Zupa o zaskakującym smaku – kalafiorowo-pomidorowa z wędzoną papryką. W monotonnej diecie dr Dąbrowskiej ta kremowa zupa pozwala cieszyć się dobrym smakiem. Składniki: – 1/2 kalafiora – 1 cebula – 1 pietruszka – 1 marchewka – kawałek imbiru – papryka wędzona, sól, pieprz do smaku – pęczek koperku – 1 szklanka soku pomidorowego Wykonanie: – Cebulę i pokrojony(...)imbir poddusić w małej ilości wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać wodą (1,5 litra) i gotować 10 minut. – Dodać kalafior i koperek, gotować do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować z sokiem pomidorowym, doprawić papryką wędzoną, pieprzem i solą
To co kochamDąbrowskiej. Innowacją jest sos do niej na bazie soku pomidorowego i chrzanu, co daje bardzo udany efekt smakowy. Sałatka jest dzięki temu wyrazista w smaku. Składniki: – 1/2 kalafiora ugotowanego – 1/2 brokuła ugotowanego – 5 pomidorów pomarańczowych – bazylia listki – 1/3 szklanki soku pomidorowego – 1 łyżeczka chrzanu – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Na półmisku(...)położyć różyczki kalafiora, brokuła i pomidor pokrojony w ósemki. – Sok pomidorowy wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. – Sałatkę polać sosem pomidorowym i posypać listkami bazylii
To co kochamchęć dokładki. Zapewniam, że na jednej porcji się nie skończy, więc zalecam podwoić składniki podczas przygotowywania oweg jadła. Składniki: 1 kalafior (około 500g) 2 marchewki 1 ziemniak 1 łyżka masła 200 g drobnego makaronu 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej(...)zimnej wody 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Marchewki i ziemniaka ścieramy na tarce do jarzyn, po czym dusimy na maśle. Dodajemy różyczki składnika głównego, zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy kozieradkę, gotujemy przez kwadrans. Makaron dodajemy do zupy, gotujemy do jego miękkości. Łączymy śmietanę, mąkę i wodę, wlewamy do zupy, dokładnie rozprowadzając. Podgrzewamy
R'n'G KitchenSkładniki: 1 kalafior 1,5 łyżeczki kurkumy łyżeczka czarnuszki 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz garść posiekanego szczypiorku garść posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Od kalafiora odcinamy liście, kroimy go na pół, wycinamy głąb i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do dużej miski, dodajemy oliwę oraz przyprawy, mieszamy
Qchnia po prostuPrzepis na zapiekankę makaronową z mnóstwem warzyw i indykiem. Zapiekanka, w której możecie wykorzystać mnóstwo ulubionych warzyw. Moja zapiekanka jest z brokułem, kalafiorem, fasolką szparagową oraz brukselką. Do zapiekanki dodałam mięso z indyka, ale równie dobrze możecie zrobić w wersji wegetariańskiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka makaronowa z warzywami i indykiem Składniki pół kalafiora pół brokuła kilka brukselek garść fasolki
To co lubię - gotuję i polecampotrzebny do pasteryzacji w garnku, żeby warzywa nie były miękkie, a twardawe i chrupiące. Składniki na Lato w słoiku – sałatkę warzywną (8 słoików po 1 l): średniej wielkości kalafior (około 700 g) 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 0,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cukinii 2 papryki czerwone (około 400 g) 2 papryki żółte(...)wody 500 ml octu 10% 500 g cukru 3 łyżki soli niejodowanej po pół łyżeczki gorczycy, 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego do każdego słoika Przygotowanie Kalafior dzielimy na drobne różyczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do wystygnięcia. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię przekrawamy wzdłuż
e-PrzepisyKulinarnebrakowało. Myślę, że posiekana dymka mogłaby nieco zaostrzyć całość i w przepisie rekomenduję jej dodatek. U mnie ostatecznie pomogło mocniejsze doprawienie – wtedy sałatka już smakowała odpowiednio dobrze:) 1 kalafior 4-5 jajek 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku/dymki 4 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie na pół miękko. Odcedzamy. Jajka
Smaki Na TalerzuSkładniki: 300 g ryżu 400 g mięsa mielonego 1 kulka mozzarelli light 1 nieduży kalafior 500 g kapusty sól, pieprz słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ryż ugotować w 3 szklankach … Czytaj dalej Zapiekanka ryżowa z kapustą i kalafiorem
czarrna od kuchni