kefir - 1389 przepisów (strona:9/93)

Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 189

Młode ziemniaki. Koper. Kefir albo maślanka. Chyba od zawsze to najprostszy i najszybszy obiad jaki znam i bardzo lubię. A gdyby tak pokombinować, dodać więcej składników, więcej smaku, a może i wędzoną rybę? Nakombinowałam. Wyszło pysznie.   Młode ziemniaki to zdradliwa przyjemność… Kupujesz, bo przecież wszyscy w domu lubią, i nagle nie ma komu ich skrobać. A najlepsze przecież(...)wyjmijcie i wyrzućcie z niego nasiona (najwygodniej robi się to małą łyżeczką do kawy), pokrójcie drobno jak pomidora. Wszystko to razem delikatnie, naprawdę delikatnie posólcie i zalejcie maślanką lub kefirem, dokładnie wymieszajcie. Wstawcie na chwilę do lodówki lub zamrażalki. Łososia podzielcie na mniejsze kawałki. Ziemniaki przełóżcie do talerzy, zalejcie porcją chłodnika, włóżcie po porcji ryby, ozdóbcie całość plastrem cytryny

Karo in the Kitchen
Racuszki z kabanosem i chilli 140

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki kefiru, 2 jajka, ½ cebuli, szczypta sody oczyszczonej, 10 dag kabanosów, 1 papryczka chili, 10 dag żółtego sera, płaska łyżka soli, płaska łyżka pieprzu. Sos: 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku; 2 łyżki natki pietruszki do posypania, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Do miski wlewamy(...)kefir. Dodajemy jajka i za pomocą widelca mieszamy je z kefirem. Dodajemy sodę i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mąkę. Kabanosy kroimy w plasterki, papryczkę w drobną kostkę a ser ucieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane składniki dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę za pomocą łyżki kładziemy na rozgrzany olej formując racuszki. Smażymy

Pobite gary Barbary
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 290

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne(...)owoce. Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25. Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką Składniki: 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej (2 łyżki do rozczynu) 200ml kefiru 1/4 szklanki wody 1 jajko 30g drożdży świeżych 1/4 szklanki (50g) cukru (1 łyżeczka do rozczynu) 1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych 50g masła szczypta soli 600g śliwek kruszonka 1/2 szklanki

Smakołyki Bereniki
Twaróg domowy 195

albo więcej litrów. K iedy więc chcę zrobić trochę własnego twarogu, to po prostu kupuje mleko w sklepie i późnej je szczepię. Składniki: 3 litry mleka 2% 300 ml kefiru naturalnego ponadto: chusta serowarska, lub płótno spore sito albo durszlak garnek z przykrywką sposób wykonania: Do garnka wlewamy trzy litry mleka i dodajemy 300 ml naturalnego kefiru, ( 100 ml kefiru

Miód i pieprz
Twaróg domowy 154

albo więcej litrów. K iedy więc chcę zrobić trochę własnego twarogu, to po prostu kupuje mleko w sklepie i późnej je szczepię. Składniki 3 litry mleka 2% 300 ml kefiru naturalnego Ponadto chusta serowarska, lub płótno spore sito albo durszlak garnek z przykrywką Sposób przygotowania Do garnka wlewamy trzy litry mleka i dodajemy 300 ml naturalnego kefiru (100 ml kefiru

Miód i pieprz
Koktajl ogórkowo-koperkowy 152

ogórek zielony 2 szt · kefir 400 ml · woda mineralna 1 szkl · koperek 1/2 pęczka · sól · sok z cytryny  Naszykować umyte ogórki, cytrynę, koperek i kefir Ogórki pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia, wlac kefir, wodę mineralną i zmiksować, dodać koperek posiekany, sok z cytryny i sól. Rozlać do szklaneczek , ozdobić np ogórkiem podawać schłodzony

Camilla w kuchni
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 183

każdym miejscu jest barszcz czerwony, zupa solianka itp. Niestety, nie zawsze udało się zrobić zdjęcia, ale pomimo tego zgromadziłam jakieś przykładowe obiadki, zapraszam więc do obejrzenia! Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym(...)potraw, czyli z kwaśną śmietaną. Kasza gryczana przyrządzana z pieczarkami, do tego kawałek smażonej ryby . Proste i smaczne! Zupa okroszka , czyli znowu chłodnik, tym razem z kwasem chlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille

psgotujemy
Chłodnik z botwinki 190

Prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni. Składniki 1 l kefiru 250 ml śmietany 18% 2 duże ogórki gruntowe 2 jajka sok z 1/2 cytryny pęczek koperku pęczek botwiny sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy(...)cytryny i gotujemy do jej miękkości. Ostudzamy. Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Koktajl ananasowy - zdrowa i smaczna dieta 139

się tylko do ananasa z puszki, bo w sklepach i marketach dostępne są świeże, soczyste ananasy. SKŁADNIKI 1/2 świeżego ananasa 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 banan 1 kefir (400 ml) WYKONANIE Połówkę ananasa obrać ze skórki (najlepiej krojąc na plastry i odkrawając boki nożem). Twarde miejsca (czyli środek ananasa całkiem ze spodu) również odkroić. Umieścić w misie blendera(...)dodać obrany banan, kefir i mleczko kokosowe. Wszystko razem zblendować. Udekorować kawałkiem ananasa. Jeżeli na diecie Wam zbytnio nie zależy, to można dodać jeszcze banana by wzmocnić słodycz koktajlu. Należy jednak pamiętać, że wraz z dodaniem kolejnych bananów nasz koktajl stanie się gęstszy, warto go więc rozcieńczyć dodając jeszcze kefiru

Passions hobbies life
Chłodnik z botwinki 223

Tytułowy "chłodnik" zawsze w dzieciństwie mnie odstraszał, ponieważ nie lubiłam kefiru... Zmora dzieciństwa! Ale teraz już się przekonałam, że jest pyszny i szkoda, że tak późno sie w nim rosmakowalam. Ostatnio przyszło mi ugotować samej poraz kolejny pierwszy chłodnik! Trochę w głowie świtało z dzieciństwa ale i tak kilka dodatków wymyśliłam sama :) polecam serdecznie na upalne dni z młodymi ziemniaczkami(...)jajkiem sadzonym lub bardziej w wersji "fit" gotowanym!  SKŁADNIKI:  1 pęczek młodej botwinki lub 1 duży burak  500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny  1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe  6 rzodkiewek  Pęczek koperku  Pęczek szczypiorku z dymką 1 ząbek czosnku

Zainspiruj się kuchnią
Koktajl z kiwi i banana 166

Kiwi to duża dawka witaminy C, co wspiera dobre funkcjonowanie układu krwionośnego, wzmaga odporność organizmu. Zaserwujmy sobie od czasu do czasu taki koktajl. SKŁADNIKI 3 kiwi 2 banany szklanka kefiru 1 łyżeczka miodu WYKONANIE: Do wysokiego naczynia wlewamy kefir. Kiwi i banana obieramy ze skórki,  kroimy i dodajemy do kefiru. Wlewamy łyżeczkę miodu. Wszystko blendujemy. Gotowe. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Babka na kefirze z powidłami wiśniowymi 150

Niedawno była niesamowicie puszysta babka cytrynowa, teraz nieco inna babka. Mniej puszysta, bardziej zbita. Na kefirze. A z wierzchu przyozdobiona powidłami wiśniowymi. Idealna na drugie śniadanie, do pracy na przykład. Albo w weekend do kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna(...)pyszną babkę zrobiła ;) 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kefiru 1,5 szklanki cukru 100 g masła (0,5 kostki) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy 3 łyżki powideł wiśniowych Jajka z cukrem ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Marder&Marder Manufacture
Chłodnik 171

Najlepszy chłodnik to taki na bazie wiejskiego mleka zsiadłego lub kefiru i najlepiej z nowalijkami ze swego ogródka bądź z bazarku ze zdrową żywnością. Chłodnik wolę taki biały, dlatego nie dodaję koncentratu z buraka, gdyż zmienia smak i wszystkie składniki mają posmak buraka. Składniki: pęczek rzodkiewek 6 ogórków najlepiej gruntowych lub 2 szklarniowe 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 1/2 pęczka(...)koperku 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 - 2 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć, oczyścić i pokroić w półplasterki. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek umyć i drobno pokroić. Wszystko zalać zsiadłym mlekiem lub kefirem, dodać śmietanę i przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać. Chłodnik najlepiej

Kuchcik gotuje
Młode ziemniaki na maśle z kefirem i koperkiem 287

kilka z nich zostanie na drugi dzień. Wtedy kroję je na grube plastry, doprawiam solą morską oraz grubo mielonym pieprzem i smażę na złoto na maśle. Do tego kefir i dużo koperku... Dla mnie to wspomnienie wakacji z dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów w letnie dni.     Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 1 łyżka masła(...)ząbek czosnku w łupinie sól morska grubo mielony pieprz kefir lub zsiadłe mleko koperek   Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować porządnie pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka i zalać wodą - tylko tyle wody, aby zakryła wszystkie ziemniaki. Zagotować, dodać łyżeczkę soli. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od wielkości i odmiany ziemniaków, więc

Kulinarne Inspiracje
Chleb mieszany-pszenno-orkiszowo-owsiany 195

używałam mąki orkiszowej chciałam ją wykorzystać do tego wypieku, ale pomyślałam, że jest dość droga, a dobrym zamiennikiem będą płatki orkiszowe - zmielone. Miałam w zapasie też płatki owsiane i kefir - więc sprawa stała się prosta - chleb mieszany. Według mnie eksperyment jest udany - chleb smaczny, kwaskowaty, miąższ lekko wilgotny, ale miękki. Oto przepis : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)chlebowa) 3/4 szklanki mąki orkiszowej (odmierzyłam 3/4 szklanki płatków orkiszowych i zmieliłam) 1/2 szklanki mąki owsianej ( odmierzyłam 1/2 szklanki płatków wsianych i zmieliłam) szklanka kefiru  1/2 szklanki wody Do miski przesiałam mąkę pszenną, wsypalam zmielone płatki orkiszowe i owsiane, dolałam kefir połączony z wodą i całość wymieszałam. Na tym etapie ciasto jest raczej zwarte, ale miękkie. Odstawiłam pod przykryciem

apetytnapieczenie

Proponowane wyszukiwania