zapytajmy: -Aga jaka jest różnica pomiędzy barszczem czerwonym, a ukraińskim? Agnieszka: - Barszcz ukraiński to potrawa z dodatkiem różnych warzyw, a barszcz czerwony to zupa, której podstawą jest zakwas żytni (w wielu domach używa się też kapusty kiszonej lub ukwaszonych buraków ćwikłowych). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 małe buraki czerwone 4 ziemniaki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiegości pełen dom polecam na świąteczny stół. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej 25 dag surowego boczku 500 g chudego karczku 1 cebula czerwona garść suszonej żurawiny sól morska pieprz ziołowy oliwa do smażenia malutki słoiczek koncentratu pomidorowego Sposób(...)przyrządzenia: Obie kapusty ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. W międzyczasie podsmażyć boczek i karkówkę. Ok. 10 min bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i ponownie smażyć z 10 min.Dodać sól, pieprz.Całość rozdrobnić delikatnie blenderem ale nie na papkę. Kiedy kapusty będą już miękkie poczekać aż przestygną i odcisnąć dokładnie wodę
pieprzny smaczekkapusty kiszonaej 300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 pęczka szczypoiorku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka
Gosia gotujePołączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami. Składniki 200 g wędzonego boczku 1 strąk czerwonej papryki 2 cebule olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka ocet jabłkowy 750 ml bulionu warzywnego puszka pomidorów 500 g kiszonej kapusty sól pieprz pieprz cayenne Przygotowanie Paprykę oczyściłem, pokroiłem w cienkie paski, cebule w pół talarki. Boczek w kostkę
R'n'G Kitchenpiersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa, średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera 500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić(...)wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera
królestwo garówkapusty pekińskiej 1 marchewka 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 5 rzodkiewek pół czerwonej cebuli pół pęczka zielonej pietruszki Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu sól, pieprz *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Marchew obieramy i ścieramy
Blog z Apetytemszczypty”. I wiem, znowu kuchnia włoska, znowu jestem nudna. Życie. Składniki: 2 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli (ja użyłam Jasia) 3 liście włoskiej kapusty 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 ząbek czosnku 1 chili biała część małego pora puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego oregano kawałek sera(...)ponad poziom fasoli) i zostawiamy na noc do namoczenia. Marchewki, seler naciowy, por i czosnek kroimy w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście kapusty cienko szatkujemy. Wszystkie warzywa smażymy na niewielkim ogniu, około 5 minut, po tym czasie całość zalewamy bulionem. Do zupy dorzucamy pomidory z puszki, oregano, poszatkowaną papryczkę chili, fasolę i liście laurowe. Doprawiamy
Kardamonovyschabu · 10 dag kapusty · 1 marchew · Vegeta · Cebula · 10 dag pieczarek · 1 papryka czerwona · Pieprz(...)Opakowanie kuleczek mozzarelli Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garneczka i zalewamy wodą, gotujemy. 4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach i dodajemy do kapusty. 5. Doprawiamy Vegetą. 6. Cebulę obieramy drobno kroimy
Kulinarna Chwilakości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa tzw. czuszka (można zastąpić papryczką chili) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy opcjonalnie 1 łyżka(...)pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojoną kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać najpierw wodą). Całość uzupełnić wodą lub bulionem, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Zaprogramować czas 35 minut, temperatura 120°C, prędkość 2. Na około 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w w paski czerwoną paprykę, czuszkę i ewentualnie ziemniaki, zmniejszyć temperaturę
Cztery Fajerykości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa tzw. czuszka (można zastąpić papryczką chili) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy opcjonalnie 1 łyżka(...)pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojoną kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać najpierw wodą). Całość uzupełnić wodą lub bulionem, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Zaprogramować czas 35 minut, temperatura 120°C, prędkość 2. Na około 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w w paski czerwoną paprykę, czuszkę i ewentualnie ziemniaki, zmniejszyć temperaturę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 1 kapusta pekińska, 1 por, 1 średniej wielkości marchew, 1 świeża czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 155g papryki konserwowej, kilka ogórków kiszonych (8-10sztuk), majonez, 1-2 porządne garście świeżego koperku, sól, pieprz. Przygotowanie: Groszek i kukurydzę odsączyć. Marchew zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, Por, kapustę pekińską, paprykę świeżą i konserwową i ogórki
W kuchni u Monikilatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5 kg kiszonej kapusty, 100 g grzybów suszonych, 100 g śliwek - suska sechlońska*, 1 - 2 cebule, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, olej, 6 ziaren pieprzu, listek laurowy, 4 szt. ziele angielskiego , 2 szt. jałowca, cukier Kapustę kiszoną odcisnąć ( jeżeli jest zbyt
