można podawać ją do herbaty lub po prostu podgryzać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Można też kroić ją na cienkie plasterki i zapiekać na tostach lub układać na kanapkach albo użyć jako nadzienia np. do drożdżowych rogalików. Próbowałam każdej wersji i wszystkie są doskonałe. MEMBRILLO 1 kg pigwy (tylko tyle udało mi się zdobyć) cukru tyle, ile waży pigwa
KUCHARNIAcień. I ciągle, bez przerwy, szepcą do ucha mantrę-zaklęcie, bez którego się od nich nie uwolnimy. Zrobimy wszystko. W środku nocy splądrujemy lodówkę, by zjeść gigantyczną kanapkę z boczkiem i musztardą (nie śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy
KUCHARNIAjuż nie było takie śmieszne... Kiedyś wyprał nawet wafelek od loda. ” Marcin. W szóstej klasie przyniósł do szkoły patelnię i kilka świeżych jaj. Przejadły mu się kanapki i chciał na lekcji polskiego usmażyć sobie jajecznicę. Przy omawianiu literatury, jak twierdził, zawsze robił się głodny. Andrzej. Pod koniec VIII klasy czytając na głos nadal z wysiłkiem sylabizował
KUCHARNIAgorzkiej czekolady. Pachnie przepięknie! I równie wspaniale smakuje. Zaliczam go bardziej do wytrawnych wypieków. Najbardziej smakował mi sam z masłem, choć nie mogłam się powstrzymać od sięgania po kolejne kanapki z kozim serkiem i truskawkami skropionymi octem balsamicznym, z dodatkiem roszponki; z konfiturą z zielonych pomidorów, z plastrem cheddara i śliwkowym chutneyem, czy konfiturą z czarnych porzeczek. Ma idealnie chrupiącą
KUCHARNIAdomu bez śniadania to nie jest dobry scenariusz. Posłuchałam mądrych ludzi i zaczęłam je jeść. Robić śniadania nie tylko dla innych, ale także dla siebie. Takie jak lubię. Bez kanapek, wędlin, jajek i kiełbasek. Piekę granole, gotuję owsianki, do kaszki manny dolewam soku z malin, który wciąż pachnie minionym latem i rytualnie w zimne poranki rozgrzewam się kaszą jaglaną
KUCHARNIAzwycięzców nie był łatwy (jak zawsze), ale ostatecznie zdecydowałam, iż "Moja mała francuska kuchnia" trafi do : ChilliBite - za opowieść o skaczących żabich udkach Jolanty Szyndlarewicz - za pewną kanapkę Gratuluję i czekam na Wasze dane adresowe. Wkrótce kolejne okazje do zdobycia kolejnych wspaniałych książek so stay tuned and don't give
KUCHARNIAdzień Nutelli. Ten krem orzechowo — czekoladowy zna chyba każdy. Pochodzi on z Włoch i jest znakomitym połączeniem ziaren kakaowca z orzechami laskowymi. Poza tym, że Nutella cudownie smakuje na kanapkach lub wyjadana łyżeczkami ze słoika, jest też idealnym dodatkiem do ciast i kremów. Tak sobie usiadłam i pomyślałam czemu by nie dodać Nutelli do sernika. I tym oto sposobem
Wypieki i Rumieńcewszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej papryki, 1 duży bakłażan, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamico, sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze
w mojej kuchniplasterki jabłka ,zamykamy garnek i pieczemy tyle ile waży mięso tzn,1,5 godziny.Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia ,soczyste ,mięciutkie i smakowite..Mięso nadaje się na kanapki ,na zimno....surówka -fasolka szparagowa ze słoika ,z ogródka....ziemniaki .Smacznego
w mojej kuchniSkładniki: 4 gotowe pszenne tortille 1.5 opakowania serka kremowego 2 cebule dymki drobno pokrojone 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę kilka plasterków wędliny .Taka zawijana kanapka świetnie sprawdzi się, gdy poczujemy głód, jej przygotowanie zajmie niewiele czasu. Wykonanie: W miseczce łączymy serek kremowy z dymką i powstałą masą smarujemy tortille. Następnie dodajemy paprykę, seler i ser żółty
w mojej kuchniwszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej papryki, 1 duży bakłażan, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamico, sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze
w mojej kuchniPieczemy w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i dopiekamy przez kolejne 20. Upieczony chleb studzimy na kratce do pieczywa.. Kanapka z takim chlebem smakuje fantastycznie!! ...szklanka =250ml
w mojej kuchniGorący płyn przelewamy do słoiczków ,odstawiamy na ściereczkę lub gazetę i pozostawiamy do ostygnięcia. Słoiczki można dodatkowo przykryć ręcznikiem, aby mieć pewność, że się dobrze zawekują. Miodek jemy na kanapce z masłem, jako dodatek do twarożku albo słodzimy nim herbatę. Działa również leczniczo w stanach zapalnych gardła i wszelakich przeziębieniach, więc jest idealny na zimowe wieczory. SMACZNEGO
w mojej kuchnirobię z niej koktajl . Twaróg odciskam, zawiązuję i odstawiam do ostygnięcia...Potem wstawiam do lodówki i gotowe ! Następnie robię pyszną kanapkę !! Miłego
Życie na widelcuwyciągamy jajko z wody na ręcznik papierowy, odsączamy i kładziemy na kromkę chleba posmarowaną masłem z awokado . To samo robimy z drugim jajkiem. Warzywa kroimy i podajemy razem z kanapkami. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy szczypiorkiem
Kuchenny Skrawek Nieba