jezyny - 1510 przepisów (strona:11/101)

Jeżynowa kaczka z jabłkami 174

Kaczka z glazurą jeżynową i nadzieniem z jablek i jeżyn. Soczysta, chrupiąca, nic tylko zajadać ze smakiem.Kwaskowe jeżyny idealnie pasują do kaczki. 1 tusza kaczki około 2 kilo 1 gruszka 2 jabłka 250 g jeżyn 1 łyżka soli pieprz 1 łyżka majeranku 1 cebula 3 ząbki czosnku tymianek świeży estragon świeży 3łyzki oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego Tusze(...)ocet winny, olej.Marynatą nacieram kaczkę w środku i na zewnątrz. Cebulę kroję w piórka i wkładam do środka kaczki. Odstawiam w naczyniu na noc do lodówki. 50 g jeżyn miksuję blenderem i przecieram przez sito. Mus odstawiam na razie. Jabłka, gruszkę obieram i kroję na cząstki, nadziewam z resztą jeżyn kaczkę. Spinam szpilkami. Kaczkę wstawiam do brytfanny wysmarowanej oliwą

wesoła kuchnia
Tarta z jeżynami i mascarpone 208

razem tarta z serkiem Mascarpone i jeżynami.    Delikatnie słodki ser i kwaskowaty smak jeżyn...zapach nieziemski a smak....nie do opisania... Polecam bo przepis szybki i łatwy a zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości:) Składniki na formę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki 30% - 1 żółtko - kilka kropel olejku waniliowego Masa(...)serowa: - 500g serka mascarpone - 100g cukru pudru - 180g śmietanki 30% - 1 białko i 1 całe jajko - kilka kropel olejku waniliowego - 300g jeżyn u mnie mrożone Sposób wykonania Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami i wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta

Wypieki Rene
Lody jeżynowe 152

już wcześniej wspominałam mam w ogrodzie jeżyny. A, że zbiory w tym roku są dosyć spore to jakoś trzeba je wykorzystywać. Pokusiłam się na zrobienie lodów. Robiąc w domu lody możemy zatrzymać wakacyjne smaki #MyVictorinox na dłużej. Piękny kolor i smak kusi do zjedzenia pokaźnej porcji. Składniki: 500 ml zimnej kremówki 30% 1 puszka mleka słodzonego 600 g jeżyn(...)pół cytryny Przygotowanie: Jeżyny zmiksować blenderem. Przelać na gęste sitko i przetrzeć by oddzielić ziarenka. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach wlewać powoli mleko. Na końcu wlewać wolnym strumieniem zmiksowane jeżyny. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy do pojemnika z pokrywką. Na wierzchu posypujemy jeżynami. Wkładamy na całą noc do zamrażarki. Przed spożyciem wyjmujemy około pół

Ala piecze i gotuje
Jeżynowy jogurtowiec z jogurtów greckich 136

Sezon na maliny i jeżyny trwa więc czaruje w kuchni pyszne owocowe desery. Dzisiaj prezentuję jogurtowca jeżynowego a za kilka dni w podobnej odsłonie zaprezentuję malinowego. Poza tym odkryłam rewelacyjną rzecz - żelatynę w listkach 😮😮😮 już teraz rozpuszczanie żelatyny nie stanowi dla mnie problemu, ona się po prostu sama rozpuszcza. Nie trzeba stać, żmudnie mieszać, po prostu nie trzeba! Składniki(...)proso ekspandowane na spód 1 kubek 330 ml jogurtu greckiego Primo Zott żelatyna w płatkach na 500 ml płynu 100 ml gorącej wody ok 300 gram jeżyn cukier puder u mnie 3 łyżki ale wszystko zależy  od waszych preferencji smakowych i słodkości jeżyn Przygotowanie: Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na mojej było napisane aby moczyć

Życie zaczyna się w kuchni
Jeżynówka czyli nalewka jeżynowa 158

Gęsta, aromatyczna i błyskawiczna nalewka z jeżyn. Jednocześnie słodka i kwaskowa, ma głęboką, purpurową barwę i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na choroby układu krążenia. To nie tylko alkohol, ale zamknięte w jeżynach przeciwutleniacze, szczególnie witamina(...)Nalewka na tych aromatycznych owocach rozgrzeje zimą i napełni dom owocowym aromatem. Składniki: – 1,5 kg jeżyn – 2 litry wody – 1 kg cukru – 0,5 litra wódki – 1 litr spirytusu   Wykonanie: – Jeżyny zalać wodą i gotować 15 minut. – Odcedzić pozostawiając na sitku, przemieszać, aby uzyskać cały