królestwo garówSAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 2 większe piersi z kurczaka; Twoja ulubiona przyprawa do drobiu, np. gyros; 1 duża puszka czerwonej fasolki; 1 duża puszka zielonego groszku; mała kapusta pekińska; 1 duża cebula; kilka ogórków konserwowych (lub kilkanaście korniszonów); majonez; pikantny keczup; sól, pieprz; przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem Artykuł Sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia TomkaSycąca i aromatyczna zupa kapuśniak, która jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Kapuśniak przygotowany z kiszonej kapusty, z dużą ilością warzyw i wkładką mięsną. Prosty i wypróbowany przepis. Kapuśniak z kiszonej kapusty Najlepszy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty , pyszny o głębokim smaku mięsa i warzyw. Kapuśniak z tego przepisu jest pełen smaku i idealnie kwaśny. Zupa(...)gotować, aż będą miękkie. Włożyć ugotowaną kapustę, w razie konieczności dodać wodę z gotowania kapusty. Pokrojoną w kostkę słoninę oraz cebulę podsmażyć na rumiano i dodać do kapuśniaku, zagotować. Wrzucić pokrojone w paseczki grzyby, mięso z żeberek, warzywa z rosołu, doprawić zupę czosnkiem roztartym z solą, mielonym pieprzem oraz ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty dla odpowiedniego zakwaszenia. Mam nadzieję
Moja Książka KucharskaDodatki: 4 łyżki sosu pomidorowego (u mnie domowy ketchup z cukinii ) 350 g usmażonego w przyprawie kebab-gyros kurczaka 1 cebula czerwona 150 g sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 szklanki kukurydzy 5 pieczarek garść poszatkowanej kapusty pekińskiej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać do połączenia. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę
Przepiski.plteż może Cię zainteresować: → Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli → Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem → Szparagi z parmezanem i czerwonym pieprzem → Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej → Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla Artykuł Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakRyba po grecku czy śledzie? Grzybowa czy barszcz czerwony? Ryba smażona czy na parze? Krokiety z kapustą i grzybami, uszka czy pierogi? Zbliża się piękny czas, Świąt Bożego Narodzenia. W większości domów jest obyczaj podawania 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, składania życzeń i łamania się opłatkiem. Choć te święta będa dla wielu z nas inne, przeżyjmy je… Artykuł Ryba
Jaśkowe Klimatymoje zamówienie jest malutki, oferta sklepu jest o wiele większa i bogatsza) Zbliżają się święta (ach jak ten czas leci…), dlatego zakwas na barszcz czerwony już czeka na wykorzystanie. Mam też pyszną kapustę z grzybami No i nie byłabym sobą – ciasteczka muszą być Tym razem pyszne włoskie ciasteczka z czekoladą i ciasteczka owsiane. Ale… pewnie czekacie
Słodkie okruszkicebula czerwona · 2 marchewki · 1 papryka czerwona · 1 papryka żółta · 1 papryka zielona · ½ główki kapusty pekińskiej · Olej do smażenia
Kulinarna Chwilanatki pietruszki pół pęczka posiekanej bazylii pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku galicyjskiego spora szczypta pieprzu szczypta soli papryka żółta papryka zielona papryka czerwona pół cebuli 2 ogórki gruntowe kilka liści kapusty pekińskiej 8 kromek ulubionego pieczywa opcjonalnie dip z jogurtu naturalnego i czosnkiem galicyjskim Wyszorowaną cukinię kroimy w cienkie plastry i nacieramy oliwą wymieszaną z posiekanymi
Mienta blogjajeczny – kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu często podajemy dania, które udają coś zupełnie innego – kasza udająca mięso, masa ziemniaczana pieczona w formie do słodkich bab, barszcz czerwony zakwaszany kwaśnymi jabłkami czy ziemniaki udające kiszoną kapustę, to tylko kilka przykładów. Ser jajeczny to kolejne tego typu danie. Ten regionalny specjał przygotowany z jajek ściętych w gotującym się mleku ser przypomina przede wszystkim
Trzeci talerzOwoce : gruszki, rabarbar, mango, jabłka, czerwone pomarańcze. Warzywa : ziemniaki młode, papryka, marchew, cebula, kapusta młoda, karczochy, warzywa strączkowe, sałata lodowa, szparagi, smardze, szczaw, rzodkiewka, endywia, natka pietruszki, cykoria. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Coś bym zjadłanależy poszatkować, marchew zetrzeć na tarce , cebulę posiekać i wymieszać z majonezem i solą,ale korzystając z robota idzie to zdecydowanie szybciej. 200 g kapusty białej lub pekińskiej 100 g marchewki [ obranej] czerwona cebula sól pieprz 2 łyżki majonezu Wszystkie składniki wkładamy do misy thermomiksa, ustawiamy 5-6 s/obr. 4 lub do czasu uzyskania pożądanej konsystencji
Moje domowe kucharzeniedomu no chyba, że nie przeszkadza Wam czosnkowy oddech;) 1 brokuł 250 g półtłustego twarogu 2-3 łyżki majonezu czosnek granulowany sól, pieprz kilka liści kapusty pekińskiej, sałaty rzymskiej lub strzępiastej 1 duża czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone 1 op. tortilli (5 sztuk) Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Studzimy. Miksujemy
Smaki Na TalerzuMoje dzieci i mąż twierdzą,że smakuje dużo lepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:)) Składniki 4 chlebki pita 1 czerwona papryka 1 żółta papryka rukola garść pokrojonej kapusty pekińskiej 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 1 … Czytaj dalej Hamburgery w chlebku Pita
gotuj ze mnąMoje dzieci i mąż twierdzą,że smakuje dużo lepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:)) Składniki 4 chlebki pita 1 czerwona papryka 1 żółta papryka rukola garść pokrojonej kapusty pekińskiej 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 1 … Czytaj dalej Hamburgery w chlebku Pita
gotuj ze mnąSkładniki : 2 marchwie średnia cukinia 2 cebule 2 garście fasolki szparagowej po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/4 główki małej białej kapusty olej do smażenia słoik sosu chińskiego sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego dodatkowo: 30 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko ok. 2 łyżek kaszy manny sól, pieprz czarny
Proste Potrawycukinią i pomidorem Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Hummus Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Mango lassi Mus czekoladowy z mascarpone Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą pomidorami i mozzarellą Sałatka Cezar z kurczakiem Podpłomyk z kurczakiem i parmezanem Gulasz z czerwonej
Moja smaczna kuchniaProsta i szybka w przygotowaniu surówka, zadowoli najwybredniejsze podniebienia. Idealnie nadaje się do mięs, jak i dań warzywnych. Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej (około 700 g) 1 marchew 1 garść natki pietruszki 1 czerwona cebula 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, startą na wiórki marchew, pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną natkę i cebulę. Mieszamy z jogurtem i majonezem. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitcheninne od tych, jakie znacie. Takie pierogi smażone z pieczarkami czy dowolnym innym nadzieniem, a nawet bez, doskonałe są w zimny dzień z barszczem czerwonym. Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami np. na Boże Narodzenie, to ten przepis bez wątpienia spełni Wasze oczekiwania. Smaku tych pierogów nie da się opisać. Dzięki sodzie, są puszyste, chrupiące
Mieszam w Garnkukolację, obiad jak i do pracy. Składniki: Naleśniki - ok 8 sztuk (muszą być cieniutkie, żeby nie łamały się przy zwijaniu) Farsz: 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 200 g pieczarek niewielki kawałek białej kapusty, kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej - po posiekaniu mają być 2 garście 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 2 szczypty mielonego imbiru
Ze smakiem bez glutenukostkę, mieszamy z przyprawą i smażymy na oleju. 2 Do miski wsypujemy odsączoną kukurydzę. 3 Na kukurydzę kładziemy kurczaka. 4 Kurczaka posypujemy ogórkami oraz czerwoną cebulą. 5 Całość przykrywamy cienką warstwą posiekanej kapusty pekińskiej i smarujemy majonezem oraz ketchupem. 6 Sałatkę wykańczamy kolejną warstwą pierzynki z kapusty. Artykuł Sałatka Gyros pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiPrzepis na 1 porcję Potrzebujemy: 1 placek dużej tortilli 5 kotlecików sojowych pół pomidora 2 liście sałaty (u nas masłowa, ale może być też lodowa, kapusta pekińska lub gotowy mix sałat) 1/8 papryki czerwonej kilka plasterków cebuli 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 2 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz Sos: 2 łyżeczki czubate hummusu klasycznego ( można użyć też sojonezu
Bananowe PoleMyślę, że warto próbować. Kiedy nadchodzą początki lata i pojawiają się coraz nowsze i wyczekane owoce i warzywa, kuchnia robi się tak przyjemnie świeżo zielona, czerwona, wielobarwna. Jak tu się nie cieszyć? Młoda kapusta pasuje nam wszystkim, więc nie mogło jej zabraknąć w wiosennym menu. Kapustę jedli już starożytni, jest zdrowa nie tylko z powodu zawartości witamin i mikroelementów
I tu będę miała takie tepuściły zbyt dużo soku. Pamiętajcie, że ser feta jest dość słony, dlatego kurczaka i sos czosnkowy solimy delikatnie. Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta 1/2 główki kapusty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu ząbek czosnku kilka gałązek koperku 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz 2 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek
Smakołyki Asipewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej
Nie tylko w kuchnipieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być też inna) i kubek barszczu czerwonego to syty i pożywny obiad. Jako dodatek może być sos, np. pieczarkowy lub grzybowy. No i oczywiście moja ulubiona wersja – na drugi dzień, gdy już stężeje – pokrojona w plastry
mojewypiekiinietylkojako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka 1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy w dość grube
Szefowa kuchniząbki czosnku · 1 czerwona papryka · szklanka groszku (może być mrożony) · pół kapusty pekińskiej · 2 litry bulionu · puszka mleka kokosowego
Pobite gary Barbarysobą żeby ponownie iść je zebrać. W końcu i tak chwytam wiaderka i idę. Dzięki temu powstała prezentowana dzisiaj sałatka. Składniki: 8 kg ogórków 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 mała główka kapusty 3 cebule 3 łyżki soli Zalewa: 5 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3 łyżki soli 4 łyżeczki gorczycy olej Wykonanie: Ogórki myjemy
Smaki Ewyjeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą. Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną? nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy
Truskawkowa Fiesta