Domowy smalec z pieczarkami, kiełbasą i cebulą. 263Najpewniejszy i o dłuższej przydatności będzie ten, który wytopimy sobie sami ze słoniny - ale oczywiście można skorzystać także już z gotowego. Przepis własny: Składniki: 1 sztuka (pętko) dobrej gatunkowo kiełbasy 1 średnia cebula 0,5 kg kiełbasy sól i pieprz smalec 0,5 kg lub 0,5 kg słoniny Wykonanie: Jeżeli używacie słoniny, to najpierw trzeba ją przetopić. Kroimy(...)grubym dnem topimy na małej mocy palnika co jakiś czas mieszając (nie podlewamy niczym!). Jeżeli używacie smalcu, należy go roztopić. Pieczarki oczyścić, posiekać w drobniutką kostkę. Podobnie kiełbasę i cebulkę - w drobniutką kostkę. Na patelnię ułożyć trochę smalcu - najpierw podsmażyć z dodatkiem soli pieczarki, następnie dodać kiełbasę i cebulę. Kiedy składniki są gotowe dodać je do smalcu, dokładnie połączyć
Poezja Smaków - blog kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami 288Składniki: (na 6 porcji) -1 kg ziemniaków ugotowanych na półmiękko -400 g kiełbasy -300 g sera mozzarella -1 cebula -ok. 700 g różnych warzyw (np. gotowej mrożonej mieszanki: fasolki szparagowej, kukurydzy, marchewki, papryki, brokułów) -400 ml gęstej śmietany 18% -1 jajko -2 ząbki czosnku -przyprawa do ziemniaków -bazylia, oregano -sól, pieprz -olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)się zezłoci. Następnie dorzucamy do niej pokrojoną w półtalarki kiełbasę i smażymy do jej zrumienienia. Kiełbasę z cebulką można doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Ser mozzarella ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i wykładamy pokrojone w cząstki ziemniaki. Wierzch ziemniaków posypujemy przyprawą do ziemniaków. Na to wykładamy warstwę kiełbasy z cebulą, a następnie podduszone
KasiekGotuje
wędliny z Ejszeryszek 203produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza. Dla porządku są to: Szynka wędzona z Ejszeryszek Polędwica wędzona z Ejszeryszek Boczek wędzony z Ejszeryszek Golonka faszerowana z Ejszeryszek Karkówka wędzona z Ejszeryszek Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek Kiełbasa z Ejszeryszek kolejny to Makowiec z Ejszeryszek. W zakładzie ciastkarskim Pani Celiny Glińskiej, producentki tego specjału, oczywiście też byliśmy i nie tylko makowiec próbowaliśmy (relacja(...)napisać o smakach, aromatach, teksturze i takich tam innych, ale powiem tak - było pysznie, „normalnie” wszystko smakowało, „normalnie” - tak jak powinno. Szynka smakowała jak szynka, boczek jak boczek a kiełbasa jak dobrze doprawiona i uwędzona kiełbasa. Normalne tradycyjne dawne smaki. Zapasy, które przywieźliśmy do domu jedliśmy jeszcze przez wiele dni, nic się nie zepsuło. Czuć było olchowy dym, sejneński wiatr
królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana 384Bardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym(...)oleju. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku). W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę. Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser. Piec w temperaturze 180°C około 25 minut
Bullio
Paprykowe leczo 171też pachnące słońcem pomidory. Leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy co w nim się znajdzie. Może być z samych warzyw lub z dodatkiem dobrej kiełbasy dla mięsożerców. Składniki: 3 duże kolorowe papryki 2 średnie marchewki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku średni pęczek natki pietruszki pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie(...)duże kawałki, takie by podczas smażenia papryka zachowała swój kształt. Marchew, obrać, umyć i niezbyt drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Drobno pokroić. Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć
Kuchcik gotuje
Jajecznica z kiełbaską i cebulą 191kaloryczna . Nie wspomnę o zdrowotności . No ale co tam ! Od czasu do czasu pozwalam sobie na coś takiego . Składnik 2 porcje 2 jajka 1 mała cebula kiełbasa ( ilość według uznania ) sól, pieprz do smaku 1 łyzka oliwy Wykonanie Kiełbasę pokroić w kostkę , cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę , wrzucić cebulkę , zamieszać i smażyć(...)minuty . następnie dodać kiełbasę . zamieszać i smażyć aż kiełbasa zarumieni się.Na to rozbijamy jajka , jak bialko zaczyna ścinać się to mieszamy całość aż jajka będą w całości ścięte. Kto jeszcze lubi takie niezdrowe ale smaczne jedzonko
Eli Gotowanie
Naleśnikowo-kiełbasiana przekąska 167mówić ,naleśniki tak jak ciasto francuskie do wszystkiego pasują. Dzisiaj w myśl że nie należy wyrzucać żywności która nie została zjedzona ,zrobiłam błyskawiczną przekąskę . Wyszła całkiem nie zła.Kiełbasa zawinięta w naleśnik ,banalne ,za razem proste i smaczne. Wykorzystałam naleśniki które zostały z wczorajszej kolacji . Skladniki ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka mleka(...)szklanki wody. szczypta soli Nadzienie kawałek kiełbasy 2-3 cienkie plasterki zera żółtego Wykonanie Składniki przeznaczone na ciasto wymieszać tak aby nie było grudek ,najlepiej mikserem. Następnie smażyć naleśniki. ( Jak mówiłam ja wykorzystałam nie zjedzone ) Kawałek kiełbasy położyć na naleśnik i zawinąć go Na drugi położyć kilka plasterków sera na serze położyć zawinięty rulon z kiełbasą
Eli Gotowanie
Kiełbasa wieprzowo - drobiowa. 250resztę wody , rozdrobniony czosnek, pieprz majeranek Jeszcze raz dokładnie wymieszać . - Masę kiełbasianą przełożyć do osłonek i odstawić aby kiełbaski przeschły. - Wędzić na gorąco . Jeśli kiełbasy nie będą wędzone . Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni i zaparzyć . W dużym garnku zagotować wodę , Włożyć kiełbasę , zmniejszyć ogień parzyć ok 15-20 minut Po tym czasie(...)wyłączyć ogień i pozostawić kiełbasę w wodzie jeszcze ok 10 minut . Moja kiełbasa ma średnicy
Eli Gotowanie
Bułki serowe z kiełbasą. 282Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, a mianowicie upieczenie bułek z kiełbasą. W międzyczasie postanowiłam dodać również do środka ser żółty. I tak powstały w mojej kuchni bułki serowe z kiełbasą. Domyślam się, że są osoby, które również już takiego połączenia spróbowały. Jednak mam nadzieję, że komuś przyda się przepis. Bułeczki są bardzo smaczne. Składniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml(...)lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 100g kiełbasy, 120g sera żółtego. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z mąką. Powoli dodawać resztę wody
W kuchni u Moniki
Młoda kapusta na ciepło. 247dużej główki kapusty, kość od schabu, 1 marchew, garść świeżej, posiekanej natki pietruszki, garść świeżego posiekanego koperku, kawałek pora, kawałek selera, 30-50dag boczku, 2 pęta kiełbasy, cebula, sól, pieprz, liście selera - niekoniecznie jeżeli jest korzeń. Przygotowanie: Ugotować wywar: kość od schabu zalać wodą ( ale tak by woda nie przykryła całej kości). Dodać startą marchew(...)seler (ewentualnie liście selera), gotować kilka minut. Posolić i popieprzyć. 1 pęto kiełbasy, boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Kapustę pokroić. Dodać pokrojoną kapustę i dusić ok.30min. do miękkości. Następnie dodać kiełbasę z boczkiem i cebulką, wymieszać i chwilę jeszcze dusić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę, koperek oraz dodać pokrojoną na większe kawałki kiełbasę
W kuchni u Moniki
