znajdujesz się czytelniku, na blogu kulinarnym, musi być przepis! Dziś coś szybkiego, z cyklu "jak nie marnować dogorywających produktów w lodówce". Marnowanie jedzenia strasznie mnie frustruje. Dziś.. kefir. Co zrobić z kefirem, któremu ucieka termin ważności? NALEŚNIKI NA KEFIRZE. (mój.) 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki 1/2 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanka oleju łyżka cukru łyżeczka soli łyżeczka proszku
W kuchni Karmel-itkikefirowo maślankowych placuszkach z suszonymi jabłkami przyszedł czas na pyszne winogrona… To był idealny wieczór Składniki: (na 2 mniejsze porcje) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kefiru około 1/3 szklanki maślanki jabłko suszone bez skórki (u mnie od BadaPak) 1 łyżka cukry trzcinowego 1 jajko M większa szczypta sody oczyszczonej olej kokosowy do smażenia do podania: syrop klonowy(...)mnie od BadaPak) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą
Słodkie okruszkiprzepis na chłodnik z zielonego ogórka. Tym razem zamiast ogórka wykorzystałam buraka. Ten chłodnik jest słodszy i łagodniejszy niż chłodnik z ogórka, ale również jest pyszny. Składniki: 500 ml kefiru 2 buraczki 1 ząbek czosnku ½ pęczku koperku ½ pęczku szczypiorku sól. pieprz Wykonanie: Buraka ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek umyć, osuszyć(...)drobno posiekać. Do buraka dodać kefir, posiekany szczypiorek i koperek oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Chłodnik wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, podawać zimny
Mama Gotujenadaje się na upalne dni, świetnie spisuje się w roli przystawki, lub dodatku do mies przy grilowaniu. Robi się go szybko i łatwo a smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500 ml kefiru 3 - 4 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku ½ pęczku koperku ½ pęczku szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek i szczypiorek umyć, osuszyć i drobno(...)posiekać. Do ogórka dodać kefir, posiekany szczypiorek i koperek oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Chłodnik wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, podawać zimny
Mama Gotujewolę chłodniki "lżejsze", więc tym razem ze śmietany zrezygnowałam. Przepis na kiszone buraczki TUTAJ składniki: 200 g kiszonych buraczków 1 szklanka bulionu (miałam rosół drobiowy) 400 g kefiru 330 g jogurtu naturalnego 1- 1i1/2 szklanki soku z kiszonych buraczków parę mniejszych lub jeden większy ogórek koperek sól śmietana 18% - opcjonalnie przygotowanie odcedzone z soku buraczki zalać szklanką bulionu(...)będą miękkie ( krócej, jeżeli lubimy buraczki lekko chrupiące). Buraczki odcedzić, pokroić w kostkę lub paski, wywar ostudzić. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku wymieszać jogurt z kefirem, dodać sok z buraczków, buraczany bulion, posiekane buraczki, pokrojone ogórki. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna, dodać soku z buraczków. Doprawić do smaku solą. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej
Stare GaryGotowane parówki wzbudzają we mnie odrazę. Ta forma jest o niebo smaczniejsza. Proporcje na 4 parówki = 8 małych parówek, czyli 16 placuszków. 8 małych parówek 1 szklanka kefiru 1 szklanka mąki 1 1/2 łyżeczki kminku 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Kefir, mąkę, jajko i przyprawy wymieszać na jednolitą masę trzepaczką. Ewentualnie można dodać 1/2 łyżeczki proszku
Czerwony Gupikaktywnych seniorek i szacownych seniorów, dla pracusiów, leniwców i tych, u których równowaga między czasem wolnym a pracą jest zachowana. Generalnie dla WSZYSTKICH! Taki oto koktajl z kefiru i czerwonych owoców :) Koktajl z czerwonych owoców (na 2 szklaneczki) www.kuchniasmakow.blogspot.com 300 ml kefiru 10 malin 10 wiśni 10 czereśni Zmiksować! Foto, przepis, wykonanie, inspiracja: Agnieszka
Kuchnia smakówkwaśnawą frużeliną porzeczkową. Brzmi smacznie?? Wypróbuj! Składniki: (na ok. 15 placuszków) Ciasto: 2 duże jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 280 g kefiru szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny 4 łyżki soku z cytryny 120 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania patelni Przygotowanie: Ciasto: Jajka wbić do miski. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym, krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać kefir, sól, sok i skórkę z cytryny, obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz stopione i przestudzone masełko. Całość zmiksować tylko do połączenia składników. Patelnię teflonową nasmarować odrobiną oleju, rozgrzać