To co kocham
Tartaletki czekoladowe z jeżynami 173

Lato się kończy ale to jeszcze czas na zbiór jeżyn.Jeżyny są bardzo wdzięcznym owocem i można wykorzystać je na różne sposoby. Robię z jeżyn koktajle, kompoty oraz dodaję do różnych deserów.  Składniki: 250 g herbatników kakaowych 160 g masła 100 ml kremówki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 ml kremówki 30 % 1/4 szkl ciepłego(...)mleka 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Przygotowanie: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno i boki foremek do tartaletek. W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa przestygła ale pozostała płynna. Ubić na sztywno 300 ml kremówki. Wlewać po łyżce kremówki z czekoladą i miksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać

Ala piecze i gotuje
Smażone zielone pomidory panierowane w serze Gruyere na sałatce z roszponki z czarną quinoą i jeżynami 113

Ogromna szkoda, że lato trwa tak krótko, uwielbiam te wszystkie świeże owoce i warzywa, które nas otaczają. Najbardziej lubię te słodko- kwaśne, wszelkie porzeczki, maliny, jeżyny, borówki, rabarbar i pomidory. Pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, a ostatnio udało mi się nawet kupić te zielone, co jest niesłychanie rzadko spotykane na naszych bazarach. W zasadzie nie wiem, dlaczego wcześniej(...)Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 2 zielone pomidory 1 jajko 50 gram sera Gruyere pół szklanki mąki quinoa  klarowane masło do smażenia kilka garści roszponki 20 jeżyn garść świeżych listków mięty różowy pieprz 1 łyżka octu z kwiatów czarnego bzu 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku wyciśniętego z jeżyn sól Wykonanie: Pomidory obieramy i kroimy

Quinoa Raz!
Biszkoptowe mini roladki z jeżynami 172

dekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej się prezentują te mniejsze.   BISZKOPTOWE MINI ROLADKI  Z JEŻYNAMI Składniki: (na 4 porcje) biszkopt: 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 jajka 1/4 szkl wody masa: 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/4 szkl śmietany(...)wypełnienie: galaretka rubinowa wieloowocowa jeżyny mrożone Hortex 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżki żelatyny dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt:  Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy przez około

Bon appetit mon amie
Lody z quinoy z mrożonymi jeżynami i świeżą kukrkumą 164

zwyczajnie za ciepło się ubrałam). Weszłam po drodze do domu do kilku okolicznych sklepów, ale oczywiście nigdzie nie znalazłam bezglutenowych lodów. Za to wpadły mi w oko mrożone jeżyny firmy Hortex , postanowiłam więc je wykorzystać i zrobić lody samodzielnie.  Bazą jest ugotowana biała quinoa zmiksowana z bananem i mlekiem kokosowym, następnie podzieliłam masę na dwie części i do jednej(...)dodałam mrożone jeżyny, a do drugiej świeżą kurkumę. Chciałam, żeby smak był orzeźwiający i zarówno kwaśne jeżyny, jak i świeży nieco żywiczny aromat kurkumy, sprawdziły się genialnie.  Banan, który miałam w domu nie był zbyt dojrzały, więc dosłodziłam lody miodem, podałam je z owocem granatu i kwiatami forsycji, które są jadalne (może niekoniecznie te miejskie, bo wiecie smog

Quinoa Raz!
Muffinki z jeżynami 113

dodacie składniki suche do mokrych to zobaczycie jak wspaniale jogurt będzie współpracował z sodą i proszkiem! Rewelacja! Przepis ten to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią smaku samych jeżyn (ja akurat lubię) :). Polecam!   Dla kogo: dla tych, którzy nie mają miksera dla fanów jeżyn dla tych, którzy nie mają pomysłu co zrobić z jeżynami, bo saute(...)serka mascarpone (jeśli nie mamy mascarpone można dać 250ml jogurtu) jajko 250g mąki pszennej 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 150g jeżyn Wykonanie: W większej misce roztrzepać jajko. Dodać jogurt, serek mascarpone i olej.  Wymieszać trzepaczką lub zmiksować mikserem. Do mniejszej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać sodę, proszek

Mania Wypiekania
Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym 125

których nie trzeba ucierać mikserem. Do zrobienia tego ciasta potrzebowałam tylko jednej miski i rózgi-mątewki (lub trzepaczki). Nie musiałam też użyć wagi, lecz na potrzeby przepisu zważyłam ilość jeżyn, jaką dodałam. Jeśli kupicie jeżyny na rynku/hali targowej, to poproście od razu ilość podaną w przepisie. Wtedy waga również będzie zbędna. Z niezbędników do tego ciasta - potrzebujemy szklankę o pojemności(...)Ciasto jest bardzo puszyste, dzięki zawartości proszku budyniowego, a jednocześnie wilgotne dzięki kefirowi i owocom. Zachowuje świeżość do 5 dni po każdorazowym przykryciu ściereczka kuchenną* Polecam! Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym forma o wymiarach 24x35 cm 1 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego 3 jajka 0,5 szkl. oleju (użyłam rzepakowy) 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka

Posadzone i zjedzone
Nalewka z jeżyn wg Aleex 142

jakiś czas. W czasie wolnych wieczorów szukałam sobie zajęcia. Część wolnego czasu poświęcałam na czytanie, ale znalazłam także czas na nowe przepisy. Poniżej prezentuję Wam recepturę na nalewkę z jeżyn, Naprawdę warto ją przygotować, ma znakomite właściwości lecznicze. Szczególnie powinny ją pić osoby, które cierpią na choroby układu krążenia, ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Jeżynówka(...)menopauzy. Ja w tym roku nastawiłam ją po raz pierwszy. Mam nadzieję, że będzie nie tylko zdrowa, ale także pyszna. To co? Spróbujecie? Składniki: • 2 kg dojrzałych jeżyn • 1 l spirytusu • 2 l wódki • 1 l wody • 1 laska wanilii • 2 kg cukru Sposób przygotowania: 1. Jeżyny umyć, osuszyć, przełożyć do dużego słoja i lekko rozgnieść. 2. Strąk wanilii przeciąć

W mojej kuchni
Mus z mrożonych jeżyn z kokosem i chia 75

Wczorajszy dzień rozpoczął się od dostawy jeżyn, pachnących, nagrzanych słońcem, słodkich i soczystych. Na deser przygotowałam bardzo orzeźwiający mus, z dodatkiem nasion chia i kokosu, które ostatnio lubię dodawać do każdego desru. Słodki, owocowy i chłodzący, idealny na lato! I ten piękny kolor! Taki mus można zamrozić i powstanie sorbet, który także zrobiłam wczoraj! Zapraszam i zachęcam do przygotowania sorbetu(...)jeżyn . Mus z mrożonych jeżyn z kokosem i chia Składniki: 400 g mrożonych jeżyn woda cukier do smaku wiórki kokosowe do posypania nasiona chia do posypania Przygotowanie: Do blendera przekładamy jeżyny. Dodajemy cukier. Miksujemy i dodajemy tyle wody, aby uzyskać gładki mus. Podajemy posypane nasionami chia i wiórkami kokosowymi

Moja smaczna kuchnia
Drożdżówki z serem i jeżynami 146

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś(...)domu, mojego domu - popijając zimne mleko... Powracając do przepisu - wykorzystałam ostatnia porcję zamrożonych jeżyn, aby ustąpić miejsca na kolejne, tegoroczne zbiory. Bułeczki wyszły niesamowicie delikatne i mięciutkie. O smaku chyba nie muszę wspominać... Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity

Wędrówki po kuchni
Grillowany ser kozi z płatkami migdałów i jeżynami. 211

pleśniowy kozi pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny  kwaskowate ... cóż chcieć więcej. SKŁADNIKI : ( porcja podana na 1 ser pleśniowy kozi(...)pleśniowy kozi 1 szt  płatki migdałów 2 łyżki  masło sklarowane 1 łyżkę  jeżyny garść    SPOSÓB WYKONANIA : - rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni bez termoobiegu - wkładamy nasz ser na blaszce (ja go dodatkowo ułożyłam na papierze do pieczenia, aby łatwiej było mi go potem wyjąć i nie rozwalić go) - pieczemy go ok 15 minut pilnując

Basia w kuchni