jeden z tych obiadów, które zjadłam i pomimo najedzenia chętnie wzięłabym kolejną porcję. Pikantne krewetki, ciekawe i aromatyczne puree z kalafiora i w końcu genialny dodatek w postaci szpinaku z boczkiem. Całość komponuje się genialnie, polecam zrobić to danie dokładnie w takiej konfiguracji. A do tego jest to naprawdę prosta i szybka potrawa, obiad zajmie Wam nie więcej niż(...)krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku pikantne krewetki na puree z kalafiora Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki krewetki: – 400-500 g krewetek – pół łyżeczki papryki chilli (ostrej) – pół łyżeczki czarnego pieprzu – szczypta soli Składniki puree
nietylkopasta.plkalafiorem zawsze miałam problem. W czasach mojej młodości ( tak, tak, brzmi strasznie!) podawany był zwykle mocno rozgotowany, na ogół z tartą bułką i masłem. Jadłam, ale bez entuzjazmu. Po latach odkryłam, że kalafior nie musi być miękką papką, że może być wyrazisty i chrupiący. I że taką wersję lubię. Dzisiaj kalafior pikantny. Pieczony. Do tego ostry sos. Polecam(...)smacznie ;) składniki 1 kalafior 3 - 4 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem lub oliwy + dodatkowy do skropienia 4 ząbki czosnku pieprz, sól 1 łyżeczka papryki w płatkach - dałam turecką Pul Biber 4 - 6 łyżek tartego parmezanu natka pietruszki przygotowanie Piekarnik nagrzać do 220 st C. Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, opłukać, osuszyć, włożyć do zamykanej torebki
Stare GaryPomysł na dodatek do obiadu - pieczone różyczki kalafiora w sosie beszamelowo-serowym. W tym wydaniu kalafior jest naprawdę smaczny 😊 Najlepiej do sosu dodać ser pleśniowy z niebieską pleśnią, ponieważ idealnie będzie pasować do delikatnego smaku kalafiora. Składniki na 2 porcje: 1/2 dużego kalafiora (wagowo około 400-500 g) 50 g sera pleśniowego, np. typu blue 1 łyżka masła klarowanego(...)łyżeczki mąki pszennej 1 szklanka zimnego mleka sól do dekoracji zielona pietruszka Kalafiora umyć i pokroić na mniejsze różyczki (usuwając głąb). We wrzącej, osolonej wodzie ugotować różyczki kalafiora (najlepiej, aby były ugotowane al dente). Odcedzić. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Smażyć, co jakiś czas mieszając. Gdy zasmażka zmieni kolor
UgotowaćPizza na spodzie z kalafiora to nieco zdrowsza, bezglutenowa wersja pizzy. Spytacie zapewne „po chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda! Taka pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest to ciekawa odmiana, ponieważ po pierwsze: taki spód ma pyszny i lżejszy smak, po drugie: przemycamy warzywo(...)trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy w kuchni, dlatego takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Szczególnie na kolację, kiedy po zwykłej pizzy jesteśmy zbyt ociężali. Kalafior rządzi! Spód – ciasto: 1 średni kalafior 1/2 szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano
Poezja smakuKalafior to warzywo, które w moim domu podawało się tylko na jeden sposób - gotowanego w wodzie i polanego bułka tartą podsmażoną na maśle. Nie ukrywam, że czasami najprostsze połączenia smaków są najlepsze, ale... dzisiaj zachęcam Was do przygotowania poniższego dania :) Kalafior po grecku to nic innego, jak duszone różyczki kalafiora w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem cynamonu. Pomysł(...)lekko rozgrzewające danie. Jeżeli Wasze posiłki muszą zawierać mięso to na sam koniec dodajcie, np. gotowaną i pokrojoną pierś z kurczaka. Składniki na 4 porcje: 1 duży kalafior 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka wody 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz cynamon 1 laska cynamonu Kalafiora umyć, osuszyć, odciąć liście oraz głąb
