kanapki - 13123 przepisów (strona:618/875)

Pasztety: meksykański i orientalny 189

pomidorowy, sól, czosnek, przeciwutleniacz – (witamina C) kwas askorbinowy. Firma: Primavika Sp. z o.o. Cena: ok. 5 zł. Masa netto: 170g. Pasty nie zawierają konserwantów i smakują rewelacyjnie. Idealne do kanapek z warzywami. Najlepiej kupić w Piotrze i Pawle. Nie radzę w Realu – droższe o 1,60zł za sztukę. Dla wegetarian i wegan (i mięsożerców też). Mexican breadspread Ingredients: water, chickpeas

Qlinarnie i Qlinarnie
Smażony tempeh 164

jest naturalnym probiotykiem i dobrym białkowym składnikiem diety odchudzającej). Co warto jeszcze dodać? Jest bezglutenowy, całkowicie roślinny, pełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety, przekąski, kanapki i sałatki). Można go grillować, smażyć, dusić i zamrażać. Łatwo komponuje się z wieloma przyprawami i marynatami. Przykładowe przepisy dostępne tutaj. Informacje pochodzą ze strony http://tempehservice.com/. Smażony tempeh

Qlinarnie i Qlinarnie
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 185

jadłospisu?   Od czasu do czasu gotuję kisiel z siemienia lnianego, który poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Stosuję taki specyfik również wtedy, gdy dopada mnie kaszel. Zmielonym posypuję kanapki, czasem też surówkę czy sałatkę, dodaję do jaglanki lub owsianki na śniadanie. Pamiętajcie, aby nie mielić dużej ilości na raz. Lepiej mniej a częściej. Jabłka – zawierają dużo błonnika, witamin

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością 193

Połóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki na małą keksówkę: 2 cebule kilka łyżek oleju do smażenia 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 owoc jałowca 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 198

Zimą do kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę),  majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta

Qlinarnie i Qlinarnie
Krem rafaello z cieciorki 196

powiedział z wyrzutem „zabierz to ode mnie!” :) Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;) SKŁADNIKI: 200g suchej cieciorki (ciecierzycy) łyżeczka sody oczyszczonej 120g wiórków kokosowych 200g białej czekolady 3 łyżki masła kilka kropli aromatu kokosowego

Pyry na Gaz
Idealne masło orzechowe 153

pół na pół, i muszę powiedzieć, że to było bardzo dobre posunięcie. Masło bowiem wyszło idealne - cudownie kremowe, delikatne, z perfekcyjnie wyważonym dodatkiem soli. Nawet C. zajadał z nim kanapki na śniadanie, a on już w ogóle masła orzechowego nie lubi. Polecam więc Wam ogromnie - kilka minut roboty, a efekt zbija z nóg. Masło orzechowe Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
46. Pastella z kawiorem i jajkiem 135

Bardzo lubię Pastelle z kawiora LISNERA. Jej smak jest bardzo mocno kawiorowy, a po dodaniu jajka staję się delikatna i nadal kawiorowa - idealna na kanapki. 1 tubka Pastelli kawiorowej Lisnera 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wszystkie składniki rozgniatamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku

Jadło i czytadło
Focaccia 159

chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał.  Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki.   Proporcje na bardzo dużą blachę (może być nawet ta duża z wyposażenia piekarnika) 400 g mąki pszennej 1/3 kostki drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju płaska

Jadło i czytadło
Szparagi konserwowe - jędrne i kruche 134

przepisu jest to, że nawet jeśli będziemy mieli łykowate i nieobrane szparagi, to w zalewie do jesieni zrobią się jędrne i kruche. Są wspaniała przekąską  i dodatkiem do kanapek. 2 kg szparag 2 litry wody 1/5 szklanki cukru 2 łyżki soli 3/4 szklanki octu 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Szparagi bez obierania pokłaść w słoiki. Składniki zalewy

Jadło i czytadło
Chutney - sos z rabarbaru do mięs i serów na bazie oleju rzepakowego 121

sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka. Użyty olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jego obecność (choćby mała) w codziennych potrawach jest bardzo

Jadło i czytadło
Sałata z rzodkwią i kukurydzą 166

Dopadła mnie klęska urodzaju pod nazwą rzodkwi typu sopel lodu. Bardzo pięknie obrodziła i to skłoniło mnie do poeksperymentowania z tym warzywem. Dotychczas rzodkiew lądowała w plasterkach na kanapce, ale z sałatą bardzo fajnie się skomponowała i z odpowiednim sosem smakuje bardzo sympatycznie. 1/2 główki sałaty 1/2 rzodkiewki  Sopel lodu 1/3 puszki kukurydzy sos: 1 łyżka oliwy

Jadło i czytadło
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 151

często zdarza się Wam, że w domu macie tylko chleb, ale brak pomysłu i produktów na przygotowanie  kanapki? Moja propozycja przygotowania domowego chleba z farszem  z serka śmietankowego i suszonych pomidorów sprawi, że nie będziecie już mieć podobnych dylematów, gdyż chlebek ten smakuje wyśmienicie bez żadnej, zbędnej oprawy. Mówię Wam pycha. Chleb: 3 szklanki mąki

Jadło i czytadło
Jarmuż 177

dodajemy pokrojony jarmuż i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.   Koktajl z jarmużem: banany miksujemy z kilkoma liśćmi jarmużu i dodajemy sok z cytryny. Pasta z jarmużem na kanapki: kilka ugotowanych jajek miksujemy z jarmużem, dolewamy parę kropel oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Omlet z jarmużem: rozmieszać kilka jajek z posiekanym jarmużem, solą i pieprzem

prawdziwe jedzenie
Kanapki na krakersach - pyszne 216

Wykonanie Krakersy posmarowałam masłem utartym z czosnkiem. Szynkę i ser podzieliłam na półplasterki i ułożyłam na posmarowanych krakersach. pomidory pokroiłam na ósemki , a oliwki na połówki i nałożyłam na kanapki. Ot i wszystko. Smakuj wybornie

Kuchnia z widokiem na ogród