kaczki - 2523 przepisów (strona:7/169)

Kaczka z sosem malinowym 99

kaczka nie może się nie udać jeśli zastosujesz się do wskazówek odnośnie czasu przygotowania. Kaczka wyjdzie lekko różowa w środku, ale dzięki temu bardzo soczysta i idealna w smaku, nie może być ona sucha. Ale nie obawiaj się, mięso nie będzie surowe. Do kaczki przygotuj pyszny sos malinowy, lub jeśli wolisz podaj ją z żurawiną, też będzie idealna. Jestem fanką(...)podania tej kaczki na talerzu z sałatką, a dodatek w postaci ziemniaków, kaszy czy pieczywa podaj na stół. Dzięki sałatce kaczka będzie wyglądała jeszcze lepiej Polecam Wam także inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół z kaczki – ragu z kaczki – przepis na gnocchi – pad thai z kurczakiem – domowy makaron Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Kaczka pieczona w wolnowarze 178

Kupiłam na rynku kaczkę. Postanowiłam do jej przygotowania wykorzystać wolnowar. Nie byłam pewna czy się sprawdzi, ale  nie miałam chęci włączać piekarnika. Kto nie spróbuje ten się nie dowie. Ryzyko się opłaciło. Kaczka wyszła pyszna. Nieco inna niż tradycyjnie pieczona, ale to nie znaczy że gorsza. Od początku miałam założenie, że tym razem powstanie kaczka z azjatyckimi przyprawami, szarpana(...)podam ją z małymi placuszkami i sosem śliwkowym - trochę jak kaczkę po pekińsku. Sos jest dosyć ostry i świetny w smaku. Piekłam kaczkę w wolnowarze o pojemności 6l. Sądzę, że w taki sam sposób można upiec same nogi lub piersi.  Bardzo polecam! inspiracja:  Kitchen sanctuary  i  A year of slow cooking składniki 1 kaczka do kaczki

Stare Gary
Pikantna pieczona kaczka faszerowana pomarańczami 127

Kaczki i gęsi były w dawnej Polsce bardzo popularne. Dzisiaj, niestety, zostały wyparte przez kurczaki. To z nich gotujemy rosół, przygotowujemy pieczenie czy panierowane kotlety. A kiedyś to właśnie kaczki i gęsi gościły na niedzielnych stołach. Podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się boi ich. Mówi się(...)długo się pieką, że mięso wymagające jest, że trudno zrobić pyszną kaczkę czy gęś. A przecież to nieprawda. Fakt, pieką się dłużej, ale nie tak długo, aby z nich rezygnować. Na te święta postanowiłam upiec kaczkę, ale żeby była naprawdę soczysta i aromatyczna, to koniecznie z owocami. Tym razem padło na pomarańcze. Idealnie dodały jej soczystości i delikatnego, lekko słodkiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 158

porze roku raczej już złotej, części warszawskiego Ursynowa, skąd na piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego i pieczonego czosnku jako danie główne po najpyszniejszej na świecie zupie cebulowej, a tuż przed deserem, zwaliła wszystkich z nóg. Spróbujcie sobie zrobić(...)coś podobnego i utrzymać pion. Według przepisu Julii Child Pâté de canard en croûte. Składniki: 1 kaczka (proporcje podane w przepisie dotyczą kaczki o wadze ok. 2-2,5 kg) 2 łyżki koniaku 2 łyżki porto sól, pieprz, mielone ziele angielskie Farsz: 4 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 ml porto lub madery

