kiełbasa - 10546 przepisów (strona:366/704)

Bigos z kurczakiem 334

bigosu jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnego bigosu. 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2 kg cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 kg marchwi 1/2 kg pieczarek 1/2 kg kapusty świeżej 1/2 kiełbasy  3 łyżki ketchupu pikantnego  olej sól 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki Warzywa obrać, umyć i pokroić. Cebulę(...)czosnek w kostkę, marchew i pieczarki w paski, a kapustę poszatkować. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski, zaś kiełbasę w drobną kostkę. Na koniec dodać ketchup (najlepiej o jak najkrótszym składzie np. Pudliszki lub Heinz), przyprawy i sól do smaku. W garnku rozgrzać olej (ilość taka by dno garnka było pokryte) i co 10 minut wrzucać składniki

Kuchcik gotuje
Bigos z cukinii 176

bigos z cukinii. Osobiście chyba nawet wolę ten od klasycznego bigosu z kapusty. Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:) Składniki: 6 małych cukinii 1 kg kiełbasy suszonej 0.7 kg wędzonego boczku 4 duże cebule  300 g przecieru pomidorowego Wykonanie: Kiełbasę,boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Cukinie wymyć, obrać i pokroić

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka z ziemniakami 500

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag pieczarek 2 cebule 50 dag kiełbasy 2 czerwone papryki 1/2 puszki kukurydzy 25 dag żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Naczynie wysmarować niewielką ilością oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i wyłożyć do naczynia. Obficie posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem (np. kolorowym). 2. Cebulę obrać i pokroić(...)drobną kostkę. Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmażyć na oleju doprawiając solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki bez powstałego soku. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć. Następnie wyłożyć do naczynia. 4. Paprykę pokroić w grubą kostkę i wyłożyć do naczynia wraz z odsączoną kukurydzą. 5. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach

A Ty Smakuj Mnie
"Risotto" 180

Składniki: 4 woreczki ryżu 3 kiełbasy (np. śląska ) 1 puszka kukurydzy 2 łyżki ketchupu sól, pieprz 15 dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować. Gorący przełożyć do miski. 2. Kiełbasę pokroić w spora kostkę. Usmażyć. Dodać do ryżu. 3. Kukurydzę odsączyć i dodać do ryżu. 4. Całość doprawić solą oraz pieprzem, dodać ketchup wymieszać i przełożyć na blachę. Ugnieść

A Ty Smakuj Mnie
Łazanki 176

Składniki: 1 młoda kapusta 3 marchewki 1 pęczek szczypioru, pietruszki, kopru 2 gałązki lubczyku 1/2 kg kiełbasy śląskiej 20 dag boczku wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kostka warzywna sól, pieprz, ziarenko smaku Kluski: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki soli ciepła woda (ok 1-1,5 szklanki) Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić. Przełożyć(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. 3. Szczypior, pietruszkę i koper drobno pokroić i przełożyć do garnka. Gotować i co jakiś czas przemieszać. 4. Kiełbasę i boczek pokroić. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do kapusty. 5.Dodać kostkę warzywną. 6.Gdy kapusta już będzie miękka dodać rozrobiony w niewielkiej ilości koncentrat i doprawić solą, pieprzem

A Ty Smakuj Mnie
Pikantna fasolka po bretońsku 225

Składniki: 1 opak. białej fasoli ( 500g ) 0,5 kg mięsa wieprzowego (szynka/łopatka) 3 laski kiełbasy (np. śląska ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 kostka rosołowa 1 płaska łyżka majeranku szczypta pieprzu cayenne 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( ok. 2 czubatych łyżeczek) sól 2 gałązki lubczyku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 3/4 szklanki(...)seler oraz korzeń pietruszki, a także kostkę rosołową, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. 4.Kiełbasę pokroić w dowolny sposób, podsmażyć na patelni. 5. Gdy fasola będzie miękka dodać kiełbasę oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać. 6. Doprawić solą, pieprzem oraz dodać majeranek. 7. Dodać rozmieszaną mąkę w wodzie i gotować przez kolejne kilka minut

A Ty Smakuj Mnie
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 171

rzucały mi je w dialekcie w porze podwieczorku.  "Fait petit ". Weź mało.  Innymi słowy, ukrój grubą pajdę chleba z kilogramowego bochna i dodaj do tego jeden plasterek kiełbasy albo dwa kawałki czekolady.  Nie chodziło o to, żeby nie marnotrawić czegoś dobrego, drogiego i smakowitego, ale o to, żeby stało się cenniejsze, dawkowane w nagrodę, zmuszające do bardzo(...)powolnego jedzenia.  Miękisz wiejskich bochnów, mdły i zapychający w porze posiłków, nabierał niemal obłocznej lekkości w symbiozie z drobno pokrojonym plasterkiem kiełbasy.  Trzeba było brać mało, nie dlatego, że to było dobre.  To było dobre dlatego, że trzeba było brać mało. Czas przy stole smakuje inaczej jeśli ma w sobie coś wyjątkowego, nie ważne czy to śniadanie

KUCHARNIA
Bigos z roladą 203

charakter i o dziwo boczek uszlachetnił smak bigosu . Porcja dla 4 osób: 10 plasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka świeżej kapusty 2 małe laski kiełbasy drobiowej 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mielonych kani 2 łyżeczki wegety pół łyżeczki majranku pół łyżeczki cząbru 5 kropli tabasco pieprz, sól Do garnka(...)wlewamy wodę. Kapustę szatkujemy,  dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w kostkę, plasterki rolady kroimy w paski i podsmażamy, dodajemy do kapusty wraz  z przyprawami i mielonymi grzybami. Gotujemy 15 minut. Dodajemy koncentrat i tabasco. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, ewentualnie uzupełniając wodą. Potrawa jest gotowa, gdy zmięknie kapusta.  Smacznego

Humanistka w kuchni
Fasolka po bretońsku. 239

Składniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Fasolę opłukać, wrzucić do garnka . Zalać 3 litrami wody i pozostawić na całą noc. Następnie wylać wodę , w której(...)moczyła się fasola i wlać świeżą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotować aż fasola będzie miękka. Boczek,kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, a następnie dołożyć do garnka z fasolką. Dodać przecier pomidorowy,czosnek drobno posiekany , majeranek i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco

O kuchni z uczuciem
Najlepsza szynka drobiowa 443

kolejna wędlina z gatunku wyrobów domowych. Soczysta, bardzo aromatyczna, idealna w smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny mięso jest spójne i nie rozpada się podczas krojenia. Robiłam już schab dojrzewający , kiełbasę białą , kiełbasę suszoną dojrzewającą … i nie tylko. Zapomniałam tylko o jednym… kiedy ostatnio kupowałam wędlinę. Dla mnie jest to najlepsza szynka drobiowa.Wam też polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Najlepsza szynka

mojewypiekiinietylko
Żur na domowym zakwasie 313

Składniki: 0,5 kg łopatki 1 żebro wędzone 200 gram boczku wędzonego 1 kiełbasa swojska 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 por 2 pietruszki 1 śerdni seler listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżkę chrzanu 1 łyżkę majeranku pół łyżeczki tymianku sól, Świeżo zmielony pieprz 1 litr zakwasu 2 jajka 3 kromki chleba na grzanki Wykonanie: Mięso(...)myjemy następnie kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru, dodajemy obraną cebulę. Po zagotowani zmniejszamy ogień gotujemy około 40 minut, gdy mięso będzie miękkawe wyjmujemy do miski by lekko przestygło. Kiełbasę i mięso kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do wywaru wlewamy zakwas energicznie mieszamy gotujemy około 10 minut, dodajemy wszystkie przyprawy, odstawiamy na parę minut aby żur nabrał smaku podajemy

kgwjanczewo
Zapiekanka ziemniaczana. 42925

Składniki: 1 kg ziemniaków 4 średnie kiełbaski (dałam kiełbasę śląską) 1 duży por 1 czerwona papryka 200 g startego sera gouda 400 ml gęstej śmietany (dałam 18%) 1 żółtko sól, pieprz 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie tak, aby nie były rozgotowane, lecz lekko twarde. Kroimy je w grubsze plastry i układamy połowę(...)ziemniaków na dnie naczynia do zapiekania. Na ziemniaki rozkładamy por posiekany w półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na porze. Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę

O kuchni z uczuciem
Grochówka z cieciorką i soczewicą 245

bardzo pyszna i pożywna zupka. składniki: 1 szklanka grochu łuskanego 1/2 szklanki cieciorki Piątnica 1/2 szklanki zielonej soczewicy ok 2 l wody 500 g wędzonych kości 200 g cienkiej kiełbasy 3 cebule 3 duże ziemniaki 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liście selera i pora) 3 łyżki majeranku garść posiekanej natki pietruszki sól do smaku Groch, cieciorkę i soczewicę namoczyć(...)pokroić w półplastry. Gdy ziarna będą już prawie miękkie wyłowić kości z wywaru i odstawić do wystudzenia. Do wywaru dodać przygotowane ziemniaki i cebulę. Kości obrać z mięska, kiełbasę pokroić w drobną kostkę i razem z posiekaną natką dodać do zupy. Wszystko jeszcze gotować aż ziemniaki będą miękkie. Do smaku doprawić jeszcze solą. Jeśli zupa byłaby za gęsta dolać jeszcze

Monia miesza i gotuje
Bigos po mysliwsku 212

osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe 2 łyżki cukru sól i pieprz Namoczone grzyby gotowałam(...)kostkę i obsmażyłam na patelni (począwszy od boczku- wytopiony z niego tłuszcz służył do obsmażania innych rodzajów mięsa). Na łyżce oleju podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina

Zapiski Młodej Żony
Pizza wiejska 209

ręką.Chyba nigdy nie jadłam dwóch takich samych, ale ta była naprawdę bardzo smaczna. Pizza wiejska 1/2 czerwonej papryki 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy kiełbasa wieprzowa ser żółty sól, pieprz, bazylia Kiełbasę pokroiłam cienkie plasterki i zrumieniłam na suchej patelni. Ser starłam na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w kostkę, a pomidora

Zapiski Młodej Żony