jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule 250g boczku wędzonego 250g kiełbasy 2 jajka L 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki kaszy mannej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki Sos koperkowy(...)ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku 300ml jogurtu greckiego sól, pieprz 1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę. 2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym
Szefowa kuchnitylko przejazd przez sklep dokupienie pozostałych składników i zaczynamy. Leczo 3 małe cukinie 2 cebule 4 białe papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 50 dkg kiełbasy 25 dkg boczku 1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić na inny 2 łyżki oleju rzepakowego(...)Cukinię możemy, ale nie musimy obierać wystarczy ją tylko umyć po zimną wodą i pokroić na niewielkie kawałki. Paprykę myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Wersja standardowa gotujemy wszystko w garnku. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę
Kuchnia na wzgórzuprzygotowałam je w większej ilości jako szybki obiad do odgrzania następnego dnia. Łazanki przygotowałam z młodej jak i kiszonej kapusty mieszające je ze sobą. Tę wariację przygotowałam z kiełbasą. Było smacznie i przede wszystkim domowo. Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Składniki: 500 g makaronu łazanki 600 g kiełbasy śląskiej 1 duża białą cebula 1/2 główki kapusty białej(...)kapusty kiszonej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy dodająca pokrojoną w kostkę cebulę. Zarumieniamy. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i podduszamy do jej miękkości. Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKartofelkraut, inaczej ciapkapusta to danie śląskie przygotowanie z piure ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Danie podaje się z podpieczonym boczkiem, kiełbasą, zrumienioną cebulką lub pieczonym mięsem najczęściej żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych(...)kiszonej kapusty 600 g ziemniaków 2 łyżki masła 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 3 ziarnka pieprzu sól, pieprz do smaku kiełbasa lub boczek do podania
Kulinarne Fantazje MarioliDomowy żurek, który gości u mnie z reguły przez cały rok. Dzisiaj taka klasyka, gotowany na białej kiełbasie z nutą chrzanu, podany z jajkiem. Znika szybko i zawsze świetnie smakuje. Do jego przygotowania użyłam Chrzanu Luksusowego SPOŁEM , który otrzymałyśmy ot tejże firmy - WSP "Społem" dziękujemy :) Chrzanowy żurek SKŁADNIKI : 4 białe kiełbasy około 800-900 g ziemniaków(...)woda sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 2 łyżki chrzanu Luksusowego KIELECKI + do podania 4 jajka ugotowane na twardo - do podania PRZYGOTOWANIE : Do garnka przekładamy białą kiełbas ę , zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, solimy o gotujemy wywar. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru wraz z przeciśniętym czosnkiem i gotujemy aż ziemniaki będą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitemu, bardzo pyszne danie wyszło. Makaron z pysznym kremowym sosem z bobem 500 gram makaronu 150 gram mascarpone 200 gram obranego z łupek bobu 100 gram grubej kiełbasy krakowskiej Olewnik ze znakiem QAFP 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego + 2 łyżki masła pieprz i sól do smaku Makaron gotujemy tak aby był al dente. Kiełbasę kroimy w drobną(...)kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, podsmażamy kiełbasę z czosnkiem, gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy bób, mieszamy i razem podsmażamy. Dodajemy mascarpone i 4 łyżki wody spod makaronu, wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu, z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Smacznego ! Makaron z kremowym sosem z bobem
Kuchnia na wzgórzuwarzywa, ale i na ciepło są także wystarczająco wartościowe. Oto wersja obiadowa naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku. Potrzeba: - 1 główkę młodej kapusty - 3 laski dobrej kiełbasy śląskiej - 1 laska pikantnie doprawionej kiełbasy podsuszanej - 1 duża cebula - pęczek natki pietruszki - duża łyżka kwaśnej śmietany - liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu - pół łyżeczki kminku(...)sól, pieprz Na kostkę kroję cebulkę i obie kiełbasy Najpierw w rozgrzanym naczyniu umieszczam mięso, po chwili, kiedy lekko zacznie się wytapiać z niego tłuszcz dodaję cebulkę. Mieszając od czasu do czasu zostawiam na niewielkim ogniu. W tym czasie kroję oczyszczoną, pozbawioną głębia kapustę na drobne paski lub inaczej. Dodaję do kiełbasy i szklistej już cebuli, podlewam ledwie połową szklanki
I tu będę miała takie tewierzchu tworzy się chrupiąca serowa skorupka. Dzięki temu jeszcze bardziej nie można się oprzeć temu daniu! :) Baza dania: 500 g makaronu penne z pszenicy durum ok. 0,5 kg kiełbasy wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 puszka kukurydzy konserwowej duże naczynie żaroodporne 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia Kukurydzę otwieramy i odsączamy z zalewy, przesypujemy do naczynia żaroodpornego. Następnie(...)woda dłużej będzie osiągała temperaturę wrzenia. Woda spod gotowania makaronu świetnie zagęszcza sosy, warto zostawić jej odrobinę, gdy je przygotowujecie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy olej, następnie smażymy kiełbasę aż będzie chrupiąca. Jeśli Wasza kiełbasa ma wystarczająco dużo tłuszczu jego dodatek jest zbędny. My wybieramy zawsze taki produkt, który ma przynajmniej 70% mięsa w swoim składzie, dlatego dodajemy olej
