kakao - 6140 przepisów (strona:11/410)

NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI 2166

dorosłych! Z całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym przyjęciu! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO : * mąka pszenna – 90 g * masło – 80 g * cukier – 150 g * kakao – 40 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 ml * biała czekolada – 120 g POLEWA: * mleko – 3 łyżki * kakao(...)cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * czekolada mleczna – ok. 50 g * nesquik – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy

Ostra na Słodko
Waniliowo-czekoladowy senik marmurkowy 231

waniliowy sernik. Na niedzielę, na imprezę, na Święta ... polecam :) SKŁADNIKI 5 jajek 250 g cukru 750 g tłustego twarogu 250 g śmietany kremówki 60 g mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 1 łyżka aromatu waniliowego masło i bułka do tortownicy polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy jajka z cukrem(...)gładką masę. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo ser na przemian ze śmietanką. Dodajemy mąkę, mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat waniliowy, do drugiej kakao. Mieszamy.  Tortownicę (26cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Obie masy wlewamy stopniowo i na przemian. Za pomocą widelca mieszamy na nieregularne kształty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto zebra 201

wody gazowanej 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki mąki ziemniaczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 3-5 minut na najwyższych obrotach. Powoli, cienką strużką dodajemy(...)pieczenia, mieszamy i dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy. Powoli wlewamy napój gazowany. Po wymieszaniu masę rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao (najlepiej by kakao i mąka ziemniaczana były przesiane). Miksujemy oddzielnie obie masy, aby były jednolite. Jeśli pieczemy ciasto w tortownicy (23-24 cm), należy wyłożyć papierem dno i wysmarować boki tłuszczem

Poezja smaku
Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką 189

jest mocno czekoladowy pomimo braku czekolady :) Tylko dwa składniki wystarczą, aby stworzyć zdrowy krem czekoladowy bez cukru. Świetny dla wszystkich bez wyjątku (no chyba, że jest ktoś uczulony na kakao – wtedy zamieńcie je na karob). Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką to łatwy i prosty deser. Polecam! Składniki: (2 porcje) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy(...)mocno czekoladowe) garść Crunchy Naturalne (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche) orzechy włoskie do dekoracji   Przygotowanie: Do blendera włożyć obrane banany, wsypać kakao i zmiksować na gładki krem. Spróbować i jeśli lubimy mocno kakaowe, dodać więcej kakao. Na dno pucharków włożyć garść Crunchy Naturalnych lub pokruszonych (ale nie na miazgę) ciasteczek. Przykryć kremem czekoladowym. Udekorować orzechem włoskim

Moja Delicja
Czekoladowe trufle 174

Jest tylko jeden problem-są tak pyszne, że cieżko się powstrzymać i znikają w mgnieniu oka. 200 g dobrej jakości, gęstego serka mascarpone 200 g dobrej jakości czekolady 70 % kakao z kawałkami skórki pomarańczowej pół łyżeczki stevi (można uzyć innego słodzidła lub pominąć) karob lub kakao naturalne (dla miłosników) do obtoczenia Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i ciepłą(...)krucha, że ciężko było formować z niej kulki. Myślę, że to dzięki składnikom naprawdę dobrej jakości. Do obtoczenia polecam karob, który jest bardziej słodki i "przyjazny" w smaku niż kakao. Ja użyłam kakao, które uwielbiam, ale wiem, że nie każdy toleruje jego gorzki smak, który w pierwszym kontakcie z językiem może być niezbyt przyjemny

Zawsze głodna!
Mini torciki à la Sacher 202

białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher”.  W przepisie prawie nic nie zmieniałam, dodałam jedynie jedną łyżkę kakao, a odjęłam mąki. Oczywiście, jeśli chcecie aby wasze torciki nie odbiegały od wiedeńskiego oryginalu, proponuję zastąpić kakao, gorzką czekoladą. Mini torciki à la Sacher Składniki na torcik o wymiarach(...)którego można wykroić 9 trójkątnych torcików o wymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie i dekoracja: 200 g masy marcepanowej 150 g dżemu brzoskwiniowego 80 g białej czekolady 80 g gorzkiej czekolady

Mia Cucina Sofieta
Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts 257

Polecam! Scroll down for recipe in English Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami (12 kawałków) Składniki: 1 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao 10 białek z dużych jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni(...)gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC. Przesiej 1/4 szklanki cukru wraz z mąką i kakao i bardzo dokładnie wymieszaj. W misce miksera zacznij ubijać białka z solą i gdy zaczną się już obficie pienić dodawaj powoli resztę cukru, później wanilię i ubijaj

karmelowy
Ciasto baaardzo czekoladowe 462

wierzy, niech na sobie samym weźmie i wypróbuje. Składniki: Ciasto: 50 g mąki 150 g cukru 3 zółtka 6 białek 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej 60 g kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao 20 ml whisky sól Polewa: 150 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 36% 2 łyżki miodu Sposób(...)przygotowania: W rondelku zagotowujemy kawę z cukrem (100 g), dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy whisky i kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Studzimy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy ponownie. W osobnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek i soli, pod koniec ubijania dodajemy pozostały

