wspólnego...ale tak czy inaczej danie jest smaczne i na dobre zagościło na polskich stołach. Dziś fasolę zamieniłam ciecierzycą, wyszło równie pysznie... Składniki; pół kg ciecierzycy 2 laski kiełbasy zwyczajnej 2 cebule 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek, odrobina cukru kilka łyżek oleju Przygotowanie; Ciecierzycę namaczamy kilka godzin wcześniej przed planowanym gotowaniem, najlepiej zrobić(...)wieczorem wcześniejszego dnia. Następnie gotujemy ją do miękkości około 1 godz. Cebulę kroimy w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim kiełbasę, kiedy będzie lekko podpieczona dodajemy cebulę. Smażymy na złoto. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz dolewamy około pół szkl. wody. Regulując gęstość wedle swoich upodobań. Cieciorkę doprawiamy do smaku
Radość kipiąca uśmiechem.kurkowa z ziemniakami, ale w nieco innej odsłonie... bo z wędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 3 ziemniaki 2 cebule 150 g kiełbasy wędzonej 300 g kurek 1,5- 2 l bulionu pęczek szczypiorku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki(...)liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy
Kuchnia MagdaLenypory moje ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki- jednym słowem mniam :-) Także zaczynamy :-) SKŁADNIKI CIASTO -3 szklanki mąki pszennej tortowej -1,5 szklanki gorącej wody -płaska łyżeczka soli -7 łyżek oleju FARSZ -3 laski(...)białej kiełbasy około 30-40 dag -2 ząbki czosnku -1 średnia cebula -pieprz, troszkę wegety -trochę masła DODATKOWO -1 cebula -masło -majeranek FARSZ Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę lub szatkujemy i dodatkowo siekamy. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszamy, Białą kiełbasę wyciągamy z jelita, i najlepiej palcami miażdżymy na masę. Dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} To jeden ze sposobów na pozbycie się resztek niechcianych wędlin, które zalegają na talerzu w lodówce. Składniki: 300-400g krojonej wędliny, kiełbasy najlepiej lekko wędzonej (różnej) 2 spore cebule 1 marchewka 3-4 ogórki kiszone 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki Garść startego żółtego sera Olej do smażenia Cukier, sól(...)kostkę wędlinę. Gdy ładnie się zrumieni wrzucić do niej pokrojoną w dużą kostkę cebule. Razem podsmażyć. W między czasie zetrzeć marchewkę na tarce na małych oczkach sałatkowych, dodać do kiełbasy. Ogórki obrać ze skórki ale nie koniecznie, pokroić w kostkę i również dodać do kiełbasy. Podlać wodą do wysokości składników, podgotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie
W garach u Gosipikantne i rozgrzewające danie, z serii szybkich i tanich dań SKŁADNIKI 5 ziemniaków, 4 kawałki kiełbasy, 1 cebula, 2 marchewki, 8 pieczarek, 1 czerwona i zielona papryka, 1 l bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, majeranek 1 łyżka mąki pszennej WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)Marchewki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka. Cebulę podsmażamy z kiełbasą, następnie podsmażamy paprykę i pieczarki. Ziemniaki zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy paprykę, pieczarki i kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec dodajemy koncentrat
słodki bratekdanie. Ziemniaki, kapusta i kiełbaska, myy pycha. Zapraszam do wypróbowania, a może już takie robiliście :) Składniki : około 8 ziemniaków 1/4 główki małej kapusty 500 g dobrej podsuszanej kiełbasy 2 cebule 3 łyżki szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 szklanki oleju Wykonanie : Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą(...)twardawe ale nie surowe.Nie mogą się po prostu rozpadać. Kapustę myjemy i szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej , przekładamy cebulę, kiełbasę i dodajemy przyprawy, podsmażamy. Do odcedzonych ziemniaków, dodajemy kapustę, szczypiorek suszony i kiełbasę,przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem
Sama słodycz i szczypta chilicieciorkę, która jest równie sycąca jak fasola ale delikatniejsza w smaku. składniki: 500 g cieciorki ok 2,5 l wody 400 g wędzonego boczku 300 g dobrej wiejskiej cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek przecieru pomidorowego (ok 300-350 ml) 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe 2 łyżki mąki sól Cieciorkę należy wcześniej namoczyć, trzeba ją zalać wodą(...)boczku odkroić skórkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Skórkę oraz chudszą część boczku wrzucić do garnka z gotującą cieciorką. Tłuściejszą część boczku przełożyć na patelnię i wytopić tłuszczyk. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Gdy tłuszczyk z boczku się wytopi wrzucić pokrojoną kiełbasę i cebulę. Smażyć aż się kiełbasa i cebula się przyrumienią. Na koniec
