kanapki - 13123 przepisów (strona:620/875)

Pasta z makreli wędzonej z twarożkiem i chrzanem 194

umiescic w miseczce i dokladnie rozgniesc i wymieszac widelcem.Posiekac szczypiorek,zetrzec skorke z cytryny i dodac wycisniety sok. Druga opcja-wszystko umieszcic w malakserze i zmiksowac na gladka mase. Kanapki przyozdobic rzodkiewkami,posypac reszta szczypiorku. Dodatek chrzanu nadaje pascie bardzo ciekawy smak.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z rzodkiewek 177

Rzodkiewki w tym roku obrodzily nadzwyczajnie.Wilgoci im nie brakowalo.Jesli znudzily sie Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek,mam inna propozycje - surowke z rzodkiewek? Znacie? Jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Idealna jako dodatek obiadowy lub na kolacje z pieczywem tez bedzie smakowac wybornie Skladniki na 2 porcje: peczek rzodkiewek szczypiorek-sporo 2 lyzki jogurtu greckiego 2 lyzeczki chrzanu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab" pieczony" w mleku 229

pyszne, godne swiatecznego stolu. Schab przyrzadzony wedlug tego przepisu jest po prostu doskonaly.W ten sposob upieczone mieso mozna wykorzystac jako podstawe drugiego dania ,rownie pyszny jest na zimno do kanapek. Jesli zamienisz zwykle krowie mleko na tluste,pyszne mleko kokosowe przygotujesz najlepszy schab pod sloncem.Wlasnie duza zawartosc tluszczu w mleku kokosowym (jakze zdrowym) czyni ze schabu prawdziwy delikates.Wiecej czytaj tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki malosolne 156

kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne sie koncza ,robie nastepne.Jest to swietny dodatek do kanapek,salatek i obiadow- lubiany chyba przez wszystkich.Kiszone ogorki to przeciez polska specjalnosc.  Niemcy co prawda takze przetwarzaja ogorki,ale konserwuja je octem.Sa smaczne,ale nie wytrzymuja konkurencji z naszymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab nadziewany morelami z sosem ze świeżych moreli i rozmarynem 178

szkoda czekac do Wielkanocy by zjesc taki smaczny schab z owocowym sosem.Wyglada swietnie i smakuje wybornie.Kruche ,smaczne mieso z owocowa nuta.Rownie dobry na cieplo jak i na zimno np.do kanapek. Skladniki na 6 porcji: 80 dkg schabu 8-10 suszonych moreli bio (sa niestety ciemne) 1 marchewka kawalek selera i pora 1 lyzka bulionu warzywnego w proszku swieze morele

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powidła śliwkowe-najlepsze 132

sliwki-owoce szczescia.Zawieraja duze ilosci tryptofanu-aminokwasu odpwiadajacego za powstawanie hormonu szczescia-serotoniny.Bardzo skuteczna metoda na poprawe humoru jest wlasnie lyzeczka powidel sliwkowych.Ponadto jesienia i zima beda swietnym dodatkiem do kanapek,piernikow,rogalikow i innych ciasteczek (nie rozplywaja sie i nie wyciekaja podczas pieczenia),sosow itp.Sa niezwykle proste do wykonania i wlasciwie jednoskladnikowe.Do powidel potrzebne sa nam wlasciwie tylko sliwki.Gdy dodamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 183

figi.Wrzesien to ich pora.Sa w naprawde w przystepnej cenie.Takze sie nie zastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja! Skladniki na 4 osoby: 250 g ciasta francuskiego (gotowy produkt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ketchup z dynii 235

Ketchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie. Skladniki na 300-350 ml : 250 g puree z dynii-Hokkaido

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w kokosowej panierce a`la Tarzan 169

wymieszac pol na pol z wiorkami kokosowymi.Kuchnia w trakcie smazenia wypelni sie egzotycznym zapachem kokosa,a tak przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera. Skladniki: 4-6 porcji dorsza sok z 1/2 cytryny sol 1 jajko 4 lyzki bulki tartej 4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki  maslo ghee lub olej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 158

pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek. Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini.Calosc doprawiona sokiem z cytryny,oliwa i sola.Wsrod przypraw spotyka sie czosnek,cebule

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RZEZUCHA-WIELKANOCNA BOMBA WITAMINOWA 142

przykryc folia spozywcza,by przyspieszyc kielkowanie.Po 10-ciu dniach rzerzucha osiaga pelna dojrzalosc.Nalezy dbac ,by nie zakwkitla,bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.Wyrosnieta scinaj nozyczkami i dodawaj do kanapek,zup,sosow,salatek,surowek,past i masla.Zalecana dzienna porcja to 2-3 lyzeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 176

reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske lub z ziemniakami i surowka na drugie danie obiadowe.Nadmiar usmazonych boczniakow zjedlismy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje.Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z cukinii - pyszny 218

bardzo,oto przepis na fenomenalny pasztecik z cukinii.Juz zapach wydobywajacy sie z piekarnika zapowiadal wynik eksperymentu.Pasztet jest tak smaczny,ze mozna go jesc i jesc....Swietny na zimno do kanapek,jak rowniez pokrojony w grube plastry i przysmazony na patelni.Bardzo polecam! Skladniki na 1 foremke: 3 cukinie + 1 dodatkowo 2 cebule 3 spore zabki czosnku 2 lyzki masla ghee

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 169

Jablek nigdy nie suszylam takze uzylam kupnych,moze tylko pocielam je w troche za duze kawalki.Chlebek bardzo smaczny i aromatyczny,ale o wyraznym slodkawym posmaku ,takze jako baza wytrawnych kanapek nie sprawdzi sie,choc to pewnie rzecz smaku.Jedyna moja modyfikacja,wynikla raczej z koniecznosci niz wyboru to podmiana polowy maki chlebowej na make orkiszowa 630. Skladniki na 2 bochenki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczeń rzymska z pieczarkami 164

bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę - za jednym zamachem mamy 2-3 obiady.I nie tylko obiady,bo pokrojony w cienkie plastry na zimno jest świetny jest również do kanapek. Pieczeń nie ma szans się znudzić,bo wystarczy zmienić kilka składników i za każdym razem może być zupełnie inna.Moja dzisiejsza jest pyszna,bo z dodatkiem pieczarek. Składniki na 1 keksówkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!