LINK DO KONKURSU TUTAJ: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html Pyszna i słodka kasza manna, idealna na deser. Przepis ten zgłaszam na Konkurs kulinarny- przepis z kaszą w roli głównej Składniki: 650 ml mleka 250 g cukru 10 nitek szafranu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej 50 g rodzynek 50 g orzechów laskowych 200 g masła 225 g kaszy manny Przygotowanie: Orzechy lekko podprażyć(...)posiekać i odstawić. Do mleka wsypać cukier, szafran i gałkę muszkatołową, gotować przez minutę. Dodać rodzynki, zmniejszyć ogień i gotować dalej. W garnku na średnim ogniu roztopić masło, wsypać kaszę mannę i prażyć przez 10 - 15 minut mieszając ją drewnianą łyżką. Gdy kasza będzie mieć kolor złotobrązowy, a masło zacznie się od niej oddzielać, zmniejszyć ogień i powoli jedną ręką
Mama GotujeKasza jaglana podsmażana z cebulką, czosnkiem, mrożonym groszkiem i pomidorkami cherry. Posypana szczypiorkiem, papryczką chili, skórką otartą z limonki i listkami bazylii. Podana z jajkiem sadzonym i czosnkowym twarożkiem. Na koniec skropiona sokiem z limonki lub cytryny. Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe danie, idealne na lunch lub wczesną kolację. Sprawdzi się także jako przekąska dla niespodziewanych gości. Kaszę(...)jaglaną możecie zastąpić każdą inną ugotowaną na sypko kaszą: gryczaną, pęczak lub jęczmienną. Danie będzie równie smaczne z białym lub brązowym ryżem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mrożonego groszku (wcześniej odmrożonego) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 8 pomidorków cherry przekrojonych na połówki 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 jajka + masło
cool and mintyBrak pomysłu na obiad, resztka kaszy w lodówce i jeden ugotowany ziemniak - tak powstały burgery ;) Na temat kaszy jaglanej jest od pewnego czasu głośno. Sławę zdobyła dzięki swoim właściwościom odżywczym oraz wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni. Z kaszy tej można zrobić wszystko - desery, kotlety, kiełbasę, lody i wiele, wiele więcej. Pod względem właściwości odżywczych jest zaraz po kaszy gryczanej (moja(...)subiektywna opinia - kocham kaszę gryczaną). Jest źródłem białka, złożonych węglowodanów, błonnika, magnezu, cynku, manganu i witamin z grupy B. No samo zdrowie :) A zestawienie kaszy jaglanej ze szparagami - nic dodać nic ująć, trzeba po prostu spróbować :) Składniki (na 6-7 kotlecików): szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1 ugotowany ziemniak garść słonecznika garść posiekanego szczypiorku łyżka posiekanego koperku 4 suszone
pyszne zdrowościBardzo proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe - indyk z kaszą jęczmienną. Tym razem zamiast kurczaka wykorzystaliśmy do przygotowania indyka, jego mięso jest delikatniejsze aniżeli mięso kurczaka. Właśnie z tego powodu znacznie krócej poddajemy je obróbce termicznej. W moim przepisie wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić pęczakiem , albo chociażby ryżem... inwencja twórcza należy do Was. Indyk(...)kaszą jęczmienną - przepis: Na patelni podsmażamy pokrojoną kostkę cebulę i pokrojonego w cienkie półplasterki pora. W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną wg. przepisu na opakowaniu. W osolonej wodzie gotujemy kalafiora , aż będzie miękki. Jak cebula troszkę zmięknie dodajemy pokrojony w kostkę filet z indyka i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy wszystko solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy do indyka startą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kasza i mąka jaglana to produkty bezglutenowe, lekkostrawne i jednym słowem - zdrowe. Dlaczego? Mają działanie zasadotwórcze, a także dużą zawartość witaminy B, lecytyny, soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki. Mąka jaglana nie należy do najtańszych produktów, więc warto zrobić ją samemu. To naprawdę proste! Dodatkowo mąka sklepowa jest gorzka w smaku(...)posiada niezbyt kuszący zapach, więc to dodatkowa motywacja, aby szybciutko przerobić kaszę. Tak przygotowana mąka zawsze wychodzi delikatna, puszysta i posiada kuszący aromat. Idealnie sprawdzi się do zagęszczania potraw, czy w wypiekach - nie tylko na słodko! kasza jaglana Kaszę jaglaną przesypać na sitko i dokładnie opłukać pod bieżącą (i gorącą) wodą. (Płukać do momentu, aż ściekająca woda będzie całkowicie
