który w którym się piekł, dlatego zawsze zostawiam margines papieru, aby móc otulić wypieki. Składniki na 2 pasztety pieczone w formach o wymiarach 15x 30 cm: 700 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowianiu 1-1,2 kg pieczarek 3-4 cebule 150 g mąki : u mnie była kasztanowa, ale tyko dlatego, że akurat miałam(...)otwarte opakowanie, mąką może być dowolna czyli owsiana, jaglana, gryczana- jeżeli chcecie mieć pasztet bezglutenowy lub po prostu pszenna 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) czubata łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka papryki pieprz i sól kilka gałązek świeżego rozmarynu, ewentualnie łyżka suszonego dodatkowo opcjonalnie: 50 g orzechów laskowych 80-100 g suszonych borowików (namoczonych i ugotowanych) 2 łyżki oliwy truflowej Przygotowanie
greenscarfWszak las daje nam dużo możliwości kulinarnych mamy grzyby więc działamy. Ciasto na pierogi: mąka 300 g wrzątek 250 ml 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g kaszy gryczanej Bio 400 g ugotowanych prawdziwków 100 g startego żółtego sera 1 jajko olej do smażenia kostka rosołowa grzybowa pieprz ziołowy szczypta sól do smaku majeranek 1 łyżeczka(...)rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy. Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ). Wykonanie farszu : Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy . Gotujemy do momentu , aż kasza wciągnie cała wodę.Grzyby obieramy , kroimy w kostkę ( jak pójdzie to super) myjemy
Różowa kuchniaaromatycznym sosie? Szynka w sosie śliwkowym nie dość, że jest bajecznie prosta do przygotowania, to na dodatek sos powstaje bez dodatku mąki! Idealna zarówno do klusek śląskich, jak i kaszy gryczanej czy gotowanych ziemniaków. Typowy, domowy obiad – zachęcam, aby wszedł na stałe do Waszego repertuaru – można go łatwo odgrzać i bez problemu zwiększać porcje, gdy mamy gości(...)bulionu drobiowego lub warzywnego 3 liście laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki oleju do smażenia przyprawy: sól, granulowany czosnek, słodka papryka, tymianek do podania: kluski śląskie , kasza lub ziemniaki z wody, ogórki kiszone Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy z błon. Kroimy na ok. 1-cm plastry ostrym nożem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Plastry mięsa
Poezja smakuMoje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula(...)dodałam zamiast oleju rzepakowego) 100 g mix sałat z rukolą 1-2 gałązki natki pietruszki sól i pieprz dodatkowo dodałam kilka plasterków szynki dojrzewającej i garść posiekanego lubczyku. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować, ostudzić opłukać. Mięso wymieszać z bułką, doprawić solą i pieprzem. Uformować mini klopsiki i ułożyć na papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni
ClauditteMissCookingłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 130 ml wody Pomidorowa pasta z soczewicy: 2/3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej łyżeczka soli i pieprzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 6-7 suszonych pomidorów 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów Posiekaj drobno orzechy, wymieszaj z mąką(...)niej bułeczki a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 12- 15 minut. Wystudź bułeczki i zjedz ze smakiem. Zmiksuj w blenderze na gładką masę soczewicę, kaszę, koncentrat, suszone pomidory z olejem i przyprawami. Gotowe scones podaj z pastą i ulubionymi warzywami. Enjoy
Mango PapajaZupa koperkowa z pokrzywą Zupa pieczarkowa z pokrzywą i amarantusem Krem buraczkowy z pokrzywą i groszkiem ptysiowym Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus Zupa koperkowo – szpinakowa Zupa koperkowa – dieta dr Dąbrowskiej Zupa koperkowa z kaszą gryczaną białą Zupa szczawiowa Zupa krem szczawiowo – brokułowa Zupa krem ze świeżego szpinaku Zupa krem ze szpinaku – dieta dr Dąbrowskiej Zupa z zielonych(...)ogórkiem i pomidorem Chłodnik z botwinki Zupa z botwinką Botwinka zupa Zupa botwinka w 15 minut Zupa Botwinka – dieta dr Dąbrowskiej Zupa kalafiorowa z botwinką Śmietankowa zupa jarzynowa z kaszą orkiszową Zupa jarzynowa z cukinią Rosół z bluszczykiem kurdybankiem Zupa meksykańska z podagrycznikiem i grzankamiszpa Zupa z podagrycznikiem Zupa krem ze szparagów Zupa szparagowa Duet kremów z białych i zielonych
Dorota Smakujemój eksperyment kulinarny :) Składniki : 1 kg świeżych pieczarek 1 duża cebula szklanka płatków gryczanych nieprażonych 3 jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy : sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona Przygotowanie : Umyte pieczarki zmieliłam w blenderze Obraną cebulę przesmażyłam na tłuszczu Płatki namoczyłam w wodzie, gdy napęczniały odcisnęłam i dodałam do pieczarek i cebuli Wymieszałam masę(...)pieczenia Piekłam przez 60 min. w temp 180 *C Moje uwagi: pieczeń można upiec z połowy składników wg mnie była dość luźna, następnym razem dodam więcej bułki ewentualnie ugotowanej kaszy gryczanej zamiast płatków - eksperyment nie do końca udany z pieczeni wyszła raczej pasta do chleba
Proste Potrawyjest wspaniała! Jednak dla tych, którzy wolą „dobrze zjeść”, świetnie sprawdzi się jajko sadzone. Polecam i zachęcam do przygotowania! Składniki 350g grzybów leśnych 2 cebule 200g kaszy gryczanej 50g tartego parmezanu sól, pieprz czarny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka śmietany 18% 4 jajka przepiórcze Wykonanie: Grzyby przełożyć do rondelka, zalać wodą (ok.600ml(...)grzybów, zmieszać z zasmażką. Przełożyć i rozprowadzić z grzybami tak, aby powstał sos. Gotować chwilkę, Na sam koniec można dodać łyżeczkę śmietany. Doprawić tylko solą i pieprzem. Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Do kaszy dodać połowę przygotowanego sosu grzybowego, wymieszać. Do kaszy dodać starty parmezan. Jeszcze raz lekko przemieszać. Kilka sztuk jajek przepiórczych wybić na patelnię i usmażyć
Raj dla PodniebieniaKolejny nasz przepis z serii- wyroby domowe: Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak i płuckami. My z Piotrem uwielbiamy kaszankę, wszelaką, tradycyjną z dodatkiem krwi z różnymi kaszami: gryczaną, jęczmienną perłową, pęczak, nie pogardzimy też białą kaszanką bez krwi. Nie mamy obecnie dojścia do świeżej krwi wieprzowej, więc przygotowujemy od czasu do czasu domowym sumptem domową białą kaszankę . Chociaż kaszanka(...)Przygotowanie domowej kaszanki to nic trudnego, pracy jest ciut mniej niż przy wyrabianiu domowej białej kiełbasy , efekt jest równie smakowity, chociaż oczywiście inny w smaku. Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak i płuckami: Składniki 2 szklanki po 250ml grubej kaszy pęczak 5 szklanek domowego rosołu 2 duże cebule 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiadu ziemniaki to masz już połowę składników na tę pyszną i zdrową zapiekankę. Połączenie kremowego pure z ziarnistą i wyrazistą kaszą przesmażoną z grzybami to naprawdę przyjemne doświadczenie kulinarne. Skład zapiekanki możesz zresztą komponować w dowolny sposób. Do kaszy możesz dodać marchew, cukinię, bakłażana (najlepiej upieczone), usmażoną na chrupką cebulę, albo przesmażyć ją z mielonym mięsem, żeby była jeszcze bardziej(...)parmezanu (lub cheddara) plus 3 łyżki do posypania zapiekanki 2 łyżki masła 1/3 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Na spód 1/2 szklanki kaszy gryczanej, niepalonej Kilka boczniaków 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 2 łyżki masła plus łyżka do nasmarowania foremki do pieczenia 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Sól Pieprz
