kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:196/388)

Sałatka gyros 103

Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros olej do smażenia 1 puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula  1/2 zielonego ogórka węża 4 ogórki konserwowe  1 czerwona papryka 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 3 łyżki majonezu  sok z 1/2 cytryny szczypiorek

Kulinarne przygody Gatity
Imprezowe Kajzerki 131

smażenia ·        1 papryka żółta ·        1 papryka czerwona ·        6 plasterków sera żółtego ·        4 liście kapusty ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki

Kulinarna Chwila
Top 10 tradycyjnych przepisów na Wigilię 144

suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie  Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą i grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek

Kulinarne przygody Gatity
Kapuśniak po węgiersku z grzybami 141

bardzo dobra. Smakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki 1 garść podgrzybków suszonych 2 liście

wesoła kuchnia
Top 10 tradycyjnych przepisów na Wigilię 131

suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie  Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą i grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek

Kulinarne przygody Gatity
Kociołek wg Aleex 178

naczynia. Można też użyć tych składników, które lubimy. • 2 pietruszki (korzeń) • 1 por • 2 marchewki • 1 mały seler • 2 papryki czerwone • 2 duże cebule • kilkanaście liści białek kapusty • 20 plasterków wędzonego boczku • 1,5 kg żeberek • 10 ząbków czosnku • 4 spore ziemniaki • 0,5 kg kiełbasy śląskiej • 0,5 kg białej kiełbasy • olej • 1 szklanka bulionu lub wody

W mojej kuchni
Sałatka obiadowa do słoików na zimę 238

przygotowania, będzie idealna do jesiennych czy zimowych obiadów :) Zapraszam SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi 6 średnich słoików. SAŁATKA  -1,5kg poszatkowanej kapusty białej -500g ogórków  -2 papryki czerwone -350g cebuli -400g marchwi ZALEWA -4 szkl wody -125ml octu -1,25 szkl cukru  -7 liści laurowych -10 sztuk  ziela angielskiego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tradycyjny barszcz ukraińśki 249

pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczka majeranku sól i pieprz

ChilliJemy
Wigilia z Dietą Rozdzielną 175

kapustą  Ciecieżyca à la ryba po grecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy np. 2 godziny i raczymy się tym co zawiera białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką w oleju Śledź w pomidorach Karp z chrzanem (lub inna ryba) Karp w galarecie Ryba po grecku Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 144

makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce.  Czasem był barszcz czerwony, ale nie z uszkami tylko z makaronem, bo to było najprostsze do zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już tym bardziej

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczone pierożki z pieczarkami 223

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut funkcja termoobieg, aż się zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków. Do czerwonego barszczu polecam też: Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Monia miesza i gotuje
Modra kapusta winna 142

Jest dość prosta w przygotowaniu ale klucz tkwi w dobrym doprawieniu. Ja do swoich ulubionych proporcji dochodziłam w kilku próbach. Mój ulubiony wariant poniżej - czyli modra kapusta zasmażana z posmakiem octu balsamicznego i czerwonego wina

Milion Smaków
Tortilla z kurczakiem i warzywami 200

szkl Dodatek mięsny: filet z kurczaka - 1 szt 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros tłuszcz do smażenia Dodatki warzywne: papryka żółta - 0,5 szt papryka czerwona - 0,5 szt bazylia świeża - listki kapusta pekińska ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach Sos: majonez - 1 łyżka jogurt naturalny - 3 łyżki czosnek - 3 ząbki oregano - 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE

Kuchnia Danusi
Kurczak tandoori 254

naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny. Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty.  W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas

Kulinarny karnet Christophera
Mini sałatki 166

Składniki:1 garść kapusty pekińskiej,kapary Ole,ser solankowy Ole,oliwki zielone Ole,oliwki czarne Ole,papryka czerwona konserwowa,kukurydza,sos vinegrette.Przygotowanie:   Na każdą łyżeczkę do przystawek nakładamy trochę posiekanej kapusty pekińskiej. Następnie układamy oliwki zielone i czarne. Paprykę konserwową kroimy w cienkie paseczki, nakładamy odsączoną kukurydzę i dekorujemy kaparami. Taką sałatkę polewamy sosem vinegrette. Takie sałatki idealnie

