kaczka piersi - 524 przepisów (strona:11/35)

Domowy pasztet drobiowy z wiśniami! 169

wiśnia.  Sprawdźcie jak ja robię taki domowy pasztet! SKŁADNIKI: - 1 ugotowany korpus z wiejskiej kury, wraz z dwoma skrzydełkami, i szyjką - 1 ugotowane udko kaczki  - 1 ugotowana pierś kaczki - 2 ugotowane marchewki - 1 ugotowana pietruszka - 1 sucha bułka namoczona w bulionie mięsnym - 2 łyżki bułki tartej - 3 jajka wiejskie - sól, pieprz - 5 łyżek suszonych wiśni (może też być

SMYKWKUCHNI
Pierś z kaczki na batatowym puree 258

dociągnięta w piekarniku jest niesamowicie delikatna i soczysta! My z Mężem lubimy lekko (ale naprawdę bardzo lekko :) ) krwistą kaczkę - rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujcie! :) Pierś z kaczki na batatowym puree Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma oraz 1-2 duże bataty Przygotowanie zarówno kaczki, jak i puree z batatów

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pierś kaczki z sosem mirabelkowym 120

piersi kaczki, 150 ml przetartych mirabelek z nalewki , 2 pełne łyżki cukru, 50 g masła, Piersi umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić

królestwo garów
Pieczone piersi kaczki 149

pieczonej kaczce w całości postanowiłam przyrządzić same piersi kacze. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, w końcu zainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, po licznych zmianach(...)oryginału. Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie. Sos śliwkowy doskonale uzupełnia smak całego dania. Składniki: • 4 piersi kaczki • olej do smażenia Marynata • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki sosu sojowego • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej • 5 łyżek płynnego miodu • 3/4 szklanki soku pomararańczowego • sól

To co kocham
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 153

Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało  w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają(...)pomarańczemajeranek suszony i swieży(opcjonalnie)50 g masła 2 łyżeczki cukru250 ml soku z pomarańczyWykonanie:kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki i okolice nóżek ponacinać,by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz,a jest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć solą i majerankiem,także środek.Oprószyć pieprzem.Wycisn

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w miodowej glazurze 163

pokazywałam w lutym i dzisiejsza pierś kaczki w chińskiej glazurze miodowej przekonały mnie, że muszę ją przyrządzać znacznie częściej. To pyszne, soczyste i delikatne mięso. Wystarczy je upiec przez 20-25 minut, do brytfanny można dodać jakieś warzywa lub owoce i wspaniały obiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu(...)zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 gwiazdki anyżu rozdrobniona w moździerzu 2 łyżeczki wody 2 łyżeczki mąki kukurydzianej do podania ugotowany ryż Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć marynatą kaczkę, włożyć do miski, zalać resztą marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnego dnia ułożyć kaczkę na blasze do pieczenia skórą do góry

W kuchni wieczorem
Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym / Duck breasts with rhubarb-orange sauce 207

się sam Poniżej przedstawiam przepis w wersji klasycznej i na TCC. Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym (4 porcje) Składniki : 4 piersi kaczki bez kości i ze skórą 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków sól i pieprz 1 duża pomarańcza 4 lub 5 łodyg rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki brązowy cukier(...)czasu do czasu i jeżeli konsystencja sosu będzie odpowiednia wyłącz go wcześniej. Na koniec dopraw do smaku i gotowe. W międzyczasie przygotuj kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony przyprawą pięć smaków, solą i pieprzem. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż

karmelowy
Kaczka w galarecie 144

Następnie przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn. Żelatynę namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować. Z kaczki zdjąć skórę. Wykroić piersi i odłożyć, przykryć aby nie obsychały. Oddzielić resztę mięsa od kości. Zemleć mięso, dodać maderę, wlać 150 ml wywaru z żelatyną. Wymieszać, doprawić do smaku. Odstawić(...)wyjęcie jej po zastygnięciu. Na dno wlać trochę wywaru, odstawić do zastygnięcia. Na galarecie ułożyć połowę mielonego mięsa (nie kłaść mięsa przy brzegach!!), na nim ułożyć pokrojoną pierś kaczki, przykryć mielonym mięsem. Zalać wywarem. Odstawić do zastygnięcia.   zastawa

królestwo garów
Kaczka w sosie jabłkowym „teriyaki” 120

piersi kaczki sos teriyaki: 100 ml sosu sojowego, 400 ml soku jabłkowego, 300 ml kwasu chlebowego, 50 ml miodu spadziowego, 200 ml białego wytrawnego wina, 100 ml soku z cytryny, 50 ml cukru, olej do smażenia (ryżowy) Wszystkie składniki sosu wlać do garnka i gotować, aż będzie gęsty. Uważać aby nie przypalić!! Z piersi zdjąć skórę, pokroić

królestwo garów
Kaczka pieczona bardzo czosnkowa 218

czterech ziemniaków i czterech patyczków ( np z chińskich pałeczek lub patyczków do szaszłyków) zrobić ruszt, położyć na dnie naczynia do pieczenia ( najlepsza żeliwna gęsiarka). Na ruszcie umieścić kaczkę, piersiami w dół, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C.  Po dwóch godzinach zdjąć pokrywkę, kaczkę piec kolejne 15 minut bez przykrycia. Następnie ptaka odwrócić(...)plecy ( piersiami do góry), przez kolejne 20 - 30 minut piec przykrytą, a następnie piec kolejne 1,5 godziny już bez pokrywki. Po zdjęciu pokrywki polewać kaczkę co jakiś czas piwem. Podawać   z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi i oczywiście pysznymi, pieczonymi kartoflami, które znakomicie trzymały nasz ruszt. I oczywiście polewać znakomitym sosem z pieczenia.Smacznego

Stare Gary
Pierś kaczki w pomarańczach i cydrze 151

oczysta pierś z kaczki z chrupiącą skórką to jest zdecydowanie coś, co uwielbiam. Często poszukuję nowych pomysłów na jej przyrządzenie albo po prostu korzystam ze sprawdzonych połączeń. Tym razem chodziła za mną kaczka w pomarańczach. Szukając fajnego pomysłu na sos, trafiłem na Kwestię Smaku . Długo zastanawiać się nie musiałem i kaczka momentalnie wylądowała na patelni z cząstkami pomarańczy i imbirem(...)jedno — smakowało wyśmienicie! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kacze piersi razem ze skórą 4 pomarańcze garść złotych rodzynek 150 ml wytrawnego cydru kawałek kłącza imbiru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu olej do smażenia świeżo mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę

Food Square
Kaczka z wiśniowym sosem 169

ciastowo w ostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek, sól i pieprz do smaku  mąka ziemniaczana Piekarnik nagrzewamy(...)stron i smażymy 5 minut skórą do dołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy

les mirabelles
Kacze piersi w musie jabłkowo-brzoskwiniowym z żurawiną 128

2szt) i brzoskwinie (4szt) oraz namoczoną w soku pomarańczowym żurawinę, całość podlać sokiem pomarańczowym. Owoce gotować na małym ogniu aż do powstania musu. Przygotowanym i przestudzonym musem oblać schłodzoną kaczkę. Piersi powinny być ułożone skórą do dołu. Piec w temp.180-190C przez ok.2-2,5h. Co jakiś czas piersi należy przewracać i polewać wytopionym tłuszczem zmieszanym z musem owocowym(...)koniec pieczenia dodać kawałki pozostałych nam owoców. Kaczkę podawać z pieczonymi ziemniakami i podpieczonymi owocami. Polecam!   Artykuł Kacze piersi w musie jabłkowo-brzoskwiniowym z żurawiną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Pierś z kaczki z batatami 235

soczyste :) Składniki 2 piersi z kaczki   marynata: sok z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 2 średnie bataty … Czytaj dalej Pierś z kaczki z batatami

czarrna od kuchni