kaczki - 2523 przepisów (strona:5/169)

Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 239

niewielką modyfikacją skądinąd znanej receptury przypisywanej zwykle Rickowi Steinowi. Można ją łatwo znaleźć w internecie pod hasłem Vietnamese duck braised in spiced orange juice . O ile tylko ktoś lubi kaczkę oraz kuchnię tej części świata, powinien zdecydowanie przetestować ten przepis. Pomimo pewnej czasochłonności jest on w gruncie rzeczy całkiem prosty do wykonania, a efekt smakowy – naprawdę rewelacyjny. Minimalnym wysiłkiem można(...)obsmażenie mięsa. Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 2015-08-16 21:11:45 Niezwykle oryginalna kaczka po wietnamsku w sosie z soku pomarańczowego, aromatycznego anyżu i imbiru, wzbogacona pikanterią ostrego chili. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800 mięsa z kaczki (filety, nogi), 500ml soku z pomarańczy 2-3 cm świeżego imbiru 2 kawałki trawy cytrynowej

Kulinarna Pokusa
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 223

chrzanu. Zalewamy zimną solanką. Przykrywamy odwrotnie pokrywką, aby kaczka nie wypłynęła i była cała zanurzona. Wstawiamy do lodówki na noc. Kaczkę wyjmujemy, dokładnie osuszamy. Zostawiamy z marynaty czosnek, korzeń i liść chrzanu oraz koper – wszystko wkładamy do środka osuszonej kaczki, którą nacieramy najpierw oliwą, posypujemy majerankiem, szałwią i pieprzem (wewnątrz też). Przyprawy przez kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór(...)kaczki spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy grzbietem do góry do gęsiarki (naczynia żaroodpornego) i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 230°C na 30 minut (nie dodajemy żadnego płynu ani tłuszczu, ponieważ sam się wytopi z kaczki). Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C, przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy jeszcze przez 2,5 godziny. Upieczoną kaczkę wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 196

tego dania wymaga odrobiny wprawy i pewnej koordynacji działań (wszystkie 3 składowe: kaczka, sos i makaron powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie), to efekt jest zdecydowanie wart włożonych starań. Przepis mocno inspirowany podobnym, który można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska. Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym(...)zależnie od wielkości mięsa). Gotową kaczkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso przykrywamy, by nie wystygło. Makaron przygotowujemy w ostatniej kolejności. Gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji producenta, co pewien czas mieszając. Po odsączeniu przekładamy do nagrzanej miski i natychmiast mieszamy z 1 łyżką masła, a następnie ze szpinakiem. Mięso z kaczki układamy na makaronie wymieszanym

Kulinarna Pokusa
Spring Rollsy z pieczoną kaczką 154

mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :) Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :) Składniki na 6 sztuk: 40 dag pieczonej piersi z kaczki  6 papierów ryżowych 2 marchewki por - zielona cześć 2 kwadratowe serki topione sól, pieprz natka(...)pietruszki Upieczoną kaczkę kroimy w kostkę. Marchewkę gotujemy do miękkości. Następnie marchewkę kroimy w kostkę i odstawiamy na później.  Por kroimy w drobne krążki i podsmażamy na oleju, po usmażeniu zdejmujemy z patelni i dodajemy do marchewki. Na odrobinie oleju  podsmażamy kaczkę pokrojoną w kostkę oraz serki topione, smażymy tak długo aż serki się rozpuszczą. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kaczka w pomarańczach 204

Kaczka jest dla nas symbolem wyjątkowych okazji. Tym razem okazją był kolejny wolny dzień w środku tygodnia. Postanowiłam przygotować kaczkę, ale nie tak jak zawsze tylko zmienić jej smak w oparciu o pomarańcze i zrobić swoja wersje kaczki w pomarańczach. Dodam, że ze wszystkich do tej pory zrobionych kaczek ta smakowała mi najbardziej. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z pęczotto z grzybami na oleju rzepakowym 165

pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka, którego przecież jada się na co dzień. Kaczka, czy gęś od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią ich żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie(...)tracicie. Tym razem podałam ją z farszem z mojej domowej kapusty kiszonej, śliwek oraz z dodatkiem niedocenianej kaszy pęczak. Do kaczki jak i pęczaku użyłam oleju rzepakowego, bo o lej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używając go będę długo cieszyła się dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka pieczona, faszerowana, z jabłkami i grzybami 204

Kaczka pieczona, dobrze upieczona to bardzo smaczne, miękkie mięso. Dzięki usunięciu kości i wypełnieniu pysznym farszem później całą łatwo pokroić. Naprawdę warto na początku trochę się przyłożyć do luzowania żeby później uzyskać lepszy efekt dania. Kiedy się piekła i pięknie pachniała wiedzieliśmy, że czeka nas pyszny obiad. Jabłko i sok jabłkowy nadały mięsu delikatności i soczystości. Kaczkę piekłam z różnymi(...)farszami. Była na przykład Kaczka z kaszą jaglaną , Kaczka z farszem mięsnym czy Kaczka z farszem kolorowym . A jak przygotować i upiec pyszna, soczystą, pełną farszu kaczkę ? Dokładny opis i dużo zdjęć niżej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną 36

Parę dni temu wpadło mi w oko zdjęcie mojej znajomej. Zobaczyłam pięknie upieczoną kaczkę. Wyglądała tak, że miało się ochotę ją zjeść od razu, w tej chwili. Nie zastanawiając się długo, napisałam do Emilki, żeby sprzedała mi patent na to ptaszysko. Jednocześnie przewertowałam parę moich kucharskich książek i w sumie sporo się pokrywało. Że majeranek, jabłka, świeże zioła. Emilka dodała(...)jeszcze od siebie suszoną żurawinę. Do tego akurat nie trzeba było mnie przekonywać, kaczka i żurawina to połączenie idealne. Porównałam jeszcze czasy i temperatury pieczenia i w sumie nie różniły się od siebie jakoś znacząco. Postanowiłam się w końcu zmierzyć z pieczoną kaczką. Efekty macie poniżej. Kaczka wyszła aromatyczna, miękka, no cudowna. Jabłka i żurawina nadały jej słodkości, idealnie pasowały

Kardamonovy
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną 40

Parę dni temu wpadło mi w oko zdjęcie mojej znajomej. Zobaczyłam pięknie upieczoną kaczkę. Wyglądała tak, że miało się ochotę ją zjeść od razu, w tej chwili. Nie zastanawiając się długo, napisałam do Emilki, żeby sprzedała mi patent na to ptaszysko. Jednocześnie przewertowałam parę moich kucharskich książek i w sumie sporo się pokrywało. Że majeranek, jabłka, świeże zioła. Emilka dodała(...)jeszcze od siebie suszoną żurawinę. Do tego akurat nie trzeba było mnie przekonywać, kaczka i żurawina to połączenie idealne. Porównałam jeszcze czasy i temperatury pieczenia i w sumie nie różniły się od siebie jakoś znacząco. Postanowiłam się w końcu zmierzyć z pieczoną kaczką. Efekty macie poniżej. Kaczka wyszła aromatyczna, miękka, no cudowna. Jabłka i żurawina nadały jej słodkości, idealnie pasowały

Kardamonovy
Kaczka w pomarańczowo – żurawinowej glazurze. 62

Dzisiaj propozycja pysznego dania świątecznego, kaczka w pomarańczowo – żurawinowej glazurze. Prawdziwie świąteczne smaki i aromaty. Kaczka nadziewana jest również pomarańczami i żurawiną, które sprawiają, ze jest ona bardzo krucha i aromatyczna. Pyszny obiad na uroczysta okazje. Składniki: 1 Kaczka około 1.20 kg sol i pieprz do smaku 1 plaska lyzka czerwonej papryki 2 pomarańcze 1 mala cebula około(...)cukru 4 łyżki sosu z żurawiny lub marmolady pomarańczowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru, może być suszony Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Kaczkę umyć, osuszyć i delikatnie ponacinać na niej skórę. W kaczkę wetrzeć sól, pieprz i słodką paprykę. Tak przygotowaną kaczkę odłożyć do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej

Pani M - kuchnia smakowita
Keto kaczka w żurawinie (Paleo, LowCarb) 102

Keto pierś z kaczki w sosie żurawinowym Żurawina na co dzień i od święta Dzisiejsza keto kaczka w żurawinie to dokładniej rzecz ujmując pierś z kaczki w sosie winno – żurawinowym. Pyszne danie obiadowe. Nada się na bardziej uroczyste okoliczności, w tym także na świąteczny obiad. Dodatek żurawiny sprawia bowiem, że danie ma bardziej sezonowy charakter. À propos żurawiny(...)kolor, który nadaje daniom całkiem nowego wymiaru. Żurawina smakuje równie świetnie w słodkim i wytrawnym wydaniu Ja chętnie z niej korzystam. Tylko w tym sezonie zrobiłam już nie tylko kaczkę w żurawinie, ale także muffiny pomarańczowo – żurawinowe i babkę mandarynkową z żurawiną oraz czekoladki migdałowo – żurawinowe. Do tych ostatnich zużyłam właśnie pozostałości sosu żurawinowego z dzisiejszego przepisu. Wkrótce

Modern Cave Girl
Kaczka pieczona w ziołach 137

Kaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka, soczysta i ma cudownie chrupiącą skórką. Kaczka pieczona w ziołach faszerowana jabłkami była dla mnie również kolejnym sprawdzianem piekarnika parowego Electrolux z serii 700 SteamCrisp (model  EOC6H71Z). Wybór tej marki nie był przypadkowy(...)piec mięsa i drób. Soczyste pieczenie, które przygotowałam na święta korzystając z czujki temperatury było po prostu idealne, podobnie jak pieczony z funkcją pary drób - spójrzcie tylko na zdjęcia kaczki pieczonej w ziołach. Korzystanie z termosondy ma jeszcze jedną zaletę - piekarnik sam się wyłączy, kiedy mięso osiągnie w środku pożądaną temperaturę, dzięki temu nie ma obaw, że coś przypalimy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zrobić pierś z kaczki? 155

PIERŚ Z KACZKI Z LEKKĄ SAŁATKĄ Z CUKROWYM GROSZKIEM I BURCZAKAMI, PODANA Z SOSEM Z CZEREŚNI/ WIŚNI KACZKA to dla wielu trudny temat. To rodzaj mięsa, które łatwo zepsuć, łatwo przesuszyć, zrobić za twardą lub po prostu zamknąć tak mięso, że będzie zelówka.  Robienia kaczki uczyłam się chyba najdłużej, zawsze miałam do niej jakieś uwagi. Uczyłam się aż się(...)nauczyłam. Heheheh. Od razu Wam powiem, że kaczka taka co sobie drepta na wsi, a taka ze sklepu to dwie różne historie. Ta wiejska kaczka jest dużo trudniejsza w obróbce, bo jej mięso bardziej przypomina dziczyznę w smaku, jest mocno czerwone, tylko dlatego, że rośnie sobie taki ptak bez chemii, bez antybiotyków i innych świństw. Więc jego mięso jest bardziej

SMYKWKUCHNI
Kaczka w jabłkach z pomarańczami 174

KACZKA W JABŁKACH Z POMARAŃCZAMI Jak przygotować kaczkę w jabłkach? Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do przygotowania przepysznej i mięciutkiej, rozpływającej się w ustach kaczki wiejskiej w jabłkach z dodatkiem pomarańczy. Kaczka kiedyś wydawała mi się i nie raz była niezłym wyzwaniem kulinarnym, tym bardziej wiejska kaczka, którą na prawdę aby zrobić mięciutką trzeba posiąść trochę wiedzy i praktyki. Metodą prób(...)błędów osiągnęłam perfekcje w tej dziedzinie. Pierwsza najważniejsza rzecz, to temperatura pieczenia. Kaczkę pieczemy w niższej temp niż kurczaka bo maksymalnie 180 stopni C, jak również czas pieczenia jest znacznie dłuższy. Tą olbrzymią kaczkę piekłam trzy godziny i 10 minut w temp. 180 stopni C. Pieczemy ją bez żadnego tłuszczu, ponieważ kaczka jest dość tłusta i tłuszcz, który będzie się

SMYKWKUCHNI
Jak upiec kaczkę w piekarniku? Sprawdzony przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami 77

Masz ochotę na wyjątkowy obiad i nie chcesz się przy tym napracować? Kaczka pieczona z pomarańczami to będzie dobry wybór. Co trzeba będzie zrobić? Kaczkę wystarczy zostawić na noc w marynacie, a następnego dnia wstawić do piekarnika i czasem do niej zajrzeć, a charakter posiłku zyska 100% do wyjątkowości. Możesz klasycznie nadziać ją jabłkami lub spróbować mojej propozycji – kaczki(...)pieczonej z pomarańczami ze słodką marynatą miodowo-pomarańczową. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Oczyść kaczkę, umyj i osusz. Jeśli masz mrożoną, to musisz pozwolić jej na rozmrażanie przez jakieś 8-12 godzin w zależności od wielkości. Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj składniki marynaty – olej, posiekany drobno czosnek, sól, pieprz

Eat me! Fit me!