Aga w kuchni
Rozgrzewanie w sierpniu. 175

środku sierpniatrzeba było się...rozgrzewać! KOLOROWY GORĄCY KOCIOŁEK.(inspiracja - "Pomysł na...Chłopski garnek" Winiary,przepis zmodyfikowany przeze mnie.)400g wiejskiej kiełbasy300g obranych ziemniaczków1 duża czerwona papryka200g fasolki szparagowej300g poszatkowanej kapusty pekińskiej1 puszka odsączonej kukurydzy1 opakowanie przyprawy "Pomysł na... Chłopski garnek"1 łyżka przyprawy gyrosKiełbasę pokroiłam w plastry, ziemniaki w drobną kostkę, a paprykew średnią. Podsmażyłam to na łyżce masła

W kuchni Karmel-itki
Lazania z młodą kapustką 119

kapustą a to wszystko zapiekane z serem. 6 porcji 55 minut czas przygotowania   Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        1 główka kapusty młodej ·        1 cebula ·        1 marchew ·        1 papryka czerwona(...)kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Smażymy na rozgrzanym oleju. 2.    Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju. 3.    Do cebuli dodajemy poszatkowana kapustę, obraną, starta na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą, octem jabłkowym oraz cukrem. Około 15 minut smażymy. 4.    Boczek drobno kroimy, przesmażamy

Kulinarna Chwila
Makaron chiński smażony z warzywami 251

taki trochę lepszy. ;) Składniki (na 2 osoby): 100g błyskawicznego pszennego makaronu do smażenia w woku (np. chow mein lub mie), lub inny ulubiony makaron 1 kapusta pak choi 1 średnia marchewka 1 średnia czerwona cebula 1 małe zielone chili 100ml lekkiego bulionu lub wody 3 łyżki sosu sojowego (dobrej jakości!) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka octu ryżowego(...)sosu rybnego (lub dodatkowa łyżka sojowego) sól świeży szczypiorek olej do smażenia Wykonanie: Przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Prawdopodobnie będzie to zalanie wrzątkiem na 5 minut i odcedzenie. Kapustę pokroić w dużą kostkę, umieścić w dużym sitku, zalać wrzątkiem na minutę i odsączyć. Marchewkę pokroić w cieniutkie słupki (najlepiej specjalną obieraczką). Cebulę pokroić w piórka, a chili w półplasterki

zadanie-gotowanie
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 227

pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów proponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek) 200 g zupy: Energia – 49 kcal, Białko – 1,9g,Tłuszcz – 0,2 g, Węglowodany(...)uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz – 1,5 g, Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz:   1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów

Przepysznik - BLW i nie tylko
"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 193

Święta - Przepisy na świąteczne potrawy są lekkie, zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd.  3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa

kruche babeczki
Wegański bigos 184

angielskie, 3 liście laurowe, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka naturalnej przyprawy do bigosu sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 3 parówki sojowe wędzone 125 ml wytrawnego czerwonego wina Wykonanie: Dzień I 1. 1 kg kapusty odcedzamy nad miską i przepłukujmy, 0,5 kg tylko odcedzamy.   Uwaga: Dlaczego nad miską? Bo woda z kapusty może nam się przydać do doprawienia kapusty

Mój pomysł na
Wegański bigos 189

angielskie, 3 liście laurowe, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka naturalnej przyprawy do bigosu sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 3 parówki sojowe wędzone 125 ml wytrawnego czerwonego wina Wykonanie: Dzień I 1. 1 kg kapusty odcedzamy nad miską i przepłukujmy, 0,5 kg tylko odcedzamy.   Uwaga: Dlaczego nad miską? Bo woda z kapusty może nam się przydać do doprawienia kapusty