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kokosek 192

ciasto kakaowe * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 czubata szklanka cukru * 250g margaryny * 6 jajek * 1op. cukru wanilinowego (16g) * 12 łyżek mleka * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka kakao ciasto kokosowe * 1(niepełna) szklanka cukru * 200g wiórków kokosowych * 2 białka * sok z połowy cytryny * 1op. cukru wanilinowego (16g) * 5 łyżek słodkiej śmietany (18%) * 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa(...)margaryny * 4 łyżki kakao * 4 łyżki wody * 4 łyżki cukru Sposób przygotowania Ciasto Kakaowe Margarynę, cukier i żółtka utrzeć Dodać cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko, kakao i dokładnie wymieszać Z białek ubić pianę, dodac do ciasta, delikatnie wymieszać Ciasto kokosowe Białka ubić na sztywną pianę Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę, wiórki kokosowe, sok z cytryny, śmietanę i lekko

Mix smaku
Czekoladowe trufle 341

Kuwertura to rodzaj czekolady o podwyższonej zawartości masła kakaowego (pow. 31%), używa się jej do oblewania trufli, jako materiał na praliny lub na polewy czekoladowe. Trufle zostały obtoczone w kakao, w wiórkach kokosowych i siekanych migdałach. Możecie sami pokusić się o przygotowanie własnych posypek: np. oblać je czekoladą, obsypać je siekanymi orzechami, cukrem pudrem czy kolorowymi posypkami Wierzcie mi, musicie(...)zrobić! Składniki: 150 ml śmietanki 30%-36% 2 x 200 g Kuvertüre Zartbitter (gorzkiej kuwertury) 4 łyżki brandy 50 g masła gorzkie kakao, wiórki kokosowe i siekane migdały do obtaczania Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy śmietanę, doprowadzamy ją do wrzenia, następnie dodajemy połamane kostki kuwertury czekoladowej i brandy, mieszamy silikonową łyżką, aż czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło i mieszamy całość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stefanka 3119

zaczynało się ściemiać, zupełnie nie świadomy tych wszystkich okropności czyhających za rogiem. To była zupełnie inna bajka…;) Wracając do Stefanki… masa z kaszy manny z dodatkiem kakao i przełożona herbatnikami. Prosto i smacznie. Bez pieczenia więc nie może się nie udać! Można zrobić je na mniejszej blaszce i wyłożyć herbatnikami tylko spód i wierzch i będzie wtedy więcej(...)trzy warstwy herbatników, ale to już pozostawiam do Waszej decyzji. Stefanka – składniki: 1/2 kostki margaryny (125g) 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka kaszy manny 3 łyżki kakao herbatniki (zależy od tego, jaka duża paczka herbatników i którą wersję chcemy zrobić… mi wyszło ok 60 herbatników czyli 2 duże paczki) Polewa: 1/2 kostki margaryny (125g) 1 szklanka

UgotujmyTo.pl
Ciasto czekoladowe z cukinią 375

sięgnięcie po to warzywo Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z cukinią :)! Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: 3 jajka 180 g cukru 100 ml oleju 250 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 400 g startej na dużych oczkach cukinii Masa: 500 g serka(...)mascarpone /w temperaturze pokojowej/ 100 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka kakao szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Tortownica o wymiarze 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona /u mnie blaszka 20x20cm/ 1. Do jednej miski przesiać suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i sól i odstawić. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem aż masa zrobi się jasna

UgotujmyTo.pl
SERNIK CZEKOLADOWY 227

kremowy i puszysty … Dzięki dodatkowi polewy z masła czekoladowego i wstążek z czekolady nabiera iście królewskiego charakteru. Kto się skusi? SKŁADNIKI: ( tortownica 18cm ) SPÓD: * herbatniki – 100 g * kakao – 1 łyżka * masło – 2 łyżki MASA: * ser biały mielony – 500 g * mascarpone – 150 g * śmietana 30% – 50 g * jajko – 2 szt * masło(...)łyżka * cukier puder – 3 łyżki * mleczna czekolada – 50 g * kakao – 2 łyżki DODATKOWO : * masło czekoladowe * mleczna czekolada – 50 g * śmietana 30% – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Ciastka drobno siekamy razem z kakao. Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy. MASA SEROWA: Ser biały

Ostra na Słodko
Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec 442

JASNY : * jajka – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl BISZKOPT CIEMNY : * jajka r.M – 7 szt * sól – 1 szczypta * kakao – 1/3 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * cukier drobny – 3/4 szkl MASA KAKAOWA : - śmietana 30 % – 500 ml - śmietan fix – 2 szt - cukier puder – 3 łyżki(...)kakao – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT JASNY : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania. Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy. Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy

Ostra na Słodko
Większa sprawa - tort 168

gwarantowana. Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 10 jajek 400 g cukru 180 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 50 g kakao krem ajerkoniakowy: 250 g serka mascarpone 75 g cukru 200 ml ajerkoniaku 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 75 ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki (38%) nasączenie(...)cytryny 4 łyżki zimnej wody krem maślany: 200 g miękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (50%) 80 ml śmietany kremówki (38%) 45 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego dekoracja: czekoladowa kokarda 1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszku Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania