dodałam bo smak pomidora był ciągle jakoś mało intensywny i muszę przyznać, że osiągnęłam planowany rezultat :) Składniki: 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 1 cebula ½ kg pomidorów 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej 1 mały przecier pomidorowy 30g margaryny lub 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki pieprzu Cayenne* 1 łyżeczka soli Pieprz Pomidory zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 3-5 minut, potem zdzieramy(...)nich skórkę i kroimy. Papryki, kiełbasę, cebulę kroimy. Wszystko wrzucamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, tzn. do czasu aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy przecier, przyprawiamy pieprzem Cayenne, pieprzem i ewentualnie solą. Leczo konsumujemy z chlebkiem lub innym pieczywem, a jeśli ktoś lubi to z makaronem lub ryżem. *Jeśli ktoś lubi leczo
Smakowy Rajcoś zjeść. W lodówce uśmiecha się kiełbaska i pytanie, co tu zrobić żeby zjeść i się najeść? I tak powstały moje kawalerskie świderki :) 200g makaronu świderki Składniki sosu: 2 kiełbasy śląskie (około 300-400g) 1 duża cebula Przecier pomidorowy (80g) 20g margaryny 1 łyżka mąki pszennej ½ szklanki wody Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki
Smakowy Rajprostu nudle :) Czyli szybkie coś z niczego, ale za to dobre :) Bringoli: 2 jajka 1 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) Sól Dodatkowo: 30g margaryny 1 – 2 kawałki kiełbasy np. śląskiej Zioła prowansalskie W mące robimy dołek, wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto makaronowe. Z początku przy użyciu widelca lub szpatułki, a później ręcznie. Można je również zrobić w malakserze(...)dowolna :) Gdy mamy już wszystkie gotowe, wrzucamy je do wrzątku, wodę lekko solimy (około 1 łyżeczką soli) i gotujemy około 6 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozpuszczoną margaryną i dodajemy bringoli. Całość podpiekamy przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Na koniec danie posypujemy ziołami prowansalskimi
Smakowy Rajgrill, dosłownie na 5 minut, by nabrały smaczku :) Szaszłyki zrobione w taki sposób najlepiej podawać same lub z pieczywem. Składniki: Ok. 80 dag filetów z kurczaka Ok. ½ kg kiełbasy np. Śląskiej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka zielona 1 niezbyt gruba cukinia Około ½ kg niedużych pieczarek (jeśli są większe można przekroić na połówki lub ćwiartki(...)przykrywamy i wkładamy do lodówki. Robienie szaszłyków jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej zabrać się za nie, godzinę lub dwie przed grillem, albo i wcześniej. Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Kiełbasę kroimy pod skosem w podłużne kopytka (możecie przed krojeniem obrać ją ze skórki). Papryki i cebule kroimy w dość grube podłużne kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki około centymetrowej
Smakowy Rajłyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3 - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą(...)misy wolnowaru. Kapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć. Na wierzchu ułożyć golonki, kiełbasę. Wlać rosół i wino. Przykryć i gotować na ustawieniu low (80 - 90 st C) około 8 godzin - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć
Stare Garynajchętniej w postaci feijoady . Czasu brakowało więc trzeba było przygotować wersję uproszczoną oraz "uboższą", której wersję prezentujemy poniżej. Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej na gulasz 3 laski kiełbasy wawelskiej (całe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram) 0,2 kg boczku wędzonego 0,5 kg fasoli czarnej 1 papryka zielona duża 2 średnie cebule czerwone(...)minut (aż mięso stanie się miękkie). Należy często mieszać aby mięso nie przywarło do garnka i oraz dodać jeśli konieczne gorącej wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz fasolę. Gotujemy ok. 40 minut lub dłużej (wszystko zależy od mocy kuchenki). Spożywanie: Feijoadę podajemy samą lub z białym ryżem. Brazylijczyk doda również farinhę (tylko najpier poczeka
