kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:181/388)

Golonka w kapuście z szybkowaru 174

golonki wieprzowe 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula 50 g grzybków suszonych 50g śliwek suszonych 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 100 ml wina czerwonego sól pieprz olej Jak zrobić golonkę w kapuście z szybkowaru: Zaczynamy od cebuli, obieramy ja i kroimy w kosteczkę. Następnie cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Golonki myjemy, wkładamy do naczynia szybkowaru. Następnie do szybkowaru

Dorota Smakuje
Kiszona kapusta duszona z papryką i pieczarkami 217

Jest pyszna! Proste, tanie danie, które ma jeszcze tą zaletę, że można zrobić je w większej ilości i odgrzewać wg potrzeby. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 400 g pieczarek 1 cebula 2 duże czerwone papryki kilka suszonych grzybków - opcjonalnie sól, pieprz kminek 1 łyżka mąki olej do smażenia 1 szklanka wody lub bulionu Przygotowanie: kapustę kiszoną zalać szklanką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej z pomiidorem w śmietanie. 242

piękny wiosenny dzień zapraszam na kolorową i zdrową surówkę obiadową. Prosta i smaczna, doskonała do dań mięsnych i jarskich. Polecam :) Składniki - mała kapusta pekińska - 2 pomidory - kilka rzodkiewek - 0,5 czerwonej cebuli - zielona cebulka lub szczypiorek - 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 1 łyżka mleka - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę szatkuję, pomidory kroję w kostkę, rzodkiewki

Kuchnia z widokiem na ogród
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 209

się chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko z włoszczyzny, a na koniec zakwaszamy go właśnie kwasem z ogórków lub kapusty, podczas gdy żur gotujemy

Mieszam w Garnku
Surówka z kapusty białej 187

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapusta biała młoda-1 główka Cebula czerwona -1 szt Jabłka -2 szt Cukier -2 łyżeczki Jogurt naturalny – 150 ml Sok z cytryny – 2 łyżeczki Sól Pieprz kolorowy Normal 0 21 false false false(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapustę i cebulę oczyścić, poszatkować. Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać

Camilla w kuchni
Bigos po mysliwsku 208

najbardziej tradycyjnych polskich potraw, którą każdy robi inaczej. Poza sztandarowymi składnikami jakimi są mięso i kapusta inne składniki, oraz ich proporcje nie są już tak oczywiste. Tym razem przygotowałam bigos myśliwski, z mieszanką wieprzowiny  dziczyzny, suszonymi śliwkami, grzybami i czerwonym winem(...)Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe

Zapiski Młodej Żony
Zapiekanka z Kasslerem, kiszoną kapustą i makaronem 197

sera wyśmienity zimowy obiad. Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu!  Składniki: 500 g Kasslera ze schabu 1 cebula - najlepiej czerwona 2 łyżki oleju 500 g kiszonej kapusty 200 ml soku z jablek sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek 200 ml śmietany kremówki 3 jajka 100 g sera gouda lub innego topliwego Wykonanie: piekarnik nastawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Strudel z kapustą i grzybami 145

Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny.Składniki:1 duży płat ciasta francuskiego500 g kapusty kiszonej200 g mrożonych borowików1 duża cebula3 łyżki masła80 g suszonej żurawiny1 szklanka bulionupęczek natki pietruszki2 łyżki oliwypieprz, sól, cukier1 jajko do posmarowaniaBorowiki rozmrozić i pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze

wyzwania kuchenne
Gołąbki bez zawijania 276

szatkując ją i dodając do pozostałych składników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:) Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g kapusty  200 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków ok. 1,5 litra bulionu(...)olej do smażenia Kapustę drobno poszatkuj, posól solą i odstaw na kwadrans, po tym czasie wyciśnij ją i odlej wodę.  Ryż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, pokrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni. Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drożdżowy kulebiak z kapustą 174

Zamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Tak więc z powodzeniem można go upiec dzień wcześniej a tuż przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku. Ciasto: 250 g mąki 7g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

Smakołyki Asi
Jesienna sałatka z pieczonych warzyw 86

wiedziałam, że przynajmniej część uratuję, by zrobić tę sałatkę. Składniki :  połowa dyni hokkaido  2 bataty  2 buraki czerwone  duża cebula  kawałek kalafiora  1 pietruszka olej   6 liści kapusty pekińskiej  3 dymki  1 łyżeczka domowego pesto   4 łyżki dobrego oleju rzepakowego  3 łyżki octu jabłkowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka warzywna w słoikach 118

ogórków ·       1 duża główka kapusty ·       6 szt. cebuli ·       3 szt. Papryki czerwonej ·       2 cukinie ·       ½ kg marchwi(...)oleju ·      1 łyżka pieprzu czarnego mielonego   Sposób przygotowania: 1.   Kapustę myjemy, osuszamy szatkujemy. 2.   Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry ( nieobrane) . 3.   Z papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda, kroimy w paseczki małe. 4.   Marchew obieramy i ścieramy na tarce

Kulinarna Chwila
Surówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa 849

skomplikowane , ot troszkę warzyw z klasycznego gyrosa i pyszny sos czosnkowy ..Mniam , po prostu Polecam nie przekombinowane a smaczne danie lub przystawka . Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 ogórka szklarniowego , świeżego 1 czerwona cebula sos : 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonego oregano sól , pieprz do smaku Kapustę , szatkujemy drobno i cieńko . Kukurydzę odsączamy z zalewy , dodajemy do kapusty . Cebulę kroimy drobniutko , ogórka na nieco większe kawałki – plasterki . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i także kroimy na kawałki . Warzywa mieszamy ze sobą w misce . Składniki na sos łączymy ze sobą

Ogrodnik w podróży
Wiosenna surówka a’la Coleslaw 345

drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa oraz w miarę szybka w przygotowaniu. Polecam!   Składniki: Pół główki kapusty 1 niewielka cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pęczka koperku 2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki octu winnego 3 łyżki soku(...)cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu     *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Do kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno posiekaną cebulkę *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę, koperek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Wszystko posypujemy solą oraz pieprzem i mieszamy *** *** W osobnej miseczce łączymy ze sobą cukier puder, mleko, majonez, ocet winny

Blog z Apetytem
Bigos polski 221

tłustego mięsa. Użyłam za to tłuszcz gęsi, który oprócz tłustości daje smak. Tłuszczu użyłam sporo. Należy pamiętać, że kapusta nie lubi dusić się „na sucho”. Trzeba dać tłuszcz (tłuszcz gęsi jest zdrowy) i płyn – najpierw wodę, potem wino czerwone. Proporcje możemy zmieniać, według własnego smaku. Dać więcej czy mniej wina, proporcje(...)kapusty też mogą być różne... 400 g cebuli, 3 kg kapusty kiszonej, 1,8 kg kapusty białej, 1,8 kg łopatki wieprzowej, 0,8 kg gulaszu z jelenia, 60 g grzybów suszonych (prawdziwki i podgrzybki), 8 nóg kaczych, 10 jagód jałowca, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 300 g śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska) 1200 ml wina czerwonego

królestwo garów