodajemy kostkę i zagotowujemy. Dodajemy cukinie i gotujemy 5 minut(...)czasie w rondlu podsmażamy kiełbasę, kiedy jest zarumieniona dodajemy cebulę i całość podsmażamy do zaszklenia cebuli, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, przesmażamy. Kiełbaskę dodajemy do lecza i zagotowujemy całość, na koniec dodajemy ogórki, mieszamy, doprawiamy do smaku papryką, pieprzem i solą. Podajemy na ciepło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem łyżki oliwi al dente, odcedzamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy do zarumienienia na łyżce oleju. Jajka gotujemy na twardo, obieramy z lupek i kroimy w kosteczkę wraz z żółtym serem. Puszkę sałatki meksykańskiej odcedzamy(...)zalewy. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojony ser żółty, jajka, kiełbasę oraz warzywa z puszki, całość mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Sałatkę podajemy dekorując szczypiorkiem. Słów kilka o samym makaronie. Makaronu tej firmy nie trzeba raczej reklamować, są one znane i lubiane więc warto po nie sięgać na sklepową półkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiaromatyczną zupką ... Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego 100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Fasolkę wsypujemy do garnka, płuczemy i zalewamy świeżą wodą (wody powinno(...)około godzinę (powinna być na pół miękka). Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do fasoli i gotujemy przez 20 minut. Boczek kroimy w słupki, kiełbasę w kostkę, zarumieniamy całość na oleju. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy drobniutko, dodajemy do smażonki i całość podsmażamy do zarumieniania. Smażonkę przekładamy do fasoli, dodajemy majeranek oraz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepis na pyszną cukinię z cebulką Składniki : 2 średnie cukinie 1 średnia cebula 15 dkg kiełbasy 2 pomidory 4 łyżki oleju sól,pieprz,majeranek trochę świeżej natki pietruszki Sposób wykonania : Cukinię oraz cebulkę pokroić w plasterki wyłożyć na patelnię,kiełbasę pokroić w drobną kostkę i wsypać do cukinii i cebulki. Do dać olej,sól pomieszać wszystko razem
Przepisy i porady kulinarneGołąbki z włoskiej kapusty. Składniki : 1 duża włoska kapusta 1 kg ryżu 2,5 l wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy(...)ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy
Przepisy i porady kulinarnerobert6666 - Fotolia.com Składniki : 0,5 kg kiełbasy 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera 4-5 grzybów suszonych 1/2 l zakwasu na żurek 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć(...)garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,grzyby i pokrojoną w kawałki kiełbasę. Postawić na ogniu, gotować około 30 minut , aż warzywa będą miękkie. Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą , pokroić. Gdy warzywa są miękkie wyjąć z garnka, jedną marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Odlać 1/2 szklanki wywaru, do reszty dodać zakwas, zagotować. Dodać pokrojoną
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: kiełbasa (wedle gustu, taka która najlepiej nadaje się do zasmażenia. Ja osobiście polecam kiełbasę góralską) puszka/butelka ulubionego piwa olej z pestek winogron/ oliwa z oliwek 1 duża cebula czosnkowa 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 5 kuleczek 4 liście laurowe oliwki mini kolby kukurydzy szparagi liść sałaty chleb Sposób przygotowania: Kiełbaskę nacinamy (paseczki lub kratka). Na rozgrzaną już patelnię
ClauditteMissCookingSkładniki: mix sałat 1 pomidor 1 cebula czerwona 6 plasterkow takich grubych kiełbasy żywieckiej 6 plasterków bardzo grubych cukinii oliwa z oliwek sól i pieprz 2 duże ząbki czosnku Przygotowanie: Sałatę myjemy i wykładamy na talerz. Na rozgrzaną na patelni oliwę wykładamy cukinię, kiełbaskę i cebulkę. Smażymy do momentu, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Pod koniec smażenie dodajemy posiekany czosnek
ClauditteMissCookingprzygotowania potraw to zawsze mięso czy też warzywa kładę na tackę, lub specjalne woreczki do grillowania np. takie w których grillujemy ziemniaki. *** Ekspert radzi: "Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne i zdrowsze niż gotowane są grillowane warzywa(...)mówi mi, że chce kiełbaskę z grilla to mu ją dam. Pod warunkiem, że usunę z niej całą spieczoną i twarda skórkę. W ciągu roku ile dziecko zje tych kiełbas? z trzy? no góra cztery. Nie bronię, wiem co podaję dziecku. Jak byliśmy na wakacjach to miał ochotę na kurczaka z rożna. Kupiłam wiec sobie i jemu. Opędzlował całe dwie
ClauditteMissCookingSkładniki: kilka ziemniaków 4 marchewki 2 pietruszki 1 cebula mały seler 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy myśliwskiej skórka z wędzonego boczku 4 łyżeczki chrzanu majeranek, sól, pieprz, 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2,5 l wody zakwas z mąki żytniej ( ja kupiłam z P.P.H. Bies z Pisarzowic ) 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Do wody dodać skórkę(...)selera obrać , umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze z 5 min. Dodać chrzan i wcisnąć czosnek, wymiesz ać. W razie potrzeby doprawić
Gaździnka warzyleśnych suszonych grzybów 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać do niej olej i sól(...)Wyrośnięte ciasto, cieniutko rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem pomidorowym z przyprawami. Posypać startym serem, porem, cebulą, pokrojonymi grzybami, plasterkami salami i kiełbasy. Piec w 250 st C 6-8 min. Smacznego
Gaździnka warzyjuż nie. Zima zabija. Zjedzcie sobie leczo. Przynajmniej ono jest ciepłe i kolorowe. składniki: 2 papryki 2 cukinie 5-6 pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pętko kiełbasy sól, pieprz, ostra papryka do smaku oliwa z oliwek wykonanie: Paprykę, cukinię i pomidory umyć, pokroić na kawałki i dusić pod przykryciem na małej ilości oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek(...)posiekać i razem ze szczyptą ostrej papryki podsmażyć na patelni. Dodać do pozostałych warzyw. Kiełbasę pokroić na plasterki, podsmażyć i dodać do garnka z warzywami. Dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką
GRUBY WAŁEKkielbasa lub bez 1 mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki 2 puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami. Dorzucamy do garnka(...)mieszamy. Kiedy warzywa się podsmażą wrzucamy do rondla pomidory, mieszamy i doprawiamy. Dusimy ok 30-40 minut. W tym samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy na złoto kiełbasę i pieczarki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Dorzucamy do duszącego się gulaszu. Gulasz podajemy z chlebem lub ryżem
Dzieje kuchennej Wiewióry