kiełbasa - 10546 przepisów (strona:17/704)

Leczo z cukinią kiełbasą i papryką 58

Poznaj najlepsze leczo z cukinią, kiełbasą, papryką, cebulą i pomidorami, które pysznie wygląda i kusi aromatem. Danie jest jednogarnkowe oraz szybkie i wyjątkowo proste w zrobieniu. Trzeba jednak dusić warzywa w odpowiednim momencie. Sprawdź moją tajemnicę na idealne i nierozciapkane leczo. Potrawę możemy robić przez cały rok. Jednak teraz latem ze świeżych i młodych warzyw smakuje najlepiej. Latem używam świeżych(...)dzień. Podaję wagę warzyw przed obraniem. 2 kg cukinii 800 g pomidorów świeżych (lub zimą z puszki) 600 g papryki (u mnie 2 czerwone i 1 żółta) 500 g kiełbasy (lub kiełbasy i boczku) 300 g cebuli (2 średnie lub 3 mniejsze) 4 ząbki czosnku 250 ml wody (1 szklanka) 7 łyżek (około 100 ml) oliwy z oliwek lub oleju

Ania gotuje
Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym 38

Było pyszne, baaardzo intensywne w smaku. Wszystko co niepotrzebne odparowało i został jedynie świetny sos. Plus kiełbasy, wiadomo. Nie wiem jak będą wyglądały Wasze święta w tym roku, ale może ktoś z Was akurat zainspiruje się tym przepisem. A jak nie w święta, to przy innej okazji. Nikt przecież nie powiedział, że białą kiełbasę je się tylko w Wielkanoc. Składniki(...)surowych białych kiełbas 1 duża cebula 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 3/4 szklanki dobrej jakości soku jabłkowego 1 łyżeczka suszonego majeranku olej rzepakowy sól pieprz Cebule kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Dodajemy do niej musztardę, sok, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kiełbasy nakłuwamy w paru miejscach wykałaczką. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego

Kardamonovy
Biała kiełbasa smażona z cebulą i papryką 38

pamiętam skąd powstał pomysł na ten rodzaj śniadania. Znając życie miałam jakąś nadwyżkę białych kiełbasek. Albo robiłam czystki w zamrażalniku. Przepis zapisałam zaraz po usmażeniu kiełbas, więc ma jakieś 3-4 miesiące. No nieważne. Pamiętam natomiast, że całość smakowała bardzo dobrze. Jeżeli znudziły Wam się jajecznice, pasty i inne szakszuki, polecam od czasu do czasu usmażyć kiełbasy z różnymi duperelami(...)całość posypuję startym żółtym serem, ale to już jest rozpusta, na którą pozwalam sobie raczej sporadycznie. Zresztą na dole podrzucę Wam parę linków do przepisów ze smażonymi i pieczonymi kiełbasami, rzućcie okiem, może coś znajdziecie dla siebie. Dzisiejsza wersja jest z cebulą i czerwoną papryką. I w sumie tyle. Całość potraktowałam jeszcze natką pietruszki, ale to bardziej z myślą

Kardamonovy
Naleśniki z porem i kiełbasą 77

dżemem lub z serem. Ja też często robię je w takiej wersji, ale coraz częściej serwuję te smażone placki z farszem wytrawnym. Tym razem zrobiłam naleśniki z porem i kiełbasą . Podduszony por idealnie komponuje się z podsmażoną kiełbasą, a naleśniki z takim farszem smakują wybornie. Przygotowując nadzienie do naleśników wykorzystałam kiełbasę śląską, ale można ją zastąpić inną, na przykład podwawelską(...)toruńską, itp. Ponadto uważam, że naleśniki z porem i kiełbasą powinny być wyraziste w smaku, dlatego nadzienie przyprawiam sporą ilością pieprzu. Naleśniki z porem i kiełbasą to super pomysł na rodzinny obiad lub ciepłą obiadokolację. Okazuje się, że te cienkie smażone placki nie muszą być podawane tylko na słodko, ale z wytrawnym farszem też są smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Danka Pichci
Zupa grochowa 56

Zupa grochowa. Zupa grochowa       Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jej smak kojarzy się z domem i dzieciństwem, a aromatyczny zapach potrawy rozgrzewa w zimowe dni. Jest to potrawa niezwykle sycąca, która doskonale zaspokaja głód i daje dużo energii.     Do przygotowania zupy grochowej, oprócz grochu, potrzebujemy głównie(...)wędzonego boczku, kiełbasy, marchewki i ziemniaków. Najlepiej wykorzystać groch łuskany, który przed gotowaniem warto namoczyć przez około 8 godzin, a następnie gotować, aż będzie miękki. Kiełbasę dodajemy wraz z warzywami do gotującego się wywaru i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż składniki zmiękną.  Zupa grochowa Warto zaznaczyć, że zupa grochowa ma wiele odmian i każda z nich może

