Tradycyjne bitki wołowe w sosie własnym kojarzą mi się ze świątecznym lub niedzielnym, polskim obiadem, do tego zawsze były ziemniaki lub kasza gryczana i kiszony ogórek 😉 Jest to proste danie, które każdy zna z domu rodzinnego. Dziś u mnie tradycyjne bitki wołowe z udźca, ale już w nietradycyjnym sosie...bo z dodatkiem musztardy z żurawiną, która nadała potrawie wyrazistości(...)wiecie uwielbiam łączyć mięsa z owocami, ale nie jest to konieczne - bez żurawiny danie też jest pyszne! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu - my bitki jedliśmy przez 3 dni, codziennie z czym innym 😉 Składniki: 600-700 g wołowiny bez kości (z udźca/ligawy) 2-3 cebule 2 grzybki suszone
Kuchnia MagdaLenyKuskus przez wielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus(...)Podsmażamy go na patelni z niewielką ilością oleju. Jak kurczak będzie usmażony przekładamy go do miseczki, a następnie na patelni przesmażamy " warzywa na patelnię ". W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki . Smacznego! Post
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Włoszczyznę myjemy, obieramy(...)siekamy i dokładamy do garnka z zupą *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki wrzucamy kolejno do gotującej się zupy. Dodajemy także brukselkę *** *** Wsypujemy kaszę i gotujemy całość na niedużym ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut *** *** Gdy wszystkie warzywa zmiękną, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Ważne aby nie gotować zupy zbyt
Blog z ApetytemCudowny kurczak w wieńcu z warzyw.przepyszny kremowy sos i kasza gryczana prażona czegoż można więcej chcieć.Możemy go podać na niedzielny obiad bo naprawdę jest pyszny:).Zapraszam. 1 kurczak przyprawa uniwersalna lub do kurczaka pieprz biały mielony 1 łyżka mąki 1/2 szkl.śmietany 1 mala cukinia po 1 strąku papryki żółtej i czerwonej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka płuczemy,kroimy na części(...)pół talarki .Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na kawałki.Warzywa dodajemy do duszonego kurczaka.Mąkę mieszamy ze śmietaną i zaprawiamy sos,zagotowujemy.Mięso podajemy np.do kaszy prażonej lub makaronu.Jak kto woli.:)Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię z mięsa! Te z kaszy jaglanej mogą z nimi konkurować. Pulpety gotowane w sosie cukiniowo-koperkowym… ZOBACZ PRZEPIS Kotlety z SOCZEWICY z sosem MARCHEWKOWYM Kiedy brak pomysłu na obiad często przygotowuję kotlety, w których mieszam różne składniki. Dzisiaj proponuję Wam kotlety z soczewicy z… ZOBACZ PRZEPIS KOTLETY Z CUKINII i kaszy gryczanej Przyszedł długo wyczekiwany przeze mnie(...)ZOBACZ PRZEPIS Pieczone ziemniaki z cukinią Lubisz posiłki, do których przygotowania potrzebujesz jedynie kilku chwil, następnie wkładasz je do piekarnika i możesz zająć się innymi sprawami?… ZOBACZ PRZEPIS Kasza jaglana z warzywami Jest to jeden z najszybszych obiadów – wystarczy ugotować kaszę i wymieszać ją z podsmażonymi warzywami. Wybór warzyw jest szeroki,… ZOBACZ PRZEPIS ZOBACZ EBOOK obiad
Via GustoPrzygotowując je stosowaliśmy swoją ulubioną metodę, czyli używania tych samych, lub podobnych składników w różnych daniach. Tym razem było to tak, że w poniedziałek zrobiliśmy masę z mięsa i kaszy gryczanej i podzieliliśmy na dwie części: jedną zamroziliśmy i przydała się w czwartek do faszerowanych pulpetów. Do drugiej dodaliśmy tartej cukini. Pure z poniedziałku zmiksowaliśmy ugotowanym brokułem (połową główki(...)Poniedziałek Pulpety z pure z groszkiem Klasyk każdego polskiego, szanującego się domu: pulpeciki, ziemniaczki i groszek:) Nasze danie jest jednak trochę inne niż kanoniczna wersja. Pulpety zrobiliśmy z kaszy i startej cukinii. Dzięki niej kuleczki są leciutkie, wilgotne i chrupiące z zewnątrz. Panierka też jest inna – z pokruszonego chrupkiego pieczywa. Zobacz przepis Wtorek Wegetariańska zapiekanka pasterska Zapiekanka pasterska
Niedzielny kucharzwarzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego,… ZOBACZ PRZEPIS PULPETY z kaszy jaglanej w SOSIE CUKINIOWO-KOPERKOWYM Pulpety nie muszą składać się z mięsa! Te z kaszy jaglanej mogą z nimi konkurować. Pulpety gotowane w sosie cukiniowo-koperkowym… ZOBACZ PRZEPIS KOTLETY Z CUKINII i kaszy gryczanej Przyszedł długo wyczekiwany przeze mnie czas na cukinię! Bardzo lubię tworzyć z niej(...)duszona z cukinią, ziemniakami i koperkiem Podczas lata w kuchni pojawiają się świeże owoce oraz warzywa. Pomysł na ten obiad idealny jest na letni czas, kiedy… ZOBACZ PRZEPIS KASZA JAGLANA na 5 szybkich sposobów – smacznie i zdrowo! Kasza jaglana posiada wiele właściwości – o nich możesz przeczytać tutaj. Jest odpowiednia do stworzenia wielu dań – zarówno
