zawdzięcza regionowi, w którym został po raz pierwszy wyprodukowany. Miało to miejsce w 1968 roku właśnie na Podlasiu. To ser o uniwersalnym zastosowaniu. Jego łagodność doda wyjątkowego smaku przygotowywanym kanapkom, koreczkom i innym przekąskom. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się również do dań na ciepło. Jakiś czas temu z radością poinformowałam Was, że nawiązałam współpracę z MSM Mońki, od której(...)pozytywna! Sery są wyśmienite, jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam (to jest szczera opinia). Można wykorzystać je na wieloraki sposób - od zapiekanek poprzez naleśniki aż po zwykłe kanapki. Mi najbardziej zasmakował ser Gouda oraz Podlaski. Wiem, że jeszcze nie raz sięgnę po sery tej marki :) Bardzo gorąco wszystkim polecam sery Mońki
My simple kitchenZgrzewane kanapki (np grillem kontaktowym) robi się bardzo szybko a smakują świetnie. Składniki zachowują odpowiednią wilgotność i świeży smak i nie tracą zbyt wielu wartości odżywczych. Kompozycji można wymyślać bez liku. Dziś czas na klasykę włoskich kanapek: sos pomidorowy, ser i długo dojrzewająca bresaola
Milion Smakówkonserwantów! Te powidła skradły moje serce! Smakowo jak najbardziej trafiły w mój gust. Były gęste czym odróżniły się od sklepowych dżemów nisko-słodzonych. Idealnie nadają się do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię(...)Jest źródłem sił witalnych. W połączeniu ze słonecznikiem wspomagającym nasz młody wygląd stanowią idealny duet zdrowia i młodości, harmonii ciała i ducha. Habżyki słonecznikowo- lniane idealnie nadają się do kanapek oraz zup. Skład: Siemię lniane, sezam naturalny, słonecznik, sól morska Moja opinia: Te chlebki to samo zdrowie, idealnie nadają się dla osób które nie potrafią się zrezygnować z tradycyjnego chleba
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćLubię wiosenne śniadania. Za oknem słońce, energia nas rozpiera i aż się chce coś fajnego wrzucić na kanapkę. I wtedy często na stole lądują wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Dziś zaproponuję wam wersję z tuńczykiem. Przygotowanie to tylko 5 minut (nie licząc czasu na gotowanie jajek). Składniki: 4 jajka na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym szczypiorek majonez sól(...)Zamiast tuńczyka w sosie własnym możecie dać tuńczyka w oleju. Szczypiorek możecie zastapić drobno posiekaną cebulką. To już tylko kwestia tego co komu bardziej smakuje. Pasta nadaje się do kanapek, tostów jak również jako dip do krakersów. Smacznego! The post Pasta jajeczna z tuńczykiem appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaKażdy z nas ma swój patent na ulubioną kanapkę. Dziś postanowiłam podzielić się swoim. Naprawdę nie wiem co mają w sobie te kanapki ale są niezastąpione na wszelkie długie wyjazdy czy pikniki. Robię je od kilku lat w identyczny sposób z identycznych składników i nie wyobrażam sobie wyjazdu na wakacje samochodem bez nich. W sytuacjach ekstremalnych możecie je śmiało jeść
Milion SmakówDobra kanapka może sprawić, że nasz dzień będzie o wiele przyjemniejszy. Najważniejsze jest dobranie składników - liczy się smak, wartości odżywcze, no i oczywiście wartości estetyczne. Kanapki świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, przekąski jak i nawet pełną kolację
Milion Smakówpasta kanapkow a tak jak pisałam wcześniej, świetnie nadaje się na zamiennik masła podczas diety. Dziś zaprezentuję Wam kolejny prosty przepis : dietetyczna pasta kanapkowa na słodko! Ta pasta na kanapki jest wyjątkowa, bez problemu możesz nią posmarować chleb czy bułkę swojego dziecka. Jeśli dopadnie Cię chęc na coś słodkiego , posmaruj nią kanapkę. Jeśli dbasz o jakość i bezpieczeństwo używanych
IzaGotujeproszku - oliwa z oliwek, u mnie dodatkowo także olej kokosowy Dodatkowo: - starty, dobry żółty ser - nachos serowe lub naturalne, lub moje domowe, zdrowe nachos Domowe nachos z chleba: - cienkie kanapki chleba (u mnie domowy orkiszowo-żytni na zakwasie) - bezzapachowy olej kokosowy lub masło - mielony czosnek Kanapki chleba posmarować cienko olejem kokosowym (lub masłem), pokroić w trójkąty. Na rozgrzaną patelnię pokłaść