Moja Książka Kucharska
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym 169

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to danie, którego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Obok niej jajka faszerowane , babka wielkanocna i mnóstwo innych smakołyków. Kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym jest bardzo łatwa do zrobienia. Śmiało można ją zaserwować na obiad, niekoniecznie w Wielkanoc. Biała kiełbasa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Dodatkowo w wersji pieczonej dużo mniej kaloryczna, niż smażona(...)Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym. BIAŁA KIEŁBASA PIECZONE W SOSIE CHRZANOWYM – PRZEPIS Składniki 5-6 surowych białych kiełbasek 1 duża cebula 4 łyżki mleka 4 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka 125 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśniej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 1 łyżka masła Wykonanie Kiełbasę przełożyć

Alle Dobre!
Biała kiełbasa smażona z cebulą i papryką 65

pamiętam skąd powstał pomysł na ten rodzaj śniadania. Znając życie miałam jakąś nadwyżkę białych kiełbasek. Albo robiłam czystki w zamrażalniku. Przepis zapisałam zaraz po usmażeniu kiełbas, więc ma jakieś 3-4 miesiące. No nieważne. Pamiętam natomiast, że całość smakowała bardzo dobrze. Jeżeli znudziły Wam się jajecznice, pasty i inne szakszuki, polecam od czasu do czasu usmażyć kiełbasy z różnymi duperelami(...)całość posypuję startym żółtym serem, ale to już jest rozpusta, na którą pozwalam sobie raczej sporadycznie. Zresztą na dole podrzucę Wam parę linków do przepisów ze smażonymi i pieczonymi kiełbasami, rzućcie okiem, może coś znajdziecie dla siebie. Dzisiejsza wersja jest z cebulą i czerwoną papryką. I w sumie tyle. Całość potraktowałam jeszcze natką pietruszki, ale to bardziej z myślą

Kardamonovy
Żurek wielkanocny 80

Doskonały domowy żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem . U nas znajdziesz sprawdzony przepis na żurek na domowym zakwasie wraz z dokładnym opisem oraz zdjęciami. Do naszego żurku dodaliśmy pastę chrzanową, dzięki której nabrał on delikatnej, kremowej konsystencji. A jednocześnie smak żurku stał się bardziej wyrazisty i pikantny. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić żurek z chrzanem, zapraszamy na przepis(...)rejonach Polski przepis na żurek wielkanocny przygotowywany jest na wędzonce, np. kościach wędzonych. Nam lepiej znana jest wersja na wywarze warzywnym. W takim wywarze często zaparza się również domową kiełbasę białą surową, aby oddała do niego swój smak i aromat. Częstym dodatkiem jest również kiełbasa wiejska lub wędzony boczek. Jeśli żurek na zakwasie , to tylko domowym! Taki zakwas jest bardzo

Kuchnia Na Wypasie
Biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej 90

Biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej to pomysł na Wielkanocny stół. W moim domu białą kiełbasę jadamy głównie podczas Świąt Wielkanocnych. Jednak ja nie przepadam za tym rodzajem kiełbasy, którą podaje się przeważnie na ciepło z dodatkiem chrzanu lub ćwikły. Dlatego staram się przyrządzić ten wielkanocny specjał w inny sposób. Poprzednie lata robiłam białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym(...)dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis na białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej. Do kapusty dodałam podsmażone z cebulą pieczarki, a całość doprawiłam zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem, a wierzch zapiekanki posypałam majerankiem. Taka biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej jest aromatyczna, a wszystkie smaki bardzo fajnie się łączą ze sobą. Można ją podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami albo

Danka Pichci
Fasolka po bretońsku z kiełbasą 83

Fasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku z kiełbasą: czy wiesz jak zrobić, aby była najlepsza? Gdy za oknem ciemno i zimno, człowiekowi robi się głodno - i to jakoś bardziej niż zwykle ;) Kremowa i sycąca fasolka po bretońsku z kiełbasą , intensywnie pachnąca czosnkiem, papryką i ziołami. Jedz i nie żałuj! Zimą możemy sobie pofolgować ;)  I co z tym zrobić(...)właśnie...po prostu ją sobie ugotować :)        Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana

Moja Książka Kucharska
Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili 216

Dopracowałam recepturę, biorąc pod uwagę szczególnie przyprawy, bo tak naprawdę ilość, gatunki i jakość mięsa niewiele się różnią w moim wykonaniu. Biała kiełbasa nawet ta na rynku, nie powinna zawierać żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Powinna składać się z dobrego gatunku mięsa wieprzowego, z niewielkim dodatkiem wołowiny „klejącej”. To jednak jest moje a zapewne i Wasze pobożne życzenie. Od dawna(...)daję się „nabijać” w białą kiełbasę, robię sama! Zrobienie białej kiełbasy jest bardzo proste! Zorganizowanie pracy to podstawa, zakupy można zrobić dzień wcześniej. Na początek musimy przygotować sobie miejsce w kuchni oraz miski, miseczki, ręczniki suche i mokre ściereczki, które nam się przydadzą w czasie napełniania kiełbas. Kroimy, odważamy i odmierzamy ilość potrzebnych przypraw i dodatków. Jeśli wszystko przygotujemy

Leśny Zakątek
Jajka z kiełbasą i papryką. Szakszuka z kiełbasą i papryką 158

Jajka z kiełbasą i papryką jadam można powiedzieć od zawsze, a że to danie w nomenklaturze kulinarnej nazywa się Szakszuka to wiem od około 10 lat! Szakszuka (w oryginale shakshouka) znaczy „wielki bałagan”. To danie robię z resztek, które zawsze mam w lodówce: jajka, kiełbasę, trochę papryki, pomidory i cebulę. Mimo, że Szakszuka ma takie skromne i niepozorne składniki(...)idealnie wygląda po przygotowaniu i doskonale sprawdza się jako szybki obiad lub ciepła kolacja. Jajka z kiełbasą i papryką . Szakszuka z kiełbasą i papryką to moja propozycja na obiad, gdyż jestem fanką jajecznych dań. Często wydaje mi się, że coś sama wymyśliłam , a potem okazuje się że żaden ze mnie kulinarny Einstein bo np. taka szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa żywiecka parzona 163

wędzenia. Ich smak jest niepowtarzalny. Oczywiście ich przygotowanie jest nieco praco- i czasochłonne, więc robimy od razu większą ilość. Część produktów spokojnie możemy zamrozić, wtedy szynek i kiełbas nie parzymy. Zrobimy to po odmrożeniu, tak przygotowana kiełbasa czy polędwica ma zdecydowanie lepszy smak niż najpierw sparzona, a potem zamrożona. Dziś kolejna propozycja, czyli kiełbasa żywiecka parzona(...)Jestem ogromną fanką szerokich kiełbas, typu krakowska czy żywiecka. Serdecznie i Was zachęcam do ich wypróbowania. Potem już nie kupicie tej sklepowej 😃. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe wędliny: Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Wędzona słonina, czyli sało Kiełbasa krakowska parzona Kiełbasa myśliwska Wędzona domowa pasztetowa Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona

Kulinarne przygody Gatity
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 223

również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa cienko obieramy i kroimy w duże kawałki – pietruszkę(...)mniejsze fragmenty – takie, by zmieściły się na łyżce i były wygodne do jedzenia– szybko podsmażam go na łyżce smalcu do lekkiego zrumienienia. Dodaję go do garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam z resztek kości (jeśli je kroiłam) i dodaję do garnka. Wrzucam suszone grzyby – nie trzeba ich wcześniej moczyć

Karo in the Kitchen
Kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa 203

Przygotowanie domowej kiełbasy nie jest trudne, nie jest to może szczyt kunsztu wędliniarskiego, ale taka kiełbasa jest w 100 % naturalna. Wyrób jest bez sztucznych dodatków poprawiających smak i wygląd, zawiera mięso, a nie wypełniacze o smaku mięsa. Taka kiełbasa jest bardzo aromatyczna i dodatek gorczycy sprawia, że w smaku przypomina nieco palcówkę. Kiełbasa nie jest wędzona tylko parzona, dlatego jest(...)zdrowsza i lekkostrawna. Do przygotowania takiego mięsa potrzebna jest osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (dostępna w sklepach wędliniarskich stacjonarnych lub internetowych), aby cały smak i aromat był w kiełbasie. Jeśli chodzi o akcesoria, to już wszystko i teraz tylko pozostaje zakupić świeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania