czasu i obfitości wrażeń proponuję szybki obiadek. SKŁADNIKI: 10 dużych muszli (Conchiglioni) 3 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii kilka małych różyczek kalafiora 2 garści świeżego szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku ser grana padano pieprz kolorowy sól ziołowa olej rzepakowy A jak to zrobić: Makaron zagotować w osolonej(...)wodzie do miękkości. Różyczki kalafiora zblanszować. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojone w kostkę warzywa (papryki, cukinię, kalafior), delikatnie poddusić. Dodać pozostałe składniki, doprawić pieprzem i sola oraz czosnkiem przeciśniętym przez prasę. Dusić, aż szpinak odparuje. Tak przygotowanym farszem, wypełnić muszle i posypać grana padano. Podawać na ciepło
Kuchnia w opałachKalafior zazwyczaj w mojej kuchni ląduje w zupie albo podaję go z masełkiem i bułką tartą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania go w formie panierowanej. Można go smażyć na głębokim tłuszczu, ale równie dobrze smakuje podsmażony na patelni. Smaczna przekąska, którą można podać z ulubionym dipem. SKŁADNIKI: 1 kalafior 2 jajka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta olej rzepakowy(...)zrobić: Kalafior podzielić na różyczki i zagotować w osolonej wodzie (pilnować, aby był lekko twardy, nie rozleci się podczas panierowania). Odcedzić i pozostawić, aby lekko przestygł. Jajka roztrzepać razem z przyprawami. Różyczki obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, przewracając by podsmażyły się z każdej strony (można też smażyć w głębokim tłuszczu). Najlepiej smakuje
Kuchnia w opałachistnieją sposoby, aby się tych objawów skutecznie pozbyć. Wystarczy do wody, w której gotujemy brukselkę dodać trochę mleka, piętkę chleba lub szczyptę cynamonu :) Zapraszam zatem na zapiekaną brukselkę z kalafiorem, a pierś z pieczonego kurczaka to dziś tylko dodatek (o tym innym razem). SKŁADNIKI: 10-15 brukselek kilka różyczek kalafiora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej bułka(...)tarta 1 łyżka startego żółtego sera (w moim przypadku Mazdamer) sól A jak to zrobić: Brukselkę ugotować al dente w wodzie wymieszanej z mlekiem (pół na pół), a kalafior w osolonej wodzie. Warzywa odcedzić i ułożyć naprzemiennie w naczyniu do zapiekania. Posypać cienką warstwą bułki tartej. W garnuszku roztopić masło, ściągnąć z ognia i dodać do niego przeciśnięty przez praskę
Kuchnia w opałachcudownych barwach. Dzisiaj proponuję sałatkę w moim ulubionym kolorze, przełamaną zielenią czosnku niedźwiedziego, który otrzymałam od Małgosi z Bon Appétit Małgorzaty SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości buraki kilka różyczek kalafiora 10 listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz kolorowy oliwa A jak to zrobić: Buraki umyć, przekroić na pół, skropić oliwą i wstawić (w zamkniętym naczyniu(...)żaroodpornym) do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około godzinę. Kalafior podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać kalafior i posiekane listki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać razem z jogurtem i majonezem
Kuchnia w opałachWarzywne kotleciki są miłym urozmaiceniem dla codziennych mięsnych obiadów. Ponadto zapewne zadowolą niejednego wegetarianina:-) Składniki: 1 duży kalafior 2-3 marchewki 2 cebule 4 łyżki skrobi kukurydzianej 3-4 jajka natka pietruszki (wedłu uznania - ja dałam ok. 6 łyżek) sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną(...)kostkę. Całość smażymy na maśle do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Kalafiora gotujemy do miękkości, po czym rozdrabniamy widelcem. Marchewkę, cebulę, kalafiora, jajka, natkę pietruszki i skrobię kukurydzianą razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy.Nakładamy łyżka na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor. Smacznego
IMPRESJA SMAKUbulionu 1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki 1 szklanka śmietany 18% posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych. Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić(...)kostkę i ugotować. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 10 minut. Dodać kalafior i gotować na tyle długo, by kalafior stał się miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę rozrobioną wcześniej z 3 łyżkami gorącej zupy. Już na talerzu posypać siekanym koprem. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnimięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw(...)Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki. W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustę a następnie paprykę i kalafior. Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień
Maminek kulinarnyranem i wstałam też bardzo wcześnie. Więc jestem trochę zmęczona, szczególnie, że mam zabiegany dzień. Dlatego śniadanie musiało być duże i sycące :) ~ Kakaowa owsianka z musem bananowym, serkiem makowym, kalafiorem i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych łyżeczka kakao słodzidło + 100g serka twarogowego łyżka masy makowej banan ~200g ugotowanego kalafiora Płatki zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzidło, kakao i gotujemy do zgęstnienia(...)Przekładamy do słoiczka, na owsiankę kładziemy rozgniecionego banana, serek wymieszany z masą makową, kalafior i posypujemy cynamonem