GRUBY WAŁEK
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 224

Lubicie mięso kaczki? Ja tak średnio ale rosół z kaczki to mój ideał. Jednak ostatnio Rysiowa Mama dała nam kaczkę którą wcześniej poluzowała. Pamiętacie w Julie&Julia przepis na kaczkę luzowaną? Wyższa szkoła jazdy - jednak bardzo mi się spodobała. Znalazłam kilka przepisów jednak tego Julii Child nigdzie dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy(...)kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam.  Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego

sierotka maRysia w kuchni
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 191

kaczki przeżywa swój renesans w naszym kraju, więc warto spróbować również kaczki w wersji po umbryjsku. Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 2015-01-22 10:15:59 Oryginalne i niebanalne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Kawałki kaczki marynowane w mocnym winie, czosnku, cynamonie i goździkach, a następnie duszone z warzywami i leśnymi grzybami. Podajemy(...)ziemniakami pieczonymi w ziołach. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g piersi lub nóg z kaczki 150g surowego boczku 150g małych marchewek (lub „zwykłej” marchwi pociętej na mniejsze kawałki) 2 nieduże cebule 150g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych 150ml bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 liście laurowe 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) gałązka natki

Kulinarna Pokusa
Kaczka po tajsku z czerwonym curry 169

mięsem. Ta konkretna receptura wywodzi się z książki Podróże kulinarne – Kuchnia tajska, z pewnymi jednak zmianami. M.in. nieco „zeuropeizowałem” sposób podania potrawy i raczej nie przygotowuję jej z całej kaczki. Kuchnia tajska kojarzy się często z całkiem uczciwym dodatkiem ostrych przypraw. Skojarzenie słuszne, ale ostatecznie wszystko zależy od proporcji. W tej konkretnej potrawie ostra jest już sama pasta curry(...)Kaczka po tajsku z czerwonym curry 2015-02-01 20:23:24 Oryginalne w smaku i świetnie prezentujące się danie w klimacie kuchni tajskiej. Pomimo to łatwe i mało czasochłonne w przygotowaniu, a przez to doskonałe zarówno na co dzień jak i na bardziej wymagające okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi lub piersi z kaczki

Kulinarna Pokusa
Smażona kaczka z malinami i makaronem 214

makaronem 2015-02-15 13:35:10 Pięknie wyglądająca, soczysta kaczka w słodko-kwaśnym sosie malinowym podana na makaronie wstążkach. Inspirowane kuchnią włoską danie, które podbije serca zarówno gości jak i drugiej połówki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 duża lub 2 średnie piersi z kaczki (500g) 2 małe marchewki kilka szalotek 180g malin (świeżych lub rozmrożonych(...)stopni (termoobieg) piekarnika i trzymamy w nim przez 15-20 minut (zależnie od wielkości mięsa). Gotową kaczkę kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączony makaron mieszamy z 1 łyżką oliwy. Plastry kaczki układamy na makaronie. Polewamy sosem malinowym. Dekorujemy np. natką pietruszki i niezwłocznie podajemy Uwagi Potrawa dobrze komponuje

Kulinarna Pokusa
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 250

Wilanowie. Jedliśmy pyszne pielemieni, stek z sosem ze świeżego zielonego pieprzu, ser litewski z kminkiem. Na wspomnienie tej wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam(...)domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka rozpływała się w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie, ani moje subiektywne odczucie, ponieważ daniem zachwycała się cała moja – dosyć wybredna kulinarnie

OstryKęs
Faszerowana warzywami świąteczna kaczka 219

wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież jada się na co dzień. Kaczka od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karnawałowo-świąteczna kaczka 152

słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak wiec w gore kaczki i do roboty:) Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka w pomarańczach 101

świątecznej atmosferze na naszym stole pojawiła się kaczka w pomarańczach . Danie to przygotowaliśmy nie tylko ze względu na Święto Niepodległości, ale przede wszystkim na nasze małe rocznice – drugą rocznicę naszych pierwszych kilku wspólnych dni oraz pierwszą mieszkania razem. Jeśli dodamy do tego, że 12 to data naszych miesięcznic, to wyjdzie na to, że kaczka w pomarańczach uświetniła sobą(...)ważne daty. Udostępnij Kaczka w pomarańczach – składniki 1 kaczka (ok. 2kg) 2 pomarańcze 1 jabłko 2 łyżki majeranku sól i pieprz do natarcia kaczki 1 / 2 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kaczkę dokładnie umyć, obficie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem – zarówno na zewnątrz, jak i we wnętrzu. Jabłko umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Pomarańcze

niecodziennikpary
Kaczka z warzywami! 130

Temat kaczki mam już z Wami dość mocno omówiony za sprawą wpisu KACZKA w jabłkach z pomarańczami. Jak dobrze wiecie, kaczka może na początku wydawać się Nam zbyt trudna w przygotowaniu, ale tak na prawdę, jest to bardzo wdzięczne mięso. Najważniejsze to skąd my tą kaczkę mamy, bo to będzie determinowało Wasz sposób obróbki tego mięsa. Kaczka "zwykła" ze sklepu(...)wiele ma wspólnego z prawdziwa kaczką, bardziej smakuje, jak kurczak, jej mięso jest dość mocno rozwodnione. Ameryki nie odkryje, jak napisze Wam, że taki drób jest hodowany na mieszankach pasz, aby zwierzę rosło jak najszybciej, dlatego też kurczak czy kaczka kompletnie nie smakują tak jak np. mięso od ekologicznego dostawcy czy też od przysłowiowej Baby ze wsi. Kaczka wiejska

SMYKWKUCHNI
Kaczka w pomarańczach 110

Sprawdzony przepis na kaczkę w pomarańczach!. Mięso jest kruche i pyszne o delikatnym aromacie, pieczenie jej trzeba zaplanować dzień wcześniej, bo w marynacie powinna spędzić 24 godziny. Polecam. Składniki;     1 sprawiona kaczka, ok 1 1/2 kg     3 pomarańcze     1 cebula     1 szk bulionu drobiowego(...)dobę do lodówki. Posiekać cebulę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, wlać do środka tuszki, dodać cebulę i połowę listków melisy. Otwór przez który wkładaliśmy farsz zaszyć nicią kuchenną. Przełożyć kaczkę nóżkami do góry do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem. Jeśli nie robimy całej kaczki możemy ją upiec w rękawie do pieczenia. Piec w tem 200 C przez ok 2 godziny

Apetyczna babeczka
Pieczona kaczka z jabłkami 247

Kaczka pieczona z jabłkami to doskonały wybór na świąteczny obiad dla całej rodziny. Mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, by przeszło aromatem przypraw. Pieczenie to już tylko kwestia cierpliwego czekania, aż kaczka stanie się krucha, a skórka będzie mocno wypieczona i chrupiąca. Dzięki dodatkowi jabłek mięso jest bardzo soczyste i pełne smaku. Kaczkę o wadze około 2 kilogramów piecze się przez(...)godziny. Mimo dodatku wina kaczkę można spokojnie podawać dzieciom. Podczas pieczenia cały alkohol wyparuje, pozostanie jedynie aromat wina. kaczka (ok. 1,5-2 kg bez wnętrzności) 0,5 kg kwaśnych jabłek 2 łyżki majeranku świeży rozmaryn szklanka czerwonego wina sól pieprz olej żurawina Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem zarówno z zewnątrz jak i od wewnątrz. 2 jabłka obieramy

Dieta bez mleka
Sałata ze szpinaku z bekonem i kaczką 138

Sałata ze szpinaku z bekonem i kaczką – na ciepło – duża porcja sałaty idealna na lunch lub lekki obiad. Szczerze mówiąc na początku miała to być sałata ze szpinaku z bekonem i szynką parmeńską, ale ponieważ akurat mieliśmy w lodówce piersi z kaczki, to rzutem na taśmę wzbogaciliśmy przepis. Ogólnie rzecz biorąc – sałata ze szpinaku z bekonem(...)szynką parmeńską może być sałatą lunchową, a sałata ze szpinaku z bekonem i kaczką może być wersją obiadową :) Szpinak w wersji baby połączony z owocami (o nich za chwilę), bekonem i szynką parmeńską i dressingiem na bazie musztardy i tymianku stanowi doskonałe połączenie smaku i koloru na talerzu. Sałata ze szpinaku z bekonem i kaczką jest wbrew pozorom prosta

Pociąg Do Kuchni
Kaczka duszona na czerwonym winie 116

Kaczka z jabłkami... gdy kogoś spytamy o jakiś sposób podania kaczki, to zdecydowana większość z nas tak powie. A przecież jest tyle sposobów na jej podanie. Powoli, po latach przerwy, kaczka wraca na nasze stoły. Warto sięgnąć do starych książek po garść inspiracji. Na początku XX wieku, kaczki często gościły na polskich stołach. Znajdziemy tam wiele przepisów wytwornych, skomplikowanych(...)kaczki faszerowane z sosem truflowym lub maderowym, kaczka duszona z oliwkami, jak i tych bardzo prostych, a również bardzo smacznych. Jednym z takich prostych przepisów jest kaczka duszona na czerwonym winie, którą znalazłam w książce Marii Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna Książka Kucharska” z 1910 roku. Kaczka, sól, 250 ml czerwonego wina, sok z 1/2cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, cukier

królestwo garów
Kaczka faszerowana grzybami 229

Kaczka faszerowana grzybami Dzisiaj propozycja na świąteczny obiad - kaczka z farszem grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag, które(...)powinny pomóc. Składniki dla 4 osób: 1 kaczka ok. 2kg 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku

Pełny talerz
Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach 146

ostatnim odkryciu – delikatnej, lekko podsmażanej kapuście pekińskiej, która dzięki dodatkowi grzybów shimeji ma lekko orzechowy posmak, a przełamuje go chili. Kompozycja nie do zapomnienia. Składniki: 2 piersi z kaczki 3cm kawałek imbiru 1 pomarańcza 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego) 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu opcjonalnie: 1 łyżka sosu chili(...)słodko-kwaśnego albo czarnego sosu chili Dodatkowo: 1 nieduża kapusta pekińska 150 g grzybów shimeji 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 2 łyżki sezamu Wykonanie: Pierś z kaczki oczyścić, naciąć skórę. Przygotować marynatę. W małym garnku wymieszać miód z olejem, dodać sos rybny i sojowy. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do garnka. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć

Pociąg Do Kuchni
Kacza pierś w jabłkach 128

majerankiem.  Włożyć do lodówki na 3-5 h, żeby przeszła aromatem przypraw. Jabłka umyć, obrać i pokroić w sporą kostkę.  Posypać cynamonem i majerankiem, wymieszać. Pierś z kaczki obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, do utworzenia lekkiej skórki, która zatrzyma soki. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, wyłożyć jabłkami, ułożyć piersi z kaczki(...)powinna wynosić 74 st. C, zachęcam więc do jej zmierzenia pod koniec procesu pieczenia. Po upieczeniu warto zostawić kaczkę w piekarniku jeszcze na 20 minut aby odpoczęła. W odrębnym poście zaproponuję wykorzystanie słodkiego, jabłkowego wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki jako sosu. Przepis obejmuje 3 piersi, jednak śmiało można go wykorzystać do upieczenia całej kaczki. Należy wtedy zamiast

IzaGotuje
Soczysta kaczka pieczona 100

Soczysta kaczka pieczona na świąteczny obiad na przykład dzisiejszy – noworoczny. To danie kuchni polskiej jest dla nas trochę takim symbolem wyjątkowych okazji. Bardzo lubię pieczony drób, jest lekkostrawny i jeśli przygotujemy go w odpowiedni sposób – smaczny, soczysty. Dobra kaczka nie jest zła Zapraszam Was do wypróbowania mojego przepisu na mięciutkie soczyste mięso pod chrupiąca skórką. PRZEPIS NA SOCZYSTA(...)KACZKA PIECZONA Składniki na soczysta kaczka pieczona: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony majeranek masło zwykłe lub klarowane czosnek granulowany 4 jabłka średniej wielkości najlepiej kwaśne Jak zrobić soczystą kaczkę pieczoną: Na samym początku przygotowujemy solankę. Najpierw w wodzie w pokojowej temperaturze rozpuszczamy sól (1 łyżka soli na 1 l wody), następnie

