kaczka piersi - 524 przepisów (strona:8/35)

Smażona pierś kaczki na czosnkowym naleśniku z mąki gryczanej 207

gorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone 2 nieduże naleśniki: pół szklanki mąki gryczanej ok. 150ml mleka(...)jajko 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli Pierś kaczki delikatnie pozbawiamy skóry i kroimy w cieniutkie plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie jak przy klasycznym przepisie, jednak dodajemy do niego zmiażdżony

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kaczki z pikantnym sosem malinowym 215

dodatki, którym nie umiem się oprzeć. Mięso na zdjęciach jest dopieczone odpowiednio, nie było surowe. Kolor sosu sprawił, że po zetknięciu z mięsem, dał mu barwę "krwistego". ;) 1 podwójna pierś kaczki sól, świeżo mielony czarny pieprz sos: ok. 80 gram malin 3 łyżeczki sosu worcestershire szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka miodu większa szczypta chilli Pierś kaczki ze skórą dzielimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree 202

jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru, 100 ml białego octu winnego, 500 gram ziemniaków, 1 dużego selera, 3 łyżek masła, 3 łyżek śmietany 18%, 100 ml mleka(...)świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowania dania rozpocząłem od mięsa. Piersi kaczki ponacinałem od strony skóry ostrym nożem tworząc kratkę. Uważałem przy tym, aby nacinając skórę nie przeciąć mięsa, dzięki czemu tłuszcz znajdujący się pod skórą mógł łatwo się wytopić, natomiast mięso pozostało soczyste. Ponacinane filety

Wyprawy kulinarne
Kaczka w sosie jeżynowym 129

Świetne połączenie mięsa ze słodyczą owoców.  Składniki 2 piersi kaczki Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3 posiekane ząbki czosnku Sos z jeżyn: 200 g jeżyn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym   Przygotowanie   Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem

R'n'G Kitchen
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 182

nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie o tym mówić swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem). 1 pierś z kaczki przyprawa "pięć smaków" 4 gałązki grubego szczypioru 4 małe pak choi 100ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gruszka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki octu(...)Dodać ocet balsamiczny i wymieszać aż dobrze połączy się  z cukrem. Włożyć gruszki, dodać gwiazdkę anyżu, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu dopóki owoce nie zmiękną. Przygotowanie piersi z kaczki: Skórę ponacinać w poprzek w obie strony, aby powstały romby. Pierś natrzeć przyprawą "pięć smaków", zostawić na 10 minut. Położyć na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, zmniejszyć

Codzienne Gotowanie
Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie 155

Pierś z kaczki to pomysł na efektowny i szybki w przygotowaniu obiad. Znakomicie smakuje wtedy, gdy jej skórka jest przypieczona, natomiast wnętrze lekko krwiste. Oczywiście, jeżeli ktoś z was woli bardziej wysmażone mięsko - wtedy należy przytrzymać piersi na patelni nieco dłużej niż podaję w przepisie.  Składniki: 2 piersi z kaczki (ok. 500 g.)   łyżek powideł

Taste Therapy
Kaczka w pomarańczach 168

Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół. Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych  buraczkach (przepis)  . A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą 2 łyżki masła klarowanego 2 pomarańcze 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka(...)masła sól,pieprz rozmaryn  Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę. Oprószyć solą,pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego  i ułożyć piersi kacze skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, a następnie obrócić pierś i smażyć 2 minuty. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego  posypać rozmarynem i piec

O kuchni z uczuciem
Kaczka – porady 293

kurczaka mięso z kaczki nie wybacza błędów. Kaczka pieczona Jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania kaczki jest pieczenie. Często wówczas faszerujemy i zamykamy całą tuszkę, ale bywa i tak, że pieczemy tylko jakiś fragment kaczki. Jak była mowa wyżej, mięso to ze względu na sporą zawartość tłuszczu nadaje się nieźle do pieczenia, nawet jeśli jest to kaczka barbarie lub mulard. Należy(...)się miękkie i zakończyć pieczenie w chwili ustalonej dla każdego przypadku z osobna. Jeśli pieczemy sam filet z kaczki, warto przed włożeniem od piekarnika ponacinać „w kratkę” skórę (patrz uwagi niżej). Fragmenty kaczki pieczemy zawsze skórą do góry. Kaczka smażona Kaczkę, w praktyce filet, można również usmażyć. Niektórym może wydawać się to dość nieprawdopodobne, gdyż smażenie z natury rzeczy