Smaczne Zdrowekulinarny hit Warszawy, a może nawet całej Polski. W stolicy co rusz pojawiają się serwujące je food tracki, czy burgerownie. Zwłaszcza w okolicy biurowców. Nic dziwnego - kanapka na ciepło z solidną porcją mięsa i warzywami to idealny pomysł na lancz. Mnie jednak burgery najbardziej kojarzą się z wakacjami, z latem, z jedzeniem na świeżym powietrzu. Dziś proponuję(...)wierzchu chrupiące. Ja podałam je z pełnoziarnistą bułką, sałatą i cienko posiekaną czerwoną kapustą zamarynowaną w oliwie, occie winnym i miodzie. Ja zakochałam się w tej kanapce! Składniki (na 6-8 burgerów): 0,5 kg zmielonego fileta z kurczaka 1 mała czerstwa bułka lub pół dużej (namoczona w wodzie) 2 łyżki tartej bułki, najlepiej domowej
Kulinarne Inspiracjepysznoscikrola.blogspot.com/ ) i człowiek zrobił się głodny. Wpadałam do kuchni otworzyłam lodówkę i zmajstrowałam sobie pyszną przekąskę. Składniki: chleb tostowy ( z pobliskiej piekarni lub domowy) pomidory malinowe mozzarella (na 3 kanapki 1 kulka) świeża bazylia olej rydzowy Sposób przygotowania: Na pieczywie układamy plastry mozzarelli i pomidora i wkładamy na minutkę do piekarnika (kanapka ma być ciepła a mozzarella delikatnie rozpuszczona
Wielki apetytKiedy tradycyjne kanapki znudzą się, wtedy mamy kłopot co podać na śniadanie czy kolację. O ile panie zadowolą się owsianką czy jakimś jogurtem, tak panów to raczej nie przekona. Mężczyźni woleliby coś konkretniejszego, prawda? :) Proponuje w takim przypadku paszteciki z wędlina i żółtym serem. Takie kanapki inaczej podane, bo na ciepło. Jest to też idealna przekąska, która możemy zaserwować podczas
Codzienna kuchnia niecodziennaleniwa i chyba najwyzszy czas to zmienic. Czy i wy tez tak macie ,ze zamiast wymyslec cos fajnego na kolacje po prostu wlasnie z lenistwa robicie po prostu zwykle kanapki ??? Takie typowe kanapki z jakas szynka albo serem i pomidorem .....Najwyzszy czas to zmienic . Dzisiaj myslalam i myslalam i wymyslilam ,ze zrobie sobie taka oto salatke :) i powiem
PychaDaniaPodstawą drugiego zestawu śniadań/kolacji są kanapki na bułce graham. Wiem, że niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania/kolacji bez bułki , dlatego postarałam się również o taki posiłek. Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj , korzystajcie z niego a nuda i monotonia wam nie grozi, pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji - 50 kcal . Koniecznie proszę zapoznać się(...)informacji na temat kiełków, powinny być nieodłącznym elementem kanapek! Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma. Śniadanie lub Kolacja 300 kcal Bułka grahamka 1 średnia sztuka = 80g = 200 kcal Serek kanapkowy do smarowania lub pasta ze sklepu łyżeczka = 12 kcal Chuda wędlina drobiowa 2 plastry = 30g = 36 kcal Surówki warzywne
IzaGotujePodstawą trzeciego zestawu śniadań/kolacji są kanapki na waflach ryżowych. Sama będąc na diecie często jadłam krążki ryżowe, poza tym są one bezglutenowe . Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj , pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji - 50 kcal . Aby pozbyć się elementu monotonności, propnuję czasem podmieniać jogurt na kefir czy maślankę. Koniecznie proszę zapoznać się o informacji(...)temat kiełków, powinny być nieodłącznym elementem kanapek! Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma. Śniadanie lub Kolacja 300 kcal Wafle ryżowe 4 krążki = 40g = 156 kcal Serek kanapkowy do smarowania lub gotowy produkt ze sklepu 1 płaska łyżeczka = 10 kcal Chuda polędwica drobiowa 4 plastry =40g = 36 kcal Surówki warzywne
IzaGotujebyło w przypadku pesto z rukoli! Miałam jej zbyt mało, by zrobić sałatkę, ale wystarczająco dużo, by zrobić słoiczek pesto z rukoli, które z powodzeniem wystarczy na posmarowanie kilku kanapek! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! Domowe pesto z rukoli - przepis: Składniki: 50 g rukoli 15 większych listków bazylii ok. 1/2 szklanki oliwy 10 dag orzechów nerkowca 3-4 łyżki tartego parmezanu sól(...)blendować do momentu, kiedy całość będzie zmiksowana na gładką pastę. Po zmiksowaniu składników spróbować, czy trzeba pesto jeszcze dosolić. Domowe pesto z rukoli jadać z makaronem lub smarować nim kanapki. Przechowywać w szklanym słoiczku, wierzch pesto polewając oliwą. Smacznego
Moje Qulinaria