Di gotujewiększości przypadków jadam je na śniadanie w wersji na słodko. Dziś jednak postanowiłam upiec sobie zgoła odmienną i o wiele zdrowszą wersję placków. Zapraszam Was na pyszne Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem. Są naprawdę pyszne. Tak pyszne, że mój mały synek zjadł mi połowę porcji i musiałam dorabiać więcej Chyba nie ma większego komplementu niż jego(...)mniam mniam”. Placuszki powstały pod wpływem chwili (kaszę gotowałam do sałatki ) i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole (nie tylko w formie śniadania). Składniki: (na 1 porcję – 5 placuszków) 3 łyżki białego sera 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki ( u mnie koszalińska Młyny Stoisław ) 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (u mnie perłowa Młyny Stoisław
Słodkie okruszkiOstatnio nie mogę już patrzeć na galaretki i przemycam je sobie na różne sposoby z myślą o swoich więzadłach i ścięgnach. Dziś proponuję deser na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem żelatyny i składników, z których przygotowuje się popularny koktajl karaibski piña colada. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 400 ml kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego 250 g ricotty(...)złagodzenia goryczy kaszy; można dodać jogurt naturalny lub zmielony serek naturalny) 4 łyżeczki żelatyny + 50 ml wrzątku puszka ananasa w plastrach 6 łyżeczek cukru (ja podałam swój jagielnik na syropie klonowym; jeśli wolicie bez tego dodatku, proponuję dodać więcej cukru) 3 łyżki wiórków kokosowych + wiórki do obsypania formy łyżka rumu galaretka brzoskwiniowa + 250 ml wrzątku odrobina oleju
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka tabbouleh to libański specjał. Jej wersji jest wiele, u nas występuje z kaszą jaglaną, roszponką oraz orzeźwiającym dressingiem z pomarańczą i miętą. Idealna na lekki obiad na nadchodzące ciepłe dni. Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej spora garść roszponki 1 pomidor 8-10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek gruntowy(...)połówki pomarańczy 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej świeżej mięty 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu jabłkowego sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Na 1/3 szklankę kaszy dajemy 2/3 szklanki wody. Odrobinę solimy, dodajemy kroplę oliwy i gotujemy pod przykryciem nie mieszając. Dzięki temu nie zrobi nam się
Bananowe Polemleka w proszku. Ja dzisiaj polecam dwie zdrowe wersje, idealne dla dzieci . Bez cukru więc mogą zjeść duuuuuuuże ilości, a my nie będziemy miały wyrzutów, że jedzą szkodliwe słodycze :) Kasza jaglana (użyta w przepisie 2) jest jedną z najzdrowszych kasz, pomaga przy infekcjach, wzmacnia odporność. Jaglanka jest doskonała na katar, bo ma właściwości oczyszczające ze śluzów, a to oznacza(...)Wykonanie Banana rozgniatamy, dodajemy jajko, wiórki, syrop i mąkę. Wszystko zagniatamy, robimy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia. 2. Raffaello bez pieczenia Składniki kasza jaglana wiórki kokosowe miód / syrop klonowy (ilość według uznania) orzechy lub migdały (opcjonalnie do środka) Wykonanie Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie według przepisu na opakowaniu. (najczęściej kupuję kaszę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comValues are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki mleka + 2-3 łyżki mała szczypta soli 2 łyżeczki oleju kokosowego 250 g mieszanki owocowej ananas, mango, papaja* 1/2 banana * używam mrożonej mieszanki, ale można oczywiście użyć(...)również owoców świeżych, bądź z puszki Przygotowanie Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą, aby uniknąć goryczy. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Dolewamy mleko, dodajemy małą szczyptę soli i gotujemy (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania możemy dodać mleko, aby jego ilość była wystarczająca i kasza nam się nie przypaliła. Gdy kasza odpowiednio napęcznieje
Słodkie okruszkidobre i zdrowe jedzenie :) Przygotowanie tego deseru nie jest pracochłonne, dlatego polecam spróbować - zamiast ciasta z cukierni zrobić takie oto zwyczajne, a jednak niezwyczajne owocowe cudo :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki) tabliczka czekolady 70% 2 czubate łyżki kakao 2 banany laska wanilii 2 łyżki cukru (ksylitolu(...)łyżki oleju kokosowego 450 g mrożonych malin 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie gorącą wodą, by pozbyć się goryczki Następnie zalać 2 szklankami zimnego mleka, dodać pociętą laskę wanilii, olej kokosowy i cukier Zagotować, gdy kasza wchłonie większość mleka dodać wodę i mleko kokosowe Zagotować, poczekać aż kasza wchłonie większość płynu i zestawić z ognia
pyszne zdrowościKasza, jaka by to nie była, to moja codzienność z którą bardzo się polubiłam. Jesienią, zimą i wczesną wiosną w pracy, w moim pudełku z posiłkiem na lunch, kasza jest każdego dnia w różnej postaci. Zazwyczaj są to banalne połączenia: ulubiona kasza, pestki, trochę warzyw, coś zielonego i smaczna oliwa. Są to na tyle trywialne przepisy, że zazwyczaj wydają(...)które można zabrać do pracy a których przygotowanie zajmuje kilka minut. Takie dania można przygotowywać na zapas, na przykład na dwa dni z rzędu. Nadal będą smakowały smacznie. Z kaszą orkiszową mam do czynienia pierwszy raz. Jest super w smaku! Oczywiście można zastąpić ją na każdą inną. Składniki (na 2 porcje): 100 gram kaszy orkiszowej 2 pęczki natki pietruszki
Mango Papajaraczej dlatego, że mleko jest… jaglane! Bardzo zdrowe, smaczne, a na dodatek delikatnie waniliowo-karmelkowe dzięki dodatkowi wanilii i daktyli. Zastanawiałem się co zrobić z tej królowej wśród kasz (bynajmniej w mojej kuchni). Ciasteczka, budynie, jaglanice… Wszystko fajne i smaczne, ale trochę banalne – ostatnio dużo tego w sieci. Czemu by nie zrobić mleka? Jak więc wyglądały moje(...)starania? Sami zobaczcie. Nieśmiało zbliżyłem się do kaszy jaglanej. Było to moje pierwsze podejście do (jak podejrzewałem) ciężkiego zadania jakim jest wydojenie jaglanej. Niby to jest TA kasza, a ani cycków, ani wymion nie widać… Pomyślałem, że widocznie trzeba ją zajść od innej strony i tak też zrobiłem. Skoro nie chciała po dobroci to postanowiłem użyć siły
BlendmanCzego to już z kaszy jaglanej nie było. Klasycznie, z warzywami, z mięsem, zmielona do naleśników zamiast mąki, w formie puddingu i zwykłej jaglanki na śniadanie. Jaglany sernik, jaglane brownie, kulki , kremówki i ciasteczka . Kasza jaglana, jakby dopiero została odkryta, podbija domowe kuchnie od kilku lat. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, bezglutenowego zboża. Jest lekkostrawna. Ma właściwości antywirusowe, dzięki(...)włosy i paznokcie, Ze względu na zawartość krzemu zapobiega również odwapnianiu kości. Jako skarbnica lecytyny korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi. Aby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą, przelać wrzątkiem lub uprażyć w garnku na sucho – gdy poczujemy orzechowy zapach, możemy
Kucharzycadrwala, tak teraz wystarczą mi 3-4 sztuki, żeby zaspokoić pierogową zachciankę i najeść się do syta :) Tym razem pierogi z poobiadowych resztek. Zostało mi trochę kaszy jaglanej, dogotowałam gryczaną, dodałam pieczarki. Farsz gotowy! Farsz: 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 200 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) 250 g pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżeczki masła(...)sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną i jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej wodzie). Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i dość drobno siekamy. Podsmażamy na maśle najpierw cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki. W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. obie kasze, pieczarki i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dość solidnie
bistro mama