kalafior - 6199 przepisów (strona:171/414)

Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono 122

Kalafior tak przygotowany jest pyszny i ładnie się prezentuje. Ja zajadałam go jako samodzielne danie ale można dla większych głodomorów podać jako dodatek do mięsa na obiad. Tak czy tak smakuje wybornie i polecam gorąco. Zielony kalafior zapiekany z sosem czosnkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z białych warzyw 86

chłodniejsze dni Zachęcam do przygotowania   Przepis na 4-5 porcji dania Zupa krem z białych warzyw   SKŁADNIKI: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 seler 2 pietruszki 1/2 kalafiora 2 ziemniaki 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz biały mielony 1 - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki(...)PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Ząbek czosnku obrać, opłukać osuszyć i również posiekać. Seler, pietruszki i ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać, osuszyć i podzielić na małe różyczki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić. Wlać litr bulionu, dodać liście

WSZYSTKO SMACZNE
Bukiet warzyw w kremowym sosie 125

się także pyszną przystawką do obiadu . Mój starszy syn kocha wszelkie sosy , więc nawet warzywa w nich zanurzone zjada bez marudzenia . Polecam , proste , tanie i smaczne Składniki : 1/2 małego kalafiora garść fasolki szparagowej jedna dość duża marchewka jedna mała cukinia , najlepiej żółta dla kontrastu 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej(...)szklanka mleka sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kalafiora , fasolkę i marchewkę obieramy , kroimy na kawałki . Wszystkie trzy warzywa wrzucacie na wrzątek i gotujecie . Mają być ugotowane ale nie rozpadające się . Uważajcie żeby warzyw nie rozgotować . Odcedzacie od wody i zalewacie zimną woda , żeby się hartowały i utrzymały ładny kolor . Cukinię kroimy bez obierania . Na patelni rozgrzewamy masło , podsmażamy

Ogrodnik w podróży
KALAFIOR Z MASŁEM KOKOSOWO-KURKUMOWYM PODANY Z SOSEM Z ŻOŁĄDKÓW 231

Takie szybkie i bardzo smaczne danie. Kalafior podany z omastą kokosowo-kurkumową i sosem z żołądków. Można żołądki zastąpić pieczarkami:). Sos zrobiłam krojąc cebulę w kostkę i przesmażyłam na maśle, dodałam pokrojone w plastry żołądki i zalałam szklanką wywaru, dodałam sól, pieprz, liscie laurowe, ziele angielskie, kminek, czosnek. Dusiłam do miękkości. Ugotowałam kalafiora z solą. Po odcedzeniu polałam masłem roztopionym

harrisa
Zupa krem z białych warzyw 144

Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min   Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wykonanie W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklić pokrojoną w kosteczkę(...)międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez

Apetyt na Zielone
Galette z botwinką, kalafiorem w cieście filo 119

francuska ciasto, placek, a u mnie dodatkowo, jest to placek w rustykalnym stylu. Ulubione warzywa zawinęłam w ciasto filo a potem upiekłam, prosto i smacznie. Ja dodałam botwinkę i kalafiora, możecie jednak dodać swoje ulubione warzywa a zamiast ciasta filo wykorzystać ciasto francuskie, też będzie pysznie. Zapraszam na obiad albo na wczesną kolację. Francuski placek z botwinką, kalafiorem w cieście

Moje Małe Czarowanie
Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami 113

przepadacie za łososiem, to można zastąpić go plasterkiem szynki dojrzewającej. Jeżeli zaś nie przepadacie za szparagami, to zupę krem można udekorować jedynie świeżą natką pietruszki. SKŁADNIKI 1 duży kalafior 2 czerwone papryki 500 g zielonych szparagów 1,5 l rosołu drobiowego lub 1 kostka rosołowa 150 g wędzonego łososia opcjonalnie gałązka lubczyku sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Kalafior

Passions hobbies life
Sałatka z kalafiora i kurczaka wędzonego 229

Składniki: 1 kalafior 250 g wędzonej piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek koperku Sos: 250 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz (ziołowy) Sposób wykonania: Kalafior kroimy w małe różyczki. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Kurczaka i rzodkiewkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Koper drobno szatkujemy. Wszystko