Pizza z kiełbasą i pieczarkami. 229szklanki ciepławej wody, 3 łyżki oleju, 7g suchych drożdży, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki cukru. Farsz: 3x papryka czerwona, świeża ( może być żółta i pomarańczowa), 4 pomidory, 400g kiełbasy, 2 duże cebule, 350g pieczarek, Ponadto: 400g startego sera żółtego, 120-150g przecieru pomidorowego, łyżka oregano, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Składniki suche razem wymieszać. Dodać do nich składniki mokre(...)wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min. Farsz: Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć ( na 4 łyżkach oleju), po chwili dodać do niej pokrojoną w półksiężyce cebulę - lekko osolić. Chwilkę podsmażyć razem. Pieczarki pokroić w plastry i lekko podsmażyć na tłuszczu po kiełbasie i cebuli - lekko posolić i popieprzyć. Przecier pomidorowy
W kuchni u Moniki
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem żółtym 338Dzisiaj zapiekanka dla prawdziwych łakomczuszków ;) Potrzebujemy: 200 g makaronu penne 4-5 małych kiełbas śląskich 1 cebule 100-150 g startego żółtego sera 500 ml bulionu 4-5 trójkąciki serka topionego z papryką Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W między czasie do gotującego bulionu wrzucamy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Naczynie żaroodporne smarujemy(...)oliwą z oliwek bądź olejem. Wsypujemy surowy makaron. Następnie dodajemy kiełbasę z cebulą i mieszamy. Całość zalewamy bulionem z serkami i ponownie mieszamy. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35-40 minut. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniu
Biała kiełbasa pod pierzynką 225Składniki: * 7 białych kiełbas * 3 duże cebule * 6 ząbków czosnku * 2 łyżeczki majeranku * 2 łyżeczki tymianku * 25 dag żółtego sera * łyżka smalcu Sposób przygotowania: Kiełbasy kroimy w plastry, cebulę w piórka. Ząbki czosnku obieramy ze skórki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym smalcem wykładamy połowę kiełbasy i połowę cebuli. Posypujemy łyżeczką majeranku i tymianku. Czynność powtarzamy. Między kiełbasę wkładamy ząbki czosnku
Pobite gary Barbary
Leczo 209wykorzystaniem. Dziś na tapecie leczo z cukinii, papryki, selera naciowego. Mniaaam! Leczo Składniki: cukinia, 3 papryki czerwone, 2 papryki żółte, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 400 g kiełbasy podwawelskiej, 800 g pomidorów w puszce, 2 ząbki czosnku, 2 l bulionu, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Wykonanie: Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy i również kroimy(...)kostkę, seler naciowy kroimy drobno. Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę i cebulkę podsmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i wrzucamy cukinię, papryki, pomidory, seler naciowy, czosnek. Gotujemy do miękkości po czym dodajemy kiełbasę i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze na małym ogniu na 15 minut. Leczo doprawiamy do smaku. Smacznego
paapilotkaa
Kiełbasa nadziewana na makaron w sosie pomidorowym 186przygotowuję potrawy, które nie wymagają spędzenia ogromu czasu w kuchni (chociaż potrawy czasochłonne także przyrządzać będę, nie wycofuję się z tego). Dzisiaj coś, co z pewnością zdobędzie wasze podniebienia ;) KIEŁBASA NADZIEWANA NA MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: - 200 gram makaronu spaghetti - 250 gram dowolnej kiełbasy - 2 cebule - 750 mililitrów passaty - woda - pieprz cayenne - pieprz czarny - sól Przygotowanie: Kiełbasę kroimy(...)oraz, by się nie przypaliła. Doprawiamy, na chwilę przed ugotowaniem się makaronu - pieprzami i solą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyła się kiełbasa. Makaron z mięsem wykładamy na talerz. Całość posypujemy podsmażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smaku