wyniszczającej Japonię wojnie. Przez Japończyków zupy instant zostały okrzyknięte największym wynalazkiem XX wieku. To co, po Vifonku? Mnie do gustu najbardziej przypadły 3 smaki- Krabowa, Krewetkowa Tajska i Kaczka. Zupę przyrządzam prawie według przepisu na opakowaniu. Prawie, bo przecież nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dorzuciła. Najpierw szykuję swoje dodatki- płaty nori (wystarczy po jednym na porcję) kroję nożyczkami
Karo in the Kitchencoś, co wiem że zużyję w ciągu najbliższych 2-3 dni. W pobliskich dyskontach najczęściej kupuję ryby – wiem kiedy są dostawy. W Selgrosie – egzotyczne ryby, owoce morza, kaczkę i wołowinę. Wędliny i świeże mięso – w ulubionym sklepie rzeźnickim. Przesympatyczny wąsaty pan za ladą doskonale wie, że uwielbiam „Pasztet Pawła” i zawsze pyta, czy dzisiaj też kroimy. Nie dość
Karo in the Kitchenprzyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą. Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi. Z wyjątkiem gumbo nowoorleańskiego – nie używa się mięsa wołowego, wieprzowego
Karo in the Kitchennaszym stole pojawia się pieczona kaczka albo dziczyzna, nie może zabraknąć również borówki. Zazwyczaj korzystaliśmy z tej kupnej, jednak tym razem udało nam się wybrać do lasu i nazbierać troszkę tych niezwykłych owoców. Zamknęłam je w słoiczkach na specjalną okazję ;) Muszę Wam powiedzieć, że nie ma co porównywać smaku własnoręcznie wykonanych konfitury i tych sklepowych ;) BORÓWKA CZERWONA (BRUSZNICA) DO MIĘS
Życie zamknięte w smakuorzechowego. Teoretycznie ten drugi można pominąć, ale zdecydowanie tego nie zalecamy – sałatka sporo w ten sposób straci. Orzechy możemy natomiast uprażyć samodzielnie, tak jak pisaliśmy ostatnio w artykule o kaczce z wiśniami i orzechami . Do sałatki zalecamy użyć w miarę dojrzałego camemberta. Wynika to ze względów praktycznych – ma on wówczas dość gęstą konsystencję i łatwo go kroić. Tymczasem mocno kremowy
Kulinarna Pokusazakrętki wygotuj we wrzątku. Przelej wrzący płyn do słoików mocno zakręć i na 5 minut odwróć. Kiedy będzie chłodne wstaw do lodówki. Podawaj z różnymi gatunkami serów, pasztetami, mięsami, kaczką
AZgotuj!fotografowanie. Wielka przestrzeń i mnóstwo mażliwosci na kreację zdjęć. Drukarnia OFF to połączenie piekarni, kawiarni i bistro. Można zamówić pyszne śniadanie i zajadać sie pieczywem wypieanym na miejscu. Kaczka na puree marchewkowym Kucharze przygotowali dla nas obiekty fotografii. Dania były różne. Pięknie wystylizowane. Najprzyjemniejsze było to, że fotograwowanych dań nie musiałam sama przygotowywać. Warszaty uwazam za udane. Świetni ludzie
AZgotuj!znaczenia jest sam prowadzący warsztaty, który nie tylko jest mistrzem w tym co robi ale również posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się
SzczyptaSmaQoraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, wołowina czy dziczyzna. Kolejny rozdział to ryby , znajdziemy w nim porady oraz wskazówki jak oczyścić i przyrządzić na wiele sposobów ryby. Piąty
Marta Gotujewahają się w okolicach 10 zł/400g. Potrzebujemy: 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1 porcja mięsa na wywar (u mnie kaczka + krolik) 0.4 kg czerwonej fasoli Kidney, u mnie od Gospodarstwo Rolne Pliczko słodka papryka (łyżeczka) ostra papryka (w zależności czy lubicie ostre potrawy czy nie) 2 liście laurowy
MamaOskarkaBaraniny 15. Restauracja Nienażarty / Rojna 92 / Zraz Bity z Truskawką – Jedyny Słuszny Początek Wakacji 16. Restauracja Polska / Piotrkowska 12 / Wątróbka w Wiśniowym Sadzie 17. Restauracja Reymont / Legionów 81 / Kaczka i Rabarbar – Nasze Smaki Dzieciństwa 18. Restauracja Spektakl / Piotrkowska 101 / Poranek Malucha 19. Restauracja Spółdzielnia / OFF Piotrkowska / Wakacje w Ozorkowie 20. Restauracja u Kretschmera / Kopernika 64 / Pampuchy/Jagoda/Sos Waniliowy/Miód 21. Sendai
Moja pasja smakuUwielbiam ! Małże z grilla Szpinak wodny, Morning Glory z boczkiem i ryżem Zupa Won Ton To było coś na s.... Z owocami morza i jajkiem. Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym na Ko Phangan Pad Thai, samemu można wybrać makaron i dodatki. Sushi Wiele rodzajów curry :) Każdy znajdzie coś dla siebie. Grillowane kalnmary, krewetki ... i ośmiornice
Jemy Pijemywysokie, można wybrać danie główne już od około 20 zł. A cena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus", trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami
królestwo garówŻurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jem