lubiących domowe pieczywo Składniki wykonanie tradycyjne: 400g mąki pszennej 7g suchych drożdży (saszetka), ew. 20g świeżych 50g cukru waniliowego 250ml mleka (ciepłego) 60g masła (roztopionego) szczypta soli 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 30ml mleka jajko do posmarowania Wykonanie tradycyjne: Rozpuścić masło. Odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Odstawić(...)sól i zagniatać ciasto przez ok. 5 minut. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ponownie (przez 5 minut). Podzielić ciasto w stosunki 1:3 i 2:3. Mniejszą część odłożyć. Kakao i cukier mieszamy w kubku razem z mlekiem. Dodajemy tę mieszankę do większej części ciasta. Wyrabiamy, aż ciasto kakaowe stanie się jednolite. Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia
Mania Wypiekaniaoczekiwania. Spróbujcie sami! Ciasto czekoladowo-miętowe z bezą porcja na formę o wymiarach ok. 26x36 cm Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) szczypta soli Składniki na poncz: 2 torebki mięty ekspresowej 50 ml wódki (lub spirytusu jeśli wolicie mocniejsze doznania) Składniki(...)cukru (najlepiej drobnego) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt: Formę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik rozgrzewamy do 180 ⁰ C. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Kiedy białka mocno się już spienią, w 3-4 porcjach dodajemy cukier i dalej
Ratunku obiadszklanka cukru pudru - 400 g ciastek typu petitki/alberty - 3 świeże jajka - z pewnego źródła, najlepiej jednodniowych - ok. 50 g orzechów włoskich rozdrobnionych - ok. 50 g rodzynków - 2 łyżeczki kakao - sok z połówki cytryny - 3 suche blaty andrutów, najlepiej te prostokątne Masło najlepiej kilka godzin przed przygotowaniem wafla wyjmuję poza lodówkę, musi być mięciutkie. Herbatniki należy zmielić. W makutrze(...)powierzchni. Należy wybrać z miski bardzo dokładnie całość masy. Nakrywamy drugim waflem i lekko dociskamy go do jasnej masy. Do opróżnionej misy przekładam teraz odstawioną pozostałą masę. Łączę z kakao i rodzynkami. Miksuję lub ucieram. Jeżeli uważam, że masa jest za jasna, dodaję jeszcze odrobinę kakao. Rozcieram ponownie. Utartą masę przekładam na blat drugi. Ponieważ kakao sprawia
I tu będę miała takie tejednej mamie organizującej przyj ę cie dla swojej pociechy :) MUFFINY CZEKOLADOWE (20 sztuk) SKŁADNIKI 250 gr mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 300 ml kefiru 1 jajko 250 gr mlecznej czekolady 100 gr masła 20 kostek białej czekolady Krem(...)kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. W 1 misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. W 2 misce wymieszać mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych
La grande e la piccola cuocabrownie było totalnie proste, dlatego nie ma w nim mąk. Są tylko mielone orzechy, które można łatwo przygotować samemu lub kupić w sklepie. Ciasto jest zrobione na bazie kakao, a nie czekolady, co też ułatwia sprawę wielu osobom, w tym mnie, bo roztapianie czekolady nigdy nie wychodzi mi tak jak powinno. Inna sprawa, że ciężko jest dostać czekoladę gorzką(...)Hashimoto. Chciałam też by ciasto nadawało się dla osób na diecie, dlatego nie ma tu daktyli, które zawierają sporo cukru! Ciasto jest bardzo mocno kakaowe, więc jeśli nie lubicie kakao tak bardzo to dajcie go trochę mniej, lub dajcie mi znać, a zrobię wersję mniej kakaową ! Tak czy siak, marzy mi się brownie na czekoladzie. Takie prawdziwe i niezdrowe
Fill The Bowllekko dosiekamy do ciasta, by nie odpadły. Pieczemy ok.15-20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy KREM: 150g daktyli ok. 1/2 szklanki wrzątku cynamon 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części kremu dodajemy kakao. Do pozostałej części masło orzechowe. Schładzamy(...)łyżka oleju kokosowego czubata łyżka kakao 1-2 łyżeczki cukru Na małej patelni rozpuszczamy olej. Dodajemy do niego kakao i cukier, dokładnie mieszając. Na wystudzony spód nakładamy krem kakaowy. Następnie robimy na nim "bohomazy" z kremu orzechowego oraz polewamy polewą. Można posypać kawałkami gorzkiej czekolady. WESOŁYCH ŚWIĄT
More food, love and dreamsłyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Biszkopt ciemny: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 1/2 lekko czubatej łyżki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek (waga przed obraniem; nie przekraczajcie jej, lepiej już dać mniej) 1/4 szklanki wody 2 opakowania galaretki zielonej(...)herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Polewa: 2 spore łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 pełne łyżki kakao kakaowa posypka (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier (partiami), żółtka (jedno po drugim), olej, a na koniec przesianą mąkę wymieszaną