Smaki Brazyliijest czas na przepis: LECZO A LA LES MIRABELLES 2 łyżki oliwy 3 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielki kawałek cukinii 1 niewielki patison kiełbasa (u mnie 1 śląska i trzy małe kiełbaski pieprzowe) zioła (u mnie drobno posiekane: cząber, majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki(...)wrzucamy na gorący tłuszcz. Oczyszczamy z nasion i kroimy papryki w kostkę, kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do garnka. Kroimy cukinię i patisona- dorzucamy. Dolewamy 150 mililitrów wody. Kroimy kiełbasę- i do garnka. Zioła drobno siekamy- do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku
les mirabelleschodzi o trudność w przygotowaniu), ale sprawiło mi frajdę robienie kogucika a również synek był mile zaskoczony "innym" śniadankiem. Składniki: 1 jajko na twardo kawałek kiełbasy (ja miałam żywiecką) cienki plasterek parówki 2 listki sałaty odrobinę keczupu kawałek paluszka solonego Przygotowanie: Jajko lekko wystudzić, obrać i umieścić(...)kieliszku. Z kiełbasy wyciąć pasek i zrobić koronę (grzebyk kogutka). Z plasterka parówki wyciąć mały trójkącik (zjeść ten mały trójkącik) a z reszty parówki powstał dzióbek. Na czubku jajka zrobić kreskę (długość grzebyka) i włożyć tam grzebyk. Tak samo zrobić na przodzie jajka i wcisnąć dzióbek. Z keczupu zrobić np. rumieńce kogucikowi
Amatorka kuchennaciepły wiosenny dzień :) Polecam :) Składniki - 2.50 kg kapusty kiszonej - 1.50 kapusty białej - 1 kg karkówki - 1 kg łopatki - 40 dkg. boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa(...)duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek i kiełbasę kroje w plastry przesmażam na suchej patelni, dodaje do kapusty z mięsem. Mieszam i gotuję. W mniejszym garnuszku moczę suszone grzybki ( wypłukane ). Kiedy się wymoczą kroję je na mniejsze kawałki
Kuchnia z widokiem na ogródprzygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w słoikach. Ja niestety nie zdążyłam jej schować, bo wszystko zostało wyjedzone. 500 fasoli Jaś 400 g surowego boczku 1 duże pętko wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki Sól oraz pieprz do smaku(...)smażymy cebulę i boczek. Pod koniec smażenia przeciskamy przez praskę czosnek. Po 15 minutach przekładamy do gotującej się fasoli. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w pół krążki kiełbasę. Również dodajemy do fasoli. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i paprykami. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Z garnka przelewamy 1,5 szklanki
VioletoweKucharzenieprzyprawy dodał] i jeszcze dalej się gotowało...Pyszne było...zawsze jest smaczniejsze jak ktoś inny przygotuje jakieś danie.. 30 dkg fasoli 2 łyżki warzyw suszonych 50 dkg kiełbasy 15 dkg boczku wędzonego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki sól, pieprz majeranek Fasolę wraz(...)przyprawami zalać wodą i gotować w wolnowarze .Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Dodać do gotującej się prawie miękkiej fasoli, pod koniec można zagęścić mąką. Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniepłuczę, po połączeniu z wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna , a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam bez mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański. Kapustę kiszonę zawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana(...)słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Słoninę podsmażyć z cebulą na jasnozłoty kolor, mąkę rozprowadzić wywarem z kapusty i wlać do zupy. Zagotować pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupy kapuśniak doprawić pieprzem, dodać 1/2 łyżeczki cukru i ewentualnie dosolić. Ale uwaga ! kapusta jest już słona. Według upodobań można dodać majeranek lub kminek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków kiszonych, 2 liście(...)oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażam na oliwie i wrzucam do zupy. Ogórki kroję w kostkę. Razem z zalewą dodaję do zupy. 4. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do zupy
Tradycyjna kuchnia Kasiwiększej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu(...)Dodać ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać
Humanistka w kuchni