Fasolka po bretońsku 236zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę znajdziemy w niej podsmażoną kiełbasę i odrobinę boczku :) Trzeba przyznać – pyszny obiad :) Składniki 400g suchej fasoli 125g boczku 250g kiełbasy 1 cebula 3 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 3 ziela angielskie 1 liść laurowy(...)dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek , a następnie dodajemy go do fasoli. Na tej samej patelni szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak będzie już prawie usmażona dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Po usmażeniu dodajemy do fasoli. Do garnka dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy przez kolejne 15 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z puree ziemniaczanego z kiełbasą 260Zapiekanki -temat rzeka . Idealne zwłaszcza w jesienną lub zimową pogodę. Sycą ale również rozgrzewają nas. Dziś polecam zapiekankę z puree ziemniaczanego z wiejską kiełbasą. Smacznego ;) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło Składniki na 4 porcję(...)ziemniaków 350 g kiełbasy wiejskiej 100 g masła 400 ml jogurtu naturalnego sól pieprz 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 20 dag sera żółtego tartego Przygotowanie: Ziemniaki obieramy,myjemy a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Tłuczkiem lub przez prasę przeciskamy ziemniaki. Kiełbasę obieram ze skóry, kroję w kostkę
Gotowanie Patki
Solanka, zupa z kiszonymi ogorkami i kielbasa, czyli Zupowy Wtorek odc.104 210wydłubywałam marchewkowe wiórki z tej robionej przez mamę czy babcię, a jak koleżanka robiła ją ze śmietaną bolał mnie brzuch. Zastanawiałam się więc czy zupa na bazie pomidorów, z kiełbasą, boczkiem i ogórkami kiszonymi własnie może być smaczna. Otóż powiem więcej, JEST PYSZNA! Przepis z listopadowej KUCHNI. Solanka, zupa z kiszonymi ogórkami i kiełbasą 200 g kiełbasy, myśliwskiej(...)półplasterki 5 kiszonych ogórków, pokrojonych w półplasterki łyżka masła 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy 200 g sol i pieprz do smaku Kiełbasę i boczek podsmażamy w dużym rondlu aż wytopi się tłuszcz i zacznie się rumienić. Do wędlina dorzucamy masło i cebulę, smażymy 5 minut. Dorzucamy resztę warzyw i podsmażamy kolejne 10 minut
Dzieje kuchennej Wiewióry
Biała kiełbasa zapiekana z boczkiem 220Składniki: 6 białych surowych kiełbas 6 plastrów surowego, wędzonego boczku 250 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki oleju słodka wędzona papryka w proszku pieprz ziołowy majeranek Sposób wykonania: Kiełbasy wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Dno naczynia żaroodpornego polewamy olejem a następnie wykładamy go cebulą poszatkowaną w piórka. Na cebuli układamy kiełbasy owinięte plastrami boczku. Między
Qchnia po prostu
Carbonara z surową kiełbasą 184tylko do jedzenia, ale także do eksperymentowania. Stąd pojawił się ten pomysł, aby użyć tradycyjny sos a do tego dodać cebulę oraz już doprawione, pyszne mięso z białej kiełbasy. Coś nowego, a jednak tak samo proste i szybkie do przygotowania jak oryginalny przepis. Zapomniałabym dodać, że jest też nieziemsko pyszne! Składniki (na 2 porcje): 350g surowych, białych kiełbasek 1 mała(...)osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy mięso z kiełbasek – kiełbaski nacinamy wzdłuż ostrym nożem i najlepiej rękami, delikatnie oddzielamy farsz od flaka kiełbasy – używamy tylko samego, już doprawionego nadzienia kiełbasek, flaka wyrzucamy. Wrzucamy mięso na patelnię, włączamy ogień i smażymy, aż zacznie się delikatnie rumienić. W czasie gdy kiełbasa się podsmaża
Smaczna Strona
Kiełbasa w sosie pomidorowym z makaronem 185Bardzo szybkie i proste danie. Smakuje, syci i wygląda jakbyście spędzili przed garami przynajmniej 2 godziny! :D A zamkniecie się w max 15 minut. Potrzebna jest Wam pyszna kiełbasa, ja od dawna stawiam na wyroby Henryka Kanii, fasola w puszce, cebulka i przecier pomidorowy :) Spójrzcie na dokładne proporcje. Potrzebujemy: 500 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 1 czerwona(...)czerwonej fasoli 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy na nią pokrojoną w talarki kiełbasę oraz cebulę. Podsmażamy je do momentu aż zaczną się rumienić. Fasole odcedzamy z zalewy i dodajemy do zrumienionej kiełbasy i cebuli. Całość zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy i doprowadzamy
MamaOskarka
zapiekanka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym 188składniki: 1000 g ziemniaków 2-3 ogórki kiszone 1 duża papryka 2 średnie cebule 250 g kiełbasy 2 pomidory 200-250 g sera żółtego (ulubionego do zapiekania) 3 jajka 400 ml śmietany 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz tymianek ok. 1 łyżka masła wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i przekładamy(...)patelnię. Cebule obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do pokrojonej kiełbasy. Całość podsmażamy. Paprykę kroimy w kostkę. Ogórki i pomidory kroimy w plasterki. Śmietanę mieszamy z jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz tymiankiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwowo plastry ziemniaków, część kiełbasy z cebulą, plasterki ogórków kiszonych, paprykę, plastry pomidorów. Delikatnie oprószamy sola oraz pieprzem posypujemy odrobiną
Domowy Smak Jedzenia
