kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:183/388)

Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami 104

GRZYBAMI Składniki na danie jednogarnkowe z kiszona kapustą: 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 300g grzybów leśnych lub pieczarek 500g kapusty kiszonej 4 ziemniaki 1 puszka fasoli czerwonej 2 łodygi selera naciowego sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1łyżeczka czosnku granulowanego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 2 suszone owoce jałowca Jak zrobić danie(...)jednogarnkowe z kiszona kapustą: W duzym garnku na oleju z masłem szklimy posiekaną cebulę i grzyby pokrojone w plastry. Dodajemy selera i marchewkę rozdrobnione, podsmażamy wszystko. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy 1,5 szkl wody, dodajemy przyprawy, gotujemy 15 min. Dodajemy kapustę i fasole, gotujemy jeszcze 15-25 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą

Dorota Smakuje
Dieta szybka przemiana - Tygodniowy jadłospis - jesień 149

porem podwieczorek 2 selery naciowe+wędzony łosoś (porcja 80 g) z musztardą kolacja klops z indyka (porcja 80 g) +warzywa z patelni (1 cebula+ 1 czerwona papryka+200 g pieczarek+1/4 kapusty pekińskiej+ przyprawy: sól, pieprz, imbir, czosnek) PIATEK<SOBOTA<NIEDZIELA śniadanie owsianka z tahini i borówką amerykańską ( przepis tutaj ) +ogórek zamiennie jajko sadzone na pomidorach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z młodej kapusty 248

tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy:  1 łyżeczka wędzonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)suszonej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy ok 30 min, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Następnie odciskamy nadmiar wody w rękach i wkładamy do miski, w której będziemy robić kotlety. W tym czasie wstawiamy też do gotowania kaszę jaglaną - przelewamy ją najpierw wrzątkiem na sitku

Bananowe Pole
Surówka z kapusty pekińskiej 187

Dziś do obiadu przygotowałam surówkę z kapusty pekińskiej. Jest kolorowa, fajnie chrupie, a jednocześnie ma słodkie dodatki, którym ja nie byłam w stanie się oprzeć (zwłaszcza winogrona to moja słabość 😉). Surówka z kapusty pekińskiej - przepis Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: pół kapusty pekińskiej, marchewkę, jabłko, garść suszonej żurawiny, garść czerwonych winogron, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę syropu klonowego(...)połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. 1. Kapustę pekińską drobno posiekaj.  2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Kapustę wymieszaj z marchewką i jabłkiem, dodaj żurawinę i winogrona. 4. Oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny wlej do słoika, dodaj sól i pieprz, po czym dokładnie zakręć słoik i mocno wstrząśnij, aby składniki

Z notatnika dietetyka
Gołąbki Ala Meksykańskie 173

jeszcze lepsze niż zwyczajne. Składniki: ·        Główka kapusty ·        ½ kg mięsa mielonego ·        Cebula mała ·        Jajko ·        Papryka czerwona ·        3 ogórki konserwowe(...)marchew ·        Sól ·        Majeranek ·        Sos meksykański w słoiczku Sposób przygotowania: 1.   Kapustę obgotować, następnie oddzielić liście i usunąć głąby, ryż gotujemy w osolonej wodzie. 2.   Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ryż. 3.   Wbijamy jajko oraz dodajemy

Kulinarna Chwila
PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ 146

Święta coraz bliżej, zgodnie z obietnicą, dzisiaj prezentuję Wam przepyszne danie na wigilijny stół. Świąteczną i wegetariańską wigilijną kapustę duszoną z aromatycznymi wędzonymi śliwkami, suszonymi daktylami,  czerwoną żurawiną, polskimi leśnymi grzybami, z dodatkiem ziaren jałowca i kilku łyżek Optimy, która nadaje odpowiednią gładkość i kremowość daniu. Kapusta jest przepyszna, bardzo aromatyczna, delikatna i wykwintna za razem. Poprzez dodatek

SMYKWKUCHNI
Bigos z młodej kapusty 186

cokolwiek schować. 2 główki młodej kapusty 300 g pieczarek 300 kiełbasy zwyczajnej 100 g boczku wędzonego Pęczek koperku 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 4 ziela angielskie Sól Pieprz Młodą kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy w drobne piórka. Przekładamy do garnka i podlewamy ok. 750 ml wody. Gotujemy do zmniejszenia objętości. Pieczarki kroimy w plasterki, dokładamy

VioletoweKucharzenie
” Wykwintna” surówka z kiszonej kapusty z majonezem 212

dobrej i nietypowej surówki , zdecydowanie wyróżnia się na tle innych bardziej znanych i oklepanych Składniki : dwie garści ( szklanki ) bardzo dobrej kiszonej kapusty z marchewką , najlepiej własnego wyrobu 1 zielona papryka ,grubościenna typu blok 1 mała czerwona cebulka kawałek pora , 6-7 plasterków z białej części 1 słodkie małe jabłko 1 łyżka majonezu pieprz do smaku sól- nie będzie potrzebna(...)Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do miski . Jeśli jest mocno mokra lub kwaśna można przepłukać , ale domowa zazwyczaj jest w punkt Dodajemy do niej siekaną ,drobno , czerwoną cebulę , paprykę , starte na tarce o grubych oczkach jabłko , posiekanego pora i pieprz . Mieszamy do połączenia składników . Gotowe można serwować , surówka doskonale pasuje do odsmażanych pierogów lub mięsa Smacznego ! (adsbygoogle

Ogrodnik w podróży
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 315

taki ok.8l bo taki mi wyszedł bigosu ,  miałam dużo kapusty od wigilii z borowikami, stąd taka ilość. Ale nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku.Składniki:- 1-1,5kg kapusty kiszonej- 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg)- suszone grzyby ( dużo)- mięso ok.1-1(...)gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h.Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso w trakcie smażenia podlać ok.1 szklanką czerwonego wina. Doprawić wg.uznania, ja przyprawiałam tylko solą ziołową , pieprzem, czosnkiem świeżym i suszonym, cebulą. Można użyć

Smaczne Zdrowe
Tortillowe Gofry 133

Olej do smażenia ·        Trochę kapusty pekińskiej ·        ½ ogórka świeżego ·        1 pomidor ·        ½ papryki czerwonej Sposób przygotowania: 1.    Mięso drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Doprawiamy przyprawą oraz solą(...)Ogórka oraz pomidora kroimy na pół plasterki. 4.    Paprykę kroimy na drobne paseczki. 5.    Kapustę siekamy. 6.    Majonez łączymy z ketchupem. 7.    Środek każdego placka Tortilli smarujemy sosem. 8.    Na sosie układamy kapustę. 9.    Następnie paprykę oraz ogórek

Kulinarna Chwila
Kapusta kiszona po tajsku 123

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bo my lubimy nieoczywiste połączenia ;) Składniki 500 g kapusty kiszonej 1 liść kaffiru 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryczka chili 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego szczypiorek     Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę kroimy   na mniejsze kawałki, obgotowujemy w wodzie z dodatkiem liścia kaffiru. Odcedzamy. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy kapustę, pokrojone w paski papryki. Podlewamy sosem sojowym, dodajemy posiekaną papryczkę chili, cukier palmowy i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Kapustę polecamy szczególnie

R'n'G Kitchen
Surówęcia 5 168

obiadu , smakuje bardzo fajnie , z dodatkiem mojego ulubionego buraka , to połączenie jest bardzo trafione , zapraszam do wypróbowania . Składniki  ( 4 osób )  Pół główki kapusty  3 średnie buraki gotowane  1 cebula czerwona  1 jabłko  1 ogórek zielony  2 marchewki  2  łyżki sosu tzatzyki  sól  pieprz do smaku  Wykonanie(...)Buraki dobrze jest ugotować dzień wcześniej , aby na drugi dzień były już gotowe to dodania . Kapustę szatkuję , wrzucam do miski i posypuję solą , następnie ręką bardzo mocno ściskam i mieszam kapustę aby dobrze połączyła się z solą . Następnie przygotowuje wszystkie nasze warzywa , ogórka , oraz jabłka nie obieram , tylko ścieram na tarce o średnich oczkach, natomiast marchew obieram i także ścieram

Mój Smak
Pekinka z nutą jabłka 186

średniej kapusty pekińskiej1/2 pęczka rzodkiewki1/2 dużej czerwonej cebulikilka gałązek natki pietruszki1 duże jabłkook. 1 szk pikantnej mieszanki kiełków sól do smakupieprz do smakucukier do smakuocet ryżowy do smakukilka łyżek oleju ryżowego Kapustę poszatkować, rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, natkę po umyciu posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce

Ewa w kuchni
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2836

barszczu czerwonego bardzo mi smakują drożdżowe "bułeczki" z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki:  500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej

Ala piecze i gotuje
12 potraw wigilijnych – PRZEPISY 150

aromatyczną zupę grzybową, podaną z uszkami. Farsz do uszek do kapusta kiszona i grzyby. Przepis znajdziesz w eBooku z wegańskimi przepisami na Święta i Wigilię. ZOBACZ EBOOK 2. Kapusta kiszona z grzybami Tradycyjny przepis na kapustę z grzybami suszonymi. Ta pełna aromatu i prosta w przygotowaniu kapusta jest nieodłącznym elementem na wigilijnym stole. ZOBACZ PRZEPIS 3. Gołąbki wigilijne z kaszą(...)szukają nowych pomysłów na farsz do pierogów. ZOBACZ PRZEPIS 9. Krokiety z kapustą włoską Przepis na krokiety z włoską kapustą i pieczarkami. Takie krokiety są szybsze w przygotowaniu, niż krokiety z białą kapustą – włoska kapusta szybciej się ugotuje. Krokiety polecam podać z barszczem czerwonym. ZOBACZ PRZEPIS 10. Pierogi z ciecierzycą Kolejny przepis na pierogi – z farszem

Via Gusto
Surówka z białej kapusty i ogórka małosolnego 190

Smaczny dodatek do obiadu 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 2 średnie ogórki małosolne 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy  Kapustę drobno poszatkować,marchew i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę posiekać w kosteczkę. Doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem , wszystko skropić oliwą ,dokładnie

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z kiszonej kapusty 174

wspaniały dodatek do wielu dań:ryby,krokiety,tłuste mięsa itd,itp   Zapraszam więc po moją wersję surówki   Składniki: 300 g kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula (u mnie akurat czerwona) sól,pieprz ok 1 łyżeczka cukru natka pietruszki,ewent kminek 3-4 łyżki oliwy  Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać wg uznania.Marchewk

Niespełnione zdolności kulinarne