Ciasto* z kaszy jaglanej, daktyli i masła orzechowego wygląda piękne, a jest smaczne i zdrowe I w dodatku bez pieczenia! Może nie jest aż tak szybkie w wykonaniu jak choco slice , bo jednak trzeba ugotować kaszę i namoczyć daktyle. No ale bez przesady, to nie jest znowu tak dużo dodatkowej pracy, a smak jest tego wart! A że używamy lekkostrawnej(...)bezglutenowej kaszy jaglanej, to dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i wielu substancji mineralnych. Podobno oczyszcza ona organizm, obniża cholesterol, zapobiega chorobom przewlekłym**. Jest też zasadotwórczą kaszą, a to oznacza, że wyrównuje niekorzystne działanie produktów kwasotwórczych w diecie, które może prowadzić do choroby nowotworowej. Czyli kasza jaglana to samo zdrowie! Składniki (tortownica 24 cm średnicy): Spód
Lamarida.plOstatnio modnym i dietetycznym przepisem jest pudding z nasionami chia. Nie może go zabraknąć i na moim blogu. Przepis na dziś to pudding z kaszy manny z musem truskawkowym. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 2 porcje. Produkty 300 g truskawek, 6 łyżek kaszy manny, 3 łyżki nasion chia, 0,5 litra mleka, 2 łyżki miodu lub cukru garść(...)posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Do małego garnka wlej mleko i zagotuj je. Następnie wsyp 6 łyżek kaszy manny i łyżkę miodu lub cukru. Gotuj na małym gazie przez 5 minut ciągle mieszając, pod koniec dodaj nasiona chia. Gdy kasza będzie ugotowana odstaw ją do ostygnięcia. W tym czasie umyj truskawki i wysp je do miski. Dodaj łyżkę miodu lub cukru
Fit&Fast KitchenKasza bulgur to jedna z moich ulubionych kasz. Bardzo lubię zapiekaną, z sosem, mięsem czy na słodko. Za każdym razem idealna. Na blogu znajdziecie w zakładce Kasze inne przepisy na dania z kaszą w roli głównej. Szczególnie polecam zapiekankę z kaszy bulgur i młodej kapusty Poniższą zapiekankę podałam z sosem pomidorowym. Rewelacja! Polecam! Składniki 300 g kaszy bulgur(...)duża kalarepa 200 g żółtego sera 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól pieprz Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalarepę ugotować i pokroić w drobną kostkę. Ser żółty i cebulę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystko razem wymieszać i zapiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Piec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać ze swoim
O kuchni z uczuciemdania, przedstawiane dodatkowo na pięknych i apetycznych fotografiach. Takim sposobem, jakieś czas temu w moje ręce trafiło niezwykle inspirujące, specjalne wydanie miesięcznika kulinarnego „Moje Gotowanie”, „Polskie kasze na czasie”. Trzeba przyznać, że temat faktycznie bardzo na czasie, bo chwilowo zapomniane kasze należące do najstarszych pokarmów wróciły do łask i właśnie mają swoje pięć minut, a może(...)nawet więcej niż pięć. A jest w czy wybierać, bo rodzajów kasz jest mnóstwo i z każdej można zrobić naprawdę niezliczoną ilość fantastycznych, różnorodnych i zdrowych potraw. Ja tym razem wybrałam sałatkę z kaszą pęczak i z tym przepisem Was zostawiam, który oczywiście odrobinę różni się od oryginału, ale wiadomo, drobne modyfikacje na potrzebę chwili sa nawet wskazane. Mam nadzieję
Fitsweet.memleku i zawierał również jogurt naturalny. Dzisiejsza wersja ma nieco inną konsystencję i bardziej przypomina krem. W smaku mocno czekoladowy, bez białego cukru i laktozy. Bazą kremu jest kasza jaglana gotowana na mleku migdałowym. Całość dosłodzona została melasą karobową i bananem. Do tego uprażone orzechy laskowe i jeszcze ta kwaskowata jeżyna. Fit deser gotowy w niespełna 20 minut. Przepis(...)postacią witamin i składników mineralnych ,że spokojnie możecie sobie na niego pozwolić. Podane składniki starczają na 3-4 porcje ,więc zachęcam was do wypróbowania. Składniki : 50 g kaszy jaglanej 270 ml mleka migdałowego/ryżowego 1 duży banan (ok.100 g) 2 łyżki melasy karobowej 3 czubate łyżki ciemnego kakao holenderskiego 50 g orzechów laskowych
vaniliowoczekoladowapszenicy durum) znalazłam w szafce nasiona babki płesznik. W ubiegłym roku zajadałam się koktajlami z nią lub wymiennie z chia. I dziś przyszła mi ochota na koktajl na bazie kaszy jaglanej, o której też dawno tu nie było. Składniki (na ok. litr napoju): "Mleko" jaglane 200 ml kaszy jaglanej wrzątek Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami(...)kaszy wlać 800 ml zimnej wody. Zagotować,zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości. Ciepłą kaszę zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym (można to zrobić dzień wcześniej, by rano dokończyć robienie "mleka"). Kaszę przełożyć na gęsto sito ustawione na misce lub garnku. Za pomocą sztywnej trzepaczki rózgowej przetrzeć kaszę przez sito, przelewając ją dwukrotnie wrzątkiem (w sumie ok. szklanki). Wodę
Weekendy w domu i ogrodziecechę, że w zasadzie w smaku jest zupełnie nijakie i dlatego przejmuje smak wszystkiego co się do niego doda. W tym przypadku jest to mleko kokosowe i wanilia. Dzięki kaszy jaglanej masa sernikowa nabiera kremowej konsystencji a polewa czekoladowa dodaje wyrazistości. Sekretem tego ciasta jest cytryna, która nadaje tofu kwaskowatego, twarogowego posmaku. Ważne jest też aby masę serową dobrze zblendować(...)coś słodkiego? ; ) Sernik w polewie czekoladowej czyli tofurnik Drukuj Porcje: 4 porcje (2 naczynia żaroodporne o średnicy 12cm) Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 200g jedwabistego tofu (silken) 30g suchej kaszy jaglanej 140ml mleka kokosowego do gotowania kaszy 50g mąki kokosowej 2 jajka (w wersji wegańskiej 100g rozgniecionego banana lub 100g musu jabłkowego (kliknij po przepis) ) 5g (1 łyżeczka) oleju kokosowego
Book of spellsPierogi to jedno z moich ulubionych dań. Dzisiejsza propozycja jest mało klasyczna. W farszu połączyłam kaszę jaglaną i pieczarki brązowe, które bardzo lubię. Smaku pierogom nadają pieczarki i podsmażona cebulka. Kasza jaglana jest zdrowym uzupełnieniem farszu. Powoduje, że farsz jest bardziej plastyczny. Nie ma jednak wpływu na smak pierogów. Składniki na ciasto (na około 33 pierogów(...)mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 50 g kaszy jaglanej 1 duża cebula 500 g brązowych pieczarek 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i pieczarek sól do smaku pieprz (dość dużo) Okrasa: oliwa 1 duża cebula sól do smaku Wykonanie farszu: Kaszę jaglaną wsypujemy do miseczki
Smak mojego domuWszystkie mądre artykuły mówią, że lepsza i zdrowsza jest kasza gryczana niepalona. I jeżeli tylko taką lubicie - nie krępujcie się ;) Wybierzcie niepaloną, a więc zdrowszą, bo mniej przetworzoną. Ja pozostanę jednak wierna kaszy gryczanej palonej. Bo to właśnie ten charakterystyczny smak palenia w kaszy gryczanej uwielbiam. Kaszę gryczaną mogę jeść często, a moja ulubiony zestaw to... (uwaga, uwaga, wrażliwe(...)osoby nie czytają dalej)... kasza gryczana polana masełkiem z podsmażoną cebulką, posypana dość obficie grubszą solą i do towarzystwa szklanka lodowatego mleka do popicia. Tak mogłabym się zajadać co drugi dzień, na przemian z naleśnikami ze szpinakiem. Ale dziś wersja "na bogato", czyli efekt sprzątania lodówki z pieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek
bistro mamamacie pomysłu na przekąskę lub na drugie śniadanie? To polecam ten przepis :) Kasza jaglana i cukinia z grilla - mniam, mniam :) Na jedną porcję wystarczy 50 gramów suchej kaszy jaglanej (1/2 woreczka) ale proponuję ugotować cały woreczek bo i tak można jeszcze tego samego dnia (lub następnego), wykorzystać resztę ugotowanej kaszy. Osobiście nie lubię gotować kaszy luzem. Wolę w woreczku(...)przykleja mi się do garnka :) Składniki: 1/2 dużej cukinii 50 gramów suchej kaszy jaglanej oliwa z oliwek sól himalajska świeżo mielona pieprz ziołowy 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika Sos: 1 łyżeczka pasty tahini (sezamowa) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub sok z połowy cytryny) Składniki na sos zblendowałam Kaszę ugotowałam Cukinię
Szczęśliwa kuchniaDziś w mojej kuchni delikatne klopsiki z indyka przygotowane na parze z sosem pieczarkowym z mleka kokosowego. Właściwości zakwaszające mięsa równoważą alkalizujące dodatki: kasza jaglana, marchewka i cukinia. Do przygotowania klopsików wykorzystałam parowar, ale można je również przygotować przy wykorzystaniu bambusowego parownika czy garnka do gotowania na parze. Pulpeciki przygotowane na parze są zdecydowanie smaczniejsze od gotowanych w wodzie, zachowują(...)pełny smak i aromat ziół. Klopsiki z indyka z kaszą jaglaną w sosie pieczarkowym Drukuj Porcje: 3- 4 porcje ok. 15 klopsików Składniki: 50g suchej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżka masła klarowanego 150ml przefiltrowanej wody 400g mięsa z piersi z indyka 1 jajko 1/2 dużej marchewki lub 1 mała 1/2 cukinii 1/4 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
Book of spellswrzątkiem lub gotowane na parze przez maksymalnie 2 – 3 minuty. Małe, świeże i jędrne brokuły znakomicie smakują na surowo, a drobno posiekane będą wartościowym dodatkiem do sałatki z odżywczej kaszy jaglanej, suszonych pomidorów oraz orzechów włoskich. Jeśli kaszę jaglaną ugotuje się z wyprzedzeniem, a pomidory wcześniej namoczy, to przygotowanie sałatki zajmie raptem kilka minut. To świetny sposób na proste danie(...)wynos, lekką kolację lub element większego posiłku. Składniki na 2 – 3 porcje: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki wody 1 mały brokuł 10 suszonych pomidorów garść orzechów włoskich 1 mała szalotka lub kilka plasterków czerwonej cebuli 1 – 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, czarny pieprz, po szczypcie mielonej kozieradki
Even Better Foodjest ogromny! Łącząc warzywa ze zdrowymi składnikami możemy uzyskać nie tylko pyszne słodkości, ale i wartościowe posiłki, które będą zjadane bez cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie kaszy jaglanej, pełen dobroczynnych właściwości odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, zdrowo posłodzony i wzbogacony o cenne tłuszcze zawarte w orzechach. Jeśli pomysł marchewki w budyniu traktujecie z lekkim sceptycyzmem, podpowiem(...)tylko konsystencja. Ci, którzy przestrzegają zasad diety niełączenia mogą śmiało połasić się na dużą porcję – to danie pełne zdrowych węglowodanów. Składniki na 2 – 3 porcje: 100 ml suchej kaszy jaglanej 300 – 400 ml mleka roślinnego (dodając więcej mleka uzyska się rzadszy budyń) 2 spore marchewki (każda o wadze około 100 g) 6 – 8 daktyli (niesiarkowanych) szczypta nierafinowanej soli i przyprawy
Even Better Food