MyCookBook.plszklanki cukru 2 szklanki mąki 100g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 150ml mleka 400g wydrylowanych wiśni Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy z cukrem(40g) 400ml(...)temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru Polewa: 3 łyżki gorącego mleka 3 łyżki cukru pudru 3łyżki kakao 100g masła Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal miksować. Gdy białka są sztywne
Amatorka kuchennawww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru skórka starta z jednej pomarańczy 50g zmielonej, gorzkiej czekolady Do nasączenia 250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)łyżki cukru Środek: 4 łyżki konfitury pomarańczowej 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 300g śmietanki kremówki 36% Wierzch i boki – ganache: 100g mlecznej czekolady 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 350g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g masła w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć) czekoladki, bezy i maliny do ozdoby Biszkopt
Mała Cukierenkajest trudny w wykonaniu. Jest mokry, lekki, nie za słodki, ani też nie za wytrawny. Idealny! J SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY (WSZYSTKIE W TEMP. POKOJOWEJ): 5 jajek 50 g kakao 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE(...)wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ Z ŻELATYNĄ (błyszcząca i miękka, nawet wyjęta z lodówki): 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 60 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao DODATKOWO: 1 słoiczek powideł śliwkowych 50 - 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu PRZYGOTOWANIE BLATÓW CZEKOLADOWYCH Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek
Calzonella.comkanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt kokosowy: 5 białek 1 szklanka cukru 200g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku(...)proszku 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wiśniówki 1/3 szklanki wody Dodatkowo: cukier puder i kakao do posypania 80g zmielonej gorzkiej czekolady (możemy użyć również mlecznej) Masa wiśniowa: 1. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i zagotować. 2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody
Mała Cukierenkamuszę Was chyba przekonywać że robienie tych babeczek to świetna zabawa, która kończy się pyszną, słodką ucztą. SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 80 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao DODATKOWO: ok. 150 g. marcepana lub lukru plastycznego [oczy] 24 czekoladowe kropelki [oczy] 12 czekoladowych kuleczek np. maltesers [nosy] czekoladowe lub zwykłe precelki [rogi] 3, 4 kandyzowane wisienki (opcjonalnie) [buzie] Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik
Domowe Tortynazywa. Sama masa kakaowa bywa jednak różnie przygotowywana. Swój sposób skonsultowałam z mamą i moimi ciociami, które robią to tak, jak babcia. Od siebie jednak dodałam smarowanie białkiem pod kakao, bo wiem z doświadczenia, że dzięki temu drożdżowe zawijańce pozostają zwarte i nie rozwarstwiają się. Ciasto ma lekką konsystencję i nie jest zbyt słodkie. To bardziej śniadaniowa bułeczka do mleka(...)luksusowej) + do podsypania 50 g drożdży (pół małej kostki) 200 ml mleka 4 żółtka ½ szklanki cukru 100 g masła olejek rumowy duża szczypta soli Masa kakaowa: 6 łyżek kakao 6 łyżek cukru Dodatkowo: 2 lekko roztrzepane białka Mleko lekko podgrzać. W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru (ubraną z połowy szklanki) aż zmienią konsystencję w płynną. Dodać mleko
Trzeci talerz25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Beza z bakaliami i wafelkami: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru 4 wafelki Grześki 100 g orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych 100 g mieszanki bakalii (można pominąć i dodać(...)czekoladow e 1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 6 żółtek 6 łyżek cukru 2 0 0 g masła 1-2 łyżki kakao 2 łyżki likieru/wódki (można pominąć) 1-2 łyżka nutelli (można pominąć ) Dodatkowo: 1-2 wafelki Grześki garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki wi órek kokosowych Biszkopt kakaowy
Kto ugości moich gości?Blaszka o wym 25/30 cm 4 jajka 1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka) ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżki kakao Poncz: 60 ml likieru adwokat Dalkowski 150 ml przegotowanej zimnej wody Krem miodowy: 3 żółtka 100 g miodu lipowego płynnego ½ kg sera mascarpone 60 ml likieru adwokat Pianka(...)czekoladowa: 350 ml śmietany kremowej 1 tabliczka deserowej czekolady Kakao naturalne do oprószenia Ażurki czekoladowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto krówka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera
Wanilia i Kardamon