nawet jeśli nie, to wystarczy poświęcić kilka minut więcej, wrzucić składniki do blendera i pesto zrobi się samo :) Poniżej podaję przepis na pesto, które wystarczy na ok 5-7 kanapek, w zależności jaką warstwę będziemy smarować :) Składniki: Pesto: - dwie pełne garści rukoli (ok. 100 g) - 60 g orzechów nerkowca/ pistacji/ ziemnych lub piniowych - ząbek czosnku - łyżka startego, długo dojrzewającego sera
Cook&LoveWymyśliłam tę sałatkę z rozpaczy :) że kolejny dzień z rzędu będę jadła w pracy kanapki. Zrobiłam rewizję lodówki i proszę, składniki na całkiem dobrze zapowiadający się lunch box. Awokado znalazło się tu tylko ze względu na to, że zawieruszyło się w lodówce chciałam uchronić je przed zmarnowaniem, tak więc nie podaję go w przepisie. Składniki (na 2 porcje
Cook&LovePasta kanapkowa z zielonego groszku to pyszne i szybkie smarowidło na kanapki. Uwielbiam domowe pasty a ta wyszła wręcz idealna. Koniecznie musicie spróbować :) Do wykonania pasty wykorzystałam groszek konserwowy od Jamar . Składniki: * 1 puszka groszku konserwowego * 2 jajka ugotowane na twardo * puszka tuńczyka w sosie własnym * łyżeczka majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, oskubać ze skorupek. Groszek
Zrób to smaczniechłodne dni coraz częściej chce nam się ciepłych dań, ostatnio przygotowałam na kolację takie żytnie kanapki z chrupiącym kotletem. Są smaczne i pożywne oraz dodatkowo nas rozgrzeją. Kotlety przygotowałam w panierce z żytnich płatków od firmy Lubella . Składniki: 2 płaskie chlebki żytnie 4 listki sałaty 2 plastry piersi z kurczaka 1 jajko 0,5 szklanki płatków żytnich Lubella Sól, pieprz
Bajeczna KuchniaChleb żytni jest bardzo charakterystyczny dla krajów Europy Północnej i idealnie nadaje się do przygotowania typowych skandynawskich kanapek. Ciemny chleb żytni , który dziś przygotowałam pochodzi z Danii i choć przepis może wydawać się skomplikowany, składa się z wielu elementów, to de facto nie jest tak trudny w przygotowaniu, trzeba poświęcić mu jednak nieco czasu. Chleb jest bardzo smaczny, miękki
Codzienne Gotowaniebogactwo błonnika i wielu soli mineralnych. Jest tani, leży w każdym sklepie, szkoda nie wykorzystać jego potencjału. Zapraszam do przygotowania pasztetu z grochu, posmakuje nie tylko wegeterianom. Idealny na kanapki, bardzo pożywny, syci na długo. Odpowiednio doprawiony smakuje wyśmienicie. Swój wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorków, ale sam smakuje równie dobrze. Składniki: około 200-250 g suchego grochu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smakowita alternatywa dla kolacyjnych kanapek, która często przygotowuje sobie mój mąż sam ;) Przepis na 2 osoby: 1 duże jajko 1/2 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej tortowej spora szczypta sody przesmażone kawałki szynki, kiełbasek (czyli to co nam zbywa w lodówce ) 2-3 łyżki groszku konserwowego 1-2 małe ogórki kiszone papryka czerwona, żółta pokrojona w kostkę po łyżce kukurydzy
Gotowanie...to proste !kolor, ale także za to, że nie trzeba jej obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze kawałki razem z cukinią, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek
Moja smaczna kuchniaMięciutkie, pszenne bułeczki przygotowywane na patelni. Doskonałe do klasycznych kanapek, jak również do zapieczenia w opiekaczu z serem i wędliną. Stanowią świetny dodatek do jajek w koszulkach. 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 3 szklanki mąki pszennej 1 małe opakowanie suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: mąka kukurydziana 1/2 szklanki mleka delikatnie podgrzać i wymieszać
Bulliomoim domu bardzo często przyrządza się różne domowe wędliny na kanapki, ostatnio przygotowałam tą pyszną pieczeń z mięsa mielonego. Dodałam do niej suszony szczypiorek oraz przyprawy które dostałam w zestawie od firmy Tradismak , wyszła bardzo aromatyczna. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 3 łyżki suszonego szczypiorku Tradismak 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pektosoli 2 łyżki przyprawy
Bajeczna Kuchniaczasu do czasu lubię zjeść sobie zdrowszą wersie chleba , smakuje bardzo fajnie , super się sprawdza do kanapek , ale i dla tych co dbają o swoją dietę , zapraszam do wypróbowania . Składniki 2 szklanki mąki otrębowej 3 jajka 1 kubek serka granulowanego białego ( o niskiej zawartości tłuszczu) sól pieprz ziołowy 1 pęczek szczypioru Wykonanie
Mój SmakTego przepisu miałam nie umieszczać, bo jest banalny i pewnie znany dla każdego. Pomyślałam jednak, że może ktoś przeżywa właśnie jakieś "zaćmienie" kulinarne, je kanapki już piąty dzień z rzędu z braku chęci i pomysłów na gotowanie. Mnie samej też czasem ciężko wpaść na nawet najłatwiejszy pomysł na obiad. Być może ten przepis będzie dla Ciebie ratunkiem. To danie
Jeść, by żyć w zdrowiuukładu nerwowego i koncentrację, wspomagają trawienie, wytwarzają witaminy B2, B3, B6, PP. Kisić można kapustę, ogórki, buraczki, cukinię, patisony. Warzywa w takiej formie świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, kanapek, koreczków i innych przekąsek. Warto stworzyć zapas kiszonek na chłodne i pozbawione słońca miesiące, kiedy spada poziom witaminy D, a co za tym idzie pogarsza się nasza odporność. Z takim
Jeść, by żyć w zdrowiurodzinę, gości. Na szczególną uwagę zasługuje migdałowo - słonecznikowy sos a'la majonez, który cudownie wzbogacił smak potrawy. Świetnie sprawdzi się również jako dressing do sałatki lub sos do burgera, kanapki, tortilli, chapati, itp. Najważniejsze w tym daniu są jednak walory odżywcze. Naleśniki z komosy ryżowej to źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu składników mineralnych i witamin. Migdały
Jeść, by żyć w zdrowiuczasów młodości moich rodziców, mam całe moje dzieciństwo poukładane chronologicznie, czasy młodości i studiów. Mam osobny album z naszego narzeczeństwa, z pierwszą zrobioną przez Darka dla mnie kanapką, z rozpakowywania pudeł w pierwszym wynajmowanym mieszkaniu, z testem ciążowym i z naszą radością utrwaloną na fotografii tuż po zobaczeniu dwóch kresek. Mam w końcu album Hani z pierwszych kilku miesięcy
bistro mama