Mój pomysł na
Sałatka Gyros 171

Potrzebujemy Ok 400 g fileta z kurczaka 1 średnia cebulka czerwona 3,4 średnie ogórki konserwowe 3/4 puszki kukurydzy ( lub cała ) Kapusta pekińska ćwiartka średniej Keczup Majonez Przyprawa do Gyrosa pół opakowania Olej  Kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie do Gyrosa (najlepiej zostawić na noc). Następnie usmażyć. Cebulkę kroimy w kosteczkę Ogórki konserwowe kroimy w cienkie półplasterki . Kapustę

Andzia Pichci
Surówka z kapusty i ogórka 161

młodą kapustę i surówki z niej zrobione. Możecie ją podać do obiadu, z burgerem, z frytkami. Co kto lubi i wybiera. 1/2 główki kapusty młodej 1 marchewka mała 1 jabłko 1 ogórek zielony 1 cebula czerwona koper świeży 1/2 papryki chilii 4 rzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kapustę kroję drobno i solę, odstawiam

wesoła kuchnia
Surówka z papryką 210

obiadu , pasuję do wszystkiego rodzaju mięsa , ziemniaków czy kasz , to już według uznania smakowych , zapraszam do wypróbowania .  Składniki  ćwiartka kapusty białej  1 duża marchew  3 ogórki kiszone  4 płaty papryki marynowanej czerwonej  sól do smaku  pieprz czarny  łyżeczka pieprzu ziołowego  3 łyżki oliwy  2 łyżeczki balsamico  szczypta cukru(...)Kapustę kroimy dość cienko , następnie obraną marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach , ogórka kiszonego także , następnie paprykę kroję w paski . Jak mamy dodane wszystkie składniki , dodaje oliwę , balsamico , doprawiam do smaku i bardzo dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączył , i gotowe do podania

Mój Smak
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 160

nakładamy ciasto z otworkiem. Układamy na blaszce, "czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną, dokładamy wędlinę i 3 łyżki sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone ciasto wyjmujemy i napełniamy farszem, przykrywamy serem i nakładamy małe kółeczko ciasta. Wkładamy do piekarnika na 5 minut(...)świeżym ananasem - przepis przywędrował od Małgorzaty W. Składniki : 8 bułek pita 1 pierś z kurczaka 1 ł yżeczka oliwy lub oleju kokosowego 0,5 kapusty pekińskiej 100g rukoli 100g roszponki 1 duży ogórek 2 czerwone papryki 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula) 100g sera smażonego 100g sera żółtego wędzonego 400g fasoli czerwonej z puszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PASTERYZOWANA SAŁATKA Z KAPUSTY + FILMIK 131

Bardzo smaczna, pasteryzowana sałatka z kapusty. Idealna do hoddogów, hamburgerów i nie tylko.  SKŁADNIKI :  1 główka kapusty około 2 kg 1 kg ogórków 4 papryki czerwone 4 cebule  4 marchewki  2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 %  3-4 łyżki oleju  3 liście laurowe kilka kulek pieprzu 3 kulki(...)PRZYGOTOWANIE :  Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, mieszamy i odkładamy na 2 godziny. Resztę warzyw szatkujemy a marchew ścieramy.  Wszystkie składniki ( oprócz liścia laurowego i kulek ziela i pieprzu ) dodajemy do kapusty.  Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do 0,5 L słoików, lekko upychamy i wlewamy pozostałe soki. Zakręcamy i pasteryzujemy słoiki w wodzie 5 minut, licząc czas

Kulinarne Fantazje Marioli
Świąteczne udka 6475

pieczarek ·        20 dag kapusty kiszonej ·        Pieprz ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Papryka czerwona ·        1 łyżka sosu sojowego Sposób przygotowania: 1.   Z udek wyjmujemy(...)oleju. 3.   Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.   Następnie łączymy z pokrojoną w paseczki papryką. 5.   Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut. 6.   Tak przygotowanym farszem nadziewamy udka. 7.   Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 8.   Danie gotowe

Kulinarna Chwila
Bigos z kapusty pekińskiej. 413

obiadu ? polecam pyszny bigosik z kapusty pekińskiej. Pyszny i delikatny. Przepis dodaję do akcji  Błyskawiczny Piątek . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1/2 dużej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Wykonanie : Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę

Sama słodycz i szczypta chili