Via Gustofareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Od razu zapowiadamy, że to nie tylko dodatek do obiadu. Kasza niesamowicie smakuje bez żadnych mięs itp. Składniki: 150 g kaszy gryczanej niepalonej 150 g pieczarek 1 por (biała część) 1 łyżka masła ghee 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kaszę gotujemy na sypko. Pieczarki (pokrojone w kostkę) smażymy na rozgrzanym maśle, razem z porem pokrojonym w piórka, oprószając solą. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy razem z kaszą, doprawiając
R'n'G Kitchenkiszonej kapusty. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Składniki: * 2 płaty żeberek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * woda * mąka na zatrzepkę * papryka słodka w proszku * kostka mięsna * wegeta, pieprz * Kasza gryczana Przepis na surówkę znajdziecie tu: surówka z kiszonej kapusty Żeberka kroimy i przyprawiamy i nacieramy papryką słodką. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli(...)minut. Sos zatrzepujemy mąką z wodą (4 łyżki wody mieszamy z 3 łyżkami mąki, powoli dolewając do sosu, który ciągle mieszamy). Jeśli zatrzepka nie wystarcza, dodajemy kolejną. Podajemy z kaszą oraz surówką
Klasyka Gotowaniakaszy chrupiące, kiełbasa w cebuli uduszona jest soczysta i fajnie podsmażona. Składniki: 200 g kiełbasy wędzonej z linii Premium marki Nove, 2 białe cebule, 150 g kaszy gryczanej, 1 łyżka zielonych oliwek w plasterkach, 3 łyżki pestek słonecznika, sos chili do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży szczypiorek, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie(...)Ściągamy pokrywkę i całość podsmażamy. W tym samym czasie k aszę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik (część słonecznika odkładamy), dodajemy kaszę, oliwki i doprawiamy pieprzem i sosem chili. Kaszę z prażonym słonecznikiem podajemy z duszona kiełbasą w cebuli. Całość posypujemy słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem. Do takiego dania najlepiej pasować
Moniki Smakołykipestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, curry oraz lubczyk. Natomiast potocznie uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują(...)jagodami, kiwi, papryką, ziemniakami itd. Ale także fruktoza z owoców i soków owocowych oraz białka mięsa i ryb. Podsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką, a popijamy najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu z bibliografii
Przepysznik - BLW i nie tylkoszynki ok 600 g sos sojowy ocet balsamiczny oliwa 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera kasza gryczana 1 szkl 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta ogórków kiszonych suszonych Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić(...)szkl . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem na ok 30 min. po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st i piec jeszcze ok 15 min. Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli, 1 łyżki oleju i szczypty ogórków kiszonych suszonych
Gotowanie jest łatwepieprz, sól zioła prowansalskie lub suszony majeranek olej do smażenia 1 puszka groszku konserwowego 1 duże jabłko garść kiełek z rzodkiewki 2-3 woreczki kaszy gryczanej Wątróbkę myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem (żeby nie była twarda)! Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wątróbkę smażymy pod przykryciem, ponieważ(...)Następnie dodajemy groszek z puszki, jabłko starte o grubych oczkach oraz kiełki. Wszystko razem mieszamy albo układamy na półmisku warstwowo tak jak ja. Wątróbkę podajemy z ugotowaną kaszą. wątróbka z jabłkiem, groszkiem i kiełkami
Bon Appetit Małgorzatyfont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Oj, warto! Warto pokusić się na takie rarytasy. Składniki: 100 g kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 100 g białego sera 120 g boczku surowego Ciasto: 300 g mąki pszennej 250 ml wrzątku 1 łyżka masła Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kaszę gotujemy na sypko. Boczek smażymy na suchej patelni, po kilku minutach dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy i studzimy. Kaszę, przysmażony boczek z cebulą i ser. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy
R'n'G Kitchenkonkretnego przepisu na tradycyjną wersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu 2 średnie cebule czerwona papryka 200g pieczarek przyprawa myśliwska z Przyprawy Świata Gdynia 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)Całość zalewamy 600ml wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu musztardę, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej. Podajemy z kaszą lub ziemniakami
Szefowa kuchni