Kuchenny Skrawek Niebaryzyko nowotworów złośliwych, np. raka piersi, prostaty, płuca czy jelita grubego - skutecznie wspomaga usuwanie z organizmu związków rakotwórczych, a także aktywuje geny odpowiedzialne za hamowanie rozwoju nowotworów. Natomiast kalafior zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B 1 , B 2 , B 6 , C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.....UFF dużo tego(...)właśnie dlatego polecam tą zupę. Było pysznie i zdrowo. Zaczynamy: Składniki: 1 duży kalafior 1 duży brokuł 2-3 marchewki 1 cebula kawałek selera 1-2 pietruszki Parmezan sól, pieprz, czosnek suszony, rosół kurczakowy opcjonalnie: 200 ml śmietany + 2 łyżki mąki Wykonanie: Do gotującego się rosołu, dodałam pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler i poszatkowaną cebulę. Gotujemy około
Smaki EdytyDziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka! A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy(...)kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :( Składniki: 4 skrzydełka 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek selera naciowego pół szklanki młodego groszku 3 młode ziemniaki 5-6 różyczek kalafiora, natka pietruszki sól i pieprz. Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte skrzydełka - gotujemy 15 minut po czym dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki kalafiora,seler
Walijskie PichceniePyszna wiosenno-letnia zupa z młodym kalafiorem w roli głównej. Podkreśleniem jej lekkości są delikatne lane kluski zamiast tradycyjnego makaronu czy ziemniaków. Polecam! Składniki: 1/2 kg skrzydełek 1 mały kalafior 2 młode marchewki kawałek selera łodyga selera naciowego świeży koperek śmietana 18% sól ziele angielskie liść laurowy na lane kluski : 2 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli Wykonanie: Skrzydełka(...)zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 15 min, po czym dorzucamy warzywa: marchewkę, seler, seler naciowy i kalafior podzielony na różyczki. Solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie wyjmujemy je, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do zupy, skrzydełka wyjmujemy, obieramy z mięsa, które również dorzucamy do zupy. Oczywiście warzywa można najpierw pokroić
Walijskie Pichceniejedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sporej ilości marchewki, która jest u mnie również obowiązkowa. Składniki: 1 średni kalafior 3 marchewki łodyga selera naciowego 1 pietruszka kawałek selera ziele angielskie liść laurowy sól odrobina cukru(...)wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz nasz serek topiony. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i doprawiamy zupę solą i odrobiną cukru
Walijskie Pichceniedodatkowo kilka innych składników, co wzbogaca jej smak a nie spotyka się z krytyką konserwatywnej część mojej rodziny. A są to: czerwoną i żółtą paprykę, szynkę konserwową, kalafior, seler naciowy, jabłko. Ta eksplozja smaków pozwoliła stworzyć pyszną i aromatyczną sałatkę :) Składniki: 4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 kalafiora(...)ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę (ja preferuję drobną), dodajemy sól, pieprz, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce
Walijskie PichceniePonieważ bardzo lubimy klopsy jajeczne, postanowiłam trochę urozmaicić ich smak przed dodanie brokuła i kalafiora. Klopsiki zyskały dodatkowo trochę inny posmak. Myślę, że takie "przemycenie"warzyw może być dobrym pomysłem szczególnie jeśli w domu są dzieci, które nie przepadają za warzywami :)) Klopsy fajnie smakują zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno. Składniki: (na 11 niewielkich(...)klopsików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) kilka różyczek ugotowanego brokuła 1 cebula 2 łyżki bułki tartej kilka różyczek ugotowanego kalafiora sól pieprz koperek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę, rozduszony widelcem kalafior i brokuł, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz do smaku. Wbijamy
Walijskie PichcenieSkładniki: woda 4 litry, kalafior 1 nieduży, włoszczyzna 1 pęczek, pierś z kurczaka 1 podwójna, ziele angielskie 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukinia 3 nieduże, papryka czerwona 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, czosnek ząbki 1 główka, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku opłukaną dobrze całą młodą włoszczyznę rozdrobnić nie za drobno(...)rozdrabniaczu i wsypać do garnka dodać różyczki kalafiora, pierś kurczaka, ziele i i liście laurowe - wlać wodę i po zagotowaniu gotować z 20 minut na niedużym ogniu opłukać cukinie, paprykę, pomidory i pokroić w kostkę, cukinie ze skórką, czosnek ząbki posiekać na oleju podsmażać warzywa z 10 minut i co jakiś czas zamieszać do zupy z kalafiorem dodać kucharka, pieprz
W Mojej Kuchni Lubię