Cooking MonsterZapowiada się ciepły weekend, więc czas odpalać grilla. Dziś mam dla Was propozycję na szaszłyki z piersi z kurczaka, białej kiełbasy i warzyw :) Polecam :) Składniki: * pierś z kurczaka * biała kiełbasa * pieczarki * cebula * papryka czerwona * pomidor Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, przyprawić ulubionymi przyprawami. Białą kiełbasę pokroić na 2-3 cm kawałki. Pieczarki, cebulę, pomidor i paprykę również pokroić(...)kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijać w dowolnej kolejności na przemian mięso, kiełbasę i warzywa. Ułożyć na rozgrzanym grillu, przewracać od czasu do czasu aby wszystko się upiekło z każdej strony
Zrób to smacznieogólnie, bo z dodatkiem wina – bardziej winna być nie może :) Aby kapusta była winna idealnie, potrzebujemy jej głowę – jedną młodą, 4 garście soczewicy czerwonej i pętko suchej kiełbasy (u mnie z indyka). Opcja bez kiełbasy też jest smaczna, ale wtedy dorzucam 2 garści soczewicy więcej. Kilka gałązek koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna, potrzebujemy też wino(...)białe, wytrawne, kieliszek lub więcej. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku bez tłuszczu. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Gdy kapusta zwiędnie pod wpływem ciepła i lekko zmięknie dodajemy soczewicę. Podlewamy winem i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek. Jeśli nie używacie kiełbasy to do kapusty dodajcie łyżkę oliwy lub 1/4 szklanki wody. Smacznego
KucharzycaZapiekankę z makaronem możemy wykonać wg przepisu lub improwizować z tego co akurat mamy w lodówce. Moja expresowa zapiekanka składa się z makaronu, kiełbasy, papryki i zapieczona jest z żółtym serem. Dodatkowy akcent smakowy to papryczka chilli, która stanowi ładne wykończenie dania na talerzu. Składniki na 4 porcje: ok. 350 g makaronu 30 dag kiełbasy (u mnie Polska Szefa(...)zielonej papryki 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku 25 dag żółtego sera zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy olej Przygotowanie: Makaron gotujemy al`dente wg przepisu na opakowaniu. Kiełbasę, cebulę, paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę - smażymy na 1 łyżce oleju, przyprawiamy ziołami. Do naczynia żaroodpornego wkładamy odcedzony makaron, dodajemy 2 łyżki oleju i przyprawę do pizzy - mieszamy. Warstwę
Alutka-GotujeDziś zapraszam Was na pyszny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Idealny zarówno na świąteczny stół, jak i jako sposób recyklingu poświątecznych smakołyków. Ja robiłam go jeszcze przed świętami, zamknęłam w słoiki i teraz sięgam po niego gdy tylko mamy ochotę lub nie ma czasu na przygotowanie obiadu (wystarczy ugotować makaron na łazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie(...)gotowe :)). Polecam! Składniki na bigos kiełbasiany: 1,2 kg kiszonej kapusty (dobrze wypłukanej) 1-1,2 kg kiełbasy (u mnie kiełbasa z domowej produkcji, ale może być np. biała surowa wyjęta z osłonek, pomieszana z inną, np. dobrze wędzoną) przyprawa do bigosu 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki keczupu
Rozpustne gotowaniezależności jak ostry chrzan dostaniemy i jak gęsta zupę chcemy otrzymać) 1 kg chrzanu po obraniu startego na drobnych oczkach 300 g wędzonego surowego boczku 1 kg białej kiełbasy surowej 5 jajek 1 łyżka majeranku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 kostki warzywne lub wegeta sól, cukier do smaku 3 łyżki spore śmietany 3 łyżki płaskie mąki(...)ścieramy chrzan i na koniec gotowania dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze 30-40 min minimum do miękkości chrzanu. W razie potrzeby uzupełniamy wodą. Na koniec gotowania wrzucamy białą kiełbasę i zaparzamy ją około 30 min w garnku z zupą ale już nie podgrzewamy zupy. Po wyjęciu zaparzonej białej kiełbasy zabielamy naszą zupę. Do miseczki dodajemy śmietanę mąkę
Piekielna Kuchnia Patimojej kuchni królują jajka pod każdą niemal postacią. Pierwotnie chciałam mięso nadziać samym jajkiem, ale jako, że wolę zdecydowanie ostrzejsze smaki to mój wybór padł dodatkowo na wędzoną kiełbasę. Danie wyszło rewelacyjne. Nadaje się do podania i na wielkanocny stół i na co dzień. Składniki: 5 plastrów schabu 3 jajka 20 dag wędzonej kiełbasy 3 łyżki posiekanego szczypiorku(...)panierowania sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Schab rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obrane jajka i kiełbasę kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z chrzanem. Dodajemy do jajek i kiełbasy. Dodajemy szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na schab, składamy na pół. Szczepiamy wykałaczkami. Panierujemy
Pobite gary Barbary