Dorota Smakuje
Kaczka pieczona z gruszką i brukselką – świąteczny obiad 148

Kaczka pieczona z gruszką i brukselką – to moja propozycja na świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Poniżej przedstawię Wam krok po kroku jak przygotować to danie i jak ułatwić sobie życie, co zrobić wcześniej i w jaki sposób by zdążyć zrealizować wszystkie przedświąteczne plany. Wedle poniższych wytycznych możemy przygotować(...)kaczkę w całości (wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze) lub porcje mięsa: udka czy też piersi. Koniecznie zwróćcie uwagę na tą brukselkę pieczoną – nawet jeśli nie jesteście fanami tego warzywa – wrzućcie ją do piernika – efekt jest pyszny! PRZEPIS KACZKA PIECZONA Z GRUSZKĄ I BRUKSELKĄ Składniki kaczka pieczona z gruszką i brukselką

Dorota Smakuje
Kaczka z żurawiną i kopytkami Świąteczny obiad 162

Kaczka z żurawiną i kopytkami to moja propozycja na świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Kaczkę przed pieczeniem warto zostawić na noc w solance – wtedy mięso po przygotowaniu będzie bardziej soczyste i smaczne. Wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze. Ziemniaki do kopytek możemy ugotować(...)sobie już dzień wcześniej. Żurawinę możemy zrobić dużo wcześniej i zapasteryzować w słoiczkach. PRZEPIS KACZKA Z ŻURAWINA I KOPYTKAMI Składniki kaczka z żurawiną i kopytkami: kaczka: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól pieprz zioła prowansalskie masło czosnek granulowany kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków

Dorota Smakuje
Kaczka zapiekana z jabłkami w żurawinie 139

Kaczka ta dzięki przyprawom wymieszanym w oleju i marynowaniu ją całą noc w rozmarynie wraz z kawałkami cytryny jest niesamowicie aromatyczna. Jeśli nie macie czasu na marynowanie jej całej nocy to chociaż polecam wstawienie jej na kilka godzin w marynacie do lodówki. Zresztą....jak już się robi kaczkę to zazwyczaj wcześniej się przygotowujemy na jej przyjazd do domu ze sklepu(...)Przed pieczeniem nacieramy kaczkę przyprawami, w tym majerankiem i pieprzem. Nie żałujcie przypraw, wcierajcie je dobrze w mięso zarówno z zewnątrz jak i w środku, a nie tylko posypujcie. Dobrze wymasowana i natarta przyprawami kaczka będzie miękka i soczysta. Aby kaczka była bardziej soczysta nafaszerujcie ją jabłkami połączonymi z żurawiną, dodajcie do tego połowę cytryny, zszyjcie dobrze

Zasmakuj Kuchni
Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona 139

majeranek Przygotowanie: Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Kroimy na kawałki. Jabłka przyprawiamy solą (około 1 łyżeczki) i majerankiem (około 1 łyżka), mieszamy. Kaczkę zszywamy od strony szyi, a następnie wkładamy do wnętrza kaczki jabłka (ile się da) i zszywamy kaczkę z drugiej strony. Teraz przyprawiamy kaczkę na zewnątrz - nacieramy solą (około 2 łyżeczek) i majerankiem. Pozostałe jabłka(...)kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwrócić kaczkę, aby przyrumieniła się z drugiej strony. Po tym czasie ponownie ją przewracamy i przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia kaczki dobrze jest dodać pokrojone ziemniaki i piec je razem z kaczką. Kaczka powinna przed podaniem nieco

Życie zamknięte w smaku
Kaczka duszona z kapustą i grzybami 125

Kaczka w tym wydaniu to niebo w gębie...dosłownie i w przenośni!. Mięso kruche i pyszne, a kapusta....nie znam lepszego smaku kapusty niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:) Składniki: mięso z kaczki ok 60 dag 60 dag kiszonej kapusty 4 ząbki czosnku 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 szklanka bulionu drobiowego(...)godziny do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, zeszklić również cebulę. Dno garnka o grubym dnie wyłożyć kiszoną, podlać bulionem, dodać cebule i mięso z kaczki oraz cały tłuszcz i przyprawy z patelni. Dodać namoknięte grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok 1 i 1/2 godziny, a w między

Apetyczna babeczka