Qchnia po prostu
Krem kalafiorowy z serem 107

połączeniu z grzankami, może stanowić nawet główne danie. Koniecznie posypcie ją świeżymi ziołami. Tymianek albo koperek będą pasować idealnie! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na ok. 6 porcji: 900 g kalafiora 900 ml mleka ok. 300 g włoszczyzny ok. 100 g sera żółtego 100 ml śmietanki 30% olej rafinowany/masło klarowane (do smażenia) 2 średnie ząbki czosnku świeży tymianek sól(...)ogniu mleko, mieszając je co jakiś czas. Na palniku obok, podsmażamy przez chwilę posiekany czosnek i kilka gałązek tymianku. Przekładamy zawartość patelni do garnka z mlekiem. Następnie dodajemy różyczki kalafiora. Kiedy będzie on już miękki, dolewamy do garnka bulionu. Gotujemy całość przez chwilę na małym ogniu. Dorzucamy starty ser. (My użyłyśmy goudy, ale może być też cheddar albo edamski.) Kiedy

Pyszny Duet
Dyniowo – kalafiorowe curry z łososiem i krewetkami 156

porcje: 250 g fileta z łososia 250 g czerwonych krewetek argentyńskich 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 200 g mrożonej dyni w kostce Hortex 200 g mrożonych różyczek kalafiora Hortex 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowe 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka czerwonej pasty curry ½ łyżeczki mielonej chili 4 łyżki oleju(...)rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pastę curry, suche przyprawy, starty na małych oczkach imbir i czosnek. Gdy przyprawy połączą się i zaczną oddawać intensywny zapach, dorzucamy mrożoną dynię i kalafior Hortex. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy przez 5 minut. Mrożone krewetki sparzamy wrzątkiem, czyścimy skórę łososia z łusek, kroimy fileta na 2 cm paski. Rybę wkładamy do gotującego sosu

Kierunekuchnia
Krem z kalafiora z koperkiem, grzankami i serkiem mascarpone. 153

SKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym-gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy kurkumą,ostrą papryką, pieprzem,ew. solą. Na patelnię dodajemy odrobinę masła lub oliwy, chleb kroimy

Kopystką po garach
Krem z kalafiora z koperkiem, grzankami i serkiem mascarpone. 135

SKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym-gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy kurkumą,ostrą papryką, pieprzem,ew. solą. Na patelnię dodajemy odrobinę masła lub oliwy, chleb kroimy

Kopystką po garach
Polędwiczka wieprzowa z kapustą pekińską i kalafiorem 185

Jeżeli lubicie mięso tak jak my to mamy dla Was pyszny i nietypowy przepis – polędwiczkę wieprzową z kapustą pekińską i kalafiorem :) Składniki na polędwiczkę: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 350 g kapusty pekińskiej – 300 g różyczek kalafiora – 1 cebula – 1 łyżka masła – 100 g czerwonego ryżu – sól

Kuchenne Wariacje
Kremowa zupa z kalafiora. 131

tyle, ile trzeba. Chrupiące orzechy, wraz z brązowym masłem, w którym się smażyły, stanowią kontrast dla kalafiorowego kremu - w smaku, kolorze i fakturze. Bardzo polecam! :) Składniki: 500 g różyczek kalafiora (mogą być mrożone) 4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 mały por (tylko biała część) 1 mała cebula 3/4 litra lekkiego bulionu 50 g niebieskiego sera pleśniowego (łagodnego(...)cytryny sól i pieprz garść włoskich orzechów Wykonanie: Pora i cebulę drobno posiekać, lekko posolić i zeszklić na 2 łyżkach masła i oliwie. Wlać bulion, dodać różyczki kalafiora i gotować około 15 - 20 minut. Dodać ser, poczekać aż się rozpuści, a następnie po lekkim przestudzeniu zmiksować zupę w blenderze (najlepiej dwa razy).  Przelać zupę z powrotem do garnka, skropić

zadanie-gotowanie
Kalafiorowe kotleciki mielone (VEGAN) 161

rukolą i pomidorkami koktajlowymi.  Musicie koniecznie wypróbować -składników jest zaledwie kilka, a cała praca zajmuje niecałe 10 minut.  Składniki: na ok. 7-8 kotletów  opakowanie mrożonego kalafiora 5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych 2 łyżki bułki tartej 100 g humusu (najlepiej z firmy Sante)  1 ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy   Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać ciepłą(...)wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Dokładnie rozgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Do masy dodać płatki ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej suchych płatków ryżowych. Z podanej masy uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść

Kuchnia Ellie