jeden tydzień w roku przenieśliśmy się w czasie o 100 lat. Zamiast dźwięków cywilizacji i wdychania spalin, słuchaliśmy kumkania żab, pluskania ryb, cykania świerszczy, nawoływania żurawi i kaczek. Wdychaliśmy charakterystyczny zapach jeziora, jedyny w swoim rodzaju. Od rana do popołudnia pływaliśmy jachtem po jeziorze, codziennie dobijając do brzegu w innym miejscu, a później schodziliśmy na ląd, spacerując po lesie
Posadzone i zjedzonesię w daniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas spać po długim i pełnym atrakcji dniu, tym bardziej
królestwo garówsklepiku bobu w strączkach do samodzielnego łuskania. Taki do samodzielnego łuskania smakuje dużo lepiej. Szyszki chmielu to tylko sobie rosły na płocie, ale na pewno będą doskonałym dodatkiem do kaczki z jabłkami . Rukiew wodna, niestety u nas przeważnie traktowana jako ozdoba talerza, a jest to jedna ze zdecydowanie najzdrowszych roślin, której właściwości lecznicze znane już były w starożytności. Zastąpmy zwykłe
królestwo garówdiecie niskocholesterolowej lub niskoenergetycznej. Natomiast wątróbki to doskonałe źródło prowitaminy A potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry oraz zabezpieczenia przed infekcjami. Pasztety drobiowe mogą być przyrządzone z mięsa kurczaka, gęsi, kaczki lub wątróbki z kurcząt. Ich delikatna kremowa konsystencja oraz delikatny smak doskonale współgrają z szeregiem dodatków. Łączenie smaków Najczęściej w sklepach spotykamy pasztety pieczone, sporządzone z mięsa drobiowego z dodatkiem
Moja smaczna kuchniasera białego, żółtego, koziego, mozzarelli. Do prawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy
Karo in the Kitchentygodniu w sklepach ja nadal mogę się cieszyć tymi wspaniałymi produktami SOL&MAR i przygotowywać pyszne dania! Składniki; 2.5 litry bulionu ( ja użyłam z kaczki) 1 duża cebula 2 zielone papryki 3 ząbki czasnku 5 pomidorów śliwkowych 4 łyżki oliwy z oliwek - do kupienia w LIDL POLSKA pół łyżeczki chili - do kupienia
Radość kipiąca uśmiechem.filmie wystąpili m.in.: kino nocne przed browarem, pomnik Staszica, staw (łącznie z kaczkami i fontanną), zabytkowy budynek kościoła na wodzie, kino Jowita, ul. Wąska, szyld reklamujący rowery pod sklepem na ul. Podchorążych, inne zabytkowe budynki oraz plakaty reklamowe do filmów: Niesamowita Marguerite , Almanya , Skarb , Wszyscy albo nikt , Kwiat wiśni i czerwona fasola . O tych REWELACYJNYCH
Qlinarnie i Qlinarnieodławiany z rzek o bystrym prądzie. Typowe dla naszej rodzimej kuchni są węglowodany, czyli potrawy zbożowe , takie jak m.in. kasze . A gdyby tak wszystkie te elementy połączyć razem? Kaczce pieczonej z jabłkami nikt się nie dziwi. Ale pstrąg faszerowany pieczarkami i zapiekany na jabłkach i z kaszą podany - co to za dziwoląg, powiecie! A wcale nie taki dziwoląg... Potrawa
Grunt to przepis!lodówce na około 2 godziny, żeby wydobyć wszystkie smaki i aromaty. Można podawać na zimno, lub na ciepło (wystarczy podgrzać w rondelku). Doskonale się sprawdzi jako dodatek do kaczki, lub dziczyzny. Niech Moc będzie z Wami
Quinoa Raz!weekend będziecie mogli poznać tajniki kuchni naszych matek. Smakosze tradycyjnych potraw zobaczą na własne oczy w jaki sposób profesjonalnie przyrządzić kaczkę i wiele innych smakołyków. Artykuł 3 lipca – Staropolskie Warsztaty Kulinarne dla Dorosłych – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEświęta. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, a podany z krokietami, będzie idealną przekąską na każdej imprezie. Poza Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Można przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem, na gorąco zamknąć w słoiki i po ostudzeniu wstawić do lodówki. SKŁADNIKI/ 6 porcji
cool and mintyużywa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych sklepach bez problemu kupimy jagnięcinę . Gotujemy nie tylko drogo – znów są modne tanie i smaczne podroby . Stajemy się też smakoszami owoców morza . Kiedyś, gdy ktoś
Poezja smakuSkładniki: udka z kaczki 4 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czosnek niedźwiedzi 4 łyżki, wędzona papryka w proszku Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mniejsza, smalec 1 łyżeczka, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, goździki całe 3 sztuki, cukier 1 łyżka, cynamon 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie
W Mojej Kuchni Lubięsojowy, czarny sezam i kolendra do tego wino ze szczepu Chenin blanc ( Champalou 2014 ) Połączenie idealne i dla mnie największe pozytywne zaskoczenie tej degustacji. Cabernet franc i smażona pierś kaczki Barbarie z jeżynami i jałowcem. Do tego dwa wina Domaine de la Gitonniere 2013 (cena 27,99 zł) i Clos de Beaulieu, Samur Puy Notre Dame (cena
królestwo garów