Kulinarna Pokusa
Burger z kaczki 136

Czasami niezdrowe dania zwyciężają. Burger ? Oj tak, ale może jakiś inny? Widzimy piersi kaczki , hmm , przecież kaczka też może się sprawdzić. I udało się wyszło smacznie i troszkę inaczej.  Składniki 2 piersi z kaczki 2 jajka bułka tarta 4 bułki z sezamem tymianek  majeranek pieprz sałata korniszony oliwa z oliwek czerwona cebula skórka przypieczona z kaczki(...)sól     Przygotowanie   Z piersi odkroiłem skórę, mięso przemieliłem ( średnie oczka ), dodałem jajka, bułkę tartą, kilka łyżek oliwy, przyprawy, wyrobiłem. Uformowałem burgery, zapiekłem w piekarniku w 180 stopniach, aż wierzchnia warstwa się przyrumieniła. Można zgrillować. Skórkę przypiekłem na patelni, pokroiłem w paski. Pokroiłem korniszony w paski, cebulę w krążki. Bułki przekroiłem, wstawiłem do piekarnika na kilka minut

R'n'G Kitchen
Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym 237

Soczysta i aromatyczna pierś z kaczki podana z sosem śliwkowym oraz podsmażanymi ziemniakami. Danie możemy serwować nie tylko na specjalne okazje. Składniki 1 pierś z kaczki 1 ząbek czosnku 2 … Czytaj dalej Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierś z kaczki pieczona w winie 184

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju(...)wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia

Bajeczna Kuchnia
Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym 170

sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-) 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 i 1/2 pomarańcza 20 dkg wiśni mrożonych 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wina czerwonego 2 goździki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)chwilę redukuję, dodaję wiśnie, ocet winny i przesmażam razem. Do kubka wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję sok z połowy pomarańcza i rozrabiam. Wlewam do gotującego się sosu i mieszam. Pierś z kaczki kroję na plastry i podaję z sosem i cząstkami pomarańczy przesmażonej

wesoła kuchnia
Pieczone piersi z kaczki z brzoskwiniami 217

Pewnie każdy z nas zna pieczone piersi z kaczki z jabłkami. Dzisiaj dla urozmaicenia potrawy zamiast jabłek – brzoskwinie. Niedawno trafiłam na promocję w sklepie piersi z kaczki(...)Niezmiernie się ucieszyłam. Bo kto ich nie lubi. Pycha. Składniki: Piersi z kaczki dowolna ilość Kilka brzoskwiń Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Skórę na kaczych piersiach lekko nacinamy. Całość nacieramy solą, przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Z brzoskwiń usuwamy pestki. Owoce kroimy na kawałki. Obkładamy nimi piersi i pozostawiamy do zamarynowania ( można nawet zostawić na noc w lodówce. Marynujemy odwrotnie

Smaki Ewy
Kaczka i sałatka z kuskusu 120

Kaczka i sałatka z kuskusu Składniki pierś z kaczki 350 ml bulionu 300 g kuskusu 1 czerwona cebula pokrojona w drobne piórka skórka otarta z 1 cytryny 2 pomidory 200 g fety ( u mnie ser typu greckiego ) 1 pęczek mięty ( nie miałam więc pominęłam ) oliwa przyprawy Pierś z kaczki doprawić, podsmażyć a następnie poddusić. Kuskus wsypać do miski, dodać cebulę(...)Kiedy kuskus napęcznieje rozdrabniamy go lekko widelcem, dodajemy skórkę z cytryny, pomidory, pokrojoną w kostkę fetę i miętę. Na talerzu układamy sałatkę z kuskusu i pokrojoną w plasterki pierś z kaczki. Smacznego! Artykuł Kaczka i sałatka z kuskusu pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pierś z kaczki w sosie żurawinowym 234

SKŁADNIKI: 2 Piersi z kaczki Żurawina (świeża lub w konfiturze) 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu Rozmaryn(...)świeże gałązki lub garść suszonego) Sól, pieprz KROK 1: Skórę nakroić w poprzek, uważając aby nie naciąć włókien mięsa. Pierś z kaczki posolić, popieprzyć oraz obficie posypać rozmarynem. Odstawić na ok. 15 minut. KROK 2: Na rozgrzaną patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu. Smażyć dopóki nie wytopimy całości tłuszczu ze skóry. Odwrócić kaczkę skórą do góry

smacznieinatemat