Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również
RAROSSAobiadu. Chrupiąca i bardzo smaczna surówka z kapustą, papryką, marchewką i kremowym sosem jogurtowo miodowym. Palce lizać! Składniki: 1/3 główki kapusty Pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku 1-2 marchwie pół czerwonej papryki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka miodu sól, pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Natkę pietruszki oraz koperek
Blog z Apetytemkapusty pekińskiej, 2 udka kurczaka wędzonego, 1 średnia czerwona cebula, 3-4 średnie ogórki kiszone, puszka kukurydzy konserwowej. Sos: 3-4 łyżki majonezu, 2 płaskie łyżeczki keczupu. Dodatkowo: sól i pieprz. Dzisiaj kolejna pyszna sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka na moim blogu. Dodatkowo wzbogacona jest o ogórka kiszonego, czerwoną cebulkę, kukurydzę oraz sos keczupowo-majonezowy. Ale akurat(...)sałatka jest dla mnie wyjątkowa, ponieważ od początku do końca wymyślił ją mój syn. Więc mam nadzieję, że nikogo nie dziwi, że do jej nazwy dodałam imię jej autora :) Kapustę pekińską posiekać dosyć drobno. Udka z kurczaka dokładnie oddzielić od kości i zdjąć z nich skórę. Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone opłukać pod bieżącą wodą i pokroić
Świat Domowej Kuchnimuszle 300 g kapusty kiszonaej 300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka
Gosia gotujesałatka na stół karnawałowy i nie tylko :) Należy ją jednak przygotować niedługo przed podaniem, ponieważ po dłuższym odstaniu podchodzi wodą. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 opakowanie serka typu feta 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula 2 pomidory posiekana świeża bazylia (lub suszona) 1 ząbek czosnku pieprz olej Sposób(...)wykonania: 1. Kapustę poszatkować, cebulkę obrać i drobno posiekać. 2. Pozostałe warzywa umyć i pokroić wedle uznania. 3. Ser pokroić w kostkę. 4. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, odrobinę oleju i zmiażdżony ząbek czosnku. Smacznego!!! Źródło: Agatka gotuje i smakuje
Kuchnia domowa Aninich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i czerwoną papryką, przykrywamy i dusimy przez ponad godzinę. Na talerze wykładamy kapustę z sosem, a na nią uduszone żeberka. Smacznego
MarciochaKucharzywśród sałatek na imprezę ! Najlepsza z najlepszych, idealna na imprezę Składniki: 450g piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju 1 mała czerwona cebula 150g kukurydzy 150g ogórków korniszonów pół kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z łyżką
NiePieprz.plKlasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie
Słodka StronaLetnia surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 1 kapusta pekińska 1 duży pomidor 1 duży zielony ogórek 2-3 ogórki małosolne 1 czerwona papryka 1 mała cebula 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę drobno szatkujemy. Pomidora, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem według uznania
Smaki Nataliiwywar z gotowanej kapusty kiszonej, z litrowego słoika kapusty.- grzyby suszone, dwie garści,- kasza gryczana, pół torebki,- ziemniak, 3- cebula, 3-4 czerwone,- przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy,- pół kubka śmietany 18%WYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka).Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru.Ziemniaczki i cebulę kroimy
Wypisz Wymalujmyślą o podstawowych zaleceniach jej wykonania a resztę dodałam od siebie Składniki: * kapusta pekińska ok. 20 – 30 dkg * mięso z piersi kurczaka 40 – 50 dkg * 3-4 ogórki kiszone * średniej wielkości ogórek gruntowy albo połowa długiego * puszka kukurydzy * pomidorki koktajlowe albo zwykłe * cebula czerwona * majonez * ketchup * przyprawa gyros albo mieszanka przypraw* * olej Mięso z kurczaka pokroiłam(...)ogórki wyłożyłam kukurydzę (niepełną puszkę). Na kukurydzę wyłożyłam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zostawiłam środek wolny i nałożyłam tam kapusty pekińskiej oraz kurczaka, co mi pozostał ze smażenia. Polałam odrobiną majonezu i ketchupu. Całość obłożyłam cebulą czerwoną pokrojoną w piórka. Notatki: * można samemu przyrządzić przyprawę gyros mieląc i mieszając ze sobą sól, granulowany czosnek, kolendrę, gorczycę, paprykę słodką, cukier
Pieprzyć z Fantazjąnazwa. Często wracamy do przepisu na tę pyszną regionalną zupę. Przepis na zupę parzybrodę Składniki: 300 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, pół główki średniej białej kapusty, 2 marchewki, 3-4 średnie ziemniaki, 1 czerwona papryka i 2 dojrzałe pomidory*, świeży koperek, sól, pieprz. Zrób tak: wszystkie składniki zupy kroimy dość grubo – na początek boczek paski, a cebulę(...)kostkę. Przesmażany razem w dużym garnku. Jeśli boczek jest chudy i słabo się wytapia, można dodać trochę oleju. Kapustę kroimy w plastry z pominięciem głąba. Potem w zupie będzie się ciągnąć, czasem parząc brodę przy jedzeniu. Stąd właśnie “parzybroda”. Marchewkę pokrój w plastry, a ziemniaki i paprykę w kostkę. Do przesmażonego boczku z cebulą dodaj kapustę oraz marchewkę
Kulinarna Polskaprzygotowuję zawsze na grilla, na którym zawsze cieszy się ona nie słabnącym powodzeniem. Nawet w czasie deszczu! ;) Składniki: 1/4 małej główki białej kapusty 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka mały kawałek selera 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka kukurydzy po 1/2 pęczka szczypiorku, pietruszki kilka gałązek koperku Sos: (składniki podaję orientacyjnie, każdy doprawi jak lubi): 1płaska łyżki soli(...)1płaska łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu 2-3 łyżki białego octu winnego 4-6 łyżek oleju kukurydzianego Kapustę, marchew, selera, paprykę ścieram na tarce jarzynowej do dużej miski, dodaję odsączoną kukurydzę i posiekaną cebulę, dokładnie mieszam. Szczypiorek, koperek natkę siekam niezbyt drobno, dodaję razem ze składnikami sosu (ale bez oleju!) do surówki, mieszam delikatnie, odstawiam na kilka minut, próbuję
Kuchnia PrezydentowejKapusta tandoori masala Kapusta to jedno z moich ulubionych warzyw – jest smaczna, jest tania, jest duża i bardzo uniwersalna, z ogromnym potencjałem bo można ugotować z niej wiele świetnych dań. Często gotuję kapustę, szczególnie teraz na przednówku i bardzo lubię przygotowywać ją w coraz to innej wersji. Dzisiaj danie inspirowane indyjskimi smakami z dodatkiem przyprawy tandoori masala, którą lubię(...)ryżu. Fajnie smakuje również z pieczonymi ziemniakami. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS KAPUSTA TANDOORI MASALA Składniki: 2 cebule 6 łyżek oleju 1 mała główka kapusty 4 ziemniaki 1 marchewka 2 łyżki suchej soczewicy czerwonej 1 łyżka suszonych płatków papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tandoori masala 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka
Dorota SmakujeSkładniki: 1/2 główki młodej kapusty 250 g paluszków surimi 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1 pęczek rzodkiewek 1 żółta papryka 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Kapustę szatkujemy w paski. Cebulę, jajka, paluszki surimi, rzodkiewki oraz paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Natkę pietruszki drobno
Qchnia po prostuKapusta z fasolą i grzybami - kuchnia podkarpacka Gotowana kiszona kapusta z fasolą to jedno z charakterystycznych dań kuchni lasowiackiej. Fasolę nazywa się tu często grochem, a w powszechnym użyciu jest nie tylko fasola biała, ale też czerwona i tzw. krasa, nazywana też przez niektórym „amerykonem”. Kapusta przygotowana według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Sarzyny to kapusta na bogato. Poza
Trzeci talerzpodkręca ocet jabłkowy od Jamar , który nie jest tak intensywny jak zwykły, 10%. Idealnie komponuje się z olejem ryżowym i ziołami. Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1/2 strąka papryki czerwonej 1 pomidor 2 łyżki octu jabłkowego od Jamar 4-5 łyżek oleju ryżowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczki suszonej bazylii(...)łyżeczki czerwonej papryki 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ocet, oliwę i przyprawy dokładnie łączymy. Kapustę siekamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidor kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do większej miski, polewamy sosem i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchen