kalafior - 6199 przepisów (strona:176/414)

Delikatna zupa rybna 122

sposób. Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła świeżego kilka różyczek kalafiora dwie marchewki ½ selera 2 ziemniaki 1 pietruszkę 1 kalarepę 2 gałązki selera naciowego 2 opalone na czarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu gałkę muszkatołową(...)zimną wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz oraz opaloną cebulę. Gotowanie od zimnej wody wydobywa cały smak i aromat z warzyw. W miarę gotowania dodajemy cukinię, brokuły i kalafior. Jak wszystko zmięknie, dorzucamy pokrojone w kostki filety z łososia i dorsza. Gotujemy przez około 10 min. Ryba ma być jędrna i soczysta. Zupę zaprawiamy jogurtem bądź śmietanką, doprawiamy solą

ladykitchen
Zapiekany makaron z warzywami i innymi dodatkami 135

Składniki : 200 g makaronu typu kokardki 120 g sera z niebieską pleśnią 80 g kiełbasy jałowcowej mozzarella 200 g obranej dyni 5 liści jarmużu (u mnie odmiana fioletowa) pół kalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki czerwonej fenkuł dwie łodygi selera naciowego 2 jalapeno sól 1/4 suszonego rozmarynu Nastawić wodę na makaron. Rozdrobnić jarmuż, dynię, paprykę, jalapeno, fenkuł (bez głąba(...)seler naciowy (po obraniu z włókien). Wielkość kawałków to kwestia gustu. Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę z gotowania. Ta woda jeszcze się przyda. Kiełbasę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać ze sobą, z makaronem i z rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wodą z gotowania makaronu. Wody

Weekendy w domu i ogrodzie
Puree z kalafiora 148

niełatwo, za to są efekty, więc zawsze to coś :P Wielki powrót również zaczynamy dietetycznie, bo szybkim i smacznym zamiennikiem ziemniaków pozwalającym uniknąć monotonii ryżu i kaszy :) Składniki: - różyczki kalafiora, ok. 0,5 do 1 kwiatu w zależności od rozmiaru - łyżeczka oleju kokosowego - łyżka mleka (u mnie bezlaktozowe) - sól, pieprz - czerwona słodka papryka w proszku - posiekany koperek Kalafiora dzielimy

Kulinarne zapędy Kokosa
CHIŃSZCZYZNA 173

kuchnię chińską? Moją polubicie ;-) A jak zrobicie danie sami-to już na pewno! Składniki: pierś z kurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce wymieszałam(...)kurczakiem. Przełożyłam je do miski i  następnie   smażyłam  mrożone całe marchewki,zieloną fasolkę i grzybki mun. Podlałam warzywa bulionem i smażyłam aż zmiękną. Dodałam brokuły, kalafiora i usmażone wcześniej mięso,  podlewałam wszytko bulionem, dodałam parę łyżek sosu sojowego,sól i pieprz

potrawyregionalne
Curry z fioletowego kalafiora i marchewki 117

Wiesz, że jesteś blogerem kulinarnym, gdy… na widok fioletowego kalafiora, jedyne co myślisz, to „o bogowie, jak on będzie genialnie na zdjęciach wyglądał!”. Żartuję trochę, ale taka była moja pierwsza myśl. Kupiłam, dotarłam do domu i… co ja zrobię z fioletowym kalafiorem? Przyznam, że przykładałam do niego różne próbki kolorystyczne

Gotuj z Blue Raven
Karkówka z pieczarkami i puree z kalafiora 100

plastry karkówki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego świeży rozmaryn pieprz ziołowy pieprz czarny 1 łyżka miodu sól 200 g pieczarek 1 cebula 1 kalafior 2 łyżki śmietany 1 łyżka musztardy oregano bazylia majeranek Oliwę wymieszać z miodem i octem balsamicznym, dodać łyżeczkę pieprzu ziołowego, doprawić pieprzem czarnym, solą , dodać posiekany drobno rozmaryn i zamarynować karkówkę na kilka godzin(...)Kalafior podzielić na różyczki, opłukać pod bierzącą wodą i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać śmietanę, musztardę, sól, i pieprz do smaku i przy pomocy blendera przygotować puree. Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić z cebulką na łyżce oleju, doprawić bazylią, oregano i majerankiem. Karkówkę razem z resztkami marynaty włozyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron

Gotowanie jest łatwe
Szybka i zdrowa zupa kalafiorowa 152

Tradycyjna zupa warzywna, którą można podać nawet maluszkom.  Składniki:  główka kalafiora kilka ziemniaków marchewka natka pietruszki lub lubczyku sól, pieprz ewentualnie wywar mięsny  Kalafiora dzielimy na drobne różyczki. Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Wszystko razem z natką gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Zupa wcale nie musi być na mięsie ale ja zazwyczaj

prawdziwe jedzenie
Dietetyczny krem czekoladowy 154

Kolejna odsłona dietetycznego kremu czekoladowego :) Na blogu możecie już znaleźć wersję z awokado, a dziś zapraszam na krem z... kalafiora :) Warzywa na słodko - wiem jak to brzmi, ale to połączenie jest zaskakująco udane. Idealny dodatek do omletów czy placuszków :) Składniki: 100 g ugotowanego kalafiora 3 łyżeczki ciemnego kakao 1-2 łyżeczki miodu lub więcej wg smaku  Składniki zmiksować

Chocolate Muffin Blog
Romanesco z razowymi świderkami 123

Szybko, sprawnie i do gara czyli zielony kalafior, razowe świderki, trochę sosu i obiad na stole. Romanesco to zielony ozdobny kalafior. Polecam gorąco bo warto taki obiad sobie sprawić. Romanesco z razowymi świderkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i łososiem 225

kawałkiem pieczonego łososia! Rany jakie to było pyszne! Pobudza kolorem, smakiem i aromatem - idealny comfort food na kapryśną pogodę za oknem. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Pieczone warzywa: 1 średni kalafior, 3-4 marchewki, 2 mniejsze czerwone cebule, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki soli, 4-5 łyżek oleju Pieczony łosoś: filet z łososia, 1 duży(...)oleju Dodatkowo: 1/3 szklanki czarnej soczewicy, 1/3 szklanki razowego kuskusu, bulion warzywny, mix sałat Sos jogurtowy: 7 łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny, sok z 1/3 cytryny, sól, pieprz Kalafiora umyć i osuszyć, podzielić na małe różyczki. Marchewke umyć, obrać i pokroić w podłużne plasterki, cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Przyprawy wymieszać w miseczce z olejem. Warzywa rozłożyć

Plate of Joy
Lekka kalafiorowa 180

Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 2 średnie cebule * 2 duże marchewki * 3 duże ziemniaki * średni kalafior * szklanka mleka * sól, pieprz * oliwa do smażenia * pęczek koperku Sposób przygotowania: Oliwę rozgrzewamy na patelni. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, krótko przesmażamy (ok. 3 minut). Zalewamy 2 l. wody dodając ziele angielskie(...)liście laurowe. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy podzielony na różyczki kalafior. Gotujemy do czasu aż zmięknie. Zabielamy mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno koperkiem. Ilość porcji-6-8 Koszt wykonania: ok. 15 zł. Czas: 45 minut Źródło: "Bądź fit" Beata Woźniak

Pobite gary Barbary
Sałatka kalafiorowa z ogórkiem małosolnym 264

czyli połączenie bardzo fajnych sezonowych smaków. U nas była na kolację, a resztę wykorzystaliśmy do obiadu. Składniki: 1 nieduży kalafior 3-4 ogórki małosolne 1 duży pomidor 1 czerwona papryka zielona cebulka drobno posiekany koperek 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kalafiorem 136

Składniki: 1 kalafior 100 g żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Żółty ser pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem i majonezem. Wszystkie

magiczna kuchnia Kasi
Puree z kalafiora z serduszkami drobiowymi 167

Serduszka duszone w warzywach na kalafiorowym puree: PUREE 1 średni kalafior 0,5 l mleka 2-3 łyżki masła  sól Kalafior podzielić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Gotować do póki lekko nie zmięknie ale nie rozgotowywać. Po ugotowaniu odlać sporą część mleka, zostawiając około pół szklanki. Dodać masło, sól i lub utłuc na jednolitą masę

Jemy Pijemy