Ugotowaćnajlepszy to czas w roku. A na przywitanie lata mam dla Was coś bardzo prostego i szybkiego – bo takie potrawy preferuję latem. Zapraszam na placki z kalafiora, łatwe do przygotowania i gotowe w 30 minut. Można podać je z jogurtem albo śmietaną. Moja siostra zjadła je z jajkiem sadzonym – to też bardzo dobry pomysł. Miłego lata! Placki(...)kalafiora Drukuj Prep time 15 min Cook time 15 min Total time 30 min Szybkie letnie danie- placki z kalafiora z dodatkiem sera żółtego, podane ze śmietaną i szczypiorkiem. Kwintesencja prostoty Ingredients 1 główka niedużego kalafiora ½ szklanki mąki (u mnie orkiszowa) 2 jajka 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pół pęczka posiekanego koperku garść
Cooking for EmilySzybkie i proste danie. Wegańskie, bezglutenowe, dla alergików idealne. Kalafior z pastą curry w mleczku kokosowym. Zamiast mleka kokosowego można użyć śmietanki kremówki, danie będzie bardziej kaloryczne i niestety nie wegańskie, ani dla alergików. Do curry z kalafiora świetnie pasują np. roladki drobiowe . Przepis na curry z kalafiora zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson, którą możecie obejrzeć TUTAJ-KLIK . 1 duży(...)kalafior 1 puszka mleka kokosowego 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kalafior podzielić na różyczki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić, gdy woda będzie wrząca wrzucić kalafior i gotować ok. 4-5 minut, aż różyczki zmiękną, ale będą lekko twarde (takie al dente). Czerwoną cebulę pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszczęście gotowanie mi się nie nudzi. Chociaż ciągle gotuję bardzo zimowo - zupy, mięsiwa, gulasze, kasze, jednogarnkowce i zapiekanki. Dziś na stole gęsta zupa z pieczonej papryki i pieczonego kalafiora. A na wierzchu garść żółtego, rozpływającego się sera. 5.0 from 1 reviews Zupa z pieczonej papryki i kalafiora Drukuj Prep time 15 min Cook time 30 min Total time(...)Zupa krem z pieczonej papryki i kalafiora, z dodatkiem wędzonej papryki. Gęsta i bogata w smaku, podana z rozpływającym się żółtym serem Serves: 4 Ingredients 1 kalafior 3 papryki 4 łyżki oliwy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki przyprawy za'atar (opcjonalnie) 1 i ½ litra wywaru warzywnego albo rosołku 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Cooking for Emilyugotować. Tylko co...? Najpierw pomyślałam o tarcie, ale jakoś nie mogłam znaleźć żadnego przepisu. Przeglądając magazyny, w oko wpadł mi w Hjemmets bedste mad , nr 10/2016, krem z kalafiora. Po przeanalizowaniu listy składników, okazało się, że niemal nic nie ma w domu. Ubrałam się więc niczym na Syberię (ostatnio rozpoczął się sezon słynnych, duńskich wiatrów, które po tylu latach(...)głowie, czy jeszcze coś z naszego prostego, dawnego świata zostało na swoim miejscu...? Nieco rozkojarzona, zrobiłam zakupy (na szczęście zabrałam listę; bez niej pewnie wróciłabym do domu bez kalafiora). Po drodze zmokłam jak nieszczęście, ale za to widziałam piękną, jaskrawą tęczę. W listopadzie to już chyba widok na wagę złota, więc zamiast smęcić, z uśmiechem zabrałam się do pichcenia. Sezon
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGotowany kalafior z masłem i bułką tartą Ostatnio naszła mnie ochota na kalafior polany bułką tartą z masełkiem. Przepis prosty a kalafior jest świetnym dodatkiem do obiadu i na pewno wzbogaca nasze talerze o więcej smaków. Jednak nie jestem fanką rozgotowanego kalafiora dlatego gotowałam go krótko, aby był al'dente. Przepis: Składniki: 1 kalafior pół szklanki bułki(...)tartej masło 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru Wykonanie: 1. Gotujemy 3 litry wody z 3 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką cukru. 2. Kalafior oczyszczamy z liści myjemy i dzielimy na różyczki 3. Do gotującej wody wrzucamy kalafior i gotujemy około 9 minut. 4. Na patelnie wsypujemy bułkę tartą i włączamy na małym ogniu cały czas mieszając czekamy
Mój pomysł naraju! Do tego łatwa i szybka, wygląda i smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha! Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek 0,5 litra mleka 3,2% 150 ml śmietanki 30% 300 gramów kurek świeża bazylia sól świeżo(...)mielony pieprz starta gałka muszkatołowa 4-6 kawałków chleba Wykonanie: Kurki wypłucz dokładnie z piasku, umyj i oczyść, odstaw. Kalafior podziel na różyczki, obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaka. Obierz i pokrój cebulę. Odłóż z całości na później dwie, trzy różyczki kalafiora oraz pokrój w drobne paski 2-3 małe liście kalafiora (te najbliżej głąba, najjaśniejsze
Garniec MagalieStek z kalafiora to nic innego jak kalafior pieczony w formie płatów. Bardzo pyszny, aromatyczny i niezwykle atrakcyjny wizualnie. Idealny jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Zrobiłam, skosztowałam i przepadłam :) Polecam! Do przygotowania tego dania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence i w piekarnika. Moja pochodzi ze sklepu www.garneczki.pl Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut(...)minut pieczenia Składniki 1 kalafior Łyżka oleju roślinnego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Kalafior rozcinamy na pół, tak by przeciąć głąb na środku. Z każdej połówki odmierzamy mniej więcej 2 cm i ścinamy resztę. Można ją wykorzystać np. do zupy. Rozgrzewamy patelnie lub brytfankę z łyżką oliwy. Koniecznie taką, którą można później wstawić do piekarnika. Kalafiora oprószamy solą
Kolizje SmakówPomysł na ten kalafior podsunęła mi koleżanka, która również bardzo lubi krzątać się w kuchni. Ja zwykle robiłam kalafiora z bułką tartą zarumienioną na maśle, tym razem zdecydowałam się na inny wariant. Oskar zjadł po prostu ugotowane różyczki kalafiora ;) Potrzebujemy: kalafior pocięty na różyczki 2 jajka bułka tarta 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu , u nas od Przyprawy Premium(...)Kalafiora gotujemy al dente, ja nie używałam soli do gotowania, ale można trochę posolić wodę, w której gotujemy kalafior. Różyczki kalafiora po ugotowaniu odsączamy z wody i studzimy. Jajka rozkłócamy widelcem i dosypujemy przyprawę warzywną i mieszamy. Każdą różyczkę kalafiora maczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obydwu stron. Skomentuj
MamaOskarkaŁosoś na puree z kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree(...)kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny zioła prowansalskie sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z kalafiora: 1 średni kalafior 1 szklanka mleka 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 36% 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink
Poezja smakuKalafior jest odmianą kapusty. Powstał prawdopodobnie w wyniku mutacji uprawianego brokuła i nie występuje na stanowiskach naturalnych. Jadalną częścią kalafiora jest kwiatostan. W Polsce kalafiory zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII w., co wskazuje na to, że został sprowadzony przez królową Bonę, która nie wyobrażała sobie kuchni bez włoszczyzny. Kalafiory można przyrządzać na wiele sposób; tym razem(...)zdecydowałem się go upiec i podać z zasmażką, parmezanem i natką pietruszki. Składniki (dla 2 osób): 1 spory kalafior lub 2 mniejsze 1 łyżka masła klarowanego 6 łyżek tartej bułki ok. 50 g tartego parmezanu garść natki pietruszki ok. 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sposób przygotowania: Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarować oliwą
W SMAK