Tort Mleczna kanapka powstał na bazie przepisu na ciasto wuzetkę. Niby ciasto i krem śmietanowy ten sam ale wykonanie w okrągłej formie i odpowiednie wykończenie daje zupełnie inny efekt. W mojej rodzinie jest to najbardziej popularne ciasto, szczególnie wśród młodzieży. Michał od razu bierze dwie porcje i jeszcze niejedną dokładkę
To co kochamjesteśmy do tego przyzwyczajeni, bo przez ostatnie 3 lata żaden z naszych kotów nie buszował po blacie i nie robił takich rzeczy. Teraz pilnujemy nawet kanapek, bo wystarczy odwrócić się, a wędlina znika. Składniki: • 4 małe okrągłe cukinie • 500 g mięsa mielonego z indyka • 1 cebula • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarnach
To co kochampachnie. Mój jest dużo ciemniejszy niż ten, z którego czerpałam inspirację, ale wydaje się przez to zdrowszy, taki razowy. Z przyjemnością zjadam więc normalną kanapkę, bez wyrzutów sumienia, bez bóli brzucha i złego samopoczucia. Jako następny upiekę chleb jaglany, ale najpierw muszę zjeść gryczany. Zamroziłam sobie po dwie kromeczki i wyciągam
To co kochamZdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka
To co kochamwłókna, a dodatek octu balsamicznego powoduje, że mięso szybciej kruszeje. Soczyste, aromatyczne, pikantne mięso, które samo się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa odmiana popularnych hamburgerów. Amerykanie pieką taką wieprzowinę w garnku slow cooker , w niskiej
To co kochamcierpkie owoce. Ta z jabłkami i cytryną jest lekko kwaskowa o wyraźnym smaku, idealna do mięsa czy do każdego sera na kanapkę. Składniki: • 2 kg żurawiny • 600 g cukru • 5 jabłek • sok z 3 cytryn Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce żurawiny przepłukać
To co kochamświetny dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, serów czy do dań z grilla. Świetnie sprawdzi się również na tartach, tostach, burgerach czy nawet zwykłych kanapkach z masłem lub smalcem jak kto woli. Składniki: • 6 cebul czerwonych • 2 łyżki masła • 5 łyżek cukru brązowego • 250 ml wina czerwonego wytrawne • 2 łyżki octu balsamicznego • sól, pieprz Wykonanie
To co kochamakcentem rodzynkowym. Ja użyłam greckich rodzynek koryntek, są one malutkie, ciemne i bardzo słodkie. Ten dżemiko-mus jest idealny do naleśników, a także na słodką kanapkę. Składniki: • 1 kg jabłek po obraniu ze skórki i z gniazd nasiennych • 1 kg brzoskwiń bez pestek • 200 g cukru • sok z 1 cytryny • garść
To co kochamświętami i wygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie – będzie nadzieniem świątecznego staropolskiego piernika. Składniki: • 2,5 kg dyni bez skóry • 2 szklanki cukru
To co kochamlodówce, gdy nie ma czasu ani na zakupy, ani na wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej
To co kochammiksując można dodać 1 – 2 łyżki oleju sezamowego. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą go spożywać osoby
mojewypiekiinietylkoPieczeń doskonała zarówno na zimno na kanapki, jak również na ciepło na obiad, wystarczy pokroić w grube plastry, polać sosem , np. pieczarkowym i podać ziemniaczki, pychotka!!! Do pieczenia użyłam form od firmy PAPILART , które od wewnątrz pokryte są silikonową powłoką. SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego, 15 dag polędwiczek z kurczaka, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek
słodki bratekMusztarda i keczup to must have każdej lodówki. Nie wyobrażamy bez nich kanapek, mięs czy przystawek, stosuje się je również z powodzeniem jako dodatek do wielu dań. Także jako przyprawa. Warto wiedzieć, że czasem możemy dać im zagrać pierwsze skrzypce. Artykuł Musztarda i majonez w jednej stały lodówce… pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEMarynowana dynia to świetny dodatek do mięsa i kanapek. Mnie tak posmakowała,że mogę jeść samą bezpośrednio ze słoika. Jeszcze można dostać dynię w sklepach,więc kto nie marynował tego gorąco zachęcam,bo naprawdę smakuje wyśmienicie. 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni marynata: 1 litr wody 1 kg cukru 500 ml octu
Kolorowa kuchnia Elkiprzygotowana pierś z kurczaka jest bardzo uniwersalna. Może być podstawą dania głównego, można użyć jej do sałatki lub jako wędlinę do kanapek. U nas tym razem jako danie obiadowe, podana na sałatce z surowych warzyw z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i z pieczonymi ziemniaczkami . Zainspirował mnie przepis na moim ulubionym blogu . Mięsko jest smaczne i dietetyczne
kuchnia doski