SMAROWIDŁO WIEPRZOWE Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ DO PIECZYWA + FILMIK 148Smarowidło wieprzowe przygotowałam na bazie smalcu, z dodatkiem mięsa, cebuli i czosnku. Dodałam do niego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis. SKŁADNIKI : 1 lub 2 kg słoniny wieprzowej 1 kg tłustego boczku 0.5 kg łopatki wieprzowej 0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej 0.5 kg obranej cebuli 3 - 5 ząbków czosnku(...)PRZYGOTOWANIE : Słoninę, boczek i mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kiełbasę mielimy również tylko odkładamy ja osobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Do dużego garnka przekładamy po zmieleniu smalec, mięso i boczek. Ogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż słonina się stopi. Kiedy już tłuszcz się wytopi
Kulinarne Fantazje Marioli
Chłopski garnek 181Chłopski garnek to smaczne i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Słodki smak warzyw przełamany delikatną pikantnością przypraw i przyjemnym wędzonym smakiem kiełbasy i boczku. Idealne danie na chłodne jesienne dni. Chłopski garnek nie jest zawsze taki sam, gdyż w zależności od warzyw, mogą one szybciej lub wolniej się rozgotowywać. U mnie np. tym razem trafiły się ziemniaki, które praktycznie całkowicie(...)Składniki na chłopski garnek: mała główka kapusty (2 kg) 2 - 3 duże marchewki 10 - 12 ziemniaków duży korzeń selera 500 g boczku tradycyjnie wędzonego 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 2 papryki 2 - 3 duże cebule 6 ząbków czosnku duża wiązka koperku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku łyżka ziaren kminku łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku łyżka
Kuchcik gotuje
PRZEKĄSKI FRANCUSKIE Z KIEŁBASĄ 168Przekąski z ciasta francuskiego zawsze się sprawdzają na niespodziewane odwiedziny czy imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi. Dziś polecam takie przekąski z wiejską kiełbasą. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI: 380 g ciasta francuskiego (opakowanie(...)kiełbasy 3 ogórki konserwowe 10 dag sera żółtego tartego Ketchup PRZYGOTOWANIE: Gotowe ciasto francuskie kroję w kwadraty ok 14 sztuk. Kiełbasę obieram ze skóry a następnie kroję w słupki . Ogórki konserwowe kroję w słupki . Każdy kwadrat smaruję ketchupem a następnie kładę kiełbasę, ogórek, ser. Zawijam w rulonik. Przekładam na papier do pieczenia. Piekę
Gotowanie Patki
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 153Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki) pół szklanki soku z kiszonych ogórków opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki(...)garnka. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas
Cztery Fajery
Obiadowy garnek – paprykowe łazanki z dużą ilością kiełbasy i pastą warzywną 193Obiadowy garnek – paprykowe łazanki z dużą ilością kiełbasy i pastą warzywną. Bardzo lubimy dania z makaronem i kapustą. Może nie przygotowuję takich obiadów aż tak często, ale jak już są, to cieszą się ogromną popularnością. A przecież są takie proste. Kilka połączonych razem składników i mamy garnek z pysznym daniem dla całej rodziny. Tym razem polecam Wam lekko zmodyfikowaną(...)wzbogaconą wersję łazanek. Duża ilość kiełbasy (u mnie śląska z szynki), przyprawy i… pasta warzywna, która doskonale podkreśliła smak całego dania. Spróbujcie. Składniki: 1 główka białej kapusty 1 opakowanie kiełbasy – u mnie śląska z szynki kilka pieczarek 1 opakowanie makaronu łazankowego Makarony Babuni EkoMak słodka czerwona papryka (około 2 łyżek) 3 czubate łyżki pasty warzywnej z papryki, pomidorów
Słodkie okruszki
Leczo z papryki z pieczarkami 160pełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać. Szybki, zdrowy i smaczny obiad, a do tego bardzo aromatyczny. Leczo z papryki z pieczarkami można przygotować w wersji mięsnej z kiełbasą lub bez mięsa z samymi pieczarkami. Stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. U mnie leczo jest umiarkowanie pikantne, gdyż lubię czuć smak wszystkich składników, a dodanie zbyt dużej ilości(...)minut Składniki na leczo z papryki z pieczarkami: 3 duże papryki w różnych kolorach 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory 300 g pieczarek 500 g wędzonej kiełbasy mała wiązka natki pietruszki 200 ml passaty pomidorowej łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
Kuchcik gotuje
Leczo warzywne 172sezonu na świeże warzywa skłoniła mnie do połączenia smaków w jednym daniu. Zawsze kiedy dojrzewa papryka na ogrodzie robię leczo. Czasami takie proste z trzech składników: papryki, pomidora i kiełbasy. Czasem właśnie takie jak teraz "na bogato". Wrzuciłam do jednego garnka wszystko, co miał mi do zaoferowania mój ogród i półki z marketu :) Składniki: * 1 laska kiełbasy * 1 mała cukinia(...)czerwona * 1/2 puszki czerwonej fasoli * 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego * 1 pomidor * 6 pieczarek * 2 łyżki kukurydzy * 1 łyżka oleju * sól, papryka ostra i słodka Cebulę pokroiłam w piórka, kiełbasę w krążki. Podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju. Paprykę, cukinię, pomidora i pieczarki pokroiłam i dodałam do podsmażonej kiełbasy. Przykryłam pokrywką i dusiłam ok. 6 minut
Pieprzyć z Fantazją
Smaki Bieszczadów 209prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie leżajskim, wpisane(...)zostały w 2015 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to baleron tradycyjny, polędwiczka wędzona, kiełbasa swojska i boczek wędzony. Wyroby Masarni Osip były wielokrotnie nagradzane między innymi na Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie, konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Poznaniu na Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra Food, na którym – za kiełbasę swojską z Wierzeic
królestwo garów