kanapka - 6539 przepisów (strona:177/436)

Masło czosnkowe 155

masło wcześniej wyciągnąć z lodówki (lub do niej nie wkładać jeśli niedługo jemy). Chodzi o to, aby masło czosnkowe miało delikatną, śmietankową konsystencję. Idealnie pasuje do zapiekanych kanapek, parówek, dań z grilla i nie tylko :) Polecam! Na pewno zrobi furorę na Waszym stole

Karola gotuje
Sałatka warzywna z tuńczykiem 181

Ekspresowa sałatka dla całej rodziny, a przy tym jaka dobra... Pasuje do kanapek, parówek i innych kolacyjnych przysmaków :) Składniki na sałatkę warzywną z tuńczykiem (około 6 porcji): duży słoik warzyw konserwowych (groszek, kukurydza, marchewka) mała puszka tuńczyka łyżka majonezu łyżeczka musztardy Odlać warzywa i przerzucić do miski. Tę samą czynność powtórzyć z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz musztardę

Karola gotuje
Włoskie smaki (kulinarna fotorelacja podróży poślubnej) 164

utrwalił nam się wizerunek przeładowanej "polskiej" wersji pizzy. W pamięć zapadły nam między innymi niesamowite lasagne, penne z grzybami, cantuccini, tagliatelle bolognese, sery oraz szynki regionalne, przetwory z truflami, kanapka ze świnką oraz włoskie słodkości. Nie zapominajmy też o winach! :) Szczególnie dziękujemy przewodniczkom, które pokazały nam wspaniałe miejsca degustacyjne we Florencji, Bolonii i Asyżu. Resztę znaleźliśmy sami! :) Niektóre witryny sklepowe

Karola gotuje
MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA 153

Bardzo dobrane połączenie agrestu z żurawiną. Wszystkie cenne ich walory zamknięte szczelnie w małym słoiczku i przechowane na zimę. Marmolada jest przejrzysta i bez grudek, doskonale rozprowadza się na kanapkach.  Składniki: agrest 1 kg. cukier 0.5 kg. sok z żurawiny bez cukru 3/4 szkl. sok z 1 cytryny Metoda: 1.  Agrest oczyścić z łodyżek i dokładnie umyć

Kuchnia Paulettes
PASTA Z TUNCZYKA 184

jeść. Nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie ze względu na kwasy Omega 3. Można przygotowywać je w różnej postaci. Jedną z nich jest pasta, czyli smarowidło na kanapki. Dodatki to już kwestia gustu. Zazwyczaj to jest majonez, musztarda, ogórek konserwowy, kiszony, papryka lub jaja na twardo. Moja pasta jest nieco ostra, ale nie przesadnie.  Składniki: tuńczyk

Kuchnia Paulettes
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 209

powstał przez przypadek podczas jednego kulinarnego konkursu, kiedy to dostałem skrzynkę z kilkoma produktami i musiałem stworzyć z nich deser w przeciągu niecałej godziny. Chciałem wtedy przygotować kanapkę z ciastek sables z bitą śmietaną i karmelizowanym rabarbarem oraz prażonymi orzechami. Niestety jak się okazało, nie mogłem użyć mąki, a jedynym składnikiem, który nadawał się do zrobienia ciastek, był właśnie amarantus

Food Square
Pasta serowa -niemiecka przekąska 247

Lubicie sery???to spróbujcie mojej pasty serowej z trzech serów, piwa i czerwonej cebuli-niemiecka propozycja  idealnie sprawdzi się  na kanapki i różnego rodzaju imprezy, jak również do piwa czy wina, podana ze świeżą pokrojoną bagietką ,pięknie będzie się prezentować na każdym stole. Składniki: 1 ser camembert 120 g twarogu 10-15 dag żółtego sera kilka łyżek jasnego

Swojskie jedzonko
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 166

wiele innych  śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana,  z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany

kruche babeczki
Kotleciki kurczakowo-pieczarkowe 164

pewnością nowość również dla wielu z Was. Ale polecam, bo są bardzo zaskakujące smakiem. Ja zrobiłam z dwóch porcji i poszły nawet do kanapek. Składniki: • 2 filety z kurczaka • 300 g pieczarek • 3 jajka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 ząbki czosnku • sól, biały pieprz do smaku • 150 g sera żółtego • natka pietruszki • olej

To co kocham
Dżem rabarbarowo-truskawkowy 158

niezbyt ładne truskawki, dokupiłam rabarbar i zrobiłam dżem. Bardzo lubię takie połączenie słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru. Taki dżemik jest świetny do naleśników, gofrów i na kanapki. Składniki: • 1 kg truskawek • 1 kg rabarbaru • 1 szklanka cukru Wykonanie: • Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki. • Wrzucić go do garnka z cukrem i 2 łyżkami

To co kocham
Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 164

również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny • 250 g boczku surowego • 2 jajka • 2 cebule • 1 bułka kajzerka • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1/2 łyżeczki

To co kocham
Pierś indyka pieczona w całości 166

pomocą sosu sojowego i miodu. Pieczeń pokrojona w grubsze plastry może być podana na gorąco, a w cieńsze jest idealna do kanapek. Zdrowa wędlina bez konserwantów! Polecam również na świąteczny stół wielkanocny do sosu chrzanowego. Składniki: • 1 filet z indyka ok. 1,5 kg Marynata • 4 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki

To co kocham
Pasztet pieczarkowy z cieciorką 186

Zdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka

To co kocham
Pulled pork czyli szarpana wieprzowina w bułce 203

włókna, a dodatek octu balsamicznego powoduje, że mięso szybciej kruszeje. Soczyste, aromatyczne, pikantne mięso, które samo się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa odmiana popularnych hamburgerów. Amerykanie pieką taką wieprzowinę w garnku slow cooker , w niskiej

To co kocham
Dżem z dyni z nutą pomarańczy i wanilii 195

świętami i wygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie – będzie nadzieniem świątecznego staropolskiego piernika. Składniki: • 2,5 kg dyni bez skóry • 2 szklanki cukru

To co kocham