wiele innych śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany
kruche babeczkiPachnący goździkami i cynamonem dżem z dyni i jabłek pozwoli Wam zatrzymać jesienne smaki na dłużej. Znakomicie nadaje się do deserów, jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast oraz na kanapki. Do jego wykonania najlepiej użyć kwaśnych jabłek. Jeśli jednak takich nie macie wystarczy, że do masy dodacie więcej soku z cytryny. Ilość cukru też możecie modyfikować dostosowując ją do własnych
MyCookBook.plKanapka na obiad? Czemu nie, taką nikt nie pogardzi. Pomiędzy dwoma filetami pstrąga pyszne, aromatyczne risotto szafranowe. Takie danie przygotowałam z przepisu autorskiego Kurta Schellera na warsztatach. Składniki dla 2 osób: • 4 filety pstrąga • sól i pieprz • 1/2 szklanki białego wina • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego
To co kochamżółtkami i tym nafaszerować jajka. • Białka, które pozostały po ścięciu wierzchów, pokroić drobno i wymieszać z resztą masy żółtkowej. Używać jako pasty do kanapek
To co kochampewnością nowość również dla wielu z Was. Ale polecam, bo są bardzo zaskakujące smakiem. Ja zrobiłam z dwóch porcji i poszły nawet do kanapek. Składniki: • 2 filety z kurczaka • 300 g pieczarek • 3 jajka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 ząbki czosnku • sól, biały pieprz do smaku • 150 g sera żółtego • natka pietruszki • olej
To co kochamniezbyt ładne truskawki, dokupiłam rabarbar i zrobiłam dżem. Bardzo lubię takie połączenie słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru. Taki dżemik jest świetny do naleśników, gofrów i na kanapki. Składniki: • 1 kg truskawek • 1 kg rabarbaru • 1 szklanka cukru Wykonanie: • Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki. • Wrzucić go do garnka z cukrem i 2 łyżkami
To co kochammięsnym Gerwazym przyszedł więc czas na jarski pieczarkowo-jajeczny. Wyszedł naprawdę dobry, jedliśmy go na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony. Składniki: • 500 g pieczarek • 5 jajek • 3 bułeczki np kajzerki • 1 duża cebula
To co kochamrównież nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny • 250 g boczku surowego • 2 jajka • 2 cebule • 1 bułka kajzerka • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1/2 łyżeczki
To co kochampomocą sosu sojowego i miodu. Pieczeń pokrojona w grubsze plastry może być podana na gorąco, a w cieńsze jest idealna do kanapek. Zdrowa wędlina bez konserwantów! Polecam również na świąteczny stół wielkanocny do sosu chrzanowego. Składniki: • 1 filet z indyka ok. 1,5 kg Marynata • 4 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki
To co kochamWiosenna lub letnia kuchnia bez szczawiu? Niemożliwe! Jako dziecko zbierałam liście szczawiu w sadzie i kładąc jeden na drugim powstawała „kanapka”, którą później pałaszowałam. Smak tego szczawiu pamiętam do dzisiaj, ale to był szczaw ekologiczny i nikt wtedy nie wiedział, że zawiera kwas szczawiowy. Nadmiar tego kwasu tworząc nierozpuszczalne kryształki szczawianu
To co kochamnaszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają w piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: • karkówka wieprzowa
To co kochamwłoskiego i kilka ziaren zielonego pieprzu. • Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w temp. 200 st.C przez 10-15 minut. • Gotowe gruszkowe kanapki pokropić sosem balsamicznym
To co kochamTort Mleczna kanapka powstał na bazie przepisu na ciasto wuzetkę. Niby ciasto i krem śmietanowy ten sam ale wykonanie w okrągłej formie i odpowiednie wykończenie daje zupełnie inny efekt. W mojej rodzinie jest to najbardziej popularne ciasto, szczególnie wśród młodzieży. Michał od razu bierze dwie porcje i jeszcze niejedną dokładkę
To co kochamjesteśmy do tego przyzwyczajeni, bo przez ostatnie 3 lata żaden z naszych kotów nie buszował po blacie i nie robił takich rzeczy. Teraz pilnujemy nawet kanapek, bo wystarczy odwrócić się, a wędlina znika. Składniki: • 4 małe okrągłe cukinie • 500 g mięsa mielonego z indyka • 1 cebula • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarnach
To co kochampachnie. Mój jest dużo ciemniejszy niż ten, z którego czerpałam inspirację, ale wydaje się przez to zdrowszy, taki razowy. Z przyjemnością zjadam więc normalną kanapkę, bez wyrzutów sumienia, bez bóli brzucha i złego samopoczucia. Jako następny upiekę chleb jaglany, ale najpierw muszę zjeść gryczany. Zamroziłam sobie po dwie kromeczki i wyciągam
To co kocham