Niedzielny kucharzsamodzielne lub dodatek): 2 marchewki 1 pietruszka 1 pasternak 1 skorzonera 3 małe buraki 1-2 łyżki oleju rzepakowego suszony tymianek sól morska 2 ząbki czosnku 1 szklanka białej kaszy gryczanej po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200C Warzywa dokładnie umyć, cienko obrać ze skórki. Skorzonerę od razu włożyć do lodowatej wody, buraki odłożyć osobno(...)nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 -45 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Jeżeli będą się za bardzo spiekać, zmniejszyć temperaturę do 180C. Podczas pieczenia warzyw korzeniowych, ugotować kaszę. Kaszę przełożyć na sitko, przepłukać. W garnku zagotować 2 szklanki wody. Dodać kaszę, zmniejszyć moc do minimum i gotować do wchłonięcia wody (ok. 15-17 minut). Kaszę wymieszać z upieczonymi warzywami
Pełny talerzZgoda) Zupa z kaszą i grzybami wigilijna Zupa z kaszą i grzybami wigilijna Składniki: 1 szklanka suszonych grzybów (około 60-70 g) 1 litr wywaru warzywnego 2-4 łyżki kaszy gryczanej sól i pieprz Do okraszenia: 250 ml oleju lnianego 150 g cebuli szczypta soli Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię. Wlewamy olej lniany i smażymy(...)najlepiej na całą noc). Wywar gotujemy około 45 minut, aż do miękkości grzybów, po czym przecedzamy go, a grzyby kroimy w paseczki. Pokrojone grzyby dodajemy do wywaru i wsypujemy kaszę (jej rodzaj i ilość zależą od indywidualnych preferencji). Zupę gotujemy około 10 minut, po czym odstawiamy na kolejne 10-15 minut, by kasza doszła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Trzeci talerzugotowanej czerwonej fasoli 3 średnie pomidory bez skórki 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) sól, pieprz do smaku do podania: zmiksowana ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek inna kasza (np. gryczana, jęczmienna) Przygotowanie: Fasolę moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy ją w tej samej wodzie przez ok. 40 minut. N a rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec(...)astępnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy kolejne kilka minut, na samym końcu dodając ugotowaną fasolę. Delikatnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Podajemy z kaszą jaglaną, gryczaną lub jęczmienną. Smacznego! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
bistro mamaniedzielnego rodzinnego obiadu oraz szybkiego obiadu podczas tygodnia. Możesz je podać dosłownie z każdym dodatkiem, ja uwielbiam pulpety z ryżem, ale śmiało możesz je podawać z ziemniakami z wody, kaszą, makaronem, a nawet z bułką z masłem. Pulpety w sosie pomidorowym to również idealny pomysł na obiad na kilka dni. Wystarczy, że zamrozisz je w woreczku do żywności z zamknięciem(...)jednym kawałku z osiedlowego sklepu mięsnego i samodzielnie je miele, pulpety z takiego mięsa są o wiele lepsze w smaku) woreczek kaszy jęczmiennej drobnej ( jeżeli nie lubisz kaszy jęczmiennej możesz użyć białego i brązowego ryżu, czy kaszy gryczanej lub pęczak) 1 duże jajko 1 czerstwa bułka zamoczona w wodzie świeża marchewka starta na tarce 5 łyżek bułki tartej sól pieprz
To Musisz Wiedziećsłodki smak za sprawą kaszy i marchewki. Przysmażone boczniaki dodają chrupkości. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 200 g boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej lub pęczaku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 średnia marchew Duża garść szpinaku 1/2 małej cebuli 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Sól Pieprz Siekana zielenina(...)minuty aż cebula zmięknie. Dodaj grzyby. Smaż do momentu aż lekko się przypieką. Dodaj czosnek. Smaż jeszcze minutę. Krok 2 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wsyp do warzyw kaszę, wymieszaj dokładnie składniki i smaż przez chwilę. Zalej całość 11/2 szklanki wody. Przykryj i wstaw do piekarnika. Krok 3 Piecz około 30 minut, do momentu aż kasza wchłonie wilgoć. Wyjmij
Niedzielny kucharz