poniższej propozycji bynajmniej mnie nie odstraszała - ba! była to jedna z moich ulubionych podwieczorkowych propozycji:) Duszona cebula z kiełbaską i jajkiem Składniki: 4 duże cebule 3 jajka "kawałek" chudej kiełbasy 2 łyżki oliwy sól, pieprz Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić cienko w paski. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałataka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka z grubym dnem, smażyć na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz (uwaga: nie należy jej smażyć zbyt długo(...)smalec roztapiamy w rondlu na małym ogniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę wrzucić na topiący się tłuszcz, dodać pokrojone kostkę jabłko i paprykę, obraną ze skórki, rozdrobnioną kiełbasę, dusić razem na małym ogniu kilka minut. Pod koniec doprawić ziołami (może być nawet posiekana świeża pietruszka), przelać do mniejszych pojemniczków, odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia a następnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagrzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1 duże wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku sól, pieprz, ostra papryka ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej(...)żeberko i gotować całość około 1,5 godziny (fasolę gotuję w tej samej wodzie, dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin). Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę (można podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli, doprawić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacukinii 1 duża papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 350 g cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion(...)pokroić na małe kawałki lub paseczki. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka podlać odrobinką wody. Dodać słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną na półplastry cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie a potem dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Zawartość patelni wrzucić do miękkiej już
Monia miesza i gotujepieczarek Kubek bulionu 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Szczypta pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki majranku Przygotowanie: Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki, a czosnek posiekać. Kiełbasę, czosnek, cebulę i pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki
Fabryka pomysłówSkładniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy(...)kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy w odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę
Czerwona PorzeczkaWarto zdecydować się na samodzielne przygotowanie świątecznej kiełbasy. Wyroby mięsne domowej roboty są zdrowsze, ponieważ można w pełni kontrolować ich skład. Również dopasowanie smaku wyrobów do indywidualnych potrzeb nie stanowi dużego wyzwania. Aby uzyskać zadowalający efekt, trzeba jednak zapoznać się z przepisem. Znaczenie ma bez wątpienia wybór odpowiedniej jakości mięsa oraz przypraw. Trzeba jednak również
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!aromatów. Sekretem bigosu jest długie gotowanie, które pozwala składnikom idealnie się połączyć i wydobyć ich pełnię smaku. Podstawowe składniki bigosu to kapusta kiszona, świeża kapusta, różne rodzaje mięsa, kiełbasa oraz suszone grzyby. Każdy region
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rzut oka proste, kryją w sobie prawdziwą głębię smaku. Jest symbolem polskiej kuchni, a jej przygotowanie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Robi się ją z tartych ziemniaków, dodając aromatyczną kiełbasę, smalec i świeży szczypiorek. Piecze się ją, aż osiągnie złocistą, chrupiącą skórkę. Można ją podawać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!danie kuchni arabskiej ale czemu nie zrobić jej na hiszpańską nutę? bo jeśli dodamy składniki iście hiszpańskie to będzie hiszpańskie danie. No to sobie wymyśliłam ha ha. Potrzebna będzie kiełbasa chorizo, ja miałam szerokie chorizo ale tutaj jaką macie czy lubicie. Pomidory użyłam krojone z puszki. I tutaj będzie potrzebny ser, ja dostałam hiszpański paprykowy z 3 mlek, pyszny
Moje Małe Czarowaniemojej najmłodszej pociechy i od razu kartkując ją wytypowałam kilka przepisów do zrobienia w kategorii KONIECZNIE. I przepis na tą zapiekankę … The post Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami appeared first on Polska Zupa
Polska Zupamięso poddajemy wstępnej klasyfikacji z boczku odcinamy skórę i wycinamy chrząstki z łopatki błony. Mięso mielimy dodajemy wodę, wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Napełniamy jelita. Rozpalamy w wędzarni i wieszamy kiełbasę, utrzymujemy temperaturę w granicach 100-130 stopni przez około godzinę. Następnie obniżamy temperaturę do 80-90 i wędzimy-pieczemy jeszcze 2,5 godziny. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Tadeusz” Składniki: 4 duże cebule, 3 kilogramy dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 1 kg gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka) 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju) 500 gramów boczku wędzonego, 100 gramów suszonych grzybów, duża garść śliwek wędzonych, dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Kulinarna Polskasiebie. Posypujemy solą i pieprzem. 2. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. fasolka w sosie pomidorowym, fasolka pomidorowa, fasolka w pomidorach, kiełbasa, kiełbaski, jajka, jajko, angielskie śniadanie, śniadania, fit, zdrowo, śniadanie na ciepło
Szefowa kuchni