Monia miesza i gotujeTarta na kruchym cieście z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i kukurydzą. Z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Bardzo sycąca. Tartę piekłam w formie o średnicy 26 cm. Ciasto: przepis znajdziecie tutaj Farsz: 100 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 200 g śmietany 18% 100 g serka topionego (można użyć z serka ziołami) 2 gałązki koperku 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1/3 szklanki(...)kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Kiedy się zeszkli, dorzucić pieczarki. Smażyć przez chwilę do lekkiego zbrązowienia. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, topionym serem i posiekanym koperkiem. Kiełbasę pokroić w kostkę. Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Na cieście ułożyć podsmażone pieczarki i cebulę, kiełbasę oraz kukurydzę. Całość zalać przygotowaną śmietaną i posypać serem. Piec
BullioBardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym(...)oleju. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku). W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę. Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser. Piec w temperaturze 180°C około 25 minut
Bulliosię dobrze rozgrzać po powrocie z pracy , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , smak jest super . Składniki ( na 8 porcji ) 10 sztuk średnich pieczarek 4 białe kiełbasy 1 laska kiełbasy zwyczajnej , bądź boczku 1 duża cebula 3 łyżki śmietany do gotowania 1 torebka barszczu białego 3 łyżki majeranku sól pieprz 2 kostki(...)rosołowe 10 średnich ziemniaków Wykonanie Do dużego garnka wlewamy wodę do połowy , następnie wkładamy białą kiełbasę , obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę , gotujemy to na małym ogniu . Jak nasza zupka się gotuje , obieramy cebulkę , kroimy w kostkę , i wkładamy na rozgrzaną patelnie , z kiełbasą i pieczarkami także tak postępujemy i wszystko razem przesmażamy około 10 minut od czasu
Mój Smakbardzo, bardzo cienko. Zupy nie gotuje się zbyt długo od momentu dodania kapusty, która powinna być al dente i oddać zupie swój smak. Przygotowując caldo verde nie pomijajcie dodatku kiełbasy chorizo, dopełnia ona smak zupy. Kapusta stożkowa - krucha, delikatna, idealna do caldo verde, pokochali ją Holendrzy, Hiszpanie, mam nadzieję, że wktótce zagości na stałe na naszych bazarach. Składniki(...)dużych ziemniaków 15 dkg kiełbasy chorizo 5 ząbków czosnku 2 średnie cebule 2 szklanki bardzo drobno pokrojonej młodej kapusty (ciemnozielone liście) lub kapusty włoskiej 3 liście jarmużu 1-2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 liście laurowe 1,5 litra bulionu drobiowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę i czosnek
Codziennik KuchennyWielkanocnych, optymizmu, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i pysznych potraw na stole. Poniżej zamieszczam kilka przepisów na Wielkanoc. Zupy: Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze(...)Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych
Codziennik Kuchennyzielona ) - 4-5 czerwonych papryk - 500 ml wody lub bulionu - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 20 g oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cukru - 2 laski kiełbasy (np. podwawelska) - 500 g świeżych pomidorów obranych bez skórki lub pomidorów z puszki - słodka papryka , pieprz , sól , zioła prowansalskie - szczypta ostrej chili do smaku -świeża bazylia(...)dużym rondelku podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy cebula będzie już szklista , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zarumienić. W między czasie pokroić kiełbasę w większe kawałki i podsmażyć na osobnej patelni. Kiełbasę przełożyć do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Cukinię pokroić w krążki , jeżeli jest grubsza to w większe kawałki. Paprykę pokroić
Aromatyczne PodróżeDzisiaj prezentuję przepis na pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem Kiełbasy Szynkowej Hańderek. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 1 por, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki groszku konserwowego, 250g Kiełbasy Szynkowej Wieprzowej Hańderek, 4 jajka, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku(...)parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie pora odcedzam i studzę. 2. Kiełbasę szynkową oraz ogórki kroję w małą kostkę. Groszek konserwowy odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Pora, jajka, ogórki, kiełbasę oraz groszek przekładam do salaterki. Dodaję majonez i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasiprosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię <3 Składniki 200 ml kwasu z kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 pietruszka 3 kiełbasy białe (surowe) 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% (słodka) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 jajek przepiórczych majeranek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa i kiełbasę zalewamy 1 litrem zimnej wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gotujemy 20 min od momentu zawrzenia wody. Następnie kiełbasę wyjmujemy, wlewamy sok, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę kroimy na plasterki lub większe kawałki (zależne
R'n'G Kitchen