Nastoletnie Wypiekaniebotwinki proponuję również chłodnik ogórkowy z komosą ryżową (quinoa), rzodkiewką, koperkiem i czosnkiem. Smaczny, lekki i zdrowy Składniki: 5 ogórków gruntowych 9 rzodkiewek 1/4 szklanki komosy ryżowej 700 g kefiru 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Ogórki obrać i pokroić(...)kosteczkę. Dodać ugotowaną komosę ryżową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki. Dodać kefir, śmietanę, koperek i szczyptę cukru. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Smacznego
Oryginalny smakmnie miks porzeczek - Wy możecie dorzucić maliny, jagody, agrest... co jest akurat pod ręką. Tortownica 26 cm Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 jajko 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag porzeczek (czarnych, czerwonych, żółtych) Kruszonka: ja wykorzystałam kruszonkę, którą kiedyś zamroziłam, bo sporo mi jej zostało. Jeśli(...)tego przepisu ( klik ) a nadmiar tak jak ja zamrozić, i zostawić na następny raz. Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Do miski wbić jajko, wlać olej i kefir. Dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki
My simple kitchenobiadu lub można go jeść jako samodzielny posiłek. Gdyby nie moja mama to pewnie nie miałabym pojęcia, że coś takiego istnieje :) Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu. :) Składniki: kefir Sokólski 6 x 400 g rzodkiewki 1 pęczek ogórki 4 szt. szczypiorek 2 pęczki jajka na twardo 5 szt. kwasek cytrynowy botwina 2 pęczki(...)botwina nie straciła swojego koloru. Koperek oraz szczypiorek kroje drobno i zasypuje sola i przez chwilę ugniatam (wtedy nie będą pływać po powierzchni). Do dużego garnka czy miski wlewam kefiry i wrzucam pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, szczypiorek z koperkiem, obrane i pokrojone w kostkę ogórki, jajka pokrojone również w kostkę. Teraz dodaję odlaną i pokrojoną drobno botwinę, kwasek cytrynowy
Kuchnia VikiSkładniki na 4 porcje : 275 g twarogu chudego 150 g kefiru 2 miarki odżywki białkowej o dowolnym smaku (ok. 60 g) 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki wody 4 sztuki kiwi Twaróg zblendować, dodać kefir i odżywkę. Żelatynę rozmieszać w ciepłej wodzie, przestudzić połączyć z masą. Przelać do czterech miseczek. Włożyć do lodówki na noc. Jak zgęstnieje zmiksować kiwi z odrobiną
Vroblewska-fitlifepłaskie łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 35 g) 1 płaska łyżka kaszy manny (ok. 12 g) 1 płaska łyżka otrąb owsianych (ok. 8 g) 50 g kefiru (ok. 1/4 szklanki) 30 g odżywki białkowej (u mnie orzechowa Allnutrition) - 1 miarka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatki: jogurt naturalny - 100g, pół szklanki truskawek mrożony - 60 g Roztrzepać jajka z kefirem. Zmieszać z pozostałymi
Vroblewska-fitlifeminut plus chłodzenie Składniki: 0,5 litra rosołu lub wywaru z warzyw 1 pęczek botwinki* 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 250ml jogurtu naturalnego 250ml kefiru Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ugotowane na twardo jajka, koperek *Jeśli pęczek botwinki jest spory z dużymi buraczkami można zwiększyć ilość rosołu lub nie dodawać wszystkich liści(...)chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę by ostygła. Jeśli zależy nam na czasie to wstawiamy garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Kiedy wywar ostygnie dodajemy jogurt i kefir, wstawiamy do lodówki*. Podajemy z jajkiem i koperkiem. *Nie ukrywamy że zupa jest wyśmienita w smaku, ale jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą
Kolizje Smakówmgnieniu oka. :) Stanowi też pierwszą z moich piknikowych propozycji potraw z sesji zdjęciowej dla Skarbu Rossmann. Oczekujcie na blogu kolejnych, wszystkie są wyśmienite! :) Składniki: 330 ml maślanki 330 ml kefiru 100 ml koncentratu barszczu czerwonego 1 ogórek świeży „wąż” 1 pęczek botwiny ½ pęczka rzodkiewek 4 ząbki czosnku ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (można więcej(...)garnka razem z czosnkiem, zalej wodą, dodaj cukier, sól, pieprz oraz ocet jabłkowy (lub sok z cytryny) i gotuj do miękkości. Odstaw do ostudzenia. Zblenduj maślankę z kefirem oraz koncentratem. Dodaj przestudzoną botwinę wraz z wywarem. Pokrój w drobną kostkę ogórka, rzodkiewki, posiekaj drobno koperek, szczypiorek oraz czosnek (lub przeciśnij przez praskę). Dodaj do zupy. Ponownie dopraw całość
Garniec Magalie