przygotowania do Bożego Narodzenia. Wraz z upływem roku przyjdzie też czas na świąteczne dania Wielkanocne, żniwa i chłodniki an upały, a potem rok zatoczy krąg aż do tradycyjnego bicia kaczek i gęsi na św. Marcina w listopadzie. Niektóre z powszechnie jedzonych na pałuckiej wsi dań spokojnie mogłyby trafić na współczesny hipsterski stół np. polewka z konopii, jarmuż, kasza jaglana
Ugotowane pozamiatanenależy zawinąć w papier śniadaniowy i wstawić do lodówki. Przed samym pieczeniem posmarować żółtkiem. Jedliśmy z imbirową marchewką z przepisu pierożki z kaczki z ciasta filo
To co kochamśliwkowy idealnie pasuje do pieczonej kaczki. Można go też podawać do pieczonych udek kurczaka. Jest lekko słodki i kwaskowy, pachnący śliwką i pomarańczą. Składniki: • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 2/3 szklanki białego wina • 2/3 szklanki soku pomarańczowego • 1 łyżka cukru • 1/2 szklanki wody • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Śliwki zalać winem
To co kochamekologiczne kurczaki, ich mięso jest bez wątpienia droższe, ale też o wiele zdrowsze. W związku z powyższym dzisiaj kupiłam dwie zdrowe i szczęśliwe kaczki, które mieszkały na wsi i skubały trawkę. Będzie rosól, pasztet i pieczona z jabłkami. Składniki: • 500 g mięsa z piersi indyka • 1 szklanka orzechów włoskich
To co kochamwłożyłam kawałki kurczaka na 6 godzin. Wytopiony smalec przykrył kurczaka, który powoli w nim się dusił. Przygotowany tak kurczak nie wysycha i pozostaje soczysty. Tym sposobem można przygotować też kaczkę, gęsi, oraz wieprzowinę. Kurczaka można jeść od razu po wyjęciu z tłuszczu lub tuż przed jedzeniem podpiec go w piekarniku, a wytopiony aromatyczny smalec przełożyć do słoika i wykorzystać jako
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiodem z pobliskiego Wołczyna. Następnie zdobył nasze serca fenomenalnym żurem grzybowym z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej, nadającą mu łagodności. Na danie główne podano nam kaczkę sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z lokalnym miodem, pureé z marchwi oraz sosem demi-glace z pastą truflową. Na deser sernik z miodem (również
Food Squarewarsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką
królestwo garówpropozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową mizerią. Szczególnie to ostatnie
Mr. Tastedomów, tyle przepisów na rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem
Kuchnia od dwojgajest delikatne o przyjemnym aromacie. To również jedno z najzdrowszych mięsiw. Mięso zawiera sporą ilość tłuszczu. Gęsi tłuszcz ponoć jest najlepszy na przeziębienie. Zdecydowanie gęś wygrywa z kurczakiem i kaczką, a nawet z indykiem. Sezonowe dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga smakoszy. Gęsia wątróbka i klasyczna czernina to dania, którymi może
codojedzeniatajniki kuchni Polskiej. Królowały zdecydowanie podwędzane tatary. Miedzy innymi przygotowaliśmy tatar wołowy, z jelenia, śledzia i sandacza, podawane z grzankami lub placuszkami ziemniaczanymi. Smakowaliśmy wędzonej pierś z kaczki podanej z wędzonym sosem czekoladowym i polędwicę wołową z salsą paprykową. Zwieńczeniem warsztatów i wspólnego gotowania była zupa grzybowa z białymi warzywami. Wszystkie te przepisy dostępne są własnie
Niezły Młynekbardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami. Pycha! Na koniec odbyła się sesja z gwiazdą spotkania i w końcu udało mi się zrobić
karmelowykuchni polskiej, a także spróbowałam pysznych polskich tatarów, wędlin i innych smakowitych dań, które nawiązują do historii kuchni polskiej. Karol Okrasa przygotowałam dla uczestników warsztatów pyszną, wędzoną pierś z kaczki podaną z wędzonym sosem czekoladowym i polędwicę wołową z salsą paprykową. Uczestnicy warsztatów przygotowywali tatary: wołowy, z jelenia, z sandacza, ze śledzia i z łososia. Wszystkie pyszne, wędzone
Kuchnia Bon AppetitGęś pieczona z jabłkami ? Jak najbardziej, jabłka nie są zarezerwowane wyłącznie dla kaczki ;) gęś, sól, goździki, pieprz czarny ziarnisty, nasiona kolendry, 5-6 jabłek (u mnie złota reneta), cynamon w proszku, miód (u mnie faceliowy), Gęś oczyścić, usunąć pozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest włożona do środka, szkoda że bez skóry), tłuszcz
królestwo garówzwierzyny, a więc jakieś resztki, pieczywo zanosi się do sąsiadów. Grzech wyrzucić , a tam drób itp zjedzą. W zamian dostaję, a to królika, to znów kaczkę, a jajka od tzw szczęśliwych kur to norma. I tak to sobie żyjemy....płotek w płotek. :) Jeśli już mowa o króliku to przy moim mężu nie mogło